- För dig som forskar
- 5. Publicera, nyttiggör och synliggör din forskning
- Bibliometri – Publiceringsmönster och genomslagskraft
Bibliometri – Publiceringsmönster och genomslagskraft
Bibliometri är ett samlingsnamn för olika kvantitativa metoder som används för att analysera forskningspublikationer och citeringar. Exempel på områden som kan studeras är samarbetsmönster, vetenskapligt genomslag (impact) och vetenskaplig produktivitet. Bibliometri används ofta i forskningsutvärdering, men kan även användas som ett verktyg i den egna forskningsprocessen.
Universitetsbiblioteket erbjuder:
Information och rådgivning om bibliometri
Informationsverksamheten omfattar presentationer, föreläsningar och kurstillfällen samt medverkan vid möten och seminarier för att öka kunskapen om bibliometri. Vi kan exempelvis berätta om olika bibliometriska modeller och hur man kan tänka strategiskt vid publicering för att optimera sin bibliometriska poäng, hur bibliometri används för utvärdering och dess forskningspolitiska sammanhang. Enskilda forskare kan boka handledning och få hjälp med hur man gör en citeringsanalys och får fram sitt h-index.
Leverans av publiceringsstatistik och utförande av bibliometriska analyser
Analysverksamheten omfattar framförallt uppdrag från universitetsledningen, exempelvis framtagning av publiceringsstatistik till årsredovisningen och publikationsunderlag för externa utvärderingar. Vid interna och externa utvärderingar av enskilda institutioner och forskargrupper samt forskningsprojekt med Lnu-anknytning kan vi framförallt bistå med rådgivning och manualer för framtagning av publikationsunderlag. Undantagsvis kan vi även ta fram publikationsstatistik men i första hand hänvisas detta till fakultetskansliet. Citeringsbaserade analyser kan inte göras lokalt, men universitetsbiblioteket kan förmedla beställningar till KIB eller KTH.
På sikt planerar vi att kunna tillhandahålla kartläggningar och visualiseringar av samarbetsmönster och ämnesstrukturer beställda av till exempel universitetsledningen eller fakulteterna samt av forskargrupper inför utvärderingar, medelsansökningar eller som del av att förbereda samarbeten med, eller besök vid, andra lärosäten.
Vad är bibliometri och när används det?
Vad är bibliometri?
Bibliometri handlar om att göra statistiska analyser på vetenskapliga publikationer, t ex antal publikationer av olika typer. För att komma ifrån de rent kvantitativa måtten försöker man även föra in kvalitetsmått. Som ett mått på kvalitet kan man titta på vilken publiceringskanal som använts eller antal citeringar. Båda dessa kvalitetsmått bygger på olika antaganden. När man använder publiceringskanalen som ett mått på kvalitet antar man att det krävs forskning av hög kvalitet för att bli antagen av en tidskrift eller ett förlag med hög prestige, där prestige kan utgöras av impact factor, nivå i norska listan eller andra kriterier. Om man använder antal citeringar som ett mått på kvalitet antar man att om ett arbete citerats så har det haft inflytande på vetenskapssamfundet. Bibliometri innefattar även studiet av sambanden mellan olika artiklar, författare och ämnen – t ex vem citerar vem och vem skriver tillsammans med vem, där "vem" kopplas till ett ämne, land eller institution så att man kan visualisera samarbetsmönster och ämnesstrukturer.
När används bibliometri?
Bibliometri blir allt populärare inom den akademiska världen som ett sätt att utvärdera forskare och deras arbete. Bibliometri används ofta som ett komplement till peer review vid intern och extern utvärdering av forskningsmiljöer. Bibliometri och peer review kompletterar varandra och har olika styrkor och svagheter. Bibliometri används ofta även som en komponent vid rankning av universitet och högskolor.
I regeringens forskningsproposition 2008/09:50 presenterade man en ny modell för fördelning av forskningsanslag till landets lärosäten. De ville med denna modell höja kvalitén på svensk forskning och stimulera Sveriges forskare att publicera sig i internationella tidskrifter. Fördelningsmodellen bygger på antal publikationer och citeringar i Web of Science samt förmåga att attrahera externa forskningsmedel.
Läs mer om bibliometri på Wikipedia
Altmetri
Altmetri (engelska Altmetrics) är samlingsnamnet för nya och alternativa sätt att mäta forsknings genomslagskraft. Dessa tar inte bara hänsyn till citeringar i vetenskapliga tidskrifter utan mäter också t ex antal visningar och nerladdningar av artikeln, om den sparas i olika bokmärkes- och databastjänster som CiteYouLike och Mendeley och om den har diskuterats i nyhetsmedia, bloggar och sociala medier som Facebook och Twitter.
Kontakta oss
Har du frågor om bibliometri? Hör av dig till researchsupport@lnu.se.
Vi arbetar med bibliometrifrågor
- Ida Ahlström Samordnare DAU
- 0470-70 84 06
- idaahlstromlnuse
- Solbritt Andersson Bibliotekarie
- 0480-44 67 31
- solbrittanderssonlnuse
- Ted Gunnarsson Bibliotekarie
- 0480-44 61 05
- tedgunnarssonlnuse
- Mattias Rieloff Bibliotekarie
- 0470-76 74 88
- 072-594 16 63
- mattiasrielofflnuse
- Viveka Svensson Intermittent anställd
- vivekasvenssonlnuse
- Helena Wickenberg Juhlin Sektionschef
- 0470-70 89 13
- 070-282 25 20
- helenajuhlinlnuse