- För dig som forskar
- 1. Att tänka på inför ett forskningsprojekt
- Strategiska avtal
Strategiska avtal för forskare och personal
Linnéuniversitetet ingår i ett antal olika strategiska avtal med fokus på att fördjupa samarbeten som gynnar utbildning, forskning och samverkan.
I listan nedan finns mer information om respektive avtal och vem du kan kontakta om du vill ha en mer detaljerad information kring universitetets samarbeten.
Forskningsavtal Växjö kommun
Linnéuniversitetet och Växjö kommun ingår i ett forskningsavtal (till 2026) som består av 2 miljoner kronor per år som kommunen viger till olika forskningsprojekt av ömsesidigt intresse mellan parterna. Forskningsavtalet syftar till att finna forskningsprojekt utifrån gemensamma strategiska områden och ömsesidiga intressen, samt utifrån kommunens behov och önskemål samt LNU:s forskningsprofil. Beslut om medel tas i forskningsavtalets ledningsgrupp där vicerektor Ann-Charlotte Larsson samt kommunchef Monica Skagne sitter.
- Projektansökningar skickas in löpande till beredningsgruppen till elin.lindkvist@lnu.se
- Medlen ska i första hand gå till forskararvode och relaterade omkostnader och maxbelopp att söka uppgår till 500 000 sek/år för respektive projekt.
- Möjlighet att förmera insatta resurser genom annan extern finansiering skall alltid prövas.
- För närvarande prioriteras forskningsprojekt inom följande områden; utbildning, teknik, digitalisering, hållbarhet och integration.
- När projektet avsluta ska en kortare slutrapportering avges.
För mer detaljerad information kontakta gärna Elin Lindkvist, avdelningen för externa relationer.
Mall för projektplan forskningsavtalet
Forskningsavtal Kalmar kommun
Linnéuniversitetet och Kalmar kommun har ett forskningsavtal (till 2027) och innehåller 1,5 Mkr per år som kommunen satsar i samverkansaktiviteter, forskningsprojekt, tjänster, nyttiggöra forskningsresultat och/eller för att förstärka satsningar Linnéuniversitetet gör. Forskningsavtalet syftar till att stärka Linnéuniversitetets samverkan såväl Kalmar kommun som andra aktörer i Kalmarområdet. Fokusområden är kopplade till hållbar utveckling och klimatomställning och ska koppla till gemensamma strategiska områden och Linnéuniversitetets forskningsprofil. Beslut om medel tas i forskningsavtalets operativa ledningsgrupp där vicerektor Ann-Charlotte Larsson samt kommunchef Anette Andersson sitter.
- 250 tkr har reserverats för att möjliggöra forskarmedverkan i innovationsteam, projekt och aktiviteter inom Klimatneutrala Kalmar 2030.
- 1,25 Mkr fördelas efter utlysning 1 gång/år. Ansökningar skickas till erika.lundby@lnu.se
- Medlen kan gå till forskararvode och relaterade omkostnader i samband med projekt, aktiviteter och maxbelopp att söka uppgår till 300 tkr/år och i max två år.
- Möjlighet att förmera insatta resurser genom annan extern finansiering skall alltid prövas.
- När ett beviljat projekt avslutats ska en kortare slutrapport ges till operativ styrgrupp samt resultat spridas till relevanta personalgrupper/aktörer inom Kalmar kommun.
För mer detaljerad information kontakta gärna Erika Lundby, avdelningen för externa relationer.
Mall för projektplan forskningsavtalet
Samverkansavtal Linnéuniversitetet, Region Kalmar län och Region Kronoberg
Linnéuniversitetet, Region Kalmar län och Region Kronoberg har ett ömsesidigt intresse att stärka och utveckla långsiktig samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor. Samverkansavtalet syftar till regionernas samhällsutveckling och innovationskraft genom utbildningssamverkan och forskningssamverkan med fokuserar på följande områden:
- Förbättrad hälsa och livskvalitet
- Ökad förmåga att möta samhällsutmaningar
- Ökad innovationsförmåga
- Ökad attraktivitet
För mer detaljerad information kontakta Valdete Hashani, avdelningen för externa relationer.
Samverkansavtal mellan Linnéuniversitetet och Ljungby kommun
Linnéuniversitetet och Ljungby kommun har ett ömsesidigt intresse av att stärka och utveckla långsiktig samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor i Ljungby kommun med omnejd. Avtalets syfte är att skapa förutsättningar genom vilka parternas samverkan förmedlar kontakter, kunskap och kompetens mellan akademi, kultur, näringsliv, offentlig verksamhet och det omgivande samhället.
Avtalet fokuserar på följande tre områden:
- Forskningssamverkan, där samarbeten stärker eller utvecklar forskning på Linnéuniversitetet samt stärker samverkanspartens kompetens.
- Utbildningssamverkan, där samarbeten stärker eller utvecklar högre utbildning (inklusive uppdragsutbildning) på Linnéuniversitetet samt stärker samverkanspartens kompetens och konkurrenskraft.
- Samhällsnytta, där samarbeten skapar nytta för privat och offentlig verksamhet i regionen samt stärker Linnéuniversitetet.
För mer detaljerad information kontakta Valdete Hashani, avdelningen för externa relationer.
Strategisk överenskommelse Kalmar, Växjö, Linnékåren och Linnéuniversitetet
Linnéuniversitetet är part i en strategisk överenskommelse med värdkommunerna Växjö och Kalmar tillsammans med Linnékåren med syfte att verka för att utveckla goda relationer och utveckling mellan parterna verka för en attraktiv kunskapsmiljö.
Fokusområdet är att främja kompetensförsörjning genom att stärka kopplingen mellan utbildningar och arbetslivet men också att samarbeta kring attraktivitet, samt forskning- och kunskapsutveckling.
För mer detaljerad information kontakta Elin Lindkvist eller Linda Leonhardt , Avdelningen för externa relationer.
Samverkansavtal mellan Linnéuniversitetet och Nybro kommun
Linnéuniversitetet och Nybro kommun har ett ömsesidigt intresse av att stärka och utveckla långsiktig samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor i Nybro kommun med omnejd. Avtalets syfte är att skapa förutsättningar genom vilka parternas samverkan förmedlar kontakter, kunskap och kompetens mellan akademi, kultur, näringsliv, offentlig verksamhet och det omgivande samhället.
Avtalet fokuserar på följande tre områden:
- Forskningssamverkan, där samarbeten stärker eller utvecklar forskning på Linnéuniversitetet samt stärker samverkanspartens kompetens.
- Utbildningssamverkan, där samarbeten stärker eller utvecklar högre utbildning (inklusive uppdragsutbildning) på Linnéuniversitetet samt stärker samverkanspartens kompetens och konkurrenskraft.
- Samhällsnytta, där samarbeten skapar nytta för privat och offentlig verksamhet i regionen samt stärker Linnéuniversitetet.
För mer detaljerad information kontakta Linda Leonhardt, Avdelningen för externa relationer.
Samverkansavtal mellan Linnéuniversitetet, Södra och IKEA
The Bridge är en långsiktig och strategisk investering i forskning och utbildning med fokus på skogsbruk, innovation och hållbarhet. Satsningen möjliggörs genom ett partnerskap mellan Linnéuniversitetet, Södra och IKEA med syftet att uppnå ett dynamiskt utbyte mellan den akademiska världen och näringslivet.
Ambitionen är att skapa nya banbrytande innovationer och ömsesidig nytta som stärker den regionala konkurrenskraften och ökar den internationella synligheten. Samarbetet stöttar även Linnéuniversitetet unika mastersprogram inom både skogsbruk och innovation och har starka kopplingar till den träbaserade industrin.
För mer detaljerad information kontakta gärna Magnus Bratt, avdelningen för externa relationer.