Skissade glödlampor på blåa och rosa post-it lappar

Lnu Innovation

LNU Innovation utgör Linnéuniversitetets stöd för innovation och nyttiggörande. Vi hjälper forskare, övriga anställda och studenter att nyttiggöra sina idéer och resultat, oavsett vilken väg du vill gå, kommersiellt eller icke kommersiellt. Hos oss får du professionellt stöd i den tidiga utvecklingen av din idé. Vi ger även stöd i utveckling av nya projekt och samarbeten i form av workshops och mötesfacilitering.

Innovationer skapas ofta i skärningspunkten mellan akademi, näringsliv och samhälle – det är vi övertygade om. Med gemensamma krafter kan vi få samarbeten att växa och idéer att bli verklighet.

Vi hoppas att du vill vara med. Dörren står öppen, välkommen in! 

Responsive header image

Linnéuniversitetets innovationsutlysning 2024

Linnéuniversitetet utlyser under hösten 2024 medel där upp till fyra projekt kan erhålla 250 000 kr vardera, för att arbeta vidare med sin idé och förverkliga den.

All information om utlysningen hittar du här! 

Student

Från och med 1 januari 2024 kommer LNU Innovation ta över ansvaret för studentstödet inom entreprenörskap och innovation, något som tidigare hanterats av Drivhuset. I samband med detta kommer LNU Innovation att förstärka teamet med två studentrådgivare.

– Vi ser detta som en spännande möjlighet att fördjupa vårt engagemang med studenterna och fortsätta på den grund som Drivhuset lagt. Om du har kontakt med studenter som är intresserade av entreprenörskap, tipsa gärna om att vi finns här för att stötta dem i deras idéer och projekt, säger innovationsrådgivaren Emma Burman.

Workshops och stöd för dig och din forskargrupp

På innovationskontoret arbetar vi med ett antal olika verktyg kopplat till nyttiggörande av forskning och vid behov och önskemål kan vi kostnadsfritt facilitera workshops med dig och din forskargrupp baserat på t.ex. följande verktyg. Hör av dig om du är intresserad eller har specifika önskemål.

Doktorandkurs

Vi arrangerar årligen en populär doktorandkurs med fokus på nyttiggörande och innovation – Innovative applications of research and science 4,5 hp. Känd för sin samverkan över universitetsgränser samt för sin tvärvetenskapliga deltagarmix.

https://lnu.se/medarbetare/stod-och-service/for-forskarstuderande/amnesovergripande-kurser/innovative-applications-of-research-and-science/

Fyrklövern – Sveriges mest unika innovationskontor

Samhället står inför stora utmaningar. För att möta dem är samhället beroende av forskning, innovation och samverkan – och det är där vi kommer in. Fyra lärosäten – ett innovationskontor. Det skapar en bredd av idéer och kompetenser som gör Fyrklövern unikt.

Samhällsutmaningar löser du inte ensam – det gör vi tillsammans

Innovationskontoret Fyrklövern har etablerat sig som ett av de främsta innovationskontoren i Sverige. Förklaringen ligger i den gemensamma innovationsprocessen. Varje nod inom Fyrklövern har olika styrkor, som kompletterar helheten. Saknas rätt kompetens för att driva en idé vidare vid ett av de fyra lärosätena, kopplas de andra snabbt in. Faktum är att samarbetet går mycket längre än bara till innovationsrådgivning. Inom Fyrklövern delas kompetenser inom allt från student- och alumnsamverkan, forskningsstöd, affärsjuridik, ekonomi och kommunikation. Det gör Fyrklövern till en unik aktör.

Så skapar vi möjlligheter för fler ideér att göra nytta i samhället

Många människor bär på idéer, men är osäkra på om det verkligen finns ett behov av idén i samhället. Den bedömningen är viktig, men kostar ofta pengar – vilket gör att många idébärare aldrig tar sin idé vidare. För att underlätta situationen har Vinnova inrättat ett verifieringsprogram som ger innovationskontoren möjlighet att dela ut medel till innovatörer. Inom Fyrklövern sker detta genom ett gemensamt verifieringsråd, där innovationsrådgivare vänder och vrider på aktuella idéer och case, för att sedan besluta om verifieringsmedel. På så vis öppnar vi möjligheten för fler idéer och forskningsresultat att komma till nytta.

Vi ger framtidens forskare rätt verktyg för att förändra världen

Det är tyvärr vanligt att resultat av forskning stannar inom akademiens väggar. Det vill Fyrklövern förändra. Ett sätt att göra det är genom att utbilda våra forskare. Varje år ger Fyrklövern kursen ”Att nyttiggöra forskning och vetenskap”, 4,5 hp, där doktorander från de fyra lärosätena får lära sig att omvandla forskningsidéer till konkret samhällsnytta. I kursen visar vi doktoranderna allt ifrån hur de skapar impact och nätverk, till hur de formulerar en hisspitch, hittar finansiärer och skyddar sina idéer. Med den kunskapen kan framtidens forskare bli framtidens innovatörer.

Om oss

Innovationskontoret Fyrklövern etablerades på uppdrag av regeringen i slutet av 2009 och är ett av 14 innovationskontor i landet. Fyrklövern är ett samarbete mellan fyra likvärdiga parter; Karlstads universitet, Linnéuniversitetet, Mittuniversitetet och Örebro universitet.

Fyrklöverns mål är att ”möta samtidens och framtidens samhällsutmaningar genom att öka värdeskapandet och nyttiggörandet av forskningsbaserad kunskap och bidra till fler innovationer från studenter, forskare och övrig personal”.

Fyrklöverns arbete utgår från en styrgrupp som består av fyra pro- och vicerektorer med ett roterande ordförandeskap. Den operativa verksamheten leds av en ledningsgrupp, där de innovationsstödsansvariga vid respektive lärosäte ingår.

Fyrklövern arbetar systematiskt med erfarenhetsutbyte mellan de fyra lärosätena för att kontinuerligt höja kompetensen samt utveckla och implementera nya metoder och arbetssätt inom innovationsstödsverksamheten.

Fyrklövern har en stark förankring och är verksamt både på lokal, regional och nationell nivå.

Målsättning

Fyrklöverns strategi utgår från ett övergripande mål, två strategiska mål och tre prioriterade utvecklingsområden för tiden 2021-2024. I strategin beskrivs varje område kortfattat tillsammans med delmål, aktiviteter samt indikatorer för uppföljning. Utöver strategin upprättas varje år en verksamhetsplan.

  • Övergripande mål

    Fyrklövern ska möta samtidens och framtidens samhällsutmaningar genom att öka värdeskapandet och nyttiggörandet av forskningsbaserad kunskap och bidra till fler innovationer från studenter, forskare och övrig personal. 

  • Strategiska mål

    1.  Nationellt ledande på kvalitativt innovationsstöd
    2. Nationellt ledande på att möta samhällsutmaningar

Del av ett innovationssystem

Linnéuniversitetet står inte ensamma i innovationssystemet.  Vi samarbetar nära med andra aktörer och tillsammans erbjuder vi stöd från tidig idé till ett etablerat företag eller till annat önskat resultat. Det är din/er resa vi finns med.

Ett nätverk som gynnar dig
LNU Innovation samarbetar nära med inkubatorer och Science Parks i såväl Kalmar som Växjö men även med övriga aktörer såsom t.ex. Drivhus och ALMI m.fl. Vi har nära kontakt och det är lätt att komma fram – tillsammans blir vi starka för att stärka entreprenörer och innovatörer.

Responsive header image

Linnéuniversitetets innovationsutlysning 2024

Linnéuniversitetet utlyser under hösten 2024 medel där upp till fyra projekt kan erhålla 250 000 kr vardera, för att arbeta vidare med sin idé och förverkliga den.

All information om utlysningen hittar du här!