- För dig som forskar
- 2. Ansökan och finansiering av forskningsprojektet
- Information kring EU:s ramprogram, Horisont Europa
Information kring EU:s ramprogram, Horisont Europa
Storsatsningen Horisont Europa är EU:s ramprogram som fördelar 95,5 miljarder euro till forskning och innovation under sjuårsperioden 2021-2027. Här finns stora möjligheter till finansiering av individuella projektbidrag, mobilitetssatsningar samt stöd till forskning och infrastruktur i tematiskt inriktade konsortier.
Programmet har tre prioriterade områden, så kallade pelare. Vi beskriver de olika pelarna nedan:
Pelare I: Vetenskaplig spetskompetens
Inom pelaren finansieras främst forskarinitierade, individuella projekt.
Marie Skłodowska-Curie åtgärderna (MSCA) har bytt till namn som beskriver deras syfte bättre:
- Doktorandnätverk (10 unga forskare antas som doktorander, partner från flera länder söker tillsammans)
- Postdoktorer (upp till 8 år efter PhD, tidsfönstret anpassas för tjänster utanför akademin eller Europa)
- Personalutbyten (finansierar forskning och nätverkande mellan länder och sektorer, inkluderar nu även utbyten mellan olika lärosäten)
- Cofund (medfinansierar doktorand- och postdokprogram)
- MSCA och medborgare (främja medborgardialog, bl.a. forskarfredag)
ERC - Europeiska forskningsrådet finansierar spetsforskningsprojekt där man kan söka i tre karriärsteg: starting grants (2-7 år efter doktorsexamen), consolidating grants (7-12 år efter doktorsexamen) och advanced grants, samt ERC-synergiprojekt (2-4 forskare) och proof-of-concept-bidrag.
Forskningsinfrastruktur som är viktig för EU kan finansieras här.
Pelare II: Globala utmaningar och europeisk industriell konkurrenskraft
Den största delen av budgeten (56%) anslås till pelare II för att finansiera samarbetsprojekt inom forskning och innovation. De flesta projekt kräver samarbeten mellan olika sektorer, dvs akademi, offentlig sektor, företag och olika slutanvändare. I allmänhet bör minst tre partner från tre medlemsstater samarbeta.
Utlysningar kommer finnas inom följande kluster:
- Hälsa
- Kultur, kreativitet och inkluderande samhällen
- Civil säkerhet för samhället
- Digitala frågor, industri och rymden
- Klimat, energi och mobilitet,
- Livsmedel, bioekonomi, naturresurser, jordbruk och miljö
Dessutom kommer missions och europeiska partnerskap att finansieras under pelare 2.
Missions
Missions är ett nytt verktyg i Horisont Europa som syftar till att lösa några av de största utmaningar som vår värld står inför:
- Anpassning till klimatförändringar, inklusive samhällsomvandling
- Cancer
- Friska hav, hav, kust- och inlandsvatten
- Klimatneutrala och smarta städer
- Jord och mat
Missions kommer att fungera som en portfölj med åtgärder – t.ex. forskningsprojekt, politiska åtgärder och lagstiftningsinitiativ - för att uppnå mätbara mål som inte kunde uppnås genom enskilda åtgärder. En del av utlysningarna inom pelare 2 kommer att öronmärkas som bidragande till missions, men missions kommer även ha egna utlysningar i pelare 2. Man hoppas att konceptet kan leda till att även andra program och nationella ansträngningar också riktas mot missions.
Europeiska partnerskap
Inom Horisont Europa, finns det 49 kandidater till kommande partnerskap. Det är inte bestämt vilka partnerskap Sverige kommer att vara med i, dvs vilka vi samfinansierar. Det finns tre olika typer av partnerskap (exempel inom parentes):
- co-programmed (AI-Data-Robotics, Build4People, …)
- co-funded (Transformation of health systems (with SME:s), Water4All, Rescuing Biodiversity, Safe & sustainable food systems, Personalized medicine, Pandemic preparedness, Clean Energy Transition, …)
- institutionalised (Key Digital Technologies, High Performance computing, Circular Bio-based Europe, …)
Pelare III: Innovativa Europa
Den tredje pelaren innehåller flest nyheter. EIC vill skapa en ekvivalent av ERC för innovatörer, där fokus ligger på radikalt banbrytande marknadsskapande innovation. EIC består av två delar: Pathfinder och Accelerator. Accelerator kommer att fokusera på uppskalning och är huvudsakligen avsedd för små och medelstora företag, men det finns möjligheter för forskare inom Pathfinder, som inkluderar tidiga utvecklingsstadier som proof-of-concept. Möjligheter för universitetsforskare inom Pathfinder nämns specifikt i lagtexten i Horisont Europa. Inom pelare III finns också KIC (Knowledge and Innovation Communities) och EIT (European Institute of Innovation & Technology). Det finns planer för en framtida KIC inom området kulturella och kreativa industrier.
Planerar du att delta i en ansökan? Då rekommenderar vi att du:
- kontaktar en forskningsrådgivare på Grants and Innovation Office för konsultation. Vi kan t ex läsa igenom ansökan för att se till att alla krav är uppfyllda.
- förankrar planerad ansökan hos din prefekt.
- kontaktar fakultetens ekonom för budgetering och framtagande av dekanintyg.
För att registrera sig som partner i en ansöka behövs LNU:s PIC-nummer: 986317632. Ange detta och all LNU-information fylls i automatiskt. Så kallad LEAR (Legal Entity Appointed Representative) för LNU är Kjärstin Hagman Boström.
Titta gärna på LNU:s lansering av Horisont Europa.
Stöd
GIO har två forskningsrådgivare som jobbar med fokus på EU finansiering: Tony Scully and Annett Wolf. GIO erbjuder extra stöd i ansökningsprocessen för de forskare som väljer att vara koordinator. Vi har även en rådgivare för ekonomifrågor för europeiska projekt, Tolkyn Abdikarimova, som hjälper till med budget, rapportering och redovisning för EU projekt. GIO stödjer dig även när kontrakt ska undertecknas och när det finns juridiska frågor.
Vi har två flöden på medarbetare där vi informera om forskningsfinansiering, workshop, utlysningar och andra aktiviteter.
• Medarbetarflöde Grants and Innovation Office
• Medarbetarflöde EU finansiering och information
Kontakta gärna GIO med dina frågor om EU finansiering.
Ska du söka medel från EU:s regionalfonder och vill anlita externt stöd, så finns nu ett ramavtal. Du hittar leverantörer under rubriken: Hjälp med förskrivarstöd samt att genomföra ansökningsstöd och administrativ projektledning för ansökan av medel från Europeiska och regionala utvecklingsfonder på sidan med våra ramavtal.
Brysselkontoret för lärosäten syd
Brysselkontoret för lärosäten syd där Linnéuniversitetet ingår stödjer sju av Sveriges lärosäten för att öka lärosätenas profil på EU-nivå samt skapa djupare internationella partnerskap. Därmed är Brysselkontoret ett bra komplement till GIO-stöd för forskning, samverkan och innovation vid Lnu. Som forskare kan du antingen kontakta Brysselkontoret direkt, eller oss på GIO.