Lnu Innovation
LNU Innovation utgör Linnéuniversitetets stöd för innovation och nyttiggörande. Vi hjälper forskare, övriga anställda och studenter att nyttiggöra sina idéer och resultat, oavsett vilken väg du vill gå, kommersiellt eller icke kommersiellt. Hos oss får du professionellt stöd i den tidiga utvecklingen av din idé. Vi ger även stöd i utveckling av nya projekt och samarbeten i form av workshops och mötesfacilitering.
Innovationer skapas ofta i skärningspunkten mellan akademi, näringsliv och samhälle – det är vi övertygade om. Med gemensamma krafter kan vi få samarbeten att växa och idéer att bli verklighet.
Vi hoppas att du vill vara med. Dörren står öppen, välkommen in!
Linnéuniversitetets innovationsutlysning 2024
Linnéuniversitetet utlyser under hösten 2024 medel där upp till fyra projekt kan erhålla 250 000 kr vardera, för att arbeta vidare med sin idé och förverkliga den.
Så här fungerar det
Vårt stöd sker ofta på ett tidigt stadium, när forskning fortfarande pågår och innan en egentlig affärsidé har utvecklats. Du behöver därför inte ha en affärsplan, ett färdigt team eller alls oroa dig över att din idé är för ofärdig innan kontakt med oss.
Arbetet med att utvärdera den kommersiella potentialen i din idé sker i en integrerad process, där även patent och annan immaterialrätt, samt finansiering och team diskuteras. Innovationsrådgivarna lägger stor vikt vid ditt intresse och din drivkraft.
Första mötet är förutsättningslöst. Innovationsrådgivarna lyssnar och ställer frågor och tillsammans kommer ni överens om nästa steg utifrån dina behov. Ansvaret för att föra processen framåt ligger hos dig som idébärare men tillsammans med din innovationsrådgivare lägger du upp en lämplig strategi för kommersialiseringen. Hur ofta ni kommer att träffas beror på dina behov och din tillgänglighet.
För att stärka kund- och användarperspektivet och de kommersiella förutsättningarna i din idé är följande aspekter i fokus i processen:
- Analys av kundbehov, marknad och konkurrenter
- Möjlighet att skydda idén, till exempel via patent och varumärke.
- Verifiering av produktionsmetod
- Analys av regulatoriska och legala krav
- Teknisk verifiering
- Affärsmodell
- Team
Planen för hur den faktiska kommersialiseringen kommer att ske ser olika ut från fall till fall. Ett scenario är att starta ett företag, ett annat är licensiering av patent eller någon annan form av kunskapsöverföring. I andra fall kan kommersialisering ske genom företagssamarbeten av olika slag.
Affärsrådgivning
Vi hjälper dig att testa och utveckla den kommersiella potentialen i din idé.
Ditt stöd i den tidiga affärsutvecklingen.
Har du en idé eller ett forskningsresultat som du tror kan utvecklas till en produkt eller tjänst för bredare användning? En idé kan också handla om nya processer, modeller, metoder eller nya applikationsområden som andra kan ha nytta av.
Lärarundantaget gör att du i de flesta fall som forskare och lärare på ett svenskt universitet har rätten till dina forskningsresultat, en unik förmån som du skall ta vara på.
Våra innovationsrådgivare hjälper dig att ta fram en plan för utvärdering och verifiering av den kommersiella potentialen i din idé eller ditt resultat. Vi föreslår aktiviteter som ökar möjligheten att göra din idé kommersiellt attraktiv.
Du bestämmer själv hur ditt projekt ska drivas vidare. Det finns ofta flera möjligheter och vi ger stöd till olika typer av kommersialisering; att starta företag är en möjlighet, licensiering och olika typer av företagssamarbeten är andra sätt.
Stödet är kostnadsfritt och riktar sig till studenter, forskare och övriga medarbetare vid universitetet. All rådgivning är konfidentiell och vi tar heller inte andelar eller ägande i projekt.
Nyttiggörande
Kunskap och forskningn från Linnéuniversitetet ska komma samhället till nytta.
Vi hjälper dig testa och utveckla din idé och kan ge dig stöd och vägledning för att nyttiggöra den, kommersiellt eller icke-kommersiellt.
Har du en idé eller ett resultat som du tror kan utvecklas till en produkt eller tjänst? Eller på andra sätt spridas för bredare användning? En idé kan också handla om nya processer, modeller, metoder eller nya applikationsområden som andra kan ha nytta av.
Utifrån ett första möte hjälper våra innovationsrådgivare dig att ta fram en plan för utvärdering och verifiering av i din idé eller ditt resultat. Vi kan också titta på olika sätt att finansiera nyttiggörandet.
Du behöver inte ha alla svaren. Tillsammans hjälps vi åt att finna vägen framåt.
Vår rådgivning är kostnadsfri för studenter, forskare och övriga medarbetare vid Linnéuniversitet. All rådgivning är självklart konfidentiell. Vi tar heller inte andelar eller ägande i projekt vi stöttar.
Kontakta oss redan idag för att boka ett första möte.
Finansiering
För att utvärdera och utveckla forskningsnära idéer och affärskoncept krävs oftast pengar och andra resurser. Det kan exempelvis handla om att finansiera patentansökningar, verifiera resultat för framtida kommersiell användning och göra preliminära marknadsundersökningar för att få information om kundbehov.
Vi kan hjälpa till att hitta olika former av finansiering, ge råd och hjälpa dig med ansökningar och kontakter.
- BEHÖVER DU FINANSIERING FÖR ATT TESTA DIN IDÉ?
Vi kan ha pengarna du behöver för att tidigt verifiera din idé och möjliggöra de första stegen i utvecklingen av ett fungerande affärskoncept eller annat nyttiggörande.
Nedan kan du läsa mer om de olika finansieringsmöjligheterna.
- VFT - VALIDIERING FÖR TILLÄMPNING
Fyrklöverns Innovationskontor har medel från Vinnova för det populära valideringsprogrammet VFT. Medlen är till för att utveckla och verifiera innovativa idéer från både forskare och studenter. Pengarna är avsedda att användas till sådant som marknadsanalys, framtagning av prototyper, patentansökningar, att bygga team, resor för att möta samarbetspartners med mera. VFT syftar till att i tidiga skeden minimera olika former av risker för att stärka möjligheten till framgångsrik kommersialisering eller annan samhällsnytta.
- ÄGARKAPITAL
Linnéuniversitet har ett holdingbolag, Linnaeus University Development AB vars dotterbolag Linnaeus Venture AB är en tidig investerare i forskares och studenters idéer mot del av framtida vinst, eller mot aktier i befintliga eller framtida bolag.
Det är genom holdingbolaget som universitetet kan medverka till licensiering av ny teknologi och till att etablera nya forskningsbaserade företag. Linnaeus Venture AB vara den investerare som går in med det första kapitalet investeringarna görs helt på affärsmässiga grunder.
Linnaeus Venture AB och innovationskontoret har verksamheter som kompletterar varandra och har ett nära samarbete för att ge idéer från universitetet bästa möjliga förutsättningar att bli kommersiellt framgångsrika.
Du kan få finansiering för exempelvis följande aktiviteter:
- Analys av kund - användarbehov
- Verifiering av produktionsmetod
- Analys av regulatoriska och legala krav
- Teknisk verifiering som syftar till att minimera projektrisker
- Patent och/eller varumärkesskydd
- Aktieägaravtal
Juridiska och immaterialrättsliga frågor
Lärarundantaget gör att du som forskare och lärare på ett svenskt universitet har rätten till dina forskningsresultat, en unik förmån som du skall ta vara på. Tänk också på vikten av avtal särskilt i samarbete med forskare från utländska universitet men även företag nationellt och internationellt som inte har samma privilegium.
- UTVECKLA EN HÅLLBAR STRATEGI FÖR ATT SKYDDA DIN IDÉ
Immateriella rättigheter, som patent, designskydd, varumärkesskydd och upphovsrätt kan upplevas snårigt men kan vara viktiga verktyg när du vill kommersialisera din idé. Immaterialrätt handlar om ägandeskap över en kunskapstillgång. Parallellt med din publiceringsstrategi kan det därför vara viktigt att fundera på hur de tillgångar som skapas från din forskning kan hanteras. Behöver de skyddas för att kunna nyttiggöras?
Möjligheten att nyttiggöra forskningsresultat kommersiellt hänger ofta på hur forskningen är finansierad och vem som äger rättigheterna till resultaten.
- VIKTIGT ATT HA RÄTT SAMARBETSAVTAL
I samband med samarbetsprojekt, ”sponsrade” projekt eller licensöverenskommelser är frågor som rör immateriella rättigheter och ägandeskap ofta centrala. Det är därför viktigt att ha genomtänkta samarbetsavtal, som reglerar rättigheterna för alla involverade parter. Samarbetsavtal reglerar bland annat rätten till resultat och regler för publicering.
I ett samarbete är dina rättigheter beroende av hur avtalet ser ut. Innovationskontoret kan hjälpa dig att reda ut eventuella avtal och om inget avtal finns, att gå igenom vad som måste beaktas när man går in i olika typer av samarbeten, till exempel sekretess, publicering, framtida exploatering och nyttjande av resultaten.
Vill du ha råd eller boka ett möte?
Kontakta jurist eller en av våra innovationsrådgivare.
- FUNDERAR DU PÅ ATT SÖKA PATENT?
Ett patent är ett skydd för ny teknik i vid bemärkelse. Om en uppfinning är tänkt att licensieras till ett företag eller användas som bas i ett nystartat bolag, så är patent i regel en förutsättning.
I ett första steg måste man utreda förutsättningarna för patentskydd genom bland annat nyhetsgranskning och bedömning av möjligheten att patentera.
För att kunna skapa ett kraftfullt patentskydd krävs en medveten planering av fortsatta forskningsexperiment och publicering: Du kan inte få patent på en uppfinning som redan är publicerad och därför är det viktigt att göra saker i rätt ordning. Det innebär att du först måste skydda dina resultat genom att lämna in en patentansökan, innan du publicerar dem på en konferens eller i en artikel.
Våra innovationsrådgivare hjälper till att formulera ett underlag för patentansökan samt med kontakter till patentombud som färdigställer din ansökan.
Innovationskontoret kan även hjälpa till med finansiering av en patentansökan.
- IP-POLICY (utkast)
Linnéuniversitet håller på att fram riktlinjer för hur kunskapstillgångar skapade vid universitetet ska hanteras. Dessa utgör till exempel ett stöd vid externfinansierad forskning som villkoras med att finansiären övertar eller får rätt att använda resultaten av forskningen.
- LÄR DIG MER OM IMMATERIALRÄTT
Vill du lära dig mer om patent och annan immaterialrätt och vad som är viktigt att tänka på när forskning kommersialiseras eller nyttiggörs på annat sätt? Eller vill du att dina studenter ska få större förståelse för olika skyddsformer och deras betydelse för att kunna ta en idé till marknaden?
Patent- och registreringsverket (PRV) har även en grundläggande online utbildning i immaterialrätt:
https://www.prv.se/sv/kunskap-och-stod/prv-skolan-online/
Nyttiggörande i forskningsansökningar
Tillsammans med våra kollegor forskningsrådgivarna hjälper vi gärna till tidigt i arbetet med forskningsansökningar för att identifiera och konkretisera hur ni kan och vill jobba med impact och nyttiggörande i ert forskningsprojekt.
Student
Från och med 1 januari 2024 kommer LNU Innovation ta över ansvaret för studentstödet inom entreprenörskap och innovation, något som tidigare hanterats av Drivhuset. I samband med detta kommer LNU Innovation att förstärka teamet med två studentrådgivare.
– Vi ser detta som en spännande möjlighet att fördjupa vårt engagemang med studenterna och fortsätta på den grund som Drivhuset lagt. Om du har kontakt med studenter som är intresserade av entreprenörskap, tipsa gärna om att vi finns här för att stötta dem i deras idéer och projekt, säger innovationsrådgivaren Emma Burman.
Workshops och stöd för dig och din forskargrupp
På innovationskontoret arbetar vi med ett antal olika verktyg kopplat till nyttiggörande av forskning och vid behov och önskemål kan vi kostnadsfritt facilitera workshops med dig och din forskargrupp baserat på t.ex. följande verktyg. Hör av dig om du är intresserad eller har specifika önskemål.
Intellectual asset inventory (IAI)
Utöver själva forskningsresultatet skapas ofta många andra värden och tillgångar i ett forskningsprojekt. På en 1-2 timmars workshop med forskningsgruppen/-projektet gör vi en inventering och identifierar tillsammans dessa tillgångar. Utöver själva listan leder denna aktivitet ofta till ett förändrat tankesätt och ökad samsyn i gruppen, vilket brukar vara mycket värdefullt.
Introduction video: https://vimeo.com/110134553
Impact planning canvas (IPC)
IPC är ett enkelt verktyg för att snabbt skissa upp hur ni planerar att arbeta med impact i er forskning. Efter en 1-2 timmars workshop har ni en översiktlig bild av hur ni i ert projekt planerar att skapa och mäta er impact.
Kort introduktionsvideo: https://play.lnu.se/media/t/0_ittyekn3
Value creation forum (VCF)
I den här workshopen får du lära dig att komprimera ditt budskap till en lättbegriplig presentation /pitch där du ändå får fram ditt kärnbudskap. Pitchen byggs upp efter NABC-modellen.
Need – vilka är kundens, mottagaren eller marknadens behov?
Approach – vilken är din lösning på kundens behov?
Benefits – vilka fördelar har din lösning?
Competition – vad finns det för andra alternativ för att lösa kundens behov?
När du förberett din pitch samlar vi en panel som lyssnar på dig och ger dig feedback utifrån givna roller. Detta upprepas ett par gånger och budskapet utvecklas. Detta kallas Värdeskapandeforum/Value Creation Forum – VCF och är en metod som är utvecklat av Stanford Research Institute (SRI) och är en av grundstenarna i deras innovationsprocess.
Kort introduktionsvideo NABC: http://youtu.be/iHiLAJGDGt4
Doktorandkurs
Vi arrangerar årligen en populär doktorandkurs med fokus på nyttiggörande och innovation – Innovative applications of research and science 4,5 hp. Känd för sin samverkan över universitetsgränser samt för sin tvärvetenskapliga deltagarmix.
Fyrklövern – Sveriges mest unika innovationskontor
Samhället står inför stora utmaningar. För att möta dem är samhället beroende av forskning, innovation och samverkan – och det är där vi kommer in. Fyra lärosäten – ett innovationskontor. Det skapar en bredd av idéer och kompetenser som gör Fyrklövern unikt.
Samhällsutmaningar löser du inte ensam – det gör vi tillsammans
Innovationskontoret Fyrklövern har etablerat sig som ett av de främsta innovationskontoren i Sverige. Förklaringen ligger i den gemensamma innovationsprocessen. Varje nod inom Fyrklövern har olika styrkor, som kompletterar helheten. Saknas rätt kompetens för att driva en idé vidare vid ett av de fyra lärosätena, kopplas de andra snabbt in. Faktum är att samarbetet går mycket längre än bara till innovationsrådgivning. Inom Fyrklövern delas kompetenser inom allt från student- och alumnsamverkan, forskningsstöd, affärsjuridik, ekonomi och kommunikation. Det gör Fyrklövern till en unik aktör.
Så skapar vi möjlligheter för fler ideér att göra nytta i samhället
Många människor bär på idéer, men är osäkra på om det verkligen finns ett behov av idén i samhället. Den bedömningen är viktig, men kostar ofta pengar – vilket gör att många idébärare aldrig tar sin idé vidare. För att underlätta situationen har Vinnova inrättat ett verifieringsprogram som ger innovationskontoren möjlighet att dela ut medel till innovatörer. Inom Fyrklövern sker detta genom ett gemensamt verifieringsråd, där innovationsrådgivare vänder och vrider på aktuella idéer och case, för att sedan besluta om verifieringsmedel. På så vis öppnar vi möjligheten för fler idéer och forskningsresultat att komma till nytta.
Vi ger framtidens forskare rätt verktyg för att förändra världen
Det är tyvärr vanligt att resultat av forskning stannar inom akademiens väggar. Det vill Fyrklövern förändra. Ett sätt att göra det är genom att utbilda våra forskare. Varje år ger Fyrklövern kursen ”Att nyttiggöra forskning och vetenskap”, 4,5 hp, där doktorander från de fyra lärosätena får lära sig att omvandla forskningsidéer till konkret samhällsnytta. I kursen visar vi doktoranderna allt ifrån hur de skapar impact och nätverk, till hur de formulerar en hisspitch, hittar finansiärer och skyddar sina idéer. Med den kunskapen kan framtidens forskare bli framtidens innovatörer.
Om oss
Innovationskontoret Fyrklövern etablerades på uppdrag av regeringen i slutet av 2009 och är ett av 14 innovationskontor i landet. Fyrklövern är ett samarbete mellan fyra likvärdiga parter; Karlstads universitet, Linnéuniversitetet, Mittuniversitetet och Örebro universitet.
Fyrklöverns mål är att ”möta samtidens och framtidens samhällsutmaningar genom att öka värdeskapandet och nyttiggörandet av forskningsbaserad kunskap och bidra till fler innovationer från studenter, forskare och övrig personal”.
Fyrklöverns arbete utgår från en styrgrupp som består av fyra pro- och vicerektorer med ett roterande ordförandeskap. Den operativa verksamheten leds av en ledningsgrupp, där de innovationsstödsansvariga vid respektive lärosäte ingår.
Fyrklövern arbetar systematiskt med erfarenhetsutbyte mellan de fyra lärosätena för att kontinuerligt höja kompetensen samt utveckla och implementera nya metoder och arbetssätt inom innovationsstödsverksamheten.
Fyrklövern har en stark förankring och är verksamt både på lokal, regional och nationell nivå.
Målsättning
Fyrklöverns strategi utgår från ett övergripande mål, två strategiska mål och tre prioriterade utvecklingsområden för tiden 2021-2024. I strategin beskrivs varje område kortfattat tillsammans med delmål, aktiviteter samt indikatorer för uppföljning. Utöver strategin upprättas varje år en verksamhetsplan.
-
Övergripande mål
Fyrklövern ska möta samtidens och framtidens samhällsutmaningar genom att öka värdeskapandet och nyttiggörandet av forskningsbaserad kunskap och bidra till fler innovationer från studenter, forskare och övrig personal.
-
Strategiska mål
1. Nationellt ledande på kvalitativt innovationsstöd
2. Nationellt ledande på att möta samhällsutmaningar
Del av ett innovationssystem
Linnéuniversitetet står inte ensamma i innovationssystemet. Vi samarbetar nära med andra aktörer och tillsammans erbjuder vi stöd från tidig idé till ett etablerat företag eller till annat önskat resultat. Det är din/er resa vi finns med.
Ett nätverk som gynnar dig
LNU Innovation samarbetar nära med inkubatorer och Science Parks i såväl Kalmar som Växjö men även med övriga aktörer såsom t.ex. Drivhus och ALMI m.fl. Vi har nära kontakt och det är lätt att komma fram – tillsammans blir vi starka för att stärka entreprenörer och innovatörer.
Linnéuniversitetets innovationsutlysning 2024
Linnéuniversitetet utlyser under hösten 2024 medel där upp till fyra projekt kan erhålla 250 000 kr vardera, för att arbeta vidare med sin idé och förverkliga den.