4. Under genomförandet av forskningsprojektet
Här hittar du det stöd som erbjuds vid informationssökning, referenshantering och forskningsdatahantering.
Forskningsdata – hantera, bevara, publicera
Linnéuniversitetet erbjuder stöd vid:
- Tolkning av de riktlinjer, rättigheter och restriktioner som finns för forskningsdata
- Utformande av datahanteringsplan i samband med projektstart eller ansökan av forskningsmedel
- Frågor gällande arkivering av forskningsdata
- Deponering och/eller tillgängliggörande av dina forskningsdata hos SND, DiVA eller annan tjänst
Forskningsdata kan beskrivas som material som används för vetenskaplig analys. Det kan röra sig om text, bilder, ljudinspelningar, prover etc. Linnéuniversitetets Data Access Unit (DAU) kan bistå med råd och stöd kring datahantering, det vill säga hur data hanteras och organiseras under forskningsprocessen.
Läs mer: Forskningsdata
Referenshantering
Universitetsbiblioteket erbjuder:
- Support och kurser i EndNote
- Support i Zotero
För att underlätta arbetet med att skriva längre texter kan du använda ett referenshanteringsprogram. Det finns ett flertal olika program att välja mellan, men alla hjälper dig att samla in, spara och sortera dina referenser. De kan även användas tillsammans med ett ordbehandlingsprogram för att infoga referenser och referenslistor direkt i din text och formatera dem enligt önskad referensstil. Universitetsbiblioteket erbjuder support och kurser i referenshanteringsprogrammet EndNote samt support i Zotero. För att få aktuell information om kurstillfällen, uppdateringar och andra nyheter om EndNote kan du gå med i Medarbetargruppen EndNote Forum.
Supportfrågor om EndNote, kontakta Ingemar Gunnarsson
Supportfrågor om Zotero kontakta Ted Gunnarsson.
Informationssökning och systematiska översikter
Universitetsbiblioteket erbjuder:
- Handledning och rådgivning i informationssökning.
- Utformning och genomförande av sökstrategi för systematiska översikter och andra typer av litteraturöversikter.
Universitetsbiblioteket erbjuder support i informationssökning i samband med olika typer av litteraturöversikter och andra forskningsprojekt. Tjänsten vänder sig till dig som är anställd vid Linnéuniversitetet. Det kan handla om ett grundläggande stöd såväl som ett fördjupat samarbete i samband med systematiska översikter. Vi samverkar gärna med dig inom exempelvis följande områden:
- strukturera frågeställning/ämnesområde och välja sökord
- diskutera olika sökmetoder och strategier
- söka i databaser och andra söktjänster
- skapa söksträngar, använda söktekniker och avgränsningar
- rapportera och dokumentera sökprocessen
- hantera och spara sökresultat
Systematiska översikter
Det stöd som universitetsbiblioteket erbjuder i samband med systematiska översikter och andra typer av litteraturöversikter kan se olika ut beroende på behov och projektets omfattning. Vi erbjuder support och ger metodstöd i arbetsprocessens olika delar inom informationssökning, referenshanterings- och screeningprogram.
Vi börjar alltid med ett uppstartsmöte för att tillsammans komma fram till rätt nivå av stöd och form av samverkan. Ett samarbete kring en fullständig systematisk översikt kräver en kontinuerlig dialog och består vanligtvis av flera möten och gemensamma arbetstillfällen.
Välkommen med din bokning via vårt formulär.
För mer information, kontakta researchsupport@lnu.se
Hantera produkter med dubbla (civila och militära) användningsområden, PDA
Forskar du om eller med produkter som kan ha dubbla användingsområden (PDA)? Det vill säga produkter som kan användas både civilt och militärt. Exempel på detta är vissa kemikalier, specifika humana och animala patogener och toxiner eller växtpatogener, IR-kameror, avancerade datorer eller mätinstrument och programvaror. Med andra ord innebär detta produkter, som kan användas för att tillverka nukleära, biologiska eller kemiska vapen, så kallade massförstörelsevapen. PDA kan även omfatta kunskap om tillverkning och användning av dessa produkter.
Dessa produkter får inte exporteras utanför EU utan tillstånd och i vissa fall krävs även tillstånd för överföring inom EU.
Universitetet måste säkerställa att all hantering av PDA genomförs i enlighet med gällande lagar och regleringar, och att inga exportkontrollerade produkter, information, tekniskt bistånd eller andra tjänster får exporteras till utlandet utan att det först klarlagts om tillståndskrav föreligger. Den som exporterar, eller på annat sätt för ut dessa produkter och teknik ur landet, är skyldig att ta reda på om dessa klassificeras som PDA. Om klassificerade produkter ska skickas till land inom EU kallas det för överföring vilket som regel inte är tillståndspliktigt, däremot ska mottagaren informeras om klassificeringen.
Läs mer hos Inspektionen för strategiska produkter