Skype

Skype

Skype är ett program för IP-telefoni och fungerar som ett vanligt “chattprogram” där du har kontakter i en lista som du kan skriva textmeddelanden till, skicka filer och hantera video/röstsamtal. Det är med den funktionaliteten i fokus som det är ett utmärkt verktyg i professionella sammanhang. För att får Skype att fungera behöver man skapa ett användarkonto samt installera klienten för Skype vare sig det är på datorn, läsplattan eller mobiltelefonen. Därefter letar man upp personen man tänkt kontakta och låter Skype ringa upp. Man kan även använda webbkameran i enheten för att se varandra under samtalet.

Under rubriken "Lathundar" nedan finns det guider du kan ladda ner och följa för att stegvis skapa ett användarkonto, spara ner och installera programmet samt påbörja användningen av Skype. Utöver dessa pdf-dokument finns även tre instruktionsfilmer som visar på hur du även kan använda Skype till att skicka filer, bjuda in till gruppsamtal eller dela din skärm. Genom att utnyttja dessa möjligheter erbjuder Skype ett smidigt sätt att t.ex. genomföra handledning med studenter på distans.

Skype för företag

Skype för företag är den professionella versionen av Skype som kan användas mellan kollegor på Linnéuniversitetet, men också gentemot studenter när man behöver ha ett distansmöte med en större grupp. Precis som Adobe Connect och Zoom kan man bjuda in studenter via en länk till en webbsida där mötet sker. Rent praktiskt innebär det bland annat att du i Skype för företag använder ditt vanliga Lnu-konto och att programmet är integrerat mot övriga program, främst då Outlook.

Instruktionfilmer

Linnéuniversitetets egna instruktionsfilmer för Skype för företag hittar du här.
Mer information och textmanualer finns här.

Tips!

Om du söker guider eller manualer för hur du installerar och använder Skype eller Skype för företag/Lync kan du även alltid söka på IT-avdelningens serviceportal: http://serviceportalen.lnu.se