- Organisation
- Fakulteten för konst och humaniora FKH
- För forskning
Forskning på fakulteten för konst och humaniora
På dessa sidor hittar du information och länkar som kan vara ett stöd i din forskning. På sidan "Forskningsmiljöer" (se högermenyn) finns information om forskning som bedrivs vid FKH.
Nyhet!
Från 2024 erbjuder kansliet visst administrativt stöd till större, externfinansierade forskningsprojekt. Förfrågningar skickas till fkh.forskningsadm@lnu.se.
Forskningsmedel och forskningstid
Här hittar du information om medel att söka på fakulteten och administrativa rutiner för externa ansökningar.
Förväntningar på lektorer, docenter och professorer
I nedan dokument beskrivs de förväntningar som finns på lektorer, docenter och professorer vid fakulteten för konst och humaniora. Riktlinjerna beslutades av fakultetsstyrelsen i september 2023.
Interna medel att söka
Utlysning av medel för forskningsexcellens 2025
Fakultetsstyrelsen har beslutat att utlysa excellensmedel för att främja forskningen vid fakulteten och erbjuda fler möjligheter för fakultetens framstående forskare. Ansökningar som beviljas ska visa på att den anställde bidrar till “forskning av hög kvalité som samspelar med skapandet av kompletta akademiska miljöer och dynamiska kunskapsmiljöer” (Dnr: 2017/7636-1.1). Det visas genom framgång med externa ansökningar och kvalitativ publicering, eller motsvarande för konstnärlig forskning, och det är just dessa prestationer som efterfrågas.
Tillsvidareanställda lektorer, docenter och professorer vid fakulteten med minst halvtidsanställning kan ansöka om excellensmedel. Obs! Forskare som beviljats excellensmedel under 2024 kan inte söka nya medel för 2025.
Ansökan skickas in till fkh.dekan@lnu.se senast den 23 september 2024.
Mer information om utlysningen hittar du här
Blankett för ansökan om excellensmedel 2025
Strategiska forskningsmedel 2025 till tvärgående nyskapande forskargrupper, Sara Lisa initiativet
Fakulteten utlyser medel för forskargrupper från olika discipliner som samlas kring ett gemensamt forskningsproblem.
Forskargrupperna får tillfälle att arbeta tillsammans med en komplex forskningsfråga som befinner sig i ett tidigt skede. Målet är att gruppens kunskap ska utvecklas och leda vidare till framtida nydanande forskning. Ansökningar eller forskningskommunikation som slutresultat är ett krav. Syftet med fakultetens satsning är att skapa en såbädd för nya forskningsproblem som grund för nya kunskapsmiljöer och en ökad förmåga att attrahera externa forskningsmedel.
Alla anställda vid fakulteten inbjuds att lämna in ansökan där forskningsproblemet presenteras med tänkta resultat och deltagare senast den 30 september 2024. Ansökan skickas till fkh.dekan@lnu.se
Mer information om utlysningen hittar du här
Blankett för ansökan om strategiska forskningsmedel 2025 Sara Lisa initiativet
Forskningsexpenser
Institutionerna har tilldelats motsvarande 15 000 kr per heltidsanställd lektor/docent och 25 000 kr per heltidsanställd professor. Prefekten fördelar medlen efter institutionens behov. Ansökan om medel lämnas till respektive prefektstöd.
Blankett för ansökan om medel för forskningsexpenser 2024
Doktorander
Doktorander får 10 000 kr i ryggsäck vid heltidsstudier per år, dock totalt max 40 000 kr. Ansökan om medel lämnas till respektive prefektstöd.
Blankett för ansökan om medel för forskningsexpenser 2024
Dekanens strategiska medel
En begränsad pott står till förfogande under året för löpande ansökningar om strategiska medel från dekan.
Ansökningar görs utan särskilt formulär men man ska ange verksamhet, motivering och budget. Ändamål som med en begränsad insats ger betydande nytta över institutionsgränserna kommer att prioriteras. Ansökningar ställs till dekan och sänds till fkh.dekan@lnu.se
Språkgranskning
Fakulteten för konst och humaniora vill främja forskningens internationalisering och goda publiceringskanaler genom att öka publicering som sker på andra språk än svenska, främst engelska, i högt meriterande tidskrifter eller genom böcker vid väl ansedda förlag.
Universitetet har ramavtal för upphandling av språkgranskning och översättning.
Rutiner för externa ansökningar
Bakgrund
Rutinen gäller för alla ansökningar om externa medel, oavsett om du som forskare är huvudsökande eller medsökande.
Du ansvarar för det vetenskapliga innehållet i ansökan. Din ekonom ansvarar för att ta fram budget och upprätta ett så kallat dekanintyg, som är ett internt dokument för att tydliggöra bland annat eventuell samfinansiering och koppling till LNUC eller kunskapsmiljö Linné. Dekanintyget ska diarieföras tillsammans med ansökan, men inte skickas till finansiären.
Grants and Innovation Office, GIO, är ett universitetsgemensamt stöd, som du kan ta hjälp av för att få råd om finansieringsmöjligheter och utveckling av forskningsidéer.
Fakulteten medfinansierar externfinansierad forskning för att möjliggöra fler ansökningar i såväl nya som etablerade forskningsmiljöer. Dekan har fastställt principer för medfinansiering, se beslut dnr 2021/888-1.1.1. Om ditt projekt inte följer de fastställda ramarna måste du stämma av med dekan och få ett godkännande innan arbetet med ansökan påbörjas.
Rutin
1. Ta i god tid före sista ansökningsdatum kontakt med din prefekt för att förankra projektet. Viktigt är att beakta om externa personer ingår i ansökan och om det kan bli aktuellt med anställning för dem vid Lnu om medel beviljas.
2. Ta därefter kontakt med din institutions ekonom för att gemensamt arbeta fram projektets budget.
3. Ekonomen upprättar dekanintyget och skickar det vidare för elektronisk signering. Underskrift ska göras av ekonom, forskare, prefekt och dekan.
Ovan nämnda steg ska vara klara innan ansökan skickas till finansiär.
4. Flertalet finansiärer har ansökningsportaler. Dekan attesterar elektroniskt i Prisma.
5. I de fall finansiären kräver en underskrift på papper av dekan eller rektor kan ekonom eller forskningssekreterare hjälpa till. Var noga med att ta kontakt om detta i mycket god tid. Du som forskare ansvarar för att underskrift sker och att dokumentet når finansiären inom utsatt tid.
6. Alla ansökningar ska diarieföras. Skicka din fullständiga ansökan till ekonomen, som ser till att den blir diarieförd och registrerad i fakultetens översikt över externa ansökningar.
7. Så småningom, när du fått besked från finansiären, meddelar du din ekonom om medel beviljats eller nekats, så att ärendet kan avslutas i diariet och i fakultetsöversikten.
Fördelning av individuell forskning
Bakgrund
När fakulteten fördelar forskningsmedel tas hänsyn till rektorsbeslut 31, "Beslut om anvisningar för fakulteternas fördelning av forskningsmedel", som utgör ramarna för hur forskningsmedlen får fördelas på fakulteten. Utifrån dessa ramar fattade fakultetsstyrelsen ett beslut i juni 2023 om en reviderad modell för fördelning av forskningstid.
Principer för fördelning av forskningsmedel
Individuell forskningstid garanteras till:
- professorer 35 % av tjänsteomfattningen (inklusive eventuell forskningstid fördelad genom Lnuc)
- docenter 5 % av tjänsteomfattningen som läggs till kompetensutvecklingstiden (inklusive eventuell forskningstid fördelad genom Lnuc).
I enlighet med arbetstidsavtalet ligger ett tak om 75 procent total forskningstid för professorer (fakultetsfinansierad och externfinansierad forskning sammantaget), för att möjliggöra deltagande i undervisning. Om 75 procents forskningstid överskrids minskas den fakultetsfinansierade forskningen för att inte överskrida taket. I första hand ska externa medel som erhållits användas och kompletteras med den fakultetsfinansierade forskningstiden.
Dessutom finns en sökbar pott for excellenta prestationer. Medel tilldelas utifrån vad fakultetens budget medger. Se utlysning under rubriken Interna medel att söka.
Institutionerna har en pott för forskningsfrämjande medel för prefekterna att fördela. Dessa medel kan användas för docentmeritering och miljöstöd utöver medel som fakulteten ger till Lnuc och formella centrumbildningar.
Stöd till dig som forskar
På medarbetarsidan För dig som forskar hittar du information om vilket forskningsstöd som erbjuds av universitets olika avdelningar. Där kan du bland annat läsa om finansiärer och ansökningsprocesser, och om vad du ska tänka på inför och under genomförande av ett forskningsprojekt.
Research Professional är en databas där du hittar aktuella utlysningar av forskningsmedel och resebidrag, nationellt och internationellt.
Grants and Innovation Office (GIO) är universitetets stöd till dig som behöver hitta finansiering till din forskning och utveckla dina idéer och resultat. Fakultetens kontaktperson på Grants and Innovation Office är Joakim Frohlund Stoltz (forskningsrådgivare).
Att publicera
Universitetsbiblioteket erbjuder stöd till dig som är forskare eller doktorand i frågor som rör vetenskaplig publicering, bibliometri, forskningsdata, informationssökning vid systematiska översikter och referenshantering. På universitetsbibliotekets sida Forskningsstöd hittar du information och länkar.
Forskningsetik
Etikkommittén Sydost: Till Etikkommittén kan du vända dig om du har frågor om de forskningsetiska aspekterna av ditt arbete.
Etikprövningsmyndigheten: På Etikprövningsmyndighetens hemsida kan du hitta information om ansökningsprocessen vid etikprövning.
Vetenskapsrådets skrift om god forskningssed: Vetenskapsrådets expertgrupp för etik som hanterar myndighetsspecifika frågor och övergripande forskningsetiska frågor har givit ut skriften "God forskningssed". Boken ska underlätta för forskare att fatta genomtänkta forsknings- och forskaretiska beslut.
Internationella möjligheter för personal
Undrar du över dina internationella möjligheter som forskare vid FKH eller vill veta mer kring området? På sidan Internationellt hittar du information som berör dig som är anställd vid fakulteten.
Mer stöd och information på Medarbetare för dig som forskar
-
För dig som forskar Ett samlat stöd till dig som forskar vid Linnéuniversitetet.
-
Forskningsadministration För forskare och forskningsadministratörer vid Linnéuniversitetet.
-
Lika villkor På Linnéuniversitetet ska både medarbetare och studenter möta en miljö som präglas av inkludering, respekt och lika rättigheter och möjligheter. Universitetets arbete med lika villkor…
-
Hållbar utveckling Vi lever i en tid som präglas av flera parallella kriser och gigantiska globala utmaningar – utmaningar som kräver ifrågasättande och nytänkande. Här har ett universitet som…
-
Forskningsrådet Forskningsrådets uppdrag är att initiera och överväga universitetsövergripande strategiska frågor som bidrar till att utveckla universitetets forskning, däribland särskilt att bereda…