- Organisation
- Lärarutbildningen
- Program och utbildning
- Ämneslärarprogrammet och KPU
Ämneslärarprogrammet och KPU
Välkommen till denna samlingssida för ämneslärarprogrammet och kompletterande pedagogisk utbildning (KPU). Här hittar du information om programrådet, programspecifika stöddokument med mera.
Nyheter från Lärarutbildningen
Är du med i medarbetargruppen Nyheter från lärarutbildningen?
Gå med i gruppen för att få nyheter och information från Lärarutbildningen i ditt flöde på Medarbetare.
Gå direkt till
Programrådet
Programrådet är en organisatorisk nivå mellan nämnden för lärarutbildningar och institutionerna som medverkar i lärarutbildningen. Råden är en del av nämndens arbete med kvalitetssäkring av utbildningarna.
I programråden ingår lärarutbildare från institutionerna, en extern ledamot och en studentrepresentant. Vid möten deltar också programmets utbildningssamordnare som är anställd på lärarutbildningskansliet.
Mer information om ledamöter och mötestider för programrådet för ämneslärarexamen hittar du här!
Kontaktpersoner
Kontaktpersoner på lärarutbildningskansliet
Nedan presenteras kontaktpersoner för ämneslärarprogrammet och KPU som arbetar på lärarutbildningskansliet.
Utbildningssamordnare
Studie- och yrkesvägledare
Våra studie- och yrkesvägledare för ämneslärarprogrammet och KPU nås via amneslarare@lnu.se.
VFU-koordinator
Ida C. Söderling
Hanna Lusth
(Magnus Svensson - föräldraledig)
Utbildningsadministratör
Vår utbildningsadministration nås via lararutbildning@lnu.se.
Ella Ericsson
Ämnesrepresentanter
Varje ämne i ämneslärarprogrammet och KPU har en ämnesrepresentant som utses varje år. Dessa deltar på träffar som programledningen kallar till, sprider information vidare inom sitt ämne för samarbete och dialog inom programmen och bistår programråd och lärarutbildningskansliet i ämnesrelaterade frågor.
Årshjul
I detta årshjul visas programrådets möten, ämnesrepresentantträffar, gemensamma dagar för lärarutbildningen samt studentrelaterade aktiviteter så som programstrimmeträffar. Håll pekaren över aktiviteten för mer information. Du kan även ta del av årshjulet via denna länk.
Övningsskolor
Lärarutbildningsportalen
På Lärarutbildningsportalen hittar du allmän, och programspecifik, info om VFU och övningsskolor.
I en ny förordning om utbildning till lärare och förskollärare anges det att studenterna ska genomföra övervägande del av sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) på övningsskolor och övningsförskolor. Här finns samlad information om hur det arbetet går till och hur det berör ämneslärarprogrammet.
Vad är en övningsskola eller övningsförskola?
- En övningsskola eller övningsförskola är en eller flera skol- eller förskoleenheter inom grundskolan, gymnasieskolan, den kommunala vuxenutbildningen eller förskolan.
- Ledning, organisation och undervisning såväl som kvalitets- och utvecklingsarbete ska hålla god kvalitet.
- Deltagande lärare och förskollärare ska ha nödvändig lärar- eller förskollärarutbildning
- En hög koncentration av studenter eftersträvas vid varje övningsskola eller övningsförskola.
Varje övningsskola och övningsförskola ska utse kontaktlärare med uppdrag att samordna arbetet på den egna skolan eller förskolan, informera studenter om skolan eller förskolan, placera studenter för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och verksamhetsdagar samt att delta i träffar avsedda för planering, utvärdering och utveckling av utbildningen och VFU-verksamheten.
Rektor på övningsskola och övningsförskola ska delta på årliga, kvalitetsutvecklande planeringsmöten med företrädare för Linnéuniversitetets programledning för respektive program.
Linnéuniversitetets modell för övningsförskolor
Under våren 2023 arbetades Linnéuniversitetets modell för övningsskolor och övningsförskolor fram. Den ligger till grund för de avtal som tecknas mellan Linnéuniversitetet och intresserade skolhuvudmän.
Läs mer om vår modell för övningsskolor och övningsförskolor
Samverkansansvariga
Samverkansansvariga vid Linnéuniversitetet för kontakterna mellan akademi och övningsskolor. Samverkansansvariga deltar vid programrådsmöten vid behov. Ämneslärarprogrammets samverkansansvariga är Tom Danielsson (områdesansvar Kalmar och Jönköpings län) och Emil Tyberg (områdesansvar Kronoberg, Blekinge och Jönköpings län). Tillsammans med VFU-koordinatorerna arbetar de för att fördjupa kopplingen mellan den universitetsförlagda utbildningen och den verksamhetsförlagda utbildningen samt verksamhetsförlagda moment.
Kommunikationsvägar och forum
För att tydliggöra organisationen kopplad till övningsskolor och övningsförskolor och de kommunikationsvägar och mötesforum som finns har det skapats ett översiktligt dokument över detta.
Ta del av dokumentet om kommunikationsvägar här!
Bland annat tydliggörs samverkansansvarigas roll i organisationen. Dokumentet är gemensamt för samtliga program som berörs av övningsskolor och övningsförskolor.
Digital poster
För att öka kunskapen om ämneslärarprogrammets olika inriktningar internt och för att synliggöra programmets unika bredd initierade programrådet 2021 ett uppdrag där varje ämne/ämneskluster fick skapa en digital poster-presentation om sitt ämne. I fliken nedan kan du ta del av dessa presentationer.
Digital Poster
Historia
Idrott och hälsa
Naturvetenskap
Psykologi
Samhällskunskap
Programspecifika stöddokument
Här hittar du stöddokument som är specifika för ämneslärarprogrammet och KPU. Styrdokument som rör hela lärarutbildningen hittar på du på vår gemensamma sida innehållande fastställda styrdokument.
Samtliga dokumentlänkar leder till Box om inte annat anges. Du behöver logga in på Box för att ta del av dokumenten.