Rekrytering dekaner och prodekaner 2020
Linnéuniversitetet gjorde i början av 2020 en gemensam utlysning av uppdragen som dekan och prodekan för samtliga fem fakulteter för en gemensam period, 2021-2025. Här publiceras information om processen som beräknas pågå under 2020.
Linnéuniversitetet gjorde i början av 2020 en gemensam utlysning av fem uppdrag som dekan respektive prodekan för perioden, 2021-2025. Förutom dekanens uppdrag som högsta ledning för fakulteten, har de en viktig roll i Linnéuniversitetets ledningsfunktion och i arbetet i en gemensam ledningsgrupp vilket en gemensam rekryteringsprocess ska stärka.
Beslut om ledningspersoner
Från 1 januari 2021 finns följande personer i Linnéuniversitetet och fakulteternas ledning:
- Ekonomihögskolan: Susanne Ackum, dekan
- Fakulteten för hälso- och livsvetenskap: Ian Nicholls, dekan
- Fakulteten för konst och humaniora: Hans Sternudd, dekan
- Fakulteten för samhällsvetenskap: Daniel Alvunger, prodekan och tillförordnad dekan.
- Fakulteten för teknik: Jesper Andersson dekan, Åsa Rydell Blom, prodekan
- Nämnden för lärarutbildningen: Hanna Palmér, prodekan och tillförordnad dekan.
Daniel Alvunger har fungerat som dekan för nämnden för lärarutbildningen med Hanna Palmér som prodekan under 2020. Från 1 januari övergår Daniel Alvunger som tillförordnad dekan på fakulteten för samhällsvetenskap. I och med det träder Hanna Palmér in som tillförordnad dekan på nämnden för lärarutbildning.
Uppdragen som dekan gäller för perioden 1 januari 2021 och som längst till 31 december 2024, utom Hans Sternudds uppdrag som gäller under två år. Hanna Palmérs uppdrag som tillförordnad dekan gäller under 2021. Daniel Alvungers uppdrag som tillförordnad dekan gäller under det första halvåret 2021. Tillsättningarna förhandlades vid MBL 15 december.
Beslut
- Beslut om uppdrag som dekan vid Ekonomihögskolan
- Beslut om uppdrag som dekan vid Fakulteten för hälso- och livsvetenskap
- Beslut om uppdrag som dekan vid Fakulteten för konst och humaniora
- Beslut om uppdrag som prodekan tillika tillförordnad dekan vid Fakulteten för samhällsvetenskap
- Beslut om uppdrag som dekan vid Fakulteten för teknik
- Beslut om uppdrag som prodekan vid Fakulteten för teknik
- Beslut om uppdrag som tillförordnad dekan vid Nämnden för lärarutbildningen
Tidsplan
Dekan
- Slutet av januari: Information PO, Kanslichef tar fram förslag på nomineringsgrupp, beslut profil, klart med rekryteringsfirma, ta fram kommunikationsplan, ta fram annons
- 3 februari Beslut nomineringsgrupp
- 24 februari-13 april Utlysning
- Början av mars Förslag på och beslut om rekryteringsgrupp
- April Urval och intervjuer (nomineringsgrupp)
- Maj-september Urvalsarbete med bl a intervjuer och referenstagning
- Oktober-december Förhandling och beslut. Processen fortsätter med ytterligare en extern sökande på fakulteten för teknik.
- Januari 2021 Fakulteten för samhällsvetenskap kommer att få en tillfällig lösning för början av nästa år.
Prodekan
- 24 november information enligt mbl
Genomgång av process och annons vid mbl. - 25 november till 9 december utlysning
Uppdraget annonseras via på lnu.se
Efter ansöknings- och nomineringstidens slut löper processen enligt fakultetens egen tidplan uifrån förljande tidsperioder: - 10 december till 29 januari urval och intervju
Nomineringsgrupper gör urval och intervjuar aktuella kandidater. Personalorganisationer erbjuds att intervjua aktuella kandidater. - 30 januari (senast) Kanslichef lämnar förslag på prodekan till rektor
Förslag till rektorsbeslut bereds inför utskick till mbl - 16 februari (senast) förhandling enligt mbl
- 27 februari (senast) rektor utser ny prodekan
FAQ
Varför gör vi detta?
Förutom dekanens uppdrag som högsta ledning för fakulteten, har de en viktig roll i Linnéuniversitetets ledningsfunktion och i arbetet i en gemensam ledningsgrupp vilket en gemensam rekryteringsprocess ska stärka.
Vem gör vad?
Det är rektor som ansvarar för rekryteringen.
- Biträdande universitetsdirektör och biträdande HR-chef samordnar processen på central nivå.
- Kanslicheferna på respektive fakultet samordnar arbetet på fakultetsnivå med stöd av fakultetens HR-partner. Kanslichefen har inledningsvis i uppdrag att samordna arbetet med att ta fram förslag på en nomineringsgrupp till rektor. Därefter blir kanslichefen tillsammans med HR-partnern ett stöd för nomineringsgruppen. Kanslichefen blir även fakultetens kontaktperson under hela processen.
- Nomineringsgrupp för respektive fakultet utses av rektor. Den ska bestå av interna och externa representanter. Gruppens främsta uppdrag är att identifiera och uppmana goda kandidater att lämna in intresseanmälningar. I deras uppdrag ligger även att genomföra första intervju med 2-3 av kandidaterna och välja ut kandidat som tillfrågas att gå vidare till omgång två. Nomineringsgruppen leder och genomför på egen hand rekrytering av prodekan där förslag lämnas för beslut av rektor i samråd med tilltänkt dekan. Enligt den beslutade processen bör representanterna i första hand hämtas från akademin, med tanke på nomineringsgruppens uppdrag.
- En rekryteringsfirma anlitas för att identifiera lämpliga kandidater, ta emot intresseanmälningarna och hålla i den inledande kommunikationen med kandidaterna.
Vilket mandat har nomineringsgruppen?
Nomineringsgruppens uppdrag är att söka upp och motivera kandidater att söka uppdragen.
Vad gör en dekan?
Dekan ingår i universitetets ledningsgrupp och bidrar där till samordning, utvecklingsarbete och att de gemensamma målen för verksamheten uppfylls. Förmågan att framgångsrikt samspela i ledningsarbete är starkt meriterande. Dekan har därutöver ansvar för att leda och utveckla fakultetens verksamhet inom utbildning och forskning samt att samverka med viktiga externa intressenter. Dekan har ett övergripande ansvar för fakultetens verksamhet inkluderande det övergripande arbetsgivaransvaret för fakultetens medarbetare och det personella ansvaret för samtliga direkt underställda chefer på fakulteten. Vidare är dekan ansvarig för fakultetens ekonomi. I arbetsgivarrollen har dekan ansvar för den övergripande arbetsmiljön inom fakulteten samt att gällande lagar, förordningar, övriga regler samt interna policyer och avtal följs.
Dekans besluts- och delegationsbefogenheter regleras i rektors besluts- och delegationsordning. Generellt fattar dekan beslut i alla ärenden inom fakultetens ansvarsområde, där beslutsfattande inte är reglerat i högskoleförordningen eller som inte beslutas av fakultetsstyrelsen eller rektor och som inte av rektor delegerats till annan person eller annat organ. Dekanens arbete sker i nära samarbete med fakultetsstyrelsen, där dekan är ordförande. Fakultetsstyrelsen fattar beslut om fakultetens verksamhetsplan och budget samt övergripande innehållsliga frågor och ärenden av verksamhetsinriktad karaktär.
Vad gör en prodekan?
Dekanens ställföreträdare benämns prodekan. Uppdraget som prodekan innebär att ersätta dekan vid dennes frånvaro. Prodekan kan även, på uppdrag av dekan, ha det direkta ansvaret för vissa delar av uppdraget.
Vilka kvalifikationer ska sökande ha?
För att vara behörig att utses som dekan och prodekan ska personen vara behörig för anställning som universitetslektor. I normalfallet krävs professorskompetens inom relevant ämne. Erfarenhet av ledningsuppdrag, t ex som prefekt, är av stor vikt. Visad förmåga att arbeta visionärt och strategiskt i akademisk verksamhetsutveckling är av stor betydelse. God erfarenhet av forskningsledning och utbildning på forskar-, avancerad nivå samt grundnivå är också av stor vikt. Uppdraget att leda och utveckla verksamhet och personal kräver gedigen akademisk erfarenhet, visad god organisationsförmåga och erfarenhet av samverkan.
Dessutom krävs personlig lämplighet för ledarskapsuppdrag: integritet, mognad, god självkännedom, förmåga att kommunicera och entusiasmera, skapa och behålla goda relationer, hantera konflikter, förmåga att se och tillvarata mångfald, förmåga att bedriva ett ledarskap så att klimatet präglas av öppenhet, lyhördhet, tillit och kreativitet, förmåga att delegera samt förmåga att fatta beslut.
En dekan bör ha ett etablerat nätverk inom den akademiska världen och gärna också inom andra samhällssektorer som är relevanta för fakultetens verksamhet.
Varför söker vi även externt – har vi inte kompetenta kandidater inom organisationen?
Vi behöver stärka Linnéuniversitetets strategiska arbete i ledningsgruppen. För att hitta de bästa kandidaterna till fakulteternas ledningar OCH skapa en stark, dynamisk ledningsgrupp går vi mot traditionen och öppnar uppdragen för kompetenta ledarkandidater från ett bredare urval
Mer information om processen
Välkommen att kontakta biträdande universitetsdirektör Thorbjörn Nilsson som samordnar processen på central nivå eller fakulteternas kanslichefer som är fakulteternas kontaktpersoner:
Ekonomihögskolan, Jimmy Rudelius
Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Emma Vestberg
Fakulteten för samhällsvetenskap Marie Hedberg
Ur nyhetsflödet om dekan-/prodekanrekryteringen
- 2020-12-01 Tre på förslag som dekaner
- 2020-11-25 Prodekaner sökes
- 2020-11-12 Linnéuniversitetets nyhetsbrev 12 november 2020
- 2020-08-21 och 28 Läget i dekanrekryteringen
- 2020-06-12 Rekrytering av dekaner fortsätter
- 2020-05-20 Läget i dekanrekryteringen
- 2020-04-24 24 vill bli dekan på Linnéuniversitetet i Linnéuniversitetets nyhetsbrev 22 april 2020
- 2020-04-02 Förlängd ansökningstid i rekrytering av dekaner i Linnéuniversitetets nyhetsbrev 2 april 2020
- 2020-02-28 Rekrytering av dekaner i Rektors nyhetsbrev 28 februari 2020
- 2020-02-28 "Varför dekanrekrytering är öppen för alla?", film i Rektors nyhetsbrev 28 februari 2020 // Letter from the vice-chancellor
- 2020-02-18 Vi söker fem dekaner som vill vara med och utveckla Linnéuniversitetet
- Nya ledningsuppdrag beslutade