Begreppsdefinitioner pm3
Här hittar du beskrivningar av några vanliga pm3 begrepp som används inom Lnu.
Informationen är delvis hämtad från företaget På AB:s dokument ”pm3 Modellbeskrivning, 2019”.
Användarstöd
Den del av förvaltningsverksamheten som avser såväl reaktiva som proaktiva åtgärder i syfte att stödja användare och öka deras kunskap om förvaltningsprodukter. Syftet är att såväl vidmakthålla som vidareutveckla användarnas kunskaper.
Daglig IT-drift och underhåll
Den del av förvaltningsverksamheten som avser aktiviteter för kontinuerlig hantering av teknisk infrastruktur och IT-komponenter i syfte att göra IT-komponenter tillgängliga för användare.
FOA-styrgrupp
Förvaltningsledning
Utarbetar förslag till förvaltningsplan. Prioriterar och beslutar om förvaltningsaktiviteter inom ramarna för beslutad förvaltningsplan och rapporterar uppföljning och avvikelser till objektstyrgrupp. Bemannas av Förvaltningsledare (FL) och Förvaltningsledare IT (FL-IT).
Förvaltningsobjekt
Utgör det som förvaltas, det vill säga verksamhetskomponenter och IT-komponenter formulerade i förvaltningsprodukter, inom ett visst förvaltningsuppdrag.
Förvaltningsobjektarkitektur (FOA)
En illustration och beskrivning av en organisations samlade mängd objekt. Objektsindelningen är verksamhetsbaserad och består av kärnobjekt, stödobjekt och IT-infrastrukturella objekt.
Förvaltningsorganisation
Förvaltningsorganisationen är en del av den övergripande styrstrukturen. Förvaltningsorganisationen syftar till att säkerställa samverkan mellan verksamhets- och IT-parter för det enskilda förvaltningsobjektet.
Förvaltningsplan
Dokument som utgör förvaltningsorganisationens styrinstrument för en avgränsad period (vanligtvis årsbasis). Förvaltningsplanen kan även kompletteras med interna och externa avtal.
Här kan du se Linnéuniversitetets samtliga förvaltningsobjekts förvaltningsplaner och årsrapporter.
Förvaltningsportfölj
Innehåller en organisations samlade mängd förvaltningsuppdrag och byggs upp av förvaltningsplaner per förvaltningsobjekt. Förvaltningsportföljen administreras tillsammans med utvecklingsportföljen av funktionen för portföljhantering, på uppdrag av portföljstyrgruppen (FOA-styrgruppen).
Förvaltningsprodukt
Förvaltningsprodukterna utgör den samlade leveransen från förvaltningsorganisationen, som är uppbyggda av verksamhets- och IT-komponenter samt det vidareförädlingsvärde som tillförs av förvaltningsverksamheten. Den verksamhetsnära förvaltningsverksamhetens parter har det yttersta ansvaret för att förvaltningsprodukter är ändamålsenliga.
Förvaltningsstyrning
Den del av förvaltningsverksamheten som avser aktiviteter för att säkra planering, prioritering och uppföljning av förvaltningsverksamheten i syfte att uppnå överenskomna mål för förvaltningsobjekt.
Förvaltningsuppdrag
Överenskommelse mellan uppdragsgivare och uppdragstagare i en förvaltningsverksamhet, vilken dokumenteras i en årlig förvaltningsplan.
Förvaltningsverksamhet
Subverksamhet till objektverksamhet och IT-verksamhet. Inom förvaltningsverksamheten genomförs aktiviteter såsom förvaltningsstyrning, användarstöd, ändringshantering och daglig IT-drift och underhåll.
Förvaltningsverksamheten levererar förvaltningsprodukter till objektverksamheten.
IT-komponent
De tekniska delarna av ett förvaltningsobjekt. Beroende på typen av förvaltningsobjekt kan IT-komponenterna utgöras av till exempel IT-system, applikationer, stödsystem, servrar, databaser och operativsystem med tillhörande dokumentation. IT-komponenterna kan också vara paketerade som IT-tjänster och då kan dessa utgöra IT-komponenter i aktuellt förvaltningsobjekt. IT-komponenterna utgör ansvarsområde för den IT-nära förvaltningsverksamheten.
IT-nära förvaltning
Den del av förvaltningsverksamheten som överlappar IT-verksamheten benämns IT-nära. Aktörerna i denna verksamhet fokuserar på IT och teknik samt att kravställa och koordinera interna och externa IT-leverantörer.
IT-verksamhet
IT-verksamhet syftar till att tillhandahålla tekniska lösningar för objektverksamhetens bedrivande och betraktas som en stödverksamhet. Delas ofta in i kategorierna IT-förvaltning, IT-utveckling och IT-drift.
Objektstyrgrupp
Objektstyrgrupper har mandat att fatta beslut om förvaltningsuppdrag och utvecklingsuppdrag utifrån givna ramar från FOA-styrgruppen för de objekt som ligger under styrgruppen, vilket kan vara ett eller flera objekt och som tillsammans stödjer ett visst verksamhetsområde eller har stor påverkan på varandra. Bemannas av objektägare (OÄ) och objektägare IT (OÄ-IT) från samtliga förvaltningsobjekt.
Objektverksamhet
Objektverksamhet är en generisk benämning på vilken verksamhet som helst och avser oftast en avgränsad del av kärnverksamheten eller stödverksamheten. Resultatet av objektsverksamheten utgör en avgränsning för förvaltningsobjektet.
Portföljstyrgrupp (FOA-styrgrupp)
Äger och ansvarar för objektindelningen (FOA:n), den tillhörande styrstrukturen, de styrande processerna samt den eller de portföljer som beskriver organisationens samlade uppdrag. Portföljstyrgruppen bör alltid utgöras av organisationens ledning eftersom styrningen måste integreras i organisationens övriga verksamhetsstyrning.
Projekt
En tillfällig insats med tydlig start och tydligt slut för att framställa en unik produkt eller tjänst.
Verksamhetskomponent
De verksamhetsnära delarna i ett förvaltningsobjekt. Beroende på typen av förvaltningsobjekt kan verksamhetskomponenter utgöras av till exempel verksamhetsprocesser, begrepps- och informationsmodeller, mallar och formulär, kunskapsstöd och utbildningsmaterial samt olika typer av säkerhetsnivåer. Den verksamhetsnära förvaltningen ansvarar för verksamhetskomponenterna.
Verksamhetsnära förvaltning
Den del av förvaltningsverksamheten som överlappar objektverksamheten benämns verksamhetsnära. Aktörer i denna verksamhet fokuserar till exempel på verksamhetsprocesser, rutiner, informationsmodeller och regelverk samt fångar krav och behov på de stöd som behövs för att bedriva verksamheten på bästa sätt.
Ändringshantering
Den del av förvaltningsverksamheten som avser förbättringsaktiviteter och ändringar som initieras i förvaltningsobjekt och dess omvärld. Ändringshanteringen består av uppdrag av typerna vidmakthållande, vidareutveckling och nyutveckling.