Internationellt, utresande och inresande studenter
Vi har flera olika grupper av internationella studenter. Internationella (betalande) inkommande studenter, inkommande utbytesstudenter genom samarbetsavtal samt våra egna utresande studenter. På denna sida hittar du information som rör alla våra olika grupper av internationella studenter vid fakulteten.
Utresande utbytesstudenter
Våra studenter har ett antal möjligheter till internationella perspektiv inom sina utbildningar. En av de viktigaste inspirationskällorna står vi anställda för. Genom att vi har ett internationellt mindset kan vi också inspirera våra studenter att delta i olika former av studentmobilitet och andra projekt med internationell prägel.
Inspirera studenter
Ett av de bästa sätten att få fler av våra studenter att genomföra någon form av internationell aktivitet är att höra från andra i sin närhet vad man kan få ut av en internationell erfarenhet. Har du själv varit på utbyte under studenttiden? Besökt andra universitet? Träffas kolleger från olika delar av världen? Dela med dig av dina erfarenhet till studenter i din närhet. Om någon form av internationellt utbyte är ett naturligt inspel i våra utbildningar kommer vi få fler studenter att åka på utbytesstudier, praktik- eller fältarbete utomlands.
Information om studenters internationella möjligheter
På denna sida finns information om studenternas internationella möjligheter samt en lista över våra internationella partners definierade per ämne. Partners som ligger under "konst och humaniora" samt "humaniora" är öppna för alla studenter inom fakulteten så länge de hittar relevanta kurser. Sen finns det ett flertal olika samarbeten som är definierade per ämne och är då till för studenter inom det ämnesområdet. Utöver detta har vi också universitetsövergripande samarbeten och de är öppna för alla studenter vid Linnéuniversitetet så länge studenterna hittar relevanta kurser för deras studier.
I den mån det är möjligt ska studenter erbjudas att göra någon del av sin utbildnings utomlands. Vanligt är att studenter åker på utbytesstudier en termin eller ett år. Sen är det också många som väljer att lägga sin praktik utomlands eller gör sitt fältarbete till sitt självständiga arbete utomlands.
När studenter åker på någon form av internationell erfarenhet så täcks de av Linnéuniversitetets samlingsförsäkring Student UT via kammarkollegiet. När en students åker på utbytesstudier får studenterna automatiskt ett intyg. Vid övriga internationella möjligheter är det viktigt att studenterna kontaktar International Office för att få ut ett intyg innan perioden utomlands (outexchange@lnu.se).
För frågor om internationalisering för studenter, kontakta:
Cecilia Hartwich, Samordnare för internationella möjligheter
Hjälpa en student som vill studera utomlands
På denna sida får du som arbetar som lärare konkret hjälp med att ge råd och anvisningar till studenter som ska studera utomlands. Tänk på att du inte behöver kunna allt om utlandsstudier själv och att det enda som du som lärare egentligen behöver göra är att entusiasmera studenterna och se till att deras studieplan och tillgodoräknande hanteras på rätt sätt.
När du får frågor om utlandsstudier
Det är inte alltid lätt för enskilda lärare att ha koll på allt det praktiska kring utlandsstudier. Det viktigaste är att du som undervisande lärare kan hänvisa studerande vidare till rätt personer och/eller information på våra hemsidor då du får frågor. Du bör också ha en positiv inställning till utlandsstudier och det är bra om du under din undervisning uppmanar studenter att läsa delar av sina studier i utlandet.
Varje höst har International Office informationspass för studenter, där de får all den praktiska information de behöver för att ansöka om utbytesstudier vid något av våra partneruniversitet. Hänvisa gärna till detta informationsmöte! Utöver detta går också fakultetens samordnare ut till de program och kurser som har möjlighet att ansöka om utbytesstudier denna omgången. Om studenter kommer med mer direkta frågor under terminen, kan du också hänvisa till fakultetens samordnare för internationella möjligheter.
Att skriva en studieplan (learning agreement) med en student
Innan våra studenter ger sig av på sina utbytesstudier i utlandet, ska de med programansvarig eller ämnesansvarig ha kommit överens om vilka kurser de ska läsa vid partneruniversitetet. Detta för att de studerande ska vara säkra på att de kan tillgodoräkna sina utlandsstudier vid hemkomst. För studerande som ska läsa vid europeiskt partneruniversitet är denna överenskommelse ett måste för att de ska få det stipendium som de är berättigade till. Överenskommelsen ska vara skriftlig och benämns som studieplan (eller learning agreement). Vår samordnare för internationella möjligheter på fakulteten hjälper dig och studenten att skriva studieplanen, studenterna får också inledningsvis mallen från vår samordnare.
Tillggodoräknande mot huvudområde (ämne) och nivå
Detta är den vanligaste metoden av att tillgodoräkna utbytesstudier. Studierna nivåbestäms och ämnesbestäms i studieplanen av program- eller ämnesansvarig. Eftersom vi i detta inte tillgodoräknar studierna mot de mål som vi har i våra kursplaner vid Lnu så går det att göra en bredare bedömning av studierna. Det viktiga här är att studierna kan räknas in i ämnet och att de ligger på rätt nivå. Vi ska vara generösa vid tillämpningen av tillgodoräknande. Ibland kan det vara svårt att veta hur många poäng en kurs vid ett utländskt lärosäte motsvarar i högskolepoäng. Rådgör då gärna med vår samordnare för internationella möjligheter, eller med personal vid Avdelningen för externa relationer.
Tillgodoräknande som enbart utbytesstudier
I vissa fall behöver vi inte tillgodoräkna utlandsstudier inom ett ämne, då exempelvis studentens studieprogram tillåter valfria kurser eller studentens studiegång inte är bestämd. Det är dock viktigt att den studerande själv tar kontakt med studievägledning och/eller examensenheten för att klargöra huruvida studierna i utlandet kan vara del i en eventuell framtida examen.
Tillgodoräknande kurs mot kurs
Ett tillgodoräknande kurs mot kurs sker då den studerande vill eller måste tillgodoräkna sig sina studier i utlandet mot en speciell kurs vid Lnu. Det kan både handla om en kurs inom ett studieprogram och en enskild kurs. Grundidén är att ett tillgodoräknande mot kurs kan ske om målen med utbildningen vid partneruniversitetet är liknande de mål som finns i kursplanen vid Lnu. I alla fall om tillgodoräknande mot kurs måste studenten inkomma med kursbeskrivningar på de kurser studenten läst under sina studier. Ibland kan det vara svårt att veta om målen är liknande vid ett utländskt lärosäte. Rådgör då med kollegor i ämnet eller med fakultetens internationeliseringssamordnare.
Speciallösningar
I vissa fall krävs det att vi är extra flexibla vad gäller studenters studiegång i samband med utlandsstudier. Det kan handla om allt ifrån att kasta om kurser i en students studiegång inom program (detta görs tillsammans med studievägledare) till att tillgodoräkna delar av studier i utlandet mot kurs och delar som allmänna utbytesstudier. Det viktigaste man bör tänka på i dessa fall är att den studerande får klara besked och att du och studenten skriftligen (exempelvis genom ett mejl) avtalar vad ni har kommit överens om. Var tydlig i kommunikationen och be alltid studenten bekräfta att ni är överens.
Studieplan och tillgodoräkning av utlandsstudier
Studieplan
Innan en student deltar i utlandsstudier inom något av våra utbytesprogram, ska en studieplan upprättat. Ibland omnämns också studieplanen som Learning Agreement. Detta är ett förhandsbesked på att studierna vid det utländska partnerlärosätet kommer att tillgodoräknas vid hemkomst. Vid FKH upprättas studieplanen av den person som normalt sett av program- eller ämnesansvarig. Om det krävs att studierna ska tillgodoräknas mot kurs vid Linnéuniversitetet så är det examinator på den kursen som upprättar studieplanen.
Vi tillgodoräknar i den utsträckning det är möjligt enbart huvudområde och fördjupningsnivå. Det innebär att du som bedömare ser på om kurserna studenten planerar att läsa ligger inom rätt huvudområde och på rätt nivå. Observera att vi ska vara generösa vid framtagandet av studieplaner och vid tillgodoräknande av utlandsstudier. Det är utbildningsprogrammets eller ämneskursens övergripande mål som i första hand ska ligga som grund för om en studiegång i utlandet kan komma ifråga - inte detaljer i enskilda delkurser.
Hur många poäng studenten behöver läsa definieras i studentens studieplan. Om du är osäker på hur många poäng vid partnerlärosätet som motsvarar 30 hp i Sverige vänd dig gärna till vår samordnare för internationella möjligheter.
Följ instruktionerna nedan, för att upprättandet av learning agreement ska bli så rättssäkert som möjligt.
- Om en student frågar vilka kurser vid ett visst lärosäte som kan tillgodoräknas vid hemkomst, sätt dig ned med henne/honom och titta igenom utbudet. Låt dock studenten göra grovjobbet själv, genom att komma med förslag på kurser som hen funnit på hemsidor eller i kataloger. Viktigt att ni här också diskuterar vad studenten skall tillgodoräkna sig vid hemkomst. Vilket ämne och vilken nivå av studier studenten behöver tillgodoräkna finns tillgängligt i utbildningsplanen för programstudenter.
- Be studenten ta kontakt med vår samordnare för utbytesstudier på studyabroad.fkh@lnu.se som hjälper till att upprätta en studieplan (Learning Agreement). Samordnaren bokar in ett möte med studenten eller studentgruppen för ett visst program, förklarar processen och delar sedan ut individuellt anpassade mallar av studieplanen.
- Studieplanen kommer sedan att arkiveras i vårt diarium och tillgodoräkningsärendet som följer vid studentens hemkomst tas om hand av fakultetens samordnare för utlandsstudier.
- Ibland händer det att studenten måste ändra sitt learning agreement under studiernas gång, på grund av att kurser ställs in eller inte fungerar. Då räcker det att studenten lyfter en kontakt med personerna som skrivit under studieplanen via epost och får ändringarna godkända den vägen. Det är sen på studentens ansvar att spara den konversationen och bifoga sin ansökan om tillgodoräknande.
Tillgodoräknande av utlandsstudier
När studenten kommer hem från sina utlandsstudier, är det dags att få studierna tillgodoräknade. De administrativa rutinerna för detta ska alltid gå via fakultetens samordnare för utlandsstudier, som ser till att tillgodoräknandet blir inlagt i Ladok etc. Hänvisa därför studenter med tillgodoräkningsärenden som rör utlandsstudier till studyabroad.fkh@lnu.se.
Inresande utbytesstudenter genom samarbetsavtal
Kurser
På fakulteten för konst och humaniora har vi ett brett utbud av kurser för inresande utbytesstudenter. Alla kurser som vi ger för utbytesstudenter varje termin kan hittas på externwebbens engelska sidor.
Orientation
Vid varje terminsstart så håller vårt International Office i en orientation där vi välkomnar alla våra inresande utbytes-och internationella studenter. Fakulteten har en del i denna orientation där inresande studenter som läser hos oss får mer information, ett välkomnade och övergripande kontaktvägar.
Process inresande doktorander
En inresande doktorand är en doktorand antagen vid ett utländskt partnerlärosäte eller annat lärosäte som studerar mellan 3 och 12 månader vid LNU. Utbytesdoktorander kan komma via Erasmus-avtal (Europa och ICM, International Credit Mobility), bilaterala avtal som täcker doktorandutbyte eller genom andra finansierings och samarbetsformer.
Före ankomst
- Mottagande institution meddelar LNU:s International Office (IO) vid studerandeavdelningen via inexchange@lnu.se att doktorand är på väg in. En avstämning kring medel måste göras. För att doktoranden kan få ta del av all service International Office erbjuder, behöver International Office informeras senast 15/3 inför HT respektive 15/9 inför VT. IO informerar sedan internationell samordnare och forskningssekreterare vid fakulteten.
- Vistelsens tidsperiod och innehåll bestäms. Learning Agreement upprättas mellan doktorand, dess hemlärosäte samt ämnet eller forskargruppen vid LNU (Om masterkurser ingår i LA, behöver doktoranden söka dessa på universityadmissions.se, information om detta skickas ut från IO)
- Doktoranden får ett ”Letter of acceptance" och dokumentation kring eventuellt stipendie (Erasmus+) skickas från Internatinoal Office. Doktorander utan bostadsgaranti hänvisas till Linnéstudenterna angående boende, övriga erbjuds tillgänligt boende. Alla doktorander hänvisas till Linnéstudenterna för information om deras verksamhet inklusive vänfamiljer. Institutionen skickar "Invitation Letter".
- International Office skickar ut information om boende, ankomst och guide med praktisk information om hur det är att läsa vid LNU. Doktoranden är välkommen att delta ide välkomstaktiviteter och informationsmöten som International Office annordnar.
- Inom ämnet eller forskargruppen utses eventuell handledare. Om ingen handledare utses, bestäms en kontaktperson för de akademiska frågorna.
- En doktorand i samma eller närliggande ämne utses som fadder av ämnet eller forskargruppen.
- Institutionen ordnar med arbetsplats, nyckel och passerkort till doktoranden. Vid behov även dator eller annan utrusning som doktoranden behöver till sin forskningsverksamhet.
- Forskningssekreterare tar kontakt med IT för att etablera ett gästkonto för doktoranden samt lyfter en kontakt med Ladok för etablering av doktoranden.
- Koppling till respektive utbytesavtal görs i Ladok för att möjliggöra utsökning och märks med IF (Inresande Forskare) i tillfälleskoden. Om studenten inte läser forskarkurser kan denne inte taggas som inkommande doktorand men blir möjlig att söka fram genom taggningen i Ladok på respektive avtal. Om studenten inte läser kurser alls läggs den ändå in i Ladok under särskilt avtalstillfälle (IF) men utan att vara antagen till kurser. Om studenten är en doktorand måste International Office meddelas så att informationen vid inläggningen i Ladok blir korrekt.
Kursanmälan för inresande doktorand
Kursanmälan
Forskarstuderande som ska läsa en kurs på Linnéuniversitetet inom sin forskarutbildning ska inte ansöka eller antas via www.antagning.se eller registreras på kurser i Ladok. Om det gäller kurs på forskarnivå kontaktar forskarstuderande (alternativt den forskarstuderandes kontaktperson på institutionen) den fakultetshandläggare som administrerar kursen för anmälan. Om det gäller kurs på grund- eller avancerad nivå behöver den forskarstuderande (alternativt den forskarstuderandes kontaktperson på institutionen) även kontakta kursansvarig vilken avgör om plats finns på kursen.
Om den forskarstuderande ska läsa en kurs på grund/avancerad nivå och kursansvarig beslutar att den forskarstuderande skall göra en tentamen i kursen, så måste detta meddelas snarast till fakultetshandläggaren så att tentamensanmälan kan administreras i Ladok.
Antagningsbesked och välkomstbrev till kurs skapas och skickas manuellt av fakultetshandläggare alternativt kursansvarig och skickas till forskarstuderande (detta sker inte per automatik eftersom den forskarstuderande inte antas via antagning/university admissions eller registreras i Ladok). Vid behov kan registreringsintyg skapas manuellt av fakultetshandläggare alternativt kursansvarig.
För att få tillgång till kursmaterial och anvisningar för kursen som den forskarstuderande skall följa, så måste denne vara kopplad till aktuellt kursrum i MyMoodle. Detta görs genom att den forskarstuderande (alternativt den forskarstuderandes kontaktperson på institutionen) kontaktar fakultetshandläggare (vid kurs på forskarnivå) eller kursansvarig (vid kurs på grund- eller avancerad nivå) och meddelar vilket kursrum man behöver tillgång till.
Betyg
Genomgången kurs ska bedömas med betygen underkänd eller godkänd.
Kursintyg
Kursintyg för doktorander som ej är antagna till forskarutbildning på Linnéuniversitetet skrivs av kursansvarig. Linnéuniversitet har en gemensam mall för kursintyg på forskarnivå. Endast denna mall får användas.
Innan avfärd
- Forskningssekreterare skickar ut kursbevis på eventuellt avslutade kurser.
- Ansvarig akademisk kontaktperson skriver under eventuellt Learning Agreement
Checklista för inkommande doktorander PDF
Inresande internationella (betalande) studenter
Fakulteten för konst och humaniora har ett brett utbud av kurser, både på grundnivå och avancerad nivå, som kan sökas av internationella studenter. Dessutom ges sju av fakultetens program på engelska och dessa kan sökas av både nationella och internationella studenter:
Design + Change, kandidatprogram
Programansvarig: Zeenath Hasan
Visual Communication + Change, kandidatprogram
Programansvarig: Cassandra Troyan
Design + Change, masterprogram
Programansvarig: Zeenath Hasan
Digital humaniora, masterprogram
Programansvarig: Koraljka Golub
Engelsk språk- och litteraturvetenskap, masterprogram Programansvariga: Niklas Salmose och Jukka Tyrkkö
Innovation genom ekonomi, teknik och design - inriktning design, masterprogram Programansvarig: Miguel Salinas
Koloniala och postkoloniala studier, masterprogram Programansvarig: Liv Nilsson Stutz
Alla kurser och program som är öppna för internationella studenter finns på universitetets websida:
Kurser och program för internationella studenter