- Organisation
- Fakulteten för konst och humaniora FKH
- För forskarutbildning
Forskarutbildning på fakulteten för konst och humaniora
Vid FKH bedrivs forskarutbildning inom tre miljöer, en kulturvetenskaplig, en film- och litteraturvetenskaplig och en språkvetenskaplig miljö. Här finns information för dig som är doktorand inom någon av dessa miljöer.
Under studierna
Utbildningen på forskarnivå motsvarar fyra års heltidsstudier fram till doktorsexamen och två års heltidsstudier fram till licentiatexamen. Undervisning ges i form av kurser, seminarier och individuell handledning. Under dina studier kommer du stöta på begrepp som "individuell studieplan" och "doktorandryggsäck". Detta och mer hittar du information om på denna sida.
Studiehandbok och lokala regler
Studiehandbok: I studiehandboken finns information om fakultetens organisering och ledning av utbildning på forskarnivå. Studiehandboken kommer uppdateras under hösten 2024.
Studiehandbok för den kulturvetenskapliga miljön: Denna version av studiehandboken är inriktad mot utbildning på forskarnivå inom det
kulturvetenskapliga området.
Lokala regler för utbildning på forskarnivå: Lokala regler för utbildning på forskarnivå utgör en del av det grundläggande regelverket. Dessa lokala regler utgår från bestämmelser i Högskolelag och Högskoleförordning och Sveriges universitets- och högskoleförbunds (SUHF) rekommendationer.
Individuell studieplan
Mall för individuell studieplan: Den första individuella studieplanen upprättas i nära anslutning till att utbildningen påbörjas. Studieplanen följs upp och revideras minst en gång om året. Studieplanen bereds och tillstyrks i handledarkollegiet och fastställs därefter av dekan.
Bilaga till individuell studieplan - måluppfyllelse: Måluppfyllelse för 50 % respektive 80 % av examensmålen för doktorsexamen dokumenteras i bilagan till den individuella studieplanen och diarieförs tillsammans med denna.
Allmänna studieplaner
För varje ämne som utbildning på forskarnivå anordnas i ska det finnas en allmän studieplan. Vid fakulteten finns det fyra allmänna studieplaner:
Allmän studieplan för den film- och litteraturvetenskapliga miljön
Allmän studieplan för den kulturvetenskapliga miljön
Mall för doktorsavhandling och licentiatuppsats
Lnu Press tillhandahåller mall för doktorsavhandling och licentiatuppsats. Mallen hittar du på sidorna Checklista för Linnaeus University Dissertations och Checklista för Lnu Licentiate.
Aktivitetsrapportering
Forskarutbildningen finansieras med motsvarande fyra års heltidsstudier för doktorsexamen och två år för licentiatexamen. Studietiden mäts i procent och varje halvår motsvarar 100 %. Vid till exempel 20 % institutionstjänstgöring rapporteras 80 % aktivitet inom forskarutbildningen.
Forskningssekreteraren kontaktar dig i god tid innan rapporteringen ska ske. Aktiviteten dokumenteras i Ladok och anges i den individuella studieplanen vid uppföljning. Du hittar din inrapporterade studieaktivitet genom att logga in i Ladok och gå in på sidan "Min utbildning".
Medel att söka
Ansökan om doktorandmedel: Alla doktorander kan under anställningstiden ansöka om medel för expenser, till exempel litteraturinköp och konferensresor, från den så kallade doktorandryggsäcken. Ansökan om medel lämnas till respektive prefektstöd.
Stipendier: Här hittar du en sammanställning på stipendier som du kan söka.
Internationaliseringsmedel för doktorander: Här hittar du information om hur du ansöker om internationaliseringsmedel för doktorander.
Lön för doktorander
Uppflyttning av lön för doktorander sker månaden efter att 50 % respektive 80 % av fordringarna för en doktorsexamen har uppnåtts. I det lokala kollektivavtalet för doktorander hittar du uppgifter om vilka löner som gäller.
Internationellt
Undrar du över dina internationella möjligheter som doktorand vid FKH eller vill veta mer kring området? På sidan Internationellt hittar du information som berör dig som är doktorand på fakulteten.
Kurser på forskarnivå
I forskarutbildningen ingår en avhandlingsdel och en kursdel. Kursinnehållet bestäms av forskarutbildningsämnets allmänna studieplan och dokumenteras i den individuella studieplanen. Genom att logga in i Ladok kan du se dina inrapporterade kurser på sidan "Min utbildning".
På medarbetarsidan Kurser på forskarnivå hittar du allmän information om kurser inom forskarutbildningen, På lnu.se finns en lista över Linnéuniversitets kurser på forskarnivå. Där hittar du även länkar till kurser på andra lärosäten.
Kursvärderingar
Efter avslutad kurs ska doktorander som deltagit ges möjlighet att att framföra sina synpunkter genom en kursvärdering. Kursansvarig tar fram en anonymiserad sammanställning av utfallet och eventuella förslag på förbättringar. Dessa ska återkopplas till doktoranderna och skickas till forskningssekreteraren för arkivering.
Doktorandprojekt
Alla doktorandprojekt vid Linnéuniversitetet ska ha en egen sida på Lnu.se så att projektet blir sökbart både på Linnéuniversitets webbplats och via sökmotorer. På sidan Doktorandprojekt på Lnu matar du in information så att kommunikationsavdelningen kan skapa din projektsida.
Doktorandinflytande
Som doktorand ska du ges möjlighet att påverka din utbildning och din studiesituation. På medarbetarsidan Doktorandinflytande hittar du information om hur studerandeinflytandet på universitetet fungerar.
Riktlinjer för förlängning av anställning som doktorand på grund av förtroendeuppdrag.
Forskningsetik
Etikkommittén Sydost: Till Etikkommittén kan du vända dig om du har frågor om de forskningsetiska aspekterna av ditt arbete.
Etikpövningsmyndigheten: På Etikprövningsmyndighetens hemsida kan du hitta information om ansökningsprocessen vid etikprövning.
Vetenskapsrådets skrift om god forskningssed: Vetenskapsrådets expertgrupp för etik som hanterar myndighetsspecifika frågor och övergripande forskningsetiska frågor har givit ut skriften "God forskningssed". Boken ska underlätta för forskare att fatta genomtänkta forsknings- och forskaretiska beslut.
Handledarkollegierna
Handledarkollegierna är beredande organ för utbildning på forskarnivå. Utbildningen på forskarnivå bedrivs inom en kulturvetenskaplig, en film- och litteraturvetenskaplig och en språkvetenskaplig miljö. Ärenden på forskarnivå bereds i miljöns handledarkollegium för beslut av rektor, fakultetsstyrelse eller dekan enligt gällande delegationsordningar och lokala regler för utbildning på forskarnivå.
Kulturvetenskapligt handledarkollegium
Inför licentiatseminarium, doktorsdisputation och examen
När det är dags för licentiatseminarium eller doktorsdisputation ska en anmälan med förslag på tid och plats, ordförande, opponent och ledamöter i betygsnämnden inklusive suppleant, beredas och tillstyrkas av handledarkollegiet. Här hittar du information om vad du behöver tänka på inför ditt licentiatseminarium eller disputation och hur du gör när du ska ta ut din examen.
Inför licentiatseminarium
Anmälan om licentiatseminarium: Anmälan om licentiatseminarium ska tillstyrkas av handledarkollegiet och beslutas av dekan.
Checklista inför licentiatseminarium: Här hittar du produktionsgång och hålltider inför licentiatseminarium.
Ekonomiska riktlinjer: Här hittar du information om vilka ekonomiska riktlinjer du har att förhålla dig till i samband med licentiatseminarium.
Inför disputation
Anmälan om disputation: Anmälan om disputation ska tillstyrkas av handledarkollegiet och beslutas av dekan.
Checklista inför disputation: Här hittar du produktionsgång och hålltider inför disputation.
Ekonomiska riktlinjer: Här hittar du de ekonomiska riktlinjer du har att förhålla dig till i samband med disputation.
Ansökan om examen
Ansökan om examensbevis : Ansökan om examensbevis görs så snart alla krav för examensmålen är uppfyllda och registrerade i Ladok. Doktoranden ansvarar för att ansöka om examen. Blankett för ansökan erhålls från examensavdelningen.
Att du tagit ut din doktorsexamen är en förutsättning för att få promoveras vid Linnéuniversitets akademiska högtid.