- Organisation
- Fakulteten för teknik FTK
- För dig som arbetar med utbildning på FTK
- Resultatrapportering
Resultatrapportering, FTK
Inrapportering av betyg i Ladok
Enligt dekanbeslut (Dnr: 2017/6000-1.1) ska kursansvarig/lärare rapportera in resultat i Ladok och ansvarar för att rätt examinator attesterar betygen. Vid inrapportering av betyg i Ladok är det viktigt att det står rätt datum på prestationen. Det datum då studenten presterat, dvs. lämnat in en uppgift, skrivit tentamen, kompletterat en uppgift eller utfört uppgift på ett betygsgivande moment, är det datum som ska stå i Ladok.
Datumet kan ha betydelse för studenten då denne är i kontakt med CSN, A-kassa och liknande. Datumet har även haft betydelse då UKÄ har gjort granskningar hos oss.
Obs! Om din kurs endast har ett betygsgivande moment men ändå inte står som avslutad för studenten, beror det på att din kurs inte har reviderats sen vi gick in i nya Ladok och en bugg lever kvar i de här kurserna. Du behöver då rapportera in slutbetyg för att kursen ska vara avslutad.
Inrapportering av betyg för självständigt arbete (examensarbete)
Lärare rapporterar inte in betyg på självständiga arbeten (examensarbeten). Dessa läggs in av utbildningsadministratör för att säkerställa att samma titel läggs in i Ladok som står på uppsatsens försättsblad. Betyg för det självständiga arbetet ska delges studenten och registreras i Ladok inom 15 arbetsdagar efter att studenten lämnat in den slutgiltiga versionen av arbetet till examinator. Detta oavsett om arbetet registrerats i DiVA eller inte. Betygsdatum ska vara det datum då den godkända uppsatsen lämnats in till examinator.
Andra moment inom kursen rapporteras av lärare/kursansvarig.
Tidsram återkoppling av betyg
Tidsram för återkoppling av betyg regleras i Lokala regler för kurs och
examination på grundnivå och avancerad nivå , avsnitt 5. Punkterna nedan är ett utdrag från avsnitt 5.2.
- Om inte särskilda skäl föreligger ska examinationen bedömas och resultatet meddelas studenten via Ladok senast 15 arbetsdagar efter examinationstillfället genom att resultat dokumenteras i universitetets studieadministrativa system.
- Studenter ska få återkoppling på genomförd examinationsuppgift i anslutning till varje examinationstillfälle. Detta gäller ovasett examinationsform och kan innebära ollika fomer av återkoppling som motiveras av examinationsprocessen.
Helårsprestationer
Universitetets anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå baseras på antalet registrerade helårsstudenter och antalet helårsprestationer. Dessa uppgifter skall finnas med i universitetets årsredovisning, där de kan stämmas av mot universitetets utbildningsuppdrag, så att våra anslag kan slutregleras. Det är viktigt att betyg på prestationer som är gjorda innan 31 december hamnar på rätt sida ”budgetåret” och ska därför rapporteras in före meddelat datum som är i mitten av januari. (datumet är lite olika från år till år och meddelas på medarbetare.lnu.se)
Styrdokument
Rättelse av klarmarkerat eller attesterat betyg
Så länge ett betyg inte är attesterat i Ladok kan ändringar av betyg göras under Utkast eller Klarmarkerade. (rättelse i status Klarmarkerad kan endast göras av attestanten. Administratör kan dock underlätta genom att förbereda borttagning av betyg.) Om det blir fel i rapportering efter attestering så gäller att vid höjning av betyget kan examinatorn göra en rättelse genom att först ta bort betyget i Ladok själv eller be sin studieadministratör att förbereda borttagning i Ladok. Om ändringen innebär ett sänkt betyg är en rekommendation att ett skriftligt godkännande från studenten inkommer. Endast attestant har behörighet att ta bort och ändra betyg i Ladok.
Tillgodoräknande
Möjligheten till tillgodoräknanden är ett viktigt element för att gynna det livslånga lärandet samt öka den nationella och internationella mobiliteten. Linnéuniversitetet ska ha ett generöst förhållningssätt när det gäller bedömning av ansökningar om tillgodoräknande.
Vid fakulteten finns beslutad hantering av tillgodoräknande av utbytesstudier inom program. Särskilt är att programansvarig är beslutsfattare av tillgodoräknande för att studierna utomlands ska uppnå programmets mål.