Samverkan & partnerskap (SAM)
På SAM bygger vi och underhåller relationer, internt och externt. Syftet är att underlätta kärnverksamhetens och det omgivande samhällets behov av innovativ samverkan för ömsesidig nytta. Vi jobbar med rådgivning, lotsning, metodutveckling och stöd av olika slag.
Vi kommer också gärna ut till fakulteter och institutioner och berättar om hur samverkan kan bidra till utbildning och forskning och vilket stöd vi på SAM kan erbjuda.
ALUMN
Att ha en relation med våra alumner gör att vi kan öka kvalitén i våra utbildningar. Vi kan stärka studenternas möjligheter att komma kontakt med arbetslivet under sina studier. Vi vill kunna stärka våra alumner i sin valda profession och ständigt kunna erbjuda dem kompetensutveckling inom sitt ämne. Alumner ska vara en naturlig samarbetspart i vår utbildning och forskning.
AVTALSJURIDIK
Avdelningen ger bl a stöd i det juridiska arbetet kring avtal och överenskommelser, avtalsjuridik. Att sätta våra samarbeten på papper är en viktig process för att tydliggöra innehållet i överenskommelserna och förebygga framtida osäkerheter.
FUNDRAISING
Det finns många olika sätt att bidra till Linnéuniversitetets verksamhet för att sätta kunskap i rörelse för en hållbar samhällsutveckling. Hör av dig om du har fått en fråga om donation till Linnéuniversitetet.
KOMMUNALA FORSKNINGSAVTAL
Avtal med Kalmar kommun om forskning och utveckling
Linnéuniversitetet och Kalmar kommun har ett forskningsavtal (till 2027) och innehåller 1,5 Mkr per år som kommunen satsar i samverkansaktiviteter, forskningsprojekt, tjänster, nyttiggörande av forskningsresultat och/eller för att förstärka satsningar som Linnéuniversitetet gör. Avtalet syftar till att stärka Linnéuniversitetets samverkan såväl Kalmar kommun som andra aktörer i Kalmarområdet.
Fokusområden är kopplade till hållbar utveckling och klimatomställning och ska koppla till gemensamma strategiska områden och Linnéuniversitetets forskningsprofil.
Kontakta oss för mer information:
Avtal med Växjö kommun om forskning
Linnéuniversitetet och Växjö kommun ingår i ett forskningsavtal (till 2026) som består av 2 miljoner kronor per år som kommunen viger till olika forskningsprojekt av ömsesidigt intresse mellan parterna. Forskningsavtalet syftar till att finna forskningsprojekt utifrån gemensamma strategiska områden och ömsesidiga intressen, samt utifrån kommunens behov och önskemål samt LNU:s forskningsprofil.
- Projektansökningar skickas in löpande till beredningsgruppen till kontaktperson för avtalet.
- Medlen ska i första hand gå till forskararvode och relaterade omkostnader och maxbelopp att söka uppgår till 500 000 sek/år för respektive projekt.
- Möjlighet att förmera insatta resurser genom annan extern finansiering skall alltid prövas.
- För närvarande prioriteras forskningsprojekt inom följande områden; utbildning, teknik, digitalisering, hållbarhet och integration.
- När projektet avsluta ska en kortare slutrapportering avges.
Mall för projektplan, för ansökan om medel:
KOMMUNALA OCH REGIONALA SAMVERKANSAVTAL
Kalmar kommun, Växjö kommun och Linnékåren - strategisk överenskommelse
Linnéuniversitetet är part i en strategisk överenskommelse med värdkommunerna Växjö och Kalmar tillsammans med Linnékåren med syfte att verka för att utveckla goda relationer och utveckling mellan parterna verka för en attraktiv kunskapsmiljö.
Fokusområdet är att främja kompetensförsörjning genom att stärka kopplingen mellan utbildningar och arbetslivet men också att samarbeta kring attraktivitet, samt forskning- och kunskapsutveckling.
Ljungby kommun - avtal om samverkan
Linnéuniversitetet och Ljungby kommun har ett ömsesidigt intresse av att stärka och utveckla långsiktig samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor i Ljungby kommun med omnejd. Avtalets syfte är att skapa förutsättningar genom vilka parternas samverkan förmedlar kontakter, kunskap och kompetens mellan akademi, kultur, näringsliv, offentlig verksamhet och det omgivande samhället.
Avtalet fokuserar på följande tre områden:
- Forskningssamverkan, där samarbeten stärker eller utvecklar forskning på Linnéuniversitetet samt stärker samverkanspartens kompetens.
- Utbildningssamverkan, där samarbeten stärker eller utvecklar högre utbildning (inklusive uppdragsutbildning) på Linnéuniversitetet samt stärker samverkanspartens kompetens och konkurrenskraft.
- Samhällsnytta, där samarbeten skapar nytta för privat och offentlig verksamhet i regionen samt stärker Linnéuniversitetet.
Nybro kommun - avtal om samverkansarena Pukeberg
Linnéuniversitetet och Nybro kommun har ett ömsesidigt intresse av att stärka och utveckla långsiktig samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor i Nybro kommun med omnejd. Avtalets syfte är att skapa förutsättningar genom vilka parternas samverkan förmedlar kontakter, kunskap och kompetens mellan akademi, kultur, näringsliv, offentlig verksamhet och det omgivande samhället.
Avtalet fokuserar på följande tre områden:
- Forskningssamverkan, där samarbeten stärker eller utvecklar forskning på Linnéuniversitetet samt stärker samverkanspartens kompetens.
- Utbildningssamverkan, där samarbeten stärker eller utvecklar högre utbildning (inklusive uppdragsutbildning) på Linnéuniversitetet samt stärker samverkanspartens kompetens och konkurrenskraft.
- Samhällsnytta, där samarbeten skapar nytta för privat och offentlig verksamhet i regionen samt stärker Linnéuniversitetet.
Oskarshamns kommun - avtal om samverkan
Fokus: Hållbar samverkan, kontakter, kunskap kompetens mellan akademi, kultur, näringsliv, offenlig verksamhet.
Region Kalmar och Region Kronoberg - avtal samverkan för samhällsutveckling och innovationg genom utbildnings- och forskningssamverkan
Linnéuniversitetet, Region Kalmar län och Region Kronoberg har ett ömsesidigt intresse att stärka och utveckla långsiktig samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor. Samverkansavtalet syftar till regionernas samhällsutveckling och innovationskraft genom utbildningssamverkan och forskningssamverkan med fokuserar på följande områden:
- Förbättrad hälsa och livskvalitet
- Ökad förmåga att möta samhällsutmaningar
- Ökad innovationsförmåga
- Ökad attraktivitet
OMVÄRLDSKONTAKTER
Lnu är engagerade i olika nationella, regionala och lokala nätverk som bidrar till att skapa mervärden och kopplingar till forskning och utbildning. Vi bistår gärna med stöd i att hitta rätt externa kontakter och forum som kan tänkas vara relevanta för dig.
RISE Research Institute of Sweden
RISE övergripande uppdrag är att verka för hållbar omställning och konkurrenskraft på vetenskaplig grund. Som en innovationspartner för hela samhället hjälper RISE till att utveckla teknologier, produkter, tjänster och processer som bidrar till en hållbar värld och ett konkurrenskraftigt näringsliv. RISE gör detta i samarbete med och på uppdrag av näringsliv, akademi och offentlig sektor. Forskare vid Linnéuniversitetet och RISE kan samverka i gemensamma projekt och nyttjande av testbäddar. I ett avgränsat samverkansprojekt mellan RISE, Linnéuniversitetet och Region Kalmar Län fokuserar vi på innovationsprocesser inom små- och medelstora företag i Kalmar län. Söker du samverkan med RISE lotsar vi dig mot rätt kompetens/testbädd.
Kalmar kommuns näringslivsråd
Kalmar kommuns näringslivsråd är ett samverkansforum mellan Kalmar kommun, näringsidkare, Linnékåren och Linnéuniversitetet. Kalmar är en universitetsstad i expansion och vi arbetar tillsammans för att främja bättre företags- och universitetsklimat.
Kontakt Kalmar kommuns näringslivsråd
Integrationsrådet i Kalmar län
Integrationsrådet ansvarar för att utveckla metoder för dialog och strategisk samverkan med civilsamhället samt verka för en ökad kunskapsnivå och attitydförändring.
Kontakt Integrationsrådet i Kalmar län
Kalmarsund Promotion
Kalmarsund Promotion är ett företagsnätverk som underlättar för företagare att utöka sina kontaktnät. Vi arbetar för samverkan och utveckling samt för att skapa bättre affärsmöjligheter för företagen i Kalmarsundsregionen. Via den Företagsamma rösten lyfter vi gemensamma frågor. Vi brinner för hållbart företagande – där lönsamhet, miljöhänsyn och socialt engagemang förenas.
Kontakt Kalmarsund promotion
Näringslivschefsnätverket Kalmar län
Linnéuniversitetet deltar i ett nätverk av näringslivschefer som Region Kalmar regelbundet sammankallar. Nätverket är ett forum för informations- och erfarenhetsutbyte kopplat till kommunernas näringslivsarbete. Hör gärna av dig om du vill nå ut med information eller vill skapa kontakt med kommunernas näringslivsorganisationer.
Kontakt näringslivschefsnätverket Kalmar
SÖK Kronoberg
Kontakt SÖK Kronoberg
Smart Start Graduate Trainee
Smart Start Graduate Trainee är ett ettårigt traineeprogram i Blekinge, Kalmar- och Kronobergs län. Programmet gör det enkelt för företagen att knyta till sig ambitiösa, univeristetsutbildade talanger för att trygga kompetensförsörjningen.
Smart Start är ett samarbete mellan Sydsvenska Handelskammaren, Blekinge Tekniska Högskola, Linnéuniversitetet, Region Blekinge, Region Kalmar Län och Region Kronoberg.
Smart Start Trainee | Trainee i Kalmar & Växjö Kronoberg län | Smart Start Trainee
Småland - Blekinge - Halland - South Sweden
(SBHSS) Brysselkontoret
EU fattar en stor mängd beslut som påverkar utvecklingen och de frågor vi arbetar med i Småland, Blekinge och Halland. Det är därför viktigt att vi bygger upp kontakter och nätverk i EU-organen, med andra regioner och organisationer - både för att omvärldsbevaka och för att påverka. Småland Blekinge Halland South Sweden är kontaktlänken.
Kontoret agerar dörröppnare och är regionens förlängda arm i Bryssel. Den främsta uppgiften är att bevaka regionens intressen i EU-relaterade frågor. Genom att vi inom regionen samarbetar gränsöverskridande blir vi starkare på den internationella arenan.
Bakom Småland Blekinge Halland South Sweden står Regionförbunden i Kalmar län och Blekinge, Region Jönköpings län, Region Kronoberg, Region Halland, Region Blekinge, Region Kalmar län samt Linnéuniversitetet, Högskolan i Jönköping och Blekinge Tekniska Högskola.
Innovationsrådet
Region Kalmar Län samordnar Innovationsrådet som representeras av Region Kalmar Län, Almi, Linnéuniversitetet och RISE. Innovatörer, startups och etablerade bolag pitchar sina innovationer för rådet som sedan tillsammans stöttar idéen genom innovationsstödsystemet.
Kontakt Innovationsrådet
Kompetensforum Kronoberg
Linnéuniversitetet finns representerat i Kompetensforum Kronoberg som samordnas av Region Kronoberg, med fokus på dialog och information om länets strategiska kompetensförsörjning tillsammans med representanter från samtliga utbildningsnivåer, arbetsmarknadsparter, myndigheter samt intresseorganisationer kopplat till kompetensförsörjning.
Teknikcollege
Linnéuniversitetet finns med som representanter i de regionala styrgrupperna för Teknikcollege i både Kalmar och Kronobergs län. Teknikcollege är Sveriges största samverkansplattform för industrins kompetensförsörjning och en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar.
PROJEKT- OCH PROCESSTÖD
CELED - Centrum för Ledarskap i Småland
Centrum för ledarskap i Småland har fokus på innovationsdrivande ledarskap har tagit fram "Smålandsmodellen" som stöd för att utveckla organisationers innovationsförmåga. CELED har drivit flera stora projekt, just nu "Ledarskap på landsbygd" med inriktning på regional utveckling.
EUniWell
EUniWell (Europauniversitetet för välbefinnande) består av elva europeiska universitet som ingått ett strategiskt universitetsövergripande samarbete. Genom att samverka inom högkvalitativ utbildning och forskning vill vi bidra till att skapa en miljö för invånarna i Europa och dess globala grannar som skapar möjligheter till god utbildning, socialt ansvarstagande, hälsa, inkludering och mångfald, alla viktiga faktorer för att skapa välbefinnande.
Health Data (HDS)
HDS är en av Europas digitala innovationshubbar (EDIH), och Sveriges enda med fokus på hälsa och e-hälsa. HDS fungerar som en one-stop-shop som stödjer företag och offentliga aktörer från hela Europa att accelerera användningen av tjänster som möjliggör utvecklingen och användning av nya digitala hälso- och välfärdstjänster. HDS samlar 18 aktörer, bland annat flera universitet och högskolor, olika regionala innovationshubbar och flera forskningsinstitut, innovationscentrum och forskningsparker. HDS finansieras av EU och Vinnova. Projekttid är 2023-2025.
Mer om HDS
Projektkoordinator HDS
Entreprenörskap för hållbara energisystem i lantbruket
Projektet handlar om att utvärdera och optimera förutsättningarna för lantbruket i omställningen till grön energi. Grunden är att lantbruket skall få ett energisystem som anpassas efter gårdens verksamhet och andra specifika förutsättningar. Projektet knyter samman entreprenörskap och teknik. Genom att engagera deltagare i cirkulär affärsmodellering får vi mer kunskap om lantbrukens egna behov och förutsättningar samtidigt som deltagarna utvecklar sin entreprenöriella förmåga. Genom affärsmodellering och cirkulära indikatorer kan vi hitta rätt ingångar för den tekniska forskningen och därmed stödja övergången till en mer hållbar energiförsörjning.
Projekt: Entreprenörskap för hållbara energisystem i lantbruket | lnu.se
Hållbart byggande med trä
Forskningsprojektet ”Hållbart byggande med trä – materialeffektivt värdeskapande från trämaterial till byggnader” finansieras med 48 miljoner kronor under åtta år inom ramen för KK-stiftelsens program Forskningsprofiler. Utöver stiftelsens medel bidrar Linnéuniversitet med drygt 31 miljoner kronor och näringslivet med minst 40 miljoner kronor.
Projektstöd Hållbart byggande med trä
IDUN - Samverkansintegrerad undervisning
Ett projekt som handlar om att möta arbetsgivarnas utmaningar inom kompetensförsörjning, innovation och jämställdhet genom cooperation education.
Läs mer IDUN
InKuiS – Innovativt kulturentreprenörskap i samverkansforskning
InKuiS samlar forskare från olika fakulteter på Linnéuniversitetet som i samverkan med ett 70-tal regionala och nationella partners utvecklar ny kunskap kring kulturentreprenörskap. InKuiS finansieras av Familjen Kamprads stiftelse. Projekttid är 2022–2027. Projektledare: Anders Högberg
Times Higher Education Impact Ranking
THE Impact Ranking är öppen för alla universitet som undervisar på grundnivå och betygsätter universitet i 94 länder. Den består av olika delrankningar och varje universitet väljer själva vad man vill delta i. Linnéuniversitetet har en placering bland de 200 bästa i flera kategorier.
Processtöd Times Higher Education
Rådgivning gällande EU-finansiering av projekt som möjliggör forsknings- och kunskapsutvecklande samarbeten
EUs strukturfonder:
- ERUF - Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) är ett av sammanhållningspolitikens viktigaste finansieringsinstrument. Särskild uppmärksamhet ägnas åt regioner med allvarliga och permanenta naturbetingade eller demografiska nackdelar. Genom Regionalfonden kan aktörer genomföra projekt som berör bl a klimat, miljö, energiförsörjning och cirkulär ekonomi, företagande, kompetens, spjutspetsforskning för att främja hållbar utveckling och sysselsättning. Fondens program för vår region, så kallad Småland och Öarna, finner ni nedan:
- Interreg - Europeiskt territoriellt samarbete, även kallat Interreg, handlar om att utveckla samarbetet över nationsgränserna. Syftet är att uppmuntra städer och regioner från olika medlemsstater att arbeta tillsammans och lära av varandra genom gemensamma program, projekt och nätverk. Vår Linnéregion omfattas av följande Interreg program där akademin kan vara partners
- ESF - Europeiska Socialfonden. Fondens primära syfte är att stärka den sociala sammanhållningen inom EU. Pengarna går till projekt som skapar jobb, hjälper näringslivet och ökar kompetenser hos individer för att skapa en välfungerande arbetsmarknad och för att öka sysselsättningen. En nyhet är fokus på sociala innovationer. Av största intresse för akademin har varit ESF utlysningar för ukrainska flyktingar och sociala innovationer.
- ERASMUS+ - EU:s program för utbildning, praktik, ungdomsutbyten och idrottsprojekt i EU. Programmet för 2021-2027 lägger stor vikt vid social inkludering, de gröna och digitala övergångarna samt att främja ungas deltagande i det demokratiska livet. Erasmus + möjliggör bl a för akademins samverkan med andra aktörer i partnerskap med syftet att öka organisations samhällsrelevans och kapacitet genom att utveckla nya idéer, metoder och praktiker.
STRATEGISKA SAMVERKANSPROJEKT
The Bridge
The Bridge är ett samarbete mellan Södra, IKEA och Linnéuniversitetet för att skapa en hållbar framtid genom att använda skogens värde på innovativa och smarta sätt.
Samarbetet fokuserar på utbildning, forskning och utveckling av ny teknik.
The Bridge är ett sätt att bygga broar mellan den akademiska och den entreprenöriella världen.
Samverkan e-hälsa
Samverkan e-hälsa är namnet på Linnéuniversitetet och Region Kalmar satsning med ambitionen att utveckla utbildning, forskning, infrastruktur och innovationer kopplad till e-hälsoområdet med bas i Kalmar län. 2022 skrev partnerna under en avsiktsförklaring för att göra en mångmiljonsatsning inom e-hälsa under en tioårsperiod. Tanken är att få nationellt och internationellt genomslag genom att stärka universitetet, öka förutsättningarna för högkvalitativ vård samt utveckla samverkan med näringslivet och verka för regional tillväxt.
Partnerskapsledare eHälsa
STUDENTSAMVERKAN
Det finns många möjligheter till samverkan för studenter i form av praktik, examensarbete och andra projekt – ett samarbete som båda parter tjänar på!
Studenter kan ge en organisation ett kreativt tillskott och de får i gengäld ett bredare perspektiv på sin utbildning och möjlighet att knyta viktiga kontakter inför framtiden.
ER tillhandahåller Mentorprogrammet och Karriärportalen som en del i Karriärcenter | lnu.se
UPPDRAGSUTBILDNING / LIVSLÅNGT LÄRANDE
Externa Relationer (ER) fungerar som universitetets samlade enhet för uppdragsutbildningar och livslångt lärande. Vi arbetar främst med att utveckla området coh ge stöd inom universitetet, vilket bland annat inkluderar att framställa och hantera dokumentmallar, ge support i uppdragsdialog, offertarbete, juridiskt stöd samt avtalsskrivande. Vi är också en av flera vägar in till lärosätet för externa aktörer.
MEDARBETARE
- Anita Hall Affärsutvecklare
- 0470-70 80 29
- anitahalllnuse
- Anna Grönblad Jurist
- 0480-44 60 34
- annagronbladlnuse
- David Stigson Samverkansrådgivare
- 0470-70 80 82
- davidstigsonlnuse
- Elin Lindkvist Sektionschef Samverkan och partnerskap
- 0470-70 81 10
- 072-713 18 80
- elinlindkvistlnuse
- Emmelia Haglind Samverkansrådgivare
- 0480-49 76 08
- emmeliahaglindlnuse
- Helena Belfrage Samverkansrådgivare
- 0470-70 89 53
- 070-950 89 53
- helenabelfragelnuse
- Inga Aflaki Samverkansrådgivare
- 0470-70 82 12
- inganarbutaiteaflakilnuse
- Kerstin Årmann Projektledare
- 0480-44 60 75
- 070-338 43 11
- kerstinarmannlnuse
- Linda Leonhardt Affärsutvecklare
- 0480-44 69 11
- lindaleonhardtlnuse
- Magnus Bratt Prefekt
- 0470-70 89 00
- magnusbrattlnuse
- Mariana Gómez Johannesson Samverkansrådgivare
- 0470-70 81 79
- marianagomezjohannessonlnuse
- Nina Albrecht projektkoordinator
- 0470-70 81 49
- 073-698 74 57
- ninaalbrechtlnuse
- Torbjörn Håkansson Samverkansrådgivare
- 0480-44 69 03
- 070-311 56 85
- torbjornhakanssonlnuse
- Valdete Hashani Samverkansrådgivare
- 0480-44 60 35
- 070-270 83 07
- valdetehashanilnuse
- Ylva Dandanell Senior rådgivare
- 0470-70 82 19
- 070-514 62 72
- ylvadandanelllnuse