Studentstöd, FTK
Nedan finns information som handlar om studentstödet.
Studentens rättigheter och skyldigheter
Studenter på Linnéuniversitetet har både rättigheter och skyldigheter som studenter. Det kan handla om rätt till uppehåll från studierna, tillgodoräknande av tidigare utbildning, försäkringsskydd, lika villkor, studiemiljö och mycket mer. Du kan läsa mer om våra lokala regler rörande studenters rättigheter och skyldigheter på studentwebben Rättigheter och skyldigheter som student.
Vid universitetet finns studentorganisationen Linnékåren som representerar studenterna vid Linnéuniversitetet, och har studerandeskyddsombud som företräder studenterna rörande den fysiska och psykosociala studiemiljön. Mer information finns på deras hemsida Linnékåren.
Tillgodoräknande
Studenter har rätt att ansöka om att få tidigare studier eller yrkesverksamhet tillgodoräknande.
- Mer information om ordinarie tillgodoräknande av tidigare utbildning eller yrkesverksamhet hittar du på studentwebben Tillgodoräknande.
- För information om learning agreements och tillgodoräknande av utbytesstudier genom Linnéuniversitetet kontakta någon av fakultetens internationaliseringskoordinatorer.
Studieuppehåll
Möjlighet finns även för studenter att ansöka om studieuppehåll, och göra ett uppehåll i studierna. Studenten behöver lämna ett formellt besked till sin institution. Mer information om studieuppehåll finns på denna sida, här finns även länk till ansökan: Studieuppehåll.
Studie- och yrkesvägledning
Studie- och yrkesvägledarna erbjuder professionella samtal och karriärstöd för att motivera och inspirera studenter att skapa och uppnå sina mål. Samtalen kan exempelvis handla om individuell studieplanering eller att bygga sin egen examen.
Kontaktuppgifter till studie- och yrkesvägledare finns på medarbetarsidan för fakultetskansliet.
Att uppmuntra studenter att fortsätta med sina studier
Ett uppmuntrande förhållningssätt kan göra stor skillnad för studentens vilja och inställning att fortsätta med studierna. Att se varje individs behov och motivera studenterna att ta kontakt med relevant funktion så fort problem eller funderingar kring studierna uppstår. Vi kan oftast hitta nya lösningar tillsammans.
Studieverkstad
På universitetsbiblioteket kan studenter få hjälp med informationssökning, akademiskt skrivande, studieteknik och muntlig presentationsteknik, både på svenska och engelska. Mer information hittar du på sidan för Studieverkstaden.
Studenthälsan
Studenthälsan erbjuder professionellt samtalsstöd som kan handla om stress, oro, ångest, nedstämdhet eller relationsproblem. De erbjuder även kurser i stresshantering och hur man hanterar talängslan och uppskjutarbeteende. Mer information hittar du på sidan för Studenthälsan.
Studera med funktionsnedsättning
För studenter med funktionsnedsättning finns det möjlighet till pedagogiskt stöd under studietiden. Exempel på stöd som finns är anteckningshjälp, förlängd tid vid examinationer, talböcker och teckenspråkstolk. Mer information finns på sidan Studera med funktionsnedsättning samt universitetsbibliotekets sida För dig som studerar med funktionsnedsättning.
Lika villkor
Lika villkor innebär lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. All vår verksamhet ska alltid bedrivas med lika villkor i åtanke. I egenskap av arbetsgivare och utbildningsanordnare ska alla lärosäten vidta aktiva åtgärder för att främja lika villkor och motverka diskriminering. Mer information om arbetet med lika villkor hittar du på sidan för Lika villkor.
Anmäla kränkningar
Vid Linnéuniversitetet råder nolltolerans mot diskriminering, trakasserier
och andra typer av kränkningar. Alla studenter, oavsett social bakgrund eller grupptillhörighet, ska ges lika rättigheter och möjligheter.
Studenter kan vända sig till prefekten på sin institution för att anmäla händelser som inträffat. Prefekten har då ansvar för att utreda vad som hänt och dokumentera arbetet. Om det är prefekten studenten känner sig missgynnad av kan hen kontakta dekan på fakulteten.
Studenten kan också göra en anmälan som skickas till registrator (registrator@lnu.se) på universitetet. Anmälan kan också göras muntligen till koordinator för lika villkor som i sin tur skriver ner händelsen och skickar till registrator. Anmälan ska innehålla
- en redogörelse över vad som inträffat
- tidpunkt för händelsen
- namn på den som utsatts och hens institution, program eller kurs
- namn på den som anmäls och hens institution, program eller kurs
- eventuella vittnen till händelsen.
Både den som bevittnat och den som själv blivit utsatt för någon form av kränkande beteende kan göra en anmälan. Anmälan kan dock inte göras anonymt. Läs mer om diskriminering på denna sida: Diskriminering, trakasserier och kränkningar.
Synpunkter från studenter
Universitetets utgångspunkt är att uppkomna synpunkter eller problem ska lösas så nära dess källa som möjligt. I de flesta fall kan den lärare som undervisar på kursen ta del av synpunkter och lösa uppkomna problem. Om detta inte fungerar ska ärendet tas vidare till berörd chef.
Sammanfattning – vem ska kontaktas?
Vid synpunkter och problem som uppkommit i studentens eller doktorandens utbildning, samt problem som handlar om universitetets övriga verksamheter med kontaktytor mot studenter eller doktorander ska följande kontaktas:
1. berörd lärare/handledare eller berörd administratör
2. prefekt (lärarens, programansvariges chef) eller kanslichef (administratörens chef)
3. dekan eller prodekan.
Du kan även kontakta studerandeavdelningen som kan svara på frågor och hjälpa dig att föra ärendet vidare. E-post: studiesynpunkt@lnu.se
För mer information, se dokumentet Hantering av studenters synpunkter och uppkomna problem i utbildningen.
Internationalisering i undervisning
Det finns flera sätt att få in internationella perspektiv under studenternas utbildning; fysisk mobilitet, virtuella utbyten och internationella gästföreläsare och dina egna erfarenheter för att nämna några.
Alla studenter registrerade vid Linnéuniversitetet har möjlighet att ansöka om utbytesstudier; som programstudent kan man också söka utbytesstudier för en termin eller ett år i anslutning till avslutat program.
Studenter kan också göra praktik utomlands och det finns flera stipendier för både studier och praktik utomlands att söka. För mer information och råd kontakta någon av fakultetens internationaliseringskoordinatorer.
Du som anställd är en viktig tillgång för internationaliseringen vid fakulteten och har flera olika sätt att integrera internationalisering i ditt dagliga arbete, bland annat genom Virtuella utbyten, olika Internationella möjligheter för personal. Du får också gärna tipsa studenter om Buddyprogrammet som drivs av Linnékåren.