- Organisation
- Fakulteten för konst och humaniora FKH
- Internationellt
- internationellt, doktorander
Internationellt, doktorand vid FKH
Vid konst och humaniora finns det stora möjligheter att både ta emot inresande doktorander samt för våra doktorander att genomföra delar av sin utbildning utomlands. På dessa sidor hittar du mer information för både inresande och utresande doktorander inom fakulteten.
Utresande doktorand från Fakulteten för konst och humaniora
För dig som doktorand vid fakulteten hittar du här information om utlandsvistelse under tiden som doktorand, du hittar även länkar till olika stipendiemöjligheter och ansökninsblanketten för extra medel för utlandsvistelse.
Utresande doktorander FKH
Som doktorand vid Fakulteten för konst och humaniora har du alla möjligheter att delta i en internationell forskarmiljö. Våra ämnen är aktiva på den internationella arenan på många plan. Redan på campus märker du av vår internationella prägel, då många av våra studenter är från andra länder och våra lärare och forskare deltar i internationella nätverk och olika utbyten.
Alla våra doktorander uppmanas att tillbringa en tid av sina doktorandstudier vid utländskt lärosäte. Detta är en unik möjlighet du som doktorand har att tillägna dig nya infallsvinklar på din forskning, samtidigt som du börjar bygga upp ett nätverk av kontakter och framtida samarbetspartners utanför Sveriges gränser.
En utlandsvistelse kan handla om allt från ett par veckors kursstudier vid utländskt lärosäte till en hel termins materialsamlande i utlandet i kombination med exempelvis deltagande i en konferens. Diskutera hur du vill lägga upp din utlandsvistelse med din handledare!
Ansök om extra medel för utlandsvistelse som doktorand vid Fakulteten för konst och humaniora
För att uppmuntra till internationellt forskningsdeltagande finns det medel avsatta för doktorander som ska täcka kostnader för resa, uppehälle och eventuell kurs- eller konferensavgift. Aktuell minimumtid för aktiviteten är 2 veckor. Fakulteten tar emot ansökningar löpande och du ansöker om medel på blanketten nedan.
Blanketten skickas till: Carina Boman (DE & KV) eller Linda Piltz (IFL, MB, SPR, SV). Ansökan bereds av vicedekan för forskarutbildning och beslut tas av dekan.
Extra medel för visumkostnader i samband med utlandsvistelse
Kostnader för visum i samband med anställning som doktorand vid fakulteten för konst och humaniora bekostas av fakulteten.
Vid resor under anställning som doktorand där det uppkommer kostnader för visum ansöks om ersättning i första hand utifrån universitetets internationaliseringsmedel.
I de fall inga centrala medel finns att tillgå bekostar fakulteten maximalt ett visum per år så länge anställningen varar. Beviljande förutsätter doktorandens aktiva
deltagande, till exempel genom presentation av paper på konferens. Utöver detta kan doktorandens ryggsäck användas.
Blanketten skickas till: Carina Boman (DE & KV) eller Linda Piltz (IFL, MB, SPR, SV). Ansökan beslutas av vicedekan för forskarutbildning.
Övergripande möjligheter som doktorand vid Linnéuniversitetet
Erasmus+ praktikstipendium för studenter
Som doktorand och student kan du söka praktikstipendium som också går att nyttja för avhandlingsarbete på universitet, företag eller organisation inom Europa. Dessa medel kan inte överlappa med andra Erasmus+ medel som du söker, var noga med att separera tidsperioderna inför din ansökan.
Erasmus+ stipendium för studier
Som doktorand och student kan du även söka utbytesstudier vid ett av de lärosäten vi har doktorandutbyte med. Perioden för utbyte varierar men ligger på mellan 3-6 månader upp till ett år. Som doktorand behöver du inte ansöka i den ordinarie ansökan för utbytesstudier utan det går bra att vända sig till vår internationella samordnare som hjälper till att identifiera potentiella partners för doktorandutbyte samt skickar ner förfrågan, hör av dig Cecilia Hartwich på mobility.fkh@lnu.se om du vill veta mer.
Personalfortbildning inom EU (Erasmus+)
Som doktorand kan du även söka de medel som finns för personalmobilitet. Personalfortbildning kan ske i form av jobbskuggning vid ett lärosäte eller företag/organisation, deltagande i kurser, seminarier eller workshops. Aktiviteten ska syfta till att lära sig nya innovativa metoder för undervisning, forskning, administration eller organisation som kan nyttiggöras vid hemlärosätet.
Lärarutbyte inom EU (Erasmus+)
Som doktorande går det också att söka medel för lärarmobilitet genom Erasmus+. Lärarmobilitet går ut på att du undervisar minst åtta timmar per vecka och är på plats minst två dagar, alternativt att du kombinerar undervisning med ett erfarenhetsutbyte vilket reducerar undervisningstiden till fyra timmar.
Inresande doktorand till Fakulteten för konst och humaniora
Till denna grupp räknas alla doktorander som inte genomför sin fulla doktorandutbildning vid Linnéuniversitetet utan reser in till oss för antingen en kortare eller längre period. Doktoranderna kan komma från våra internationella samarbetspartners eller från andra lärosäten i världen. Har du en inresande doktorand till dig eller din forskningsmiljö kan du i nedan formulär fylla i information och få stöd och hjälp i processen.
Inresande doktorand
När du fyllt i formuläret noterar vi besöket samt skickar vidare till berörda för kännedom och/eller vidare hantering;
- Prefekt och prefekstöd, för stöd i att ordna eventuellt arbetsrum, passerkort, Lnu-konto/epost med mera.
- Forskningssekreterare, för kännedom och för stöd i att sprida informationen om besöket till berörda doktorander som studerar vid fakulteten
- International Office (för övergripande välkomstinformation som internationell doktorand vid Lnu).
- Eventuellt försäkringsintyg tas fram till doktoranden för den aktuella perioden, detta skickas sedan till doktoranden på den epost som angivits i formuläret.