- Organisation
- Ekonomihögskolan FEH
- Organisationen
- Utbildningskvalitet vid Ekonomihögskolan
Utbildningskvalitet vid Ekonomihögskolan
Här hittar du information om utbildningskvalitet och utbildningsnära kvalitetsarbete vid Ekonomihögskolan.
På denna sida finns beskrivningar, styrdokument och rutiner på fakultets och styrdokument och rutiner på universitetsnivå. Klicka dig vidare bland rubrikerna nedan för att läsa mer om hur vi arbetar inom respektive område för att säkerställa kvalitet.
Det systematiska kvalitetsarbetet som rör forskarutbildningen vid Ekonomihögskolan finns samlat under rubriken Forskarutbildning.
Universitetsövergripande kvalitetsarbete
Målet för Linnéuniversitetets systematiska kvalitetsarbete är att upprätthålla hög utbildningskvalitet i enlighet med lag, förordning och ESG (European Standards and Guidelines for higher education). Kvalitetsarbetet omfattar såväl grund- och avancerad nivå som forskarutbildningsnivå.
Kontinuerlig kvalitetssäkring och strategisk utveckling uppnås genom att hela organisationen använder sig av systematiska arbetssätt, där analyser och åtgärder knyts samman över tid och över organisatoriska gränser/nivåer. I arbetet identifieras behov av åtgärder, goda exempel och förbättringsmöjligheter så nära berörd verksamhet som möjligt. Uppföljningar av utbildningskvalitet sker med olika intervall och med olika syften.
Kvalitetsarbetet bygger på och förutsätter ansvarstagande av och samarbete mellan studenter, medarbetare och ledare/chefer. Detta innebär konkret att var och en gör vad hen kan för att uppnå hög utbildningskvalitet i arbetet, men också att kommunicera utvecklingsbehov och förbättringsmöjligheter vidare så att åtgärder kan genomföras. Utan kännedom om verkliga förhållanden kan inte effektiva åtgärder för utveckling genomföras. För en sådan utvecklingsorienterad kvalitetskultur är delaktighet, kommunikation, utveckling och systematik bärande delar.
Ansvaret för kvalitetsarbetet är fördelat mellan universitetsgemensamma och utbildningsnära (fakultets-/NLU-) nivåer.
Ekonomihögskolans kvalitetsarbete
Eftersom Ekonomihögskolan sedan innan arbetar mot en extern ackreditering är det av stor vikt att det utbildningsnära kvalitetsarbetet och arbetet med ackrediteringen synkas och utgör ett system för kvalitetssäkring vid fakulteten.
Arbetet med ackrediteringen har sammanvävts med det utbildningsnära kvalitetsarbetet genom att kriterierna och de standards som styr ackrediteringen mappats. Resultatet visar att de aktiviteter som fakulteten har inom ackrediteringsarbetet stämmer väl in med de aktiviteter som krävs för att uppfylla kriterierna i beskrivningen av det utbildningsnära kvalitetsarbetet och hjälper oss att fortsatt arbeta med ständiga förbättringar av vår verksamhet.
Standards för ackrediteringen
Standard 1 Mission/uppdrag, påverkan och förnyelse
"Fakulteten har en klar och tydlig mission för sitt uppdrag och strategier för hur dessa mål skall uppnås. Fakulteten har en historia av måluppfyllelse och förbättringar samt identifierar framtida åtgärder för kontinuerliga förbättringar och förnyelse, som är i linje med dess mission/uppdrag, förväntade resultat och strategier".
Standard 2 Betydelsen av intellektuella bidrag och överensstämmelse med uppdrag
"Fakulteten producerar intellektuella bidrag av hög kvalitet som är i överensstämmelse med dess mission/uppdrag, förväntade resultat och strategier och vilka påverkar teori, praktik och undervisning om företag och förvaltning."
Standard 3 Finansiella strategier och tilldelning av resurser
"Fakulteten har finansiella strategier för att tillhandahålla resurser som är lämpliga och tillräckliga för att uppnå dess mission/uppdrag och åtgärdspunkter."
Standard 4 Studentantagning, utbildningsprogression och karriärutveckling
"Säkerställa att tillvägagångssättet för antagningen, progression mot examen, och stödjande karriärutveckling är tydlig, effektiv, tillämpas konsekvent samt är i linje med fakultetens mission/uppdrag, förväntade resultat och strategier".
Standard 5 Lärartäthet- och fördelning
"Fakulteten tillhandahåller och fördelar tillräckligt med lärare för att säkerställa kvalitetsresultat i alla utbildningsprogram den erbjuder och för att uppnå andra mål av dess mission/uppdrag. Studenter på alla program, inriktningar, platser och kursutformningar har möjlighet att få undervisning från kvalificerade lärare,"
Standard 6 Hantering och stöd av lärares arbete
"Fakulteten har väldokumenterade och väl kommunicerade processer för att hantera och stödja lärare i deras karriär, vilka är i överensstämmelse med fakultetens mission/uppdrag, förväntade resultat och strategier".
Standard 7 Tillgång till och fördelning av ansvariga medarbetare
”Fakulteten tillhandahåller och fördelar medarbetare och/eller tjänster som säkerställer kvalitetsresultat i alla dess utbildningsprogram samt att andra delar av dess mission/uppdrag uppnås".
Standard 8 Styrning av kursplaner och säkerställande av inlärning
"Fakulteten använder väldokumenterade, systematiska processer för att fastställa och revidera mål för dess utbildningsprogram: för att utforma, tillhandahålla och förbättra kursplaner för utbildningsprogram för att uppnå inlärningsmål samt för att uppvisa att utbildningsprogrammens inlärningsmål har uppfyllts."
Standard 9 Innehåll i kursplaner
"Innehållet i utbildningsplanerna och kursplanerna är lämpligt utifrån de allmänna förväntningarna på typen av utbildningsprogram och utifrån målen."
Standard 10 Interaktioner mellan studenter - lärare
"Kursplaner underlättar interaktioner mellan studenter - lärare och studenter emellan, vilka är lämpliga utifrån utbildningsprogrammet.
Standard 11 Utbildningsnivå, struktur och likvärdighet för utbildningsprogram
"Utbildningsprograms struktur och utformning, inklusive den normala utbildningstiden fram till examen, är lämpliga i förhållande till utbildningsprogrammets nivå och säkerställer uppuppfyllelse av högkvalitativa. Program som leder till samma examen är strukturerade och utformade för att säkerställa likvärdighet."
Standard 12 Undervisningseffektivitet
"Fakulteten har policies och processer för att förbättra undervisningseffektiviteten hos lärare och professionell personal som undervisar på alla dess utbildningsprogram.
Standard 13 Studenters akademiska och professionella åtaganden
"Kursplaner underlättar studenters akademiska och professionella åtaganden, vilka är lämpliga utifrån typ av utbildningsprogram.”
Standard 14 Fortbildning
"Om tillämplig, kompletterar fortbildning (aktiviteter som inte leder till en examen) undervisning och inlärning på utbildningsprogram och intellektuella bidrag. Fakulteten har lämpliga processer för att tillhandahålla hög kvalitet i uppfyllandet av kundförväntningar och kontinuerlig förbättring i fortbildningsprogram."
Standard 15 Lärares kvalifikationer och åtaganden
"Fakulteten tillhandahåller och fördelar kursansvariga lärare och övriga lärare strategiskt, vilka gemensamt och individuellt uppvisar ett påtagligt akademiskt och yrkesmässigt engagemang som tillhandahåller det intellektuella kapital som är nödvändigt för att stödja högkvalitativa resultat i linje med fakultetens mission/uppdrag och strategier."
Länkning av kvalitetskriterierna mot ackrediteringsstandards.
Läs mer om arbetet med ackrediteringen här.
Enligt rektors delegationsordning (dnr 2019/3680-1.1.1) beslutar fakultetsstyrelsen om övergripande styr- och kvalitetsdokument som berör fakultetens verksamhet. Fakultetsstyrelsen beslutar även om utbud och dimensionering av utbildningsprogram, utbildningsplaner och allmänna studieplaner på forskarnivå. Dekanen fattar beslut i alla ärenden inom fakultetens ansvarsområde där beslutsfattande inte är reglerat i högskoleförordningen eller som inte beslutas av fakultetsstyrelsen eller rektor och som inte av rektor delegerats till annan person eller annat organ.
Nedan finns Ekonomihögskolan beredande organ till dekan och fakultetsstyrelse i frågor som rör utbildningskvalitet på grundnivå, avancerad nivå samt forskarutbildning.
Dekanens besluts- och delegationsordning.
Advisory board
Ekonomihögskolan har inrättat ett Advisory Board, med uppgift att vara rådgivande i utbildningsfrågor och ge sin syn på framtida utbildningar och utmaningar.
Syftet med rådet är ge fakultetsledningen vägledning för att stärka verksamheten vid Ekonomihögskolan på kort och lång sikt. Rådet ska vara rådgivande i utbildningsfrågor och ge sin syn på framtida utbildningar och utmaningar.
Ackrediteringsutskottet/AoL-team (AOL)
För ackrediteringsarbetet har ett utskott till utbildningskommittén inrättats i form av ett ackrediteringsutskott och AoL -eamet som arbetar med Assurance of Learning (AoL). Under hösten 2021 kommer utskottets arbete att inkorporeras i utbildningskommittén samt en nybildad kvalitetsgrupp för att utgöra en del av fakultetens reguljära kvalitetsarbete.
Fakultetsmöte
Fakultetsmötet är inte ett beredande organ, utan ett personalmöte för att styra mot samma mål, få delaktighet, transparens och ge möjlighet att påverka genom en strategisk kommunikationskanal vilket leder till en ökad kvalitet i vår verksamhet.
Kvalitetsgruppen
Ackrediteringen vid Ekonomihögskolan styrs av en ackrediteringsgrupp med vice dekan för kvalitet som ordföranden. Målet med ackrediteringen är att etablera ett kvalitetssäkringssystem för att öka utbildningskvaliteten, vidareutveckla kompetensen hos medarbetarna och möjliggöra samverkan med andra ackrediterade lärosäten.
För ett systematiskt och enhetligt arbete med alla kvalitetsfrågor bör alla kvalitetsaspekter samlas upp av en kvalitetsgrupp vid Ekonomihögskolan. Inledningsvis ska denna arbetsgrupp svara upp mot Lnus uppdrag att beskriva det utbildningsnära kvalitetsarbetet vid fakulteten. I det fortsatta arbetet, över längre sikt, är det viktigt att kvalitetsgruppen tar ett större grepp och övergår till en förvaltningsorganisation för det totala kvalitetsarbetet och integrerar de olika kvalitetssystemen till ett.
Ingående i Kvalitetsgruppen
- Åsa Gustavsson, vicedekan
- Diana Axelsson Olsson
- Emmelie Hedin Ekholm
- Helene Erlandsson
Handledarkollegiet och programrådet för forskarutbildningen
Ekonomihögskolans forskarutbildning samordnas genom två handledarkollegier, ett i företagsekonomi, och ett gemensamt för nationalekonomi och statistik. Respektive programansvarig är ordförande i handledarkollegierna.
Det finns även ett programråd för forskarutbildningen, där prodekan är ordförande, och de programansvariga för respektive ämne är ledamöter.
Rekryteringsråd
Rekryteringsrådet skall bereda och föreslå:
- Policy, process och dokumentation för rekrytering
- Tillsvidareanställning av personal med därtill hörande process,
dokumentation och policy - Befordran och därtill hörande policy, process och dokumentation
- Utnämning till docent därtill hörande policy, process och
dokumentation - Fakultetens kompetensförsörjningsplan och strategi
- Uppföljning av kompetensutveckling
Utbildningsrådet
Utbildningsrådet utgör ett beredande organ till dekan och fakultetsstyrelse i frågor som rör utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Utbildningskommittén består av representanter från Ekonomihögskolans plattformar, studeranderepresentanter samt administrativt stöd.
Uppdrag:
Utbildningskommittén vid Ekonomihögskolan uppdrag är att bereda underlag inför beslut i främst fakultetsstyrelse och för dekans beslut samt att verka rådgivande och stödjande i frågor som rör utbildningar på grund- och avancerad nivå (grundutbildningen) vid Ekonomihögskolan. Kommittén kan erhålla uppdrag från dess ordförande eller dekan, som syftar till utredning av och/eller utveckling inom grundutbildningens olika delar.
Beskrivning av det utbildningsnära kvalitetsarbetet vid Ekonomihögskolan
Vetenskaplig- och professionsbaserad grund
För att säkerställa att Ekonomihögskolans utbildningar uppfyller kriterierna för vetenskaplig grund beaktas universitets- samt fakultetsspecifika beslut, riktlinjer, rutiner eller andra för området relevanta. Här finns en övergripande beskrivning av fakultetens systematiska arbete för att säkerställa att vi uppfyller kvalitetskriterierna, en hänvisning till aktuella styrdokument på universitets- och fakultetsnivå samt hur kriterierna länkas samman med ackrediteringsarbetet vid fakulteten.
Den vetenskapliga och den professionsbaserade grunden för Ekonomihögskolans utbildningar, såväl program som fristående kurs, säkerställs genom den kompetens och resurs som finns inom våra kunskapsplattformar. Utbildningarna är kopplade till kunskapsplattformar där relevant forskning av hög kvalitet, i kombination med samverkan med omgivande samhälle, är förutsättningen för ett innehållsmässigt relevant utbildningsutbud av hög kvalitet. Genom arbetet i kunskapsplattformar knyts forskning och utbildning samman och utgör den miljö som ansvarar för utbildningarnas vetenskapliga grund.
Fakulteten har en professionsutbildning, Civilekonom, men arbetar med samverkan för att knyta an till alla studenters yrkesliv. Det sker bland annat genom att fakulteten inrättat ett Advisory Board.
Kvalitetskriterium för vetenskaplig och professionsbaserad grund
- (2B) Utbildningsmiljön främjar lärarnas utveckling av såväl sin pedagogiska som sin ämnes- och professionsanknutna kompetens, samt ger förutsättningar att bedriva sitt arbete på ett effektivt sätt.
- Personalen utvecklar sin högskolepedagogiska, vetenskapliga/konstnärliga och professionsanknutna kompetens utifrån såväl individens som utbildningens behov
- (3C) Undervisningens innehåll och form vilar på aktuell vetenskaplig och/eller konstnärlig grund samt på beprövad erfarenhet och det i övrigt råder ett nära samband mellan utbildning och forskning och profession/ yrkesverksamhet
- Det framgår av utbildningens styrdokument att det finns ett nära samband mellan utbildningen och den vetenskapliga/konstnärliga grunden.
- Utbildningen har anknytning till en relevant vetenskaplig/konstnärlig miljö som tar ansvar för utbildningens vetenskapliga/konstnärliga grund.
- Undervisande lärare och examinatorer har relevant och aktuell vetenskaplig-/konstnärlig-/professionskompetens med avseende på utbildningens innehåll.
- Undervisande lärare tillämpar ändamålsenlig didaktik för utbildningens genomförande på vetenskaplig/konstnärlig grund.
Anvisningar och beslut på universitetsövergripande nivå
Anvisningar och beslut på fakultetsövergripande nivå
Koppling till ackrediteringsstandards
- Standard 8, 9 samt 15 säkerställer att den personal som undervisar innehar rätt, relevant och aktuell kompetens samt undervisar på rätt kurser.
- Standard 6, 7 och 12 säkerställer att det administrativa stödet finns för att den som undervisar skall kunna göra det effektivt.
- Standard 9 och 11 säkerställler att det i utbildningens styrdokument finns samband mellan den och den vetenskapliga grunden.
- Standard 2 och 9 säkerställer att det finns en anknytning till relevant och aktuell vetenskaplig miljö som tar ansvar för utbildningen.
- Standard 8 och 12 säkerställer att undervisande lärare tillämpar ändamålsenlig didaktik.
Inrättande
För att säkerställa att Ekonomihögskolans uppfyller kriterierna för inrättande beaktas universitets- samt fakultetsspecifika beslut, riktlinjer, rutiner eller andra för området relevanta. Här finns en övergripande beskrivning av fakultetens systematiska arbete för att säkerställa att vi uppfyller kvalitetskriterierna, en hänvisning till aktuella styrdokument på universitets- och fakultetsnivå samt hur kriterierna länkas samman med ackrediteringsarbetet vid fakulteten.
Vid inrättande skall en konsekvensanalys genomföras för att utröna att den föreslagna utbildningen (huvudområde, program eller kurs) har en hemvist i en vetenskaplig miljö, att det finns en efterfrågan, vilket inkluderar presumtiva studenter och omgivande samhälles behov, samt att det finns resurser på fakultet och institution för att genomföra den föreslagna utbildningen med hög kvalitet.
Beredning inför inrättande sker av fakultetens utbildningskommitte efter underlag från kunskapsplattform. Beslut fattas sedan enligt gällande delegationsordning.
Kvalitetskriterium för inrättande
- (1B) Den strategiska styrningen inkluderar säkring och utveckling av utbildningskvalitet i enlighet med vår kvalitetspolicy
- Den strategiska styrningen, dvs. verksamhetsplaneringen, involverar kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildningen
- I beslut om strategiska satsningar tas hänsyn till säkring och utveckling av utbildningskvalitet.
- (3A) Rutiner och processer för utformning, utveckling, inrättande samt nedläggning av utbildningar är ändamålsenliga och ansvarsfördelningen tydlig
- Rutiner och processer för utveckling, inrättande - nedläggning och vidareutveckling av utbildning tillämpas och är ändamålsenliga
- (3C) Undervisningens innehåll och form vilar på aktuell vetenskaplig och/eller konstnärlig grund samt på beprövad erfarenhet och det i övrigt råder ett nära samband mellan utbildning och forskning och profession/ yrkesverksamhet
- Det framgår av utbildningens styrdokument att det finns ett nära samband mellan utbildningen och den vetenskapliga/konstnärliga grunden.
- Utbildningen har anknytning till en relevant vetenskaplig/konstnärlig miljö som tar ansvar för utbildningens vetenskapliga/konstnärliga grund.
- Undervisande lärare och examinatorer har relevant och aktuell vetenskaplig-/konstnärlig-/professionskompetens med avseende på utbildningens innehåll.
- Undervisande lärare tillämpar ändamålsenlig didaktik för utbildningens genomförande på vetenskaplig/konstnärlig grund
Anvisningar och beslut på universitetsövergripande nivå
Styrdokument och rutiner
Anvisningar och beslut på fakultetsövergripande nivå
Styrdokument och rutiner
- Definition av Kunskapsplattform vid Ekonomihögskolan
- Ekonomihögskolans utbildningsstrategi 2021-2023
- Mission statement
- Process för kvalitetssäkring av utbildning inom ramen för AoL (Kvalitetssäkringsprocess - utbildning, QuAPE)
- Rutin för inrättande samt revidering av program vid Ekonomihögskolan
- Rutin för kursplanehandläggning vid Ekonomihögskolan
- Verksamhetsplan Ekonomihögskolan
Koppling till ackrediteringsstandards
- Standard 1 och 8 säkerställer att den strategiska styrningen med beslut tas med hänsyn till kvalitet.
- Standard 1, 8 och 11 säkerställer att det finns ändamålsenliga rutiner och processer för utbildningarna med en tydlig ansvarsfördelning.
- Standard 9 och 11 säkerställler att det i utbildningens styrdokument finns samband mellan den och den vetenskapliga grunden.
- Standard 2 och 9 säkerställer att det finns en anknytning till relevant och aktuell vetenskaplig miljö som tar ansvar för utbildningen.
- Standard 15 säkerställer att den som undervisar har relevant och aktuell kompetens.
- Standard 8 och 12 säkerställer att undervisande lärare tillämpar ändamålsenlig didaktik.
Planering av utbildning
För att säkerställa att Ekonomihögskolans utbildningar uppfyller kriterierna vid planering beaktas universitets- samt fakultetsspecifika beslut, riktlinjer, rutiner eller andra för området relevanta. Här finns en övergripande beskrivning av fakultetens systematiska arbete för att säkerställa att vi uppfyller kvalitetskriterierna, en hänvisning till aktuella styrdokument på universitets- och fakultetsnivå samt hur kriterierna länkas samman med ackrediteringsarbetet vid fakulteten.
Utbudet av program för kommande läsår fastställs av fakultetesstyrelsen i juni året innan. Beredingen av det kommande programutbudet sker i samråd med kunskapsplattformarna och insitutionerna. En analys av vilka risker och konskevensker som finns för det föreslagna utbudet är också del av underlaget för beslut. Fakulteten kommer från hösten 2021, enligt den fastslagna utbildningsstrategin, införa en process där underlagen från de programanalyser som görs inom ramen för ackrediteringen, kommer utgöra en del av beredningsunderlaget som fakultetsstyrelsens beslut tas på. I programanalysen sker en översyn av sådant som kursvärderingar och programråd där studenternas input tas upp, men även förbättringsåtgärder som om identifierats vid andra värderingar eller liknande analyseras.
Fakultetesstyrelsen fastställer dimensioneringen av utbildningsutbudet sett till anslagsfördelningen, detta sker med en procentuell fördelning till program på kandidatnivå, avancerad nivå samt fristående kurs.
Den operativa planeringen av program och kurser sker sedan på fakultets- och institutionsnivå. Den första preliminära planeringen görs under februari-april året innan. Löpande avstämmningar sker mot fakultetens tilldelade takbelopp kopplat till behov samt resurser på program och kursnivå. På fakulteten finns det en funktion som arbetar med dimensioneringen av fakultetens utbildningar i samråd med prefekter och ekonomer.
Program med valbara eller valfria terminer där fakulteten erbjuder ett utbud av kurser planeras i samråd mellan programansvarig, prefekt och utbildningsplanerare.
Vid utbytesstudier sker planeringen för den enskilde studenten i samråd med programansvarig och internationell koordinator.
Till stöd för den enskilde studenten finns studievägledare och andra administrativa funktioner, detta avser exempelvis individuell studieplan eller liknande anpassningar eller sådant som karriärvägledning.
Kvalitetskriterium för planering
- (2E) Lnu:s rutiner och processer säkerställer att de studerande ges goda förutsättningar att genomföra utbildningen inom planerad studietid
- Lnu har rutiner och processer som säkerställer att utbildningen planeras så att studerande ges goda förutsättningar att genomföra utbildningen inom planerad studietid
- Lnu har rutiner och processer som säkerställer att utbildningens genomförande ger studerande goda förutsättningar att genomföra utbildningen inom planerad studietid.
- (3C) Undervisningens innehåll och form vilar på aktuell vetenskaplig och/eller konstnärlig grund samt på beprövad erfarenhet och det i övrigt råder ett nära samband mellan utbildning och forskning och profession/ yrkesverksamhet
- Det framgår av utbildningens styrdokument att det finns ett nära samband mellan utbildningen och den vetenskapliga/konstnärliga grunden.
- Utbildningen har anknytning till en relevant vetenskaplig/konstnärlig miljö som tar ansvar för utbildningens vetenskapliga/konstnärliga grund.
- Undervisande lärare och examinatorer har relevant och aktuell vetenskaplig-/konstnärlig-/professionskompetens med avseende på utbildningens innehåll.
- Undervisande lärare tillämpar ändamålsenlig didaktik för utbildningens genomförande på vetenskaplig/konstnärlig grund
- (3D) Utbildningarnas utformning och genomförande stödjer studenternas lärande och för dem att ta en aktiv roll i lärandeprocesserna.
- Utbildningens styrdokument och planeringar beskriver en medveten struktur som möjliggör/för kunskapsutveckling mot helhet och progression.
- Utbildningens mål och förväntningar på den studerande är tydligt uttalade
- Utbildningen är upplagd för att stödja de studenrandes kunskapsutveckling genom ett studerandeaktivt arbetssätt
- (3E) Forskar-/Utbildningarnas upplägg och genomförande har en tydlig koppling mellan läranderesultat, pedagogisk design och examinationsformer
- Styrdokument för utbildning beskriver ett tydligt förhållningssätt till konstruktiv länkning
- Utbildningen genomförs i enlighet med styrdokumenten, dvs en tydlig relation finns mellan förväntade studieresultat, undervisningsupplägg och examinationer.
- (3G) Utbildningen kontinuerligt följs upp och de åtgärder vidtas som krävs för att förbättra och utveckla utbildningarna
- Uppföljning av kurser, program och forskarutbildning genomförs på det sätt och inom de tidsramar som beslutats för det systematiska kvalitetsarbetet.
- Uppföljning av utbildningskvalitet leder till prioritering och genomförande av åtgärder för att förbättra och utveckla utbildningarna
- Kvalitetsarbetet ger som resultat att utbildningar kvalitetssäkras, förbättras och utvecklas.
- (3H) Lnu har rutiner och processer som säkerställer att utbildningen utvecklar studenternas och doktorandernas beredskap att möta förändringar i arbetslivet
- Lnu har rutiner och processer som säkerställer att utbildningen planeras så att studenters och doktorander utvecklar beredskap att möta förändringar i arbetslivet
- Lnu har rutiner och processer som säkerställer att utbildningen genomförs så att de studerande utvecklar beredskap att möta förändringar i arbetslivet
- (3J) Arbetet med att beakta jämställdhet i utbildningarnas innehåll, utformning och genomförande följs upp systematiskt
- Ändamålsenliga rutiner och processer för uppföljning av att jämställdhet beaktas i utbildningens innehåll, utformning och genomförande finns och tillämpas.
- Risk för diskriminering p g a bristande jämställdhet kontinuerligt analyseras och förebyggs.
Anvisningar och beslut på universitetsövergripande nivå
Styrdokument och rutiner
- Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter - Guide för institutionernas arbete (Dnr: 2017/6374-1.1)
- Kvalitetspolicy och ramverket för Lnu´s arbete för utbildningskvalitet
- Lokal examensordning
- Lokala regler för kurs och examination samt Särskilda regler för salstentamen
- Lokala regler för program, inkl. principer vid prövning av nytt utbildningsprogram och huvudområde
- Vision och strategi
Anvisningar och beslut på fakultetsövergripande nivå
Styrdokument och rutiner
- Allokering av anslagsmedel för utbildning på grund och avancerad nivå samt fristående kurs, riktlinjer
- Handläggningsrutin för fastställande av utbildningsplaner för nya och reviderade utbildningsprogram
- Handläggningsrutin – Kursplan
- Handläggningsrutin för utseende av examinator samt byte av examinator
- Informationssida om utbytesstudier vid Ekonomihögskolan
- Processbeskrivning för robusthet inom kursdokumentation vid Ekonomihögskolan
- Rutin för utbud och information vid valbara eller valfria kurser (ej beslutad)
- Uppdrag för programansvariga vid Ekonomihögskolan
- Uppdragsbeskrivning för kursansvarig vid Ekonomihögskolans grundutbildning.
Koppling till ackrediteringsstandards
- Standard 8 säkerställer att det finns rutiner och processer i planeringen och genomförandet som ger de studerande goda förutsättningar att genomföra utbildningen inom planerad studietid.
- Standard 9 och 11 säkerställler att det i utbildningens styrdokument finns samband mellan den och den vetenskapliga grunden.
- Standard 2 och 9 säkerställer att det finns en anknytning till relevant och aktuell vetenskaplig miljö som tar ansvar för utbildningen.
- Standard 15 säkerställer att den som undervisar har relevant och aktuell kompetens.
- Standard 8 och 12 säkerställer att undervisande lärare tillämpar ändamålsenlig didaktik.
- Standard 9 sökerställer att utbildningens styrdokument beskriver en medveten struktur mot helhet pch progression och att målen och förväntingar är tydligt uttalade för studenten.
- Standard 9 och 10 säkerställer att utbildningen är upplagd för att stödja kunskasutveckling och är studerandeaktiverat.
- Standard 8 och 9 säkerställer att styrdokumenten för utbildning beskriver ett tydligt förhållningssätt till konstruktiv länkning.
- Standard 8 och 11 säkerställer att utbildningen genomförs enligt styrdokumenten med en relation till studieresultat, undervisning och examinationer.
- Standard 1, 4, 9, 11 samt 13 säkerställer att utbildningen planeras så att studenter utvecklar beredskap på att möta förändringar i arbetslivet.
- Standard 2, 12 och 15 säkerställer att utbildningen utbildningen genomförs så att studenter utvecklar beredskap på att möta förändringar i arbetslivet.
- Standard 8, 9, 10 och 11 säkerställer att ändamålsenliga rutiner och processer för uppföljning av jämställdhet beaktas i utbildningen.
Information vid studeranderekrytering
För att säkerställa att Ekonomihögskolans uppfyller kriterierna för information och studentrekrytering beaktas universitets- samt fakultetsspecifika beslut, riktlinjer, rutiner eller andra för området relevanta. Här finns en övergripande beskrivning av fakultetens systematiska arbete för att säkerställa att vi uppfyller kvalitetskriterierna, en hänvisning till aktuella styrdokument på universitets- och fakultetsnivå samt hur kriterierna länkas samman med ackrediteringsarbetet vid fakulteten.
Vid fakulteten finns en grupp som arbetar med frågor som rör fakultetens studenterekrytering, både nationell och internationell rekrytering. Arbetet sker i samråd med och är initerat av kommunikationsavdelningen (KOM). I gruppen kan strategiska likväl som frågor knutna till enskilda program hanteras och beredas.
Beredingen av förslag till prioritering av de insatser som rådet för utbildning och lärande beslutar om sker inom fakulteten via prefekter (institutionsnivå), utbildningskommitten (plattformsnivå) samt slutligen i ledningsgrupp.
Studie- och yrkesvägledare liksom programansvariga bidrar löpande till att informera om fakultetens program och kurser för presumtiva studenter, på gymnasieskolor, vid studentrekryteringsmässor, samt även till potentiella arbetsgivare eller externa intressenter. Detta sker i form av arrangemang annordnande av KOM, men även inom ramen för enskilda förfrågningar.
Relevant och rättvisande information om fakultetens utbildningar avseende antagningskrav kontrolleras löpande genom att program- och kursansvariga granskar program- och kursbeskrivningar liksom katalogtexter tillsammans med administrativ personal. Vid inrättandet av nya program eller kurser sker beredning i utbildningskommitten där förkunskapskrav granskas. Det sker även en löpande översyn vid revidering av kurser för att säkerställa att förkunskapskraven är aktuella och linje med utbildningens progression.
Kvalitetskriterium för information och studentrekrytering
- (3B) Studeranderekrytering sker med relevant och rättvisande information och antagning görs mot nödvändiga förkunskapskrav
- Relevant och rättvisande information om kurser, program och forskarutbildning finns tillgänglig för presumtiva studerande
- Förkunskapskraven för kurs, program och forskarutbildning är nödvändiga
- Antagning görs i enlighet med förkunskapskraven.
Anvisningar och beslut på universitetsövergripande nivå
Styrdokument och rutiner
Anvisningar och beslut på fakultetsövergripande nivå
Styrdokument och rutiner
Koppling till ackrediteringsstandards
- Standard 4 säkerställer att det finns relevant och rättvisande information tillgänglig, att förkunskapskraven är nödvändiga och att antagningen sker i enighet med dem.
Antagning – förkunskapskrav, tillgodoräknanden, dispenser, validering
För att säkerställa att Ekonomihögskolans utbildningar uppfyller kriterierna för för antaningsrelaterade frågor beaktas universitets- samt fakultetsspecifika beslut, riktlinjer, rutiner eller andra för området relevanta. Här finns en övergripande beskrivning av fakultetens systematiska arbete för att säkerställa att vi uppfyller kvalitetskriterierna, en hänvisning till aktuella styrdokument på universitets- och fakultetsnivå samt hur kriterierna länkas samman med ackrediteringsarbetet vid fakulteten.
Antagningsavdelningen har ett övergripande ansvar för att antagningsarbetet följer nationella regler och lagar så att varje enskild sökande ska behandlas korrekt, bland annat ur en rättssäkerhetsaspekt.
Relevant och rättvisande information av fakultetens utbildningar avseende förkunskapskrav kontrolleras löpande genom att program- och kursansvariga granskar program- och kursplaner tillsammans med administrativ personal. Vid inrättandet av nya program eller kurser sker beredning i utbildningskommitten där förkunskapskrav granskas, där är också studerandereptesentanter aktiva.
Vid antagningen till flera av våra program i de internationella utlysningarna tillämpas även ett alternativt urval där behöriga sökandes meriter bedöms utifrån ett personligt brev och CV tillsammans med deras akademiska meriter. Den sammanlagda bedömningen utgör sedan grund för det meritvärde på vilket de sökande rangordnas. Arbetet sker på fakulteten i samråd med antagningsavdelningen.
Villkorshanteringen sker på fakultetsnivå och hanteras av utbildningsadministrationen i samråd med berörd examinator och i förekommande fall, programansvarig. Studenter som inte uppfyller förkunskapskraven för kurs- eller program kan ansöka om dispens. Hanteringen av dispens och villkor inom program är ett utvecklingsområde för fakulteten under våren 2021, målet är att en ny rutin skall finnas fastställd inför hösten 2021.
Antagning till senare del av program hanteras av studievägledare och programansvarig.
Tillgodoräknanden inom ramen för utbytesstudier hanteras av internationell koordinator, övriga tillgodoräknanden hanteras av utbildningsadministrationen.
Validering är ett utvecklingsområde för fakulteten och i dagsläget saknas en uppdaterad process och rutin för hanteringen.
Kvalitetskriterium antagning
(3B) Studeranderekrytering sker med relevant och rättvisande information och antagning görs mot nödvändiga förkunskapskrav
- Relevant och rättvisande information om kurser, program och forskarutbildning finns tillgänglig för presumtiva studerande
- Förkunskapskraven för kurs, program och forskarutbildning är nödvändiga
- Relevant och rättvisande information om kurser, program och forskarutbildning finns tillgänglig för presumtiva studerande
- Förkunskapskraven för kurs, program och forskarutbildning är nödvändiga
- Antagning görs i enlighet med förkunskapskraven
Anvisningar och beslut på universitetsövergripande nivå
Styrdokument och rutiner
Anvisningar och beslut på fakultetsövergripande nivå
Koppling till ackrediteringsstandards
- Standard 4 säkerställer att det finns relevant och rättvisande information tillgänglig, att förkunskapskraven är nödvändiga och att antagningen sker i enighet med dem.
Bemanning – kompetenskrav, upprätthållande av kompetens
För att säkerställa att Ekonomihögskolans utbildningar uppfyller kriterierna för bemanning beaktas universitets- samt fakultetsspecifika beslut, riktlinjer, rutiner eller andra för området relevanta. Här finns en övergripande beskrivning av fakultetens systematiska arbete för att säkerställa att vi uppfyller kvalitetskriterierna, en hänvisning till aktuella styrdokument på universitets- och fakultetsnivå samt hur kriterierna länkas samman med ackrediteringsarbetet vid fakulteten.
Fakulteten använder Retendo för tjänsteplaneringen och det finns från våren 2021 ett administrativt stöd för tjänsteplaneringen vid kansliet. Vid tjänsteplaneringen behöver kraven sett till kompetens utifrån ackrediteringens krav säkerställas så att varje kurs och program får den rätta kompetensen (vetenskaplig, pedagogisk, arbetslivskopplad) i form av personalresurser. För bemanningsplaneringen av programmen och enskilda kurser svarar även program- och kursansvariga i samråd med berörd prefekt.
Undervisande personals meriter, vetenskapliga och pedagogiska, men även andra meriter, exempelvs samverkan, som anses vara av vikt för utbildningarna kartläggs systematiskt och finns inrapporterat i ett stödsystem, ACADEM. Utvecklingsbehov synliggörs därmed både kopplat till individen och på kurs- och programnivå. Fakulteten kan därmed synliggöra andelen medarbetare på både fakultets- och programnivå utifrån pedagogisk och ämnesmässig kompetens. Behov av kompetensutveckling kan därmed ses utifrån enskild medarbetare, men även utifrån respektive utbildnings behov av en specifik sammansättning av kompetens. Det utgör den systematiska grunden för att säkerställa att fakulteten har, och med enkelhet kan redogöra för att, den kompetens, vetenskapligt och pedagogiskt, som behövs inom ramen för utbildningsutbudet finns.
För fakultetens rekrytering finns rekryterings- och kompetensrådet. Denna grupp kommer under 2021 att utvecklas med sikte på att utöver de aktuella behov som finns, även ta fram långsiktiga rekryteringsplaner för att säkerställa att fakultetens behov av komptens är tryggad.
Kvalitetskriterium för bemanning – kompetenskrav, upprätthållande av kompetens
- (2A) Antalet lärare, handledare och examinatorer och deras kompetens (vetenskapliga/ konstnärliga/professions-relaterade, pedagogiska samt ämnesdidaktiska) är adekvat och står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.
- Personalens aktuella kompetens finns dokumenterad och tillgänglig.
- Kriterier finns och följs för akademisk kompetens för ansvarsfördelning för kurs, program och forskarutbildning.
- Riktlinjer följs för adekvat kompetens i relation till utbildningens volym, innehåll och genomförande.
- Adekvat kompetens upprätthålls på kort och lång sikt.
- (2C) Rekryteringsprocessen (för undervisande personal) är transparent och rättssäker och lika omsorg ägnas prövning av vetenskaplig/ konstnärlig som pedagogisk/ övrig kompetens, och relevant kompetens rekryteras till utbildningsmiljön
- Rutiner och processer för transparent och rättsäker rekrytering, inkluderande instruktioner till sakkunniga och rekryterande organ, finns, är kända och tillämpas.
- Prövning av sökandes vetenskapliga/ konstnärliga/professions- samt pedagogiska kompetens ägnas lika omsorg.
- (3C) Undervisningens innehåll och form vilar på aktuell vetenskaplig och/eller konstnärlig grund samt på beprövad erfarenhet och det i övrigt råder ett nära samband mellan utbildning och forskning och profession/ yrkesverksamhet
- Det framgår av utbildningens styrdokument att det finns ett nära samband mellan utbildningen och den vetenskapliga/konstnärliga grunden.
- Utbildningen har anknytning till en relevant vetenskaplig/konstnärlig miljö som tar ansvar för utbildningens vetenskapliga/konstnärliga grund.
- Undervisande lärare och examinatorer har relevant och aktuell vetenskaplig-/konstnärlig-/professionskompetens med avseende på utbildningens innehåll.
- Undervisande lärare tillämpar ändamålsenlig didaktik för utbildningens genomförande på vetenskaplig/konstnärlig grund
Anvisningar och beslut på universitetsövergripande nivå
Styrdokument och rutiner
- Lnus arbetsordning samt Rektors delegationsordning
- Lokala regler för kurs och examination samt Särskilda regler för salstentamen
- Lokala regler för program, inkl. principer vid prövning av nytt utbildningsprogram och huvudområde
- RB: Kompetenskrav för lärare på kurser på grund- och avancerad nivå (Dnr: 2016/5875-1.5)
Anvisningar och beslut på fakultetsövergripande nivå
Koppling till ackrediteringsstandards
- Standard 11 och15 säkerställer att personals aktuella kompetens är dokumenterad, att upprättade kriterier för akademisk kompetens vid bemanning följs och att det i relation till utbildningen finns adekvat kompetens.
- Standard 5 säkerställer att kompetens uppehålls på kort och lång sikt.
- Standard 3 säkerställer att rutiner och processer för rättsäker rekrytering samt prövning av sökande görs korrekt.
- Standard 9 och 11 säkerställler att det i utbildningens styrdokument finns samband mellan den och den vetenskapliga grunden.
- Standard 2 och 9 säkerställer att det finns en anknytning till relevant och aktuell vetenskaplig miljö som tar ansvar för utbildningen.
- Standard 15 säkerställer att den som undervisar har relevant och aktuell kompetens.
- Standard 8 och 12 säkerställer att undervisande lärare tillämpar ändamålsenlig didaktik.
Genomförande (undervisning)
För att säkerställa att Ekonomihögskolans utbildningar uppfyller kriterierna för genomförande av undervisning beaktas universitets- samt fakultetsspecifika beslut, riktlinjer, rutiner eller andra för området relevanta. Här finns en övergripande beskrivning av fakultetens systematiska arbete för att säkerställa att vi uppfyller kvalitetskriterierna, en hänvisning till aktuella styrdokument på universitets- och fakultetsnivå samt hur kriterierna länkas samman med ackrediteringsarbetet vid fakulteten.
För genomförande av program svarar programansvarig som ansvarar för utveckling och samordningen av programmet som helhet. I uppdraget ingår bland annat att säkerställa att programmets lärandemål uppfylls och att de i programmet ingående kurser har det innehåll som svarar mot programmets behov och mål.
För genomförande av kurs svarar utsedd kursansvarig samt examinator tillsammans med undervisande lärare. Som stöd till nya kursansvariga finns en beslutad rutin för robusthet som syftar till att säkerställa att det finns en dokumentation över kursen från tidigare ansvariga.
Vid fakulteten finns det tillgång till olika IKT-resurser som lärare och studenter kan nyttja i undervisningen.
Fakultetskansliet verkar i samråd med undervisande personal för att ge studerande information om sin utbildning, det sker bland annat via välkomstbrev för nya progamstudenter, anslag via MyMoodle, via kurs- och programhemsidor samt via utbildningsadministrationens funktionsepost. Vid fakultetskansliet finns även studievägledare vilka stöttar studenter i olika frågor.
Till stöd för studenternas genomförande av sin utbildning finns även en MyMoodle-sida som fakultetskansliet administrerar där fakultetsspecifk information,
Kvalitetskriterium för genomförande av undervisning
- (2D) Infrastruktur, studerandestöd och läranderesurser är ändamålsenliga för de studerandes lärande och dessa används på ett effektivt sätt.
- Infrastruktur avseende fysisk och digital miljö är ändamålsenlig för de studerandes lärande.
- Studie- och studentstödjande verksamheter är kända, ändamålsenliga och används på ett effektivt sätt av studenter och doktorander.
- Läranderesurser är ändamålsenliga för studenternas och doktorandernas lärande och används på ett effektivt sätt.
- (3D) Utbildningarnas utformning och genomförande stödjer studenternas lärande och för dem att ta en aktiv roll i lärandeprocesserna.
- Utbildningens styrdokument och planeringar beskriver en medveten struktur som möjliggör/för kunskapsutveckling mot helhet och progression.
- Utbildningens mål och förväntningar på den studerande är tydligt uttalade
- Utbildningen är upplagd för att stödja de studenrandes kunskapsutveckling genom ett studerandeaktivt arbetssätt
- (3E) Forskar-/Utbildningarnas upplägg och genomförande har en tydlig koppling mellan läranderesultat, pedagogisk design och examinationsformer
- Styrdokument för utbildning beskriver ett tydligt förhållningssätt till konstruktiv länkning
- Utbildningen genomförs i enlighet med styrdokumenten, dvs en tydlig relation finns mellan förväntade studieresultat, undervisningsupplägg och examinationer.
Anvisningar och beslut på universitetsövergripande nivå
Styrdokument och rutiner
Anvisningar och beslut på fakultetsövergripande nivå
Styrdokument och rutiner
- Ekonomihögskolan informerar, MyMoodle
- Examensarbeten i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan , regler och riktlinjer
- Examensarbeten i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan, regler och riktlinjer
- Faculty Digital Skills Handbook
- Kursperioder
- Processbeskrivning för robusthet inom kursdokumentation vid Ekonomihögskolan
- Rutin för utseende av examinator samt byte av examinator
- Schema/lokalbokning
- Uppdragsbeskrivning för kursansvarig vid Ekonomihögskolans grundutbildning.
- Uppdragsbeskrivning för programansvarig vid Ekonomihögskolan
Koppling till ackrediteringsstandards
- Standard 4 säkerställer att studie och studentstödjande verksamheter är kända.
- Standard 12 och 15 säkerställer att lärarresureser är ändamålsenliga och används effektivt.
- Standard 9 säkerställer att utbildningens styrdokument beskriver en medveten struktur mot helhet pch progression och att målen och förväntingar är tydligt uttalade för studenten.
- Standard 9 och 10 säkerställer att utbildningen är upplagd för att stödja kunskasutveckling och är studerandeaktiverat.
- Standard 8 och 9 säkerställer att styrdokumenten för utbildning beskriver ett tydligt förhållningssätt till konstruktiv länkning.
- Standard 8 och 11 säkerställer att utbildningen genomförs enligt styrdokumenten med en relation till studieresultat, undervisning och examinationer.
Examination
För att säkerställa att Ekonomihögskolans utbildningar uppfyller kriterierna för examination beaktas universitets- samt fakultetsspecifika beslut, riktlinjer, rutiner eller andra för området relevanta. Här finns en övergripande beskrivning av fakultetens systematiska arbete för att säkerställa att vi uppfyller kvalitetskriterierna, en hänvisning till aktuella styrdokument på universitets- och fakultetsnivå samt hur kriterierna länkas samman med ackrediteringsarbetet vid fakulteten.
För examination ansvarar den för kursen utsedda examinatorn.
Formen för examination anges i kursplanen och datum meddelas via kursrum i MyMoodle, schema, Ladok samt kurshandledning. Datum för examinationer som sker i form av en skriftligt salstentamen planeras av utbildningsadministrationen inför varje ny termin, i samråd med examinator och kursansvarig. För att säkerställa att studenterna har information om kommande skriftliga salstentamen inför kommande terminer asnvarar utbildningsadministrationen för att tillfällen för kommande hösttermin finns publicerade i juni och för tillfällen kommande vårtermin under oktober månad.
Ekonomihögskolan tillämpar endast A-F skalan sedan 2015, på delmoment kan U/G skalan förekomma.
En student som underkänts vid två tillfällen har rätt att ansöka om ett byte av examinator.
Kvalitetskriterium för examination
- (2A) Antalet lärare, handledare och examinatorer och deras kompetens (vetenskapliga/ konstnärliga/professions-relaterade, pedagogiska samt ämnesdidaktiska) är adekvat och står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.
- Personalens aktuella kompetens finns dokumenterad och tillgänglig.
- Kriterier finns och följs för akademisk kompetens för ansvarsfördelning för kurs, program och forskarutbildning.
- Riktlinjer följs för adekvat kompetens i relation till utbildningens volym, innehåll och genomförande.
- Adekvat kompetens upprätthålls på kort och lång sikt.
- (3F) GA-nivå: Utbildningarna examineras på ett rättssäkert sätt, och de faktiska studieresultaten motsvarar de förväntade enligt examensordning
- Ändamålsenliga rutiner och processer för rättssäker examination finns och tillämpas av ansvariga för examination av kurs och forskarutbildning.
- Utformning och bedömning av examinationer i ingående kurser eller forskarutbildning ska sammantaget visa om utbildningens examensmål är uppfyllda.
Anvisningar och beslut på universitetsövergripande nivå
Styrdokument och rutiner
Anvisningar och beslut på fakultetsövergripande nivå
Styrdokument och rutiner
- Examensarbeten i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan, regler och riktlinjer
- Examensarbeten i Nationalekonomi vid Ekonomihögskolan, regler och riktlinjer
- Handläggningsrutin för utseende av examinator samt byte av examinator
- Regler för betygssättning och rapportering vid Ekonomihögskolan
- Uppdragsbeskrivning för kursansvarig vid Ekonomihögskolans grundutbildning.
Koppling till ackrediteringsstandards
- Standard 11 och15 säkerställer att personals aktuella kompetens är dokumenterad, att upprättade kriterier för akademisk kompetens vid bemanning följs och att det i relation till utbildningen finns adekvat kompetens.
- Standard 5 säkerställer att kompetens uppehålls på kort och lång sikt.
- Standard 9 och 12 säkerställer att rutiner och processer för rättsäker examination finns och tillämpas samt att utfrormning och bedömning av examinationer sammantagen skall visa om utbildningens examensmål är uppfyllda.
Värdering – utveckling
För att säkerställa att Ekonomihögskolans utbildningar uppfyller kriterierna för värdering och utveckling beaktas universitets- samt fakultetsspecifika beslut, riktlinjer, rutiner eller andra för området relevanta. Här finns en övergripande beskrivning av fakultetens systematiska arbete för att säkerställa att vi uppfyller kvalitetskriterierna, en hänvisning till aktuella styrdokument på universitets- och fakultetsnivå samt hur kriterierna länkas samman med ackrediteringsarbetet vid fakulteten
Fakulteten använder väldokumenterade, systematiska processer för att fastställa och revidera mål för dess utbildningsprogram: för att utforma, tillhandahålla och förbättra kursplaner för utbildningsprogram för att uppnå inlärningsmål samt för att uppvisa att utbildningsprogrammens inlärningsmål har uppfyllts
Kvalitetssäkring vid Ekonomihögskolan - Assurance of Learning
AoL står för Assurance of Learning, och är en process och ett verktyg som vi på Ekonomihögskolan valt att använda oss av i arbetet med att förbättra kvaliteten i våra utbildningsprogram så att det kommer våra studenter tillgodo på bästa sätt. Detta innebär ett kontinuerligt och systematiskt kvalitetsarbete för att nå de uppsatta programmål vi har valt att utvärdera. Assurance of Learning är också en stor del i vårt arbete med att bli ackrediterade.
Mätningar
De direkta mätningarna med efterföljande analys sker kontinuerligt över året. Indirekta mätningar sker över året.
För att få veta hur väl programmål uppnås, jämförs de studerandes prestationer med de förväntningar som ställs. Detta gör vi genom direkta mätningar av programmålen. För dessa s.k. AoL- mätningar används mätblad där mätaren bedömer om studenterna ’do not meet expectations’, ’meet expectations’, eller ’exceed expectations’.
Resultatet sammanställs sedan och analyseras, för att sen ligga till grund for förbättringsåtgärder för programmen och dess innehåll.
Programmöte, analys
Vid de årliga programmötena, analys, analyserar programteamen situationen baserat på de direkta mätningarna och analysen av dem, och de indirekta mätningarna. Den här analysen förs sedan in i Programfoldern.
Analysen kan leda till förändringar i de direkta mätningarna, till exempel:
- Förändringar I vilken kurs mätningarna sker (en förändring i Programfoldern av programansvarig)
- Försök till förbättring av mätningarna genom förändringar av innehåll i kurser, tex genom tillägg av tentafråga eller förändring av kursinstruktioner (görs av kursansvarig)
- Förändring i kursplan (gjord av kursansvarig med stöd av programansvarig och administration)
Analysen kan också leda till att ett problem som inte kan hanteras inom programmet uppmärksammas, såsom bristfälliga indirekta mätningar, problem med antagning av studenter, problem med antalet studenter. Den här typen av problem bör tas upp av programansvarig på kvalitetssäkringsprocessmötena för utbildning (QuAME).
Alt.
Så länge som en årlig analys har skett, baserad på analyserna över året, som diskuterats av programteamen led av programansvarig och blivit inskriven i programfoldern I augusti/September behöver inget särskilt Programmöte, analys ske.
Programmöte, planering
Ledd av programansvarig träffas programteamet och diskuterar mätningarna som kommer att ske under terminen.
Kvalitetssäkringsprocessmötena för utbildning (QuAME)
På kvalitetssäkringsprocessmötena för utbildning (QuAME) ska problem som inte kan hanteras inom programmen tas upp, men även goda exempel.
Resultaten från mötena kan implementeras i både direkta (hur och vad som ska mätas till exempel) och indirekta mätningar (hur programråd kan användas för indirekta mätningar till exempel).
Gemensamma funktioner, FEH
De gemensamma funktionerna på FEH bör ha representanter som är del av kvalitetssäkringsprocessmötena för utbildning (QuAME). Den gemensamma funktionerna bör försöka lösa de gemensamma problemen som lyfts av programansvariga, antingen på kvalitetssäkringsprocessmötena för utbildning (QuAME), eller i deras roll som representant vid FEHs centrala funktioner. I de fall problemen inte kan lösas på fakultetsnivå ska de lyftas till gemensamma funktioner på LNU-nivå, genom kanaler såsom dialogerna med rektorn, representanterna i RUL eller kvalitetsutskottet.
De centrala funktionerna på FEH-nivå ska rapportera tillbaka på följande QuAME, eller I brådskande fall genom alternativa kanaler.
Resultatet från de centrala funktionerna på FEH-nivå kan implementeras i indirekta mätningar (till exempel i utvecklandet av en alumniorganisation och undersökningar som utförs på alumni).
Gemensamma funktioner, LNU
När problem identifierats som inte kan lösas på FEH-nivå ska dessa lyftas till gemensamma funktioner på LNU-nivå.
Resultatet från de centrala funktionerna på LNU-nivå kan implementeras i indirekta mätningar (till exempel en årlig LNU gemensam studentundersökning).
Kvalitetskriterium för värdering och utveckling
- (3G) Utbildningen kontinuerligtföljs upp och de åtgärder vidtas som krävs för att förbättra och utveckla utbildningarna
- Uppföljning av kurser, program och forskarutbildning genomförs på det sätt och inom de tidsramar som beslutats för det systematiska kvalitetsarbetet.
- Uppföljning av utbildningskvalitet leder till prioritering och genomförande av åtgärder för att förbättra och utveckla utbildningarna
- Kvalitetsarbetet ger som resultat att utbildningar kvalitetssäkras, förbättras och utvecklas
- (3I) De studerande har möjlighet och förutsättningar att på ett systematiskt sätt utöva inflytande över utbildningen och sin studiesituation
- Ändamålsenliga rutiner och processer finns, är välkända och tillämpas för studerandeinflytande på kurs, program och forskarutbildning.
- Representanter för de studerande finns i beredande och beslutande organ.
- Det finns forum och kontaktvägar för de studerande att föra fram sina synpunkter över utbildningen och sin studiesituation, och det finns en mottagande ansvarig part inom universitetet.
Anvisningar och beslut på universitetsövergripande nivå
Anvisningar och beslut på fakultetsövergripande nivå
Styrdokument och rutiner
- Funktionsbeskrivning och rutin för programråd vid Ekonomihögskolan
- Process och rutin för kursvärdering vid Ekonomihögskolan
- Process för kvalitetssäkring av utbildning inom ramen för AoL (Kvalitetssäkringsprocess - utbildning, QuAPE)
- Programme analysis report
- Uppdragsbeskrivning för kursansvarig vid Ekonomihögskolan
- Uppdragsbeskrivning för programansvarig vid Ekonomihögskolan
- Utbildningsstrategi 2021-2023
Koppling till ackrediteringsstandards
- Standard 8 säkerställer kontinuerlig uppföljning.
- Standard 10 och 13 säkerställer ändamålsenliga rutiner och processer för studentinflytande samt att representanter och kontaktvägar finns. Genom standard 1 säkerställs också inflytande.
Avveckling – nerläggning
För att säkerställa att Ekonomihögskolans utbildningar uppfyller kriterierna för avveckling och nedläggning beaktas universitets- samt fakultetsspecifika beslut, riktlinjer, rutiner eller andra för området relevanta. Här finns en övergripande beskrivning av fakultetens systematiska arbete för att säkerställa att vi uppfyller kvalitetskriterierna, en hänvisning till aktuella styrdokument på universitets- och fakultetsnivå samt hur kriterierna länkas samman med ackrediteringsarbetet vid fakulteten.
Beslut om avveckling och nedläggning av en utbildning sker efter en konskvensanalys. För ett program tas beslut om nedläggning av fakultetsstyrelsen, beslut kan föranledas av kvalitetsbrister, vikande rekryteringsunderlag, otillräckliga resurser etc. Fakulteten arbetar med att ta fram en processbeskrivning av hanteringen vid avveckling och nedläggning av program med planen att färdigställa detta under hösten 2021. Nedläggning av kurs sker systematiskt vid fakulteten och initieras i samband med att en kurs ersätts med en ny eller i de fall en kurs utgår helt ur utbudet.
För att underlätta för studenter som påverkas av avveckling finns en informationssida på MyMoodle som administreras av utbildningsadministrationen.
Kvalitetskriterium för avveckling och nedläggning
- (1B) Den strategiska styrningen inkluderar säkring och utveckling av utbildningskvalitet i enlighet med vår kvalitetspolicy
- Den strategiska styrningen, dvs. verksamhetsplaneringen, involverar kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildningen.
- I beslut om strategiska satsningar tas hänsyn till säkring och utveckling av utbildningskvalitet.
- (3A) Rutiner och processer för utformning, utveckling, inrättande samt nedläggning av utbildningar är ändamålsenliga och ansvarsfördelningen tydlig
- Rutiner och processer för utveckling, inrättande - nedläggning och vidareutveckling av utbildning tillämpas och är ändamålsenliga
- (3G) Utbildningen kontinuerligt följs upp och de åtgärder vidtas som krävs för att förbättra och utveckla utbildningarna
- Uppföljning av kurser, program och forskarutbildning genomförs på det sätt och inom de tidsramar som beslutats för det systematiska kvalitetsarbetet.
- Uppföljning av utbildningskvalitet leder till prioritering och genomförande av åtgärder för att förbättra och utveckla utbildningarna
- Kvalitetsarbetet ger som resultat att utbildningar kvalitetssäkras, förbättras och utvecklas
Anvisningar och beslut på universitetsövergripande nivå
Anvisningar och beslut på fakultetsövergripande nivå
Koppling till ackrediteringsstandards
- Standard 1 och 8 säkerställer att den strategiska styrningen med beslut tas med hänsyn till kvalitet.
- Standard 1, 8 och 11 säkerställer att det finns ändamålsenliga rutiner och processer för utbildningarna med en tydlig ansvarsfördelning.
Studerandeinflytande
För att säkerställa att Ekonomihögskolans utbildningar uppfyller kriterierna för studerandeinflytande beaktas universitets- samt fakultetsspecifika beslut, riktlinjer, rutiner eller andra för området relevanta. Här finns en övergripande beskrivning av fakultetens systematiska arbete för att säkerställa att vi uppfyller kvalitetskriterierna, en hänvisning till aktuella styrdokument på universitets- och fakultetsnivå samt hur kriterierna länkas samman med ackrediteringsarbetet vid fakulteten.
Vid fakultetens beredande och beslutande organ finns det studentrepresentation för att främja studenternas inflytande. Det finns även en upparbetad struktur med avstämmningar mellan fakulteten och de studentföreningarna som finns kopplade till våra utbildningar, detta sker bland annat genom att det anordnas frukostmöten med föreningarna och dekanen samt att det inom kansliet finns en person utsedd att vara föreningarnas direkta kontaktperson.
På kurs- och programnivå kan studenter genom kursvärderingar och de programråd som annordnas för alla fakultetens program mer direkt framföra åsikter om sin utbildning. Vid fakulteten är programråd obligatoriskt att genomför minst två gånger per år för att inhämta studenternas synpunkter.
Kvalitetskriterium för studerandeinflytande
- (3I) De studerande har möjlighet och förutsättningar att på ett systematiskt sätt utöva inflytande över utbildningen och sin studiesituation
- Ändamålsenliga rutiner och processer finns, är välkända och tillämpas för studerandeinflytande på kurs, program och forskarutbildning.
- Representanter för de studerande finns i beredande och beslutande organ.
- Det finns forum och kontaktvägar för de studerande att föra fram sina synpunkter över utbildningen och sin studiesituation, och det finns en mottagande ansvarig part inom universitetet.
Anvisningar och beslut på universitetsövergripande nivå
Anvisningar och beslut på fakultetsövergripande nivå
Koppling till ackrediteringsstandards
- Standard 10 och 13 säkerställer ändamålsenliga rutiner och processer för studentinflytande samt att representanter och kontaktvägar finns. Standard 1 säkerställer inflytande.
Arbetslivsanknytning
För att säkerställa att Ekonomihögskolans utbildningar uppfyller kriterierna för arbetslivsanknytning beaktas universitets- samt fakultetsspecifika beslut, riktlinjer, rutiner eller andra för området relevanta. Här finns en övergripande beskrivning av fakultetens systematiska arbete för att säkerställa att vi uppfyller kvalitetskriterierna, en hänvisning till aktuella styrdokument på universitets- och fakultetsnivå samt hur kriterierna länkas samman med ackrediteringsarbetet vid fakulteten
Ekonomihögskolan strävar efter att erbjuda utbildning med både forskningsanknytning och arbetslivsanknytning.
Vi strävar efter en samverkanssäkrad utbildning där vi i samarbete med samhällsaktörer utformar utbildningen i takt med samhällets behov. Ett viktigt inslag i detta arbete är Ekonomihögskolans Advisory board med ledamöter från privat och offentlig sektor.
Vid Ekonomihögskolan finns olika möjligheter till samverkan på både grundutbildning och utbildning på avancerad nivå. Vi integrerar arbetslivsanknytning i våra utbildningar på flertalet sätt genom kontakt med näringslivet. Exempelvis erbjuder Ekonomihögskolan,
- gästföreläsningar
- studiebesök
- seminarier
- workshops
- projektidéer i kurser
- examensarbeten
Vi erbjuder även en stor del internationalisering genom internationella lärare med case och exempel från deras bakgrund, internationella studenter tillsammans med svenska studenter.
Ett viktigt inslag i utbildningarna är hållbarhetsperspektivet, ett perspektiv i fokus i våra kontakter med omgivande samhälle.
Lnu Karriär – Studenternas resa
- Spänner från antagning till alumn.
- Det livslånga lärandet.
Kvalitetskriterium för arbetslivsanknytning
- (3H) Lnu har rutiner och processer som säkerställer att utbildningen utvecklar studenternas och doktorandernas beredskap att möta förändringar i arbetslivet
- Lnu har rutiner och processer som säkerställer att utbildningen planeras så att studenters och doktorander utvecklar beredskap att möta förändringar i arbetslivet
- Lnu har rutiner och processer som säkerställer att utbildningen genomförs så att de studerande utvecklar beredskap att möta förändringar i arbetslivet
Anvisningar och beslut på universitetsövergripande nivå
Anvisningar och beslut på fakultetsövergripande nivå
Styrdokument och rutiner
Koppling till ackrediteringsstandards
- Standard 1, 4, 9, 11 samt 13 säkerställer att utbildningen planeras så att studenter utvecklar beredskap på att möta förändringar i arbetslivet.
- Standard 2, 12 och 15 sökerstöller att utbildningen utbildningen genomförs så att studenter utvecklar beredskap på att möta förändringar i arbetslivet.
Jämställdhetsintegrering
För att säkerställa att Ekonomihögskolans utbildningar uppfyller kriterierna för jämställdhetsintegrering beaktas universitets- samt fakultetsspecifika beslut, riktlinjer, rutiner eller andra för området relevanta. Här finns en övergripande beskrivning av fakultetens systematiska arbete för att säkerställa att vi uppfyller kvalitetskriterierna, en hänvisning till aktuella styrdokument på universitets- och fakultetsnivå samt hur kriterierna länkas samman med ackrediteringsarbetet vid fakulteten
Ekonomihögskolan arbetar kontinuerligt för en ökad kvalitet och jämställdhet. En grundsten i detta arbete är goda villkor och öppen och transparenta rekryteringsprocesser till alla anställningar liksom till utbildning på forskarnivå. Fakulteten arbetar systematiskt med jämställdhetsperspektiv, exempelvis genom handlingsplaner.
Fakulteten har, för att stärka den hållning som finns ifråga om området jämställdhet och likabehandling, formulerat en uppförandekod, Code of Conduct, vilken omfattar både medarebetare och studenter.
Kvalitetskriterium för jämställdhetsintegrering
- (3J) Arbetet med att beakta jämställdhet i utbildningarnas innehåll, utformning och genomförande följs upp systematiskt
- Ändamålsenliga rutiner och processer för uppföljning av att jämställdhet beaktas i utbildningens innehåll, utformning och genomförande finns och tillämpas.
- Risk för diskriminering p g a bristande jämställdhet kontinuerligt analyseras och förebyggs.
Anvisningar och beslut på universitetsövergripande nivå
Anvisningar och beslut på fakultetsövergripande nivå
Styrdokument och rutiner
Koppling till ackrediteringsstandards
- Standard 8, 9, 10 och 11 säkerställer att ändamålsenliga rutiner och processer för uppföljning av jämställdhet beaktas i utbildningen.
Forskarutbildningen
För att säkerställa att Ekonomihögskolans utbildningar uppfyller kriterierna för som berör forskarutbildningen beaktas universitets- samt fakultetsspecifika beslut, riktlinjer, rutiner eller andra för området relevanta. Här finns en övergripande beskrivning av fakultetens systematiska arbete för att säkerställa att vi uppfyller kvalitetskriterierna, en hänvisning till aktuella styrdokument på universitets- och fakultetsnivå samt hur kriterierna länkas samman med ackrediteringsarbetet vid fakulteten
Lokala regler för utbildning på forskarnivå utgör det grundläggande regelverket för utbildning på forskarnivå vid LNU tillsammans med gällande arbets-, besluts- och delegationsordningar, universitetets antagningsordning och examensordningen. De lokala regelverken utgår från bestämmelser i Högskolelag och Högskoleförordning. I gällande besluts- och delegationsordningar på LNU framgår det vilket organ eller funktion som fattar beslut i olika ärenden.
Fakultetsstyrelsen har ansvaret för forskarutbildningens kvalitet, effektivitet och uppläggning. Fakultetsstyrelsen ska också ha allmän tillsyn över forskarutbildningen. Fakultetsstyrelsen har fastställt uppdragsbeskrivningar för de olika organ och personer som arbetar med forskarutbildningen på fakulteten. Forskarutbildningen berörs också av fakultetens forskningsstrategi och fördelningsmodell av forskningsmedel.
Kvalitetskriterium för forskarutbildningen
- (2B) Forskarutbildningsmiljön har en sådan kvalitet och omfattning att utbildning på forskarnivå kan bedrivas på en hög vetenskaplig/ konstnärlig nivå och den samverkar nationellt och internationellt
- Undervisande personalens vetenskapliga och pedagogiska kompetens motsvarar forskarutbildningens behov och är i relation till dess storlek
- Verksamma inom forskarutbildningsmiljön arbetar aktivt för säkring av vetenskaplig kvalitet och för utveckling av relevans för forskarutbildningen
- Forskarutbildningsmiljön är aktiv inom såväl nationella som internationella nätverk
- 3E Forskarutbildningarnas upplägg och genomförande har en tydlig koppling mellan läranderesultat, pedagogisk design och examinationsformer
- Styrdokument beskriver hur forskarutbildning ska genomföras för att nå examensmålen
- Utbildningen genomförs i enlighet med styrdokumenten, dvs med en tydlig relation mellan kurser, seminarier, eget arbete och examensmål
- (3H) Lnu har rutiner och processer som säkerställer att utbildningen utvecklar studenternas och doktorandernas beredskap att möta förändringar i arbetslivet
- Lnu har rutiner och processer som säkerställer att utbildningen planeras så att studenters och doktorander utvecklar beredskap att möta förändringar i arbetslivet
- Lnu har rutiner och processer som säkerställer att utbildningen genomförs så att de studerande utvecklar beredskap att möta förändringar i arbetslivet
Anvisningar och beslut på universitetsövergripande nivå
Anvisningar och beslut på fakultetsövergripande nivå
Koppling till ackrediteringsstandards
Standard 2 och 15 säkerställer att undervisande personal har den kompetens som utbildningen kräver och att de som är verksamma inom forskarutbildningen arbetar aktivt för att säkerställa kvalitet och utveckling samt en aktiv forskingsmiljö.
Standard 8, 9 och 11 säkerställer att utbildningen genomförs så att examensmålen nås och i enlighet med styrdokumenten.
Standard 1, 2, 4, 9, 11, 12, 13, samt 15 säkerställer att det finns rutiner för planering och genomförande av utbildningen för att kunna möta förändringar i arbetslivet.
Delaktighet, kommunikation, utveckling och systematik
Kvalitetsarbetet delas in i fyra ansvarsområden kring delaktighet, kommunikation, utveckling och systematik. Detta gäller både på universitetsövergripande och utbildningsnära nivå. Arbetet inom respektive ansvarsområde stödjs av ett antal aktiviteter som du hittar nedan.
Delaktighet: Stödja ansvarstagande och deltagande i kvalitetsarbetet i såväl akademi som verksamhetsstöd.
Aktiviteter i det utbildningsnära kvalitetsarbetet:
- Tid för samråd kring utbildning finns inom kunskapsplattformar, vid institutionsmöten, kansliet och hela fakulteten gemensamt påvid måntaliga fakultetsmöten.
- Kommunikationskanaler som medarbetare för att tillgängliggöra sådant information till medarbetare.
Aktiviteter i det universitetsövergripande kvalitetsarbetet
Kommunikation: Basera kvalitetsarbetet på öppen kommunikation om och från verksamheten
Aktiviteter i det utbildningsnära kvalitetsarbetet:
- Beredande organ har en bred sammansättning från fakultetens ämnesområden och kunskapsplattformar.
- Studeranderepresentation i beredande och beslutande organ.
Aktiviteter i det universitetsövergripande kvalitetsarbetet
Utveckling: Fokusera kvalitetsarbetet på förbättringar och internt lärande.
Aktiviteter i det utbildningsnära kvalitetsarbetet:
- Arbetet med ackrediteringen driver ett kvalitetsarbetet med fokus på ständiga förbättringar utifrån fakuletetens utgångsläge och identifierar förbättringsbehov.
- Synliggöra utkomsten i kvalitetsarbetet via exempelvis program foldrar
Aktiviteter i det universitetsövergripande kvalitetsarbetet
Systematik: Hålla kvalitetsarbetet ändamålsenligt, dvs stödja kvalitetssäkring och verksamhetsutveckling
Aktiviteter i det utbildningsnära kvalitetsarbetet:
- Systematiskt kvalitetsarbete inom ackrediteringen där arbetet kartläggs för hela fakulteten för ett fakultetsgemensamt arbetssätt.
- Dokumentation av utbildningsprogrammens utveckling i programfoldarar
- Dokumentation av fakultetens arbete genom verksamhetsplan och verksamhetsberättelse
Linnéuniversitetets gemensamma kvalitetsarbete
-
Kvalitetsarbete Linnéuniversitetets kvalitetsarbete präglas av delaktighet, kommunikation, utveckling och systematik. Det syftar till att stödja och utveckla universitetets utbildnings- och…
-
Rådet för utbildning och lärande Rådet för utbildning och lärande ansvarar för frågor om utbildningsutbud och utbildningskvalitet.