Forskning på fakulteten för konst och humaniora
På dessa sidor hittar du information och länkar som kan vara ett stöd i din forskning. På sidan Forskningsmiljöer (se högermenyn) finns information om forskning som bedrivs på FKH.
Forskningsmedel och forskningstid
Här hittar du information om medel att söka på fakulteten och administrativa rutiner för externa ansökningar.
Interna medel att söka
Forskningsexpenser
Institutionerna har tilldelats motsvarande 15 000 kr per heltidsanställd lektor/docent och 25 000 kr per heltidsanställd professor. Prefekten fördelar medlen efter institutionens behov. Ansökan om medel lämnas till respektive prefektstöd.
Blankett för ansökan om medel för forskningsexpenser
Application for funding for research expenses
Doktorander
Doktorander får 10 000 kr i ryggsäck vid heltidsstudier per år. Ansökan om medel lämnas till respektive prefektstöd.
Blankett för ansökan om medel för forskningsexpenser
Application for funding for research expenses
Dekanens strategiska medel
En begränsad pott står till förfogande under året för löpande ansökningar om strategiska medel från dekan.
Ansökningar görs utan särskilt formulär men man ska ange verksamhet, motivering och budget. Ändamål som med en begränsad insats ger betydande nytta över institutionsgränserna kommer att prioriteras. Ansökningar ställs till dekan och sänds till fkh.dekan@lnu.se
Språkgranskning
Fakulteten för konst och humaniora vill främja forskningens internationalisering och goda publiceringskanaler genom att öka publicering som sker på andra språk än svenska, främst engelska, i högt meriterande tidskrifter eller genom böcker vid väl ansedda förlag.
Universitetet har ramavtal för upphandling av språkgranskning och översättning, enligt: https://medarbetare.lnu.se/stod-och-service/kommunikation-och-marknadsforing/oversattning
Rutiner för externa ansökningar
Bakgrund
Ledningen för universitetet och fakulteterna efterfrågar varje år information avseende ansökningar om externa medel. Med hjälp av nedanstående rutin, som innebär en löpande registrering av externa forskningsansökningar, behöver forskare inte längre lämna in samlade uppgifter om externt sökta medel.
Forskaren ansvarar för det vetenskapliga innehållet i ansökan och fakultetskansliet har en organisation som hjälper till med formalia såsom budget, samfinansieringsfrågor, koordinering av underskrifter, diarieföring och registrering i ekonomisystemet.
Beslut om rutiner för hantering av externa forskningsansökningar vid FKH 2014-10-31
Research Professional är en databas där du hittar aktuella utlysningar av forskningsmedel och resebidrag, nationellt och internationellt.
Grants and Innovation Office (GIO) är universitetets stöd till dig som behöver hitta finansiering till din forskning och utveckla dina idéer och resultat. Kontaktperson FKH: Joakim Frohlund Stoltz (forskningsrådgivare)
Rutin
1. Forskare tar i god tid före sista ansökningsdatum kontakt med institutionens ekonom för att gemensamt arbeta fram projektets budget.
2. Ekonom dokumenterar eventuella behov av samfinansiering och vem som finansierar vad. Uppgifterna förs in på avsedd blankett som ska följa ansökningshandlingarna. Ekonom tillhandahåller de blanketter som används inom Linnéuniversitetet.
3. Forskaren ansvarar för att ansökan och ev. behov av samfinansiering är förankrad hos prefekt, dekan och rektor enligt delegationsordning. Detta dokumenteras skriftligt på avsedd blankett som har erhållits av ekonom (se ovan).
Ovan nämnda steg ska genomföras innan ansökan skickas till finansiär.
4. Underskrifter. Forskaren ansvarar för att ansökan skrivs under enligt delegationsordning. Om forskaren önskar är forskningssekreterare behjälplig med att ordna underskrifter, under förutsättning att kontakt om detta tas i god tid före deadline.
Även om finansiär inte kräver underskrift i samband med ansökan skall ändå steg 1-3 ovan vara genomförda.
5. Samtliga ansökningar ska diarieföras. Om ansökan innehåller känslig information behöver inte hela ansökan diarieföras.
Forskaren skickar i normalfallet in komplett ansökan inklusive dekanintyg och ev. samfinansieringsplan till forskningssekreterare, som ombesörjer diarieföring samt registrering i Agresso.
6. När finansiär lämnar besked om bifall eller avslag på ansökan ska även denna information registreras; detta sker genom att forskaren vidarebefordrar informationen till forskningssekreterare.
Fördelning av individuell forskning
Bakgrund
När fakulteten fördelar forskningsmedel tas hänsyn till rektorsbeslut 31, Beslut om anvisningar för fakulteternas fördelning av forskningsmedel, som utgör ramarna för hur forskningsmedlen får fördelas på fakulteten. Utifrån de ramarna har fakulteten för konst och humaniora valt att fördela forskningsmedel efter förslag från fakultetens forskningsråd.
Nuvarande ekonomiska utrymme räcker inte till för en fördelningsmodell baserad på prestationer. Istället har en modell skapats som garanterar professorer och docenter forskningstid.
Institutionerna har en pott för forskningsfrämjande medel för prefekterna att fördela. Dessa medel kan användas för docentmeritering och miljöstöd utöver medel som fakulteten ger till Lnuc och formella centrumbildningar.
Principer för fördelning av forskningsmedel
Individuell forskningstid garanteras till:
- professorer 35% av tjänsteomfattningen (inklusive eventuell forskningstid fördelad genom Lnuc)
- docenter 5% av tjänsteomfattningen som läggs till kompetensutvecklingstiden (inklusive eventuell forskningstid fördelad genom Lnuc).
I enlighet med arbetstidsavtalet ligger ett tak om 75 procent total forskningstid för professorer (fakultetsfinansierad och externfinansierad forskning sammantaget), för att möjliggöra deltagande i undervisning. Om 75 procents forskningstid överskrids minskas den fakultetsfinansierade forskningen för att inte överskrida taket. I första hand ska externa medel som erhållits användas och kompletteras med den fakultetsfinansierade forskningstiden.
Följande utvärderingar kommer att genomföras senast 2022:
- en konsekvensanalys av fördelningssystemet ur ett jämställdhetsperspektiv
- en extern utvärdering av forskarnas prestationer
- en utvärdering av fördelningssystemet i sin helhet.
Att publicera
Universitetsbiblioteket erbjuder stöd till dig som är forskare eller doktorand i frågor som rör vetenskaplig publicering, bibliometri, forskningsdata, informationssökning vid systematiska översikter och referenshantering. På universitetsbibliotekets sida Forskningsstöd hittar du information och länkar.
Forskningsetik
Etikkommittén Sydost: Till Etikkommittén kan du vända dig om du har frågor om de forskningsetiska aspekterna av ditt arbete.
Vetenskapsrådets skrift om god forskningssed: Vetenskapsrådets expertgrupp för etik som hanterar myndighetsspecifika frågor och övergripande forskningsetiska frågor har givit ut skriften "God forskningssed". Boken ska underlätta för forskare att fatta genomtänkta forsknings- och forskaretiska beslut.
Internationella möjligheter för personal
Undrar du över dina internationella möjligheter som forskare vid FKH eller vill veta mer kring området? På sidan Internationellt hittar du information som berör dig som är anställd vid fakulteten.
Mer stöd och information på Medarbetare för dig som forskar
-
Forskningsadministration För forskare och forskningsadministratörer vid Linnéuniversitetet.
-
Lika villkor Linnéuniversitetet arbetar för en hållbar framtid genom att sträva efter att alla studenter och medarbetare ska ha lika rättigheter och möjligheter. Paraply begreppet för detta arbete är…
-
Hållbar utveckling ‘‘We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.’’ (Albert Einstein) Vi lever i en tid som präglas av flera parallella kriser och gigantiska…
-
UB – Forskningsstöd Bibliotekets sidor om forskningsstöd hittar du just nu på externwebben. Där finns info om bl.a. bibliometri, DiVA-publicering, forskningsdata, Lnu Press och open access.
-
Forskningsrådet Forskningsrådet ska samordna det universitetsgemensamma arbetet med forskningsfrågor.