- För dig som forskar
- 5. Publicera, nyttiggör och synliggör din forskning
- DiVA – Registrera och publicera
DiVA – Registrera och publicera din forskning
DiVA är universitetets publikationsdatabas och digitala arkiv. Alla forskningspublikationer av universitetets forskare ska registreras i DiVA, och en kopia av publikationen ska laddas upp i pdf-format. Data från DiVA används bland annat för att skapa publikationslistor på personalsidorna på Lnu.se och som underlag för olika utvärderingar.
Registrera
- Kontrollera först att publikationen du vill registrera inte redan finns i DiVA. Det kan hända att biblioteket redan har importerat posten, eller att din medförfattare registrerat den.
- Logga in i DiVA med ditt Lnu-konto.
- Välj Lägg till publikation / Ladda upp filer.
- Välj publikationstyp. För en förklaring av de olika publikationstyperna, håll muspekaren över frågetecknet i DiVA.
- Fyll i uppgifter om publikationen.
- Glöm inte att fylla i ditt användarnamn, då syns publikationen på din personliga sida på Lnu.se.
- Välj den institution/lärosäte som gällde vid publikationens publiceringstillfälle.
- Ange hållbarhetsmål om det är relevant för publikationen.
- Ladda upp fulltext i pdf-format (valfritt), läs mer under Om att publicera fulltext nedan.
- Kontrollera att det du fyllt i stämmer och välj sedan Skicka in.
Importera från annat DiVA-lärosäte
- Sök fram dina poster i nationella DiVA.
- Markera de poster du vill importera till Lnu:s DiVA, och välj sedan Exportera > Mods.
- Logga in i DiVA, och välj Importera uppgifter om publikation.
- Välj Importera från externa databaser.
- Välj format MODS V3 och ladda upp XML-filen du exporterade från nationella DiVA.
- Gå in i varje post och komplettera med ditt användarnamn, organisationstillhörighet och hela förnamnet för samtliga författare från Lnu.
- Kontrollera att uppgifterna stämmer och välj Skicka in.
Importera från annan databas
- Sök fram dina publikationer i databasen och exportera till fil. Web of Science (Plain text file), EndNote (XML), PubMed (använd import m.h.a. PMID), de flesta andra databaser (BibTex eller RIS).
- Logga in i DiVA och välj Importera uppgifter om publikation.
- Välj Importera från externa databaser, välj format och ladda sedan upp den fil du sparat (ISI = Web of Science).
- Gå in i varje post och komplettera med ditt användarnamn, organisationstillhörighet och hela förnamnet för alla författare från Lnu.
- Kontrollera att uppgifterna stämmer och välj Skicka in.
Om att publicera fulltext
Om du publicerat i en traditionell, prenumerationsbaserad tidskrift, kan du även publicera en kopia i DiVA. Detta kallas för parallellpublicering och gör publikationen fritt tillgänglig. Allt fler forskningsfinansiärer kräver att forskningsresultat görs öppet tillgängliga (Open Access).
Innan du parallellpublicerar behöver du ta reda på:
- förlagets eller tidskriftens policy för parallellpublicering
- vilken version av publikationen som får parallellpubliceras (förlags- eller författarversion)
- om det finns embargo eller andra restriktioner för parallellpublicering
Detta kan du göra genom att söka på tidskrift eller förlag i SHERPA/RoMEO. Om information saknas där, leta efter copyright-information i ditt kontrakt med tidskriften eller på tidskriftens/förlagets webbplats, alternativt skriv till dem och be om tillstånd.
Om publikationen ännu inte publicerats på ett förlag, men du vill försäkra dig om att kunna parallellpublicera i DiVA, kan du använda dig av ett tillägg till kontraktet du skriver med förlaget. Exempel:
- SPARC Author Addendum – olika avtalstillägg för tidskriftsartiklar som ger författarna utökade rättigheter, till exempel rätten att parallellpublicera artikeln.
- Creative Commons – olika avtalslicenser som samtliga ger författarna utökade rättigheter. Licenserna kan användas på alla typer av publikationer.
Kontrollera om publikationen redan finns registrerad i DiVA. Är publikationen registrerad, skicka pdf-filen till diva@lnu.se så laddar biblioteket upp den till DiVA-posten. Om publikationen inte finns i DiVA, registrerar den.
Du laddar upp publikationen på sidan efter registeringsformuläret. På uppladdningssidan anger du vilken version det är samt markerar att du godkänner Linnéuniversitetets publiceringsvillkor. Du kan också ange ett framtida datum då fulltexten skall publiceras. Detta är användbart om tidskriften har en embargotid för publicering.
När en fulltext lagts in i DiVA så blir den inte omedelbart synlig utåt, utan DiVA-ansvariga på universitetsbiblioteket måste först godkänna publiceringen. Universitetsbiblioteket kontrollerar förlagets/tidskriftens regler för parallellpublicering och lägger till ett försättsblad med information om version, originalartikelns publiceringsuppgifter och länk till den publicerade versionen av artikeln.
Om artikeln är ett konferensbidrag och ingår i en konferensproceeding, vänta med att parallellpublicera artikeln tills hela konferensproceedingen är publicerad. Flertalet förlag kräver att det i försättsbladet anges full referens till förlaget med bl.a. proceedingens korrekta namn, redaktörernas namn, DOI-länk, ISBN och sidintervall. Denna information är inte tillgänglig förrän proceedingen är publicerad.
Vanliga frågor
Hur ändrar jag en post?
Du har möjlighet att ändra poster i DiVA där du själv finns med som författare/upphovsman. Detta gäller endast om posten ännu inte granskats av universitetsbiblioteket. Efter granskning kan endast DiVA-administratörer på biblioteket ändra posten.
- Logga in i DiVA och välj Ändra / Radera post.
- Sök fram den post du vill ändra.
- Gå in i posten, gör dina ändringar.
- Gå vidare till nästa sida genom Fortsätt (två gånger) och till sist Godkänn.
Kan du inte gå in i posten för att ändra, kontakta diva@lnu.se för att få hjälp.
Hur tar jag bort en post?
Du har möjlighet att ta bort poster i DiVA där du själv finns med som författare/upphovsman. Detta gäller endast om posten ännu inte granskats av universitetsbiblioteket. Efter granskning kan endast DiVA-administratörer på biblioteket ändra poster.
Innan du beslutar dig för att ta bort poster från DiVA tänk på att data från DiVA utgör underlag för olika utvärderingar på Linnéuniversitetet, visas på din profilsida på Lnu.se och blir sökbara i många externa söktjänster, som SwePub, Google och Google Scholar.
- Logga in i DiVA och välj Ändra / Radera post.
- Sök fram de poster du vill ta bort/ändra.
- För att ta bort, tryck på krysset till höger om posten i träfflistan.
Ser du inte något kryss, kontakta diva@lnu.se för att få hjälp.
Varför syns inte min post på min personliga sida?
Synkronisering från DiVA till Lnu.se görs varje natt. Om publikationen inte visas på din personliga sida dagen efter den registrerats behöver du logga in i DiVA, leta fram posten och kontrollera att ditt användarnamn finns inlagt i fältet Lokalt användarid. Om publikationen inte visas dagen efter att detta gjorts, kontakta diva@lnu.se för att få hjälp.
Information om hur de personliga sidorna fungerar hittar du på sidan Praktisk information.
Varför syns inte fulltexten i posten?
Om du bifogade en fil med fulltext eller annan information väntar den på att en DiVA-administratör på universitetsbiblioteket ska publicera den. Du får ett mejl när filen är publicerad. Kontakta diva@lnu.se om det är brådskande.
Varför syns inte min avhandling i DiVA?
Doktorsavhandlingar och licentiatuppsatser blir inte synliga i DiVA förrän de granskats av en DiVA-administratör på universitetsbiblioteket. Kontakta diva@lnu.se om det är brådskande.
Varför ska jag märka upp posten med hållbarhetsmål?
Från och med 2021 införs möjligheten att märka upp publikationer i DiVA med FN:s hållbarhetsmål (SDG). Märkningen kommer att användas vid uppföljning av Lnu:s arbete med hållbar utveckling.
Under rubriken Hållbar utveckling i registreringsformuläret kan du välja ett eller flera hållbarhetsmål som din publikation berör. Du hittar information om hållbarhetsmålen på sidan Globala målen. Det är bara du själv som kan avgöra vilka hållbarhetsmål som är relevanta för din publikation.
Poster som importerats till DiVA av en DiVA-administratör är öppna för redigering två veckor efter importen. Efter det måste du kontakta diva@lnu.se för att få posten uppmärkt.
Kan jag bifoga fulltext i DiVA trots att jag skrivit över copyright till förlaget/tidskriften?
Ja, det kan du göra. I DiVA finns olika tillgänglighetsnivåer för de filer som bifogas. Har du skrivit över copyright för din text till förlaget eller tidskriften där den publicerats kan du i DiVA välja alternativet "Endast arkivering" när filen laddas upp.
Genom att ladda upp fulltext för dina publikationer när du registrerar i DiVA finns forskningsresultaten bevarade även om förlaget och/eller tidskriften upphör att existera.
Riktlinjer
Kontakta oss
Har du frågor om DiVA? Hör av dig till diva@lnu.se