studenter samarbetar

Studentrepresentation vid Fakulteten för samhällsvetenskap (FSV)

Regler för studentrepresentation och studentrepresentanternas ersättning regleras av universitetsgemensamma styrdokument (Dnr 2021/2774-1.1.1 och Dnr 2022/1795-1.1.1).
På denna sida hittar du information relaterat till hur studentrepresentation hanteras på FSV med utgångspunkt i universitetsgemensamma bestämmelser, lag och förordning.

Vid Linnéuniversitetet är Linnékåren erkänd studentkår.

Studentrepresentanter ska finnas representerade när beslut fattas eller beredning sker som har betydelse för utbildningen eller studenters situation. På FSV är detta exempelvis programråd, prefektmöte, dekanens beslutsmöte, utbildningsrådet på fakultetensnivå, utbildningsråd på institutionsnivå och fakultetsstyrelsen. Läs funktionsbeskrivning för programråd och programledaren samt på medarbetarwebbens sidor för respektive organ för mer information.

Förteckning av beslutande och beredande organ

Varje fakultet ansvarar för att det finns en av dekanen fastställd förteckning över samtliga beslutande och beredande organ. Förteckningen handläggs på fakultetskansliet av fakultetens kontaktperson för studentrepresentation och fastställs framåt slutet av kalenderåret.

Vid nyinrättande organ måste en anmälan göras till studentkåren. Anmälan görs via formuläret som du hittar på denna sida: Anmälan av nyinrättat organ.
Där ska följande anges:

  • Organets namn och funktion
  • Eventuell tidsbegränsning av uppdraget
  • Antal önskade studentrepresentantsplatser (dock minst en)
  • Kontaktuppgifter till sammankallande i organet
  • Organisatorisk tillhörighet
  • Organets sammanträdesfrekvens
  • Huruvida möjligheten finns för deltagande av icke-svensktalande

Anmälan görs av sammankallande och det nya organet ska även meddelas till fakulteten via fsv@lnu.se.

Rekrytering och tillsättande av nya studentrepresentanter

Det är studentkåren som utser alla studentrepresentanter vid lärosätet i enlighet med Studentkårsförordningen 7§. Universitetet ska verka för att de studerande kan ta en aktiv del i arbetet med att vidareutveckla universitetets utbildningar. För att främja de studerandes aktiva deltagande och engagemang är det viktigt att de studerande ges information om studentinflytande och möjligheten att verka som studentrepresentant. Även om rekryterings- och beslutsansvaret ligger på studentkåren så uppskattar kåren stöd med rekrytering genom exempelvis information vid program/kursstart och information på Moodle. När en ny studentrepresentant är utsedd så ska denna erbjudas en introduktion (benämnd som utbildning i reglerna för studentrepresentation) av sammankallande. Studenten får arvodering för introduktionen.

Om en student är intresserad av att bli studentrepresentant, ska detta anmälningsformulär fyllas i: Anmälningsformulär för studentrepresentant HT2024.

Arvodering

Studentrepresentanter har rätt till ersättning och ersätts i enlighet med Ersättning till studentrepresentanter på grundnivå och avancerad nivå i universitetsorgan (Dnr 2022/1795-1.1.1). Ersättning utgår enbart till studentrepresentant som inte har heltidsersättning för studentrepresentation. Forskarstuderande ersätts med en förlängning av anställning. Se Riktlinjer för förlängning av anställning som doktorand på grund av förtroendeuppdrag (under utbildning, riktlinjer – forskarnivå) för ytterligare information.

Det är studentrepresentanterna själva som ansvarar för att lämna in ifylld arvoderingsblankett. Du hittar blanketten (Underlag för ersättning till uppdragstagare) på denna sida: Mallar och blanketter. Ett tips är att ta med en blankett till mötet. Blanketten skickas in till lönehandläggaren för fakulteten och godkänns efteråt av sammankallande.

Kontaktpersoner

Fakultetens kontaktperson för studentrepresentation: Gustav Ekström, fsv@lnu.se

Studerandeavdelningen: studentrepresentant@lnu.se

Studentkåren Linnékårens kontaktperson: Kinka Barvestad, representant@linnek.se

Utöver fakultetens kontaktperson ska det finnas kontaktpersoner vid institutionerna som sköter frågor om studentinflytande på institutionsnivå. Detta ska säkerställas av prefekt eller motsvarande.

Institution                                       Kontaktperson
Idrottsvetenskap (ID)                         Valeria Fernández Ocón/Daniel Bjärsholm
Kriminologi och polisiärt arbete (KP)  Peter Lindström
Pedagogik och lärande (PED)           Inger Axelsson
Rättsvetenskap (RV)                         Stina Hultberg
Socialt arbete (SA)                            Ingela Wennemark
Samhällsstudier (SS)                        Helen Hippach
Statsvetenskap (STV)                       Staffan Andersson