Öppen tillgång
Öppen tillgång eller open access (OA) är en publiceringsform som ökar alltmer för vetenskapliga publikationer och de flesta av Sveriges forskningsfinansiärer kräver att forskningsresultat som de har finansierat publiceras på detta sätt. Genom att publicera din forskning med öppen tillgång blir den fritt tillgänglig via Internet för alla i hela världen. Därigenom bidrar du till en rättvisare fördelning av forskningsresultat globalt, så att även institutioner och regioner med mindre resurser får åtkomst. Som en extra bonus ökar även att antalet forskare som kan läsa om din forskning jämfört med om du enbart publicerar i en prenumerationstidskrift, och därmed ökar också chansen att bli citerad. Det finns två olika vägar för att få dina resultat fritt tillgängliga: genom publicering i en öppet tillgäng tidskrift eller genom parallellpublicering.
Universitetsbiblioteket erbjuder:
Medel för publicering med öppen tillgång via Linnéuniversitetets publiceringspott
Om du är affilierad till Linnéuniversitetet och är författare till en publikation som publiceras med öppen tillgång kan du ansöka om medel för att helt eller delvis täcka publiceringsavgiften. Ett antal kriterier måste uppfyllas för att ansökan ska godtas.
Läs mer om villkoren på sidan Medel för publicering med öppen tillgång.
Rådgivning vid publicering med öppen tillgång
De flesta tidskrifter och förlag erbjuder idag publicering med öppen tillgång i någon form, men det finns stora skillnader i vilken avgift som tas ut och vilka rättigheter du som författare har. Vi kan ge råd när du ska välja en publikation att skicka in ditt manus till, och även hjälpa till att tolka hur du får sprida och tillgängliggöra din text.
Rådgivning kring förbetalda och rabatterade publiceringsavgifter
Som anställd vid Linnéuniversitetet har du tillgång till olika förbetalda eller rabatterade publiceringsavgifter. Vi kan bistå med information om vilka avtal som finns att tillgå och vad du som författare behöver göra för att ta del av dem.
Läs mer på sidan Medel för publicering med öppen tillgång.
Parallellpublicering i DiVA
Om du publicerat i en traditionell, prenumerationsbaserad tidskrift, kan du även publicera en kopia i DiVA. Detta kallas för parallellpublicering och gör publikationen öppet tillgänglig. Allt fler forskningsfinansiärer kräver att forskningsresultat görs öppet tillgängliga (open access). Att publicera i DiVA kan vara ett sätt att uppfylla detta krav.
Läs mer om hur du går tillväga på sidan DiVA – Registrera och publicera.
Publicering av tidskrifter och konferenspublikationer i LnuOpen
Vill du starta en öppet tillgänglig tidskrift eller publicera en konferenspublikation? I LnuOpen kan du som forskare vid Linnéuniversitetet kostnadsfritt publicera och administrera tidskrifter och konferenspublikationer. Publikationerna blir öppet tillgängliga och sökbara i till exempel Google. LnuOpen baseras på den öppna programvaran Open Journal Systems – OJS.
Läs mer på sidan LnuOpen.
Välja publiceringskanal
Hitta en öppet tillgänglig tidskrift
Om du är medlem i den organisation som ger ut tidskriften kostar det oftast inget att publicera, annars måste du i de flesta fall betala en APC (Article Processing Charge) som kan kosta från 1000 SEK upp till 30 000 SEK.
Författaren behåller oftast upphovsrätten till artikeln.
Kvalitetsindikatorer
OASPA är en internationell branschorganisation för förlag som publicerar öppet tillgängliga publikationer och de har satt upp en uppförandekod för sina medlemmar som de som seriösa förlag ska följa. Det kan därför vara bra att kontrollera om tidskriften du tänker publicera i är medlem i OASPA.
I DOAJ, Directory of Open Access Journals, listas öppet tillgängliga tidskrifter. För att kunna listas där kontrolleras först tidskrifterna enligt ett antal kriterier för att säkerställa deras kvalitet.
Predatory reports är ett verktyg som hjälper forskare att undvika att publicera sig i tveksamma tidskrifter. Tidskrifterna granskas av specialister utifrån ett antal indikatorer för att forskare ska kunna undvika rovtidskrifter och tveksamma tidskrifter.
Vad är öppen tillgång?
Öppen tillgång (open access) innebär att forskningsresultat publiceras fritt tillgängligt på webben och att alla kostnadsfritt kan läsa, ladda ner, skriva ut, kopiera, sprida och citera materialet förutsatt att man inte bryter mot någon upphovsrättslig lag.
Öppen tillgång har vuxit fram som en protest mot höga prenumerationskostnader, vilka orsakar begränsad spridning av publikationerna, men också som en protest mot ett system som innebär att universiteten tvingas betala tre gånger för forskningen – först genom forskningsanslag, sedan genom kvalitetsgranskningen (peer-review) som görs av forskare på deras arbetstid och slutligen genom prenumerationsavgifterna som krävs för att lärosätena ska få tillgång till publikationerna.
Grundtanken med öppen tillgång är att offentligt finansierad forskning ska vara fritt tillgänglig för alla och därmed underlätta för framtida forskning och möjliggöra för medborgarna att ta del av vetenskaplig information. Öppen tillgång är ett etablerat alternativ till den traditionella vetenskapliga tidskriften och många forskningsfinansiärer kräver att resultaten från den forskning de stödjer ska publiceras öppet tillgängligt. Det är framförallt forskningsartiklar och konferensbidrag som publiceras öppet tillgängligt, men även rådata, kapitel och böcker kan publiceras på detta sätt.
Läs mer om öppen tillgång på Wikipedia.
Varför publicera med öppen tillgång?
- Forskning som finansieras med offentliga medel kommer alla till gagn – medborgarna som betalt för forskningen genom skatter, yrkesverksamma och beslutsfattare utanför akademin samt forskare i hela världen oberoende av om de är verksamma vid ett lärosäte som kan betala höga prenumerationskostnader eller inte.
- Genom att fler får tillgång till forskningen kan den användas i större utsträckning och därmed bättre bidra till samhällsutvecklingen.
- Den ökade tillgängligheten gör att du som forskare troligtvis får flera läsare och därmed ökar chansen att bli omnämnd i sociala medier och chansen att citeras i vetenskapliga publikationer ökar.
- Tiden mellan att artikeln accepteras och publiceras blir i många fall kortare och spridningen sker snabbare och mer effektivt, t ex genom sociala medier vilket innebär fördelar både för forskarna och för samhället som snabbare kan dra nytta av nya forskningsresultat.
- Vid publicering i helt öppna tidskrifter behåller författaren oftast upphovsrätten och kan därför själv bestämma över materialet.
- Många forskningsfinansiärer kräver publicering med öppen tillgång. I databasen Sherpa Juliet listas forskningsfinansiärers policyer.
- Öppen tillgång kan minska kostnaderna för universiteten. Nu betalar universiteten flera gånger för samma forskning: när forskningen utförs, refereegranskningen i form av forskarnas lön samt när biblioteket sedan köper tillbaka forskningsresultaten från förlagen.
Policy för vetenskaplig publicering vid Linnéuniversitetet
Kontakta oss
Har du frågor rörande öppen tillgång? Hör av dig till researchsupport@lnu.se.