Virtuell internationalisering
Att arbeta med digital media och informationsteknik i en internationell kontext har blivit allt vanligare och inte minst har pandemin påverkat framfarten av olika initiativ för att internationalisera virtuellt.
Denna sida syftar till att ge inspiration, verktyg och goda exempel på det virtuella internationaliseringsarbetet.
Vad är virtuell internationalisering?
Virtuell internationalisering kan vara allt från att ha en internationell gästföreläsare som ger en virtuell föreläsning i klassrummet till en mer strategisk samverkan mellan två partnerlärosäten där man gemensamt tar fram kursmoduler i avsikt att få till ett interkulturellt och internationellt lärande mellan studenter och med stöd av digital teknik. Det kan även handla om att studenter inom ett utbytesavtal gör ett virtuellt studentutbyte och läser en kurs eller en hel termin vid respektive campus, eller att personalen tar del av kompetensutvecklingsinsatser som erbjuds på den internationella virtuella arenan.
Oavsett aktivitet så är det virtuella samarbetet eller utbytet en del av de mål som Linnéuniversitetet, fakulteten och institutionen har för sin internationalisering.
Under flikarna och i länkarna längst ned på sidan beskrivs olika former för virtuell internationalisering.
Aktuellt!
3 000 kr för en virtuell personalmobilitet inom Erasmusprogrammet
Har pandemin satt stopp för dina internationella samarbeten, undervisningsuppdrag eller kompetensutveckling? Vi vill bidra till internationalisering på hemmaplan och att aktiviteter inom Erasmus+-programmet fortskrider även om fysisk mobilitet inte är möjlig. Denna satsning ger lärare, doktorander och verksamhetsstöd möjlighet att söka 3 000 kr för att genomföra ett undervisningsuppdrag eller personalfortbildning med ett lärosäte eller organisation inom EU (Erasmusprogrammet).
Målgrupp: Linnéuniversitetets lärare, doktorander och verksamhetsstöd.
Exempel på aktiviteter: Undervisning eller kompetenshöjande aktivitet såsom deltagande i workshop/kurs/utbildning, jobbskuggning.
Samarbetsländer: EU:s 28 medlemsstater samt Island, Liechtenstein, Norge, Nordmakedonien, Serbien och Turkiet.
Värdorganisation: För undervisningsuppdrag – ett Erasmus partnerlärosäte. För personalfortbildning – ett lärosäte (avtal ej nödvändigt), organisation eller företag.
Villkor: Minst 2 dagars virtuellt utbyte. För undervisning – minst 8 timmars undervisning per vecka.
Finansiering: 3 000 kr per genomfört virtuellt utbyte. Omförs till institution/kansli/avdelning efter utbytet.
Hur ansöker jag?
Gå in under en av nedan länkar för vidare information och länk till online-ansökan. Det är samma ansökan som för en fysisk mobilitet och ansökan kräver godkännande av chef och mottagande organisation. Alla ansökningar som uppfyller villkoren beviljas!
Till Erasmus undervisningsuppdrag (för lärare och doktorander)
Till Erasmus personalfortbildningsuppdrag (för lärare, doktorander och verksamhetsstöd)
Strategiska internationaliseringsmedel för att utveckla virtuella utbyten i kurser
Virtuella utbyten i kurser bidrar till en internationalisering som är hållbar och inkluderande. Under 2020 avsatte Linnéuniveristetet strategiska internationaliseringsmedel för COIL-projekt med Linnéuniversitetets internationella partnerlärosäten. Medlen har fördelats direkt till fakulteterna (60 000kr per fakultet). Under våren 2021 kommer vi ge exempel på vad medlen har bidragit till.
Virtuella utbyten i kurser (COIL)
Virtuella utbyten i kurser
Virtuella internationella utbyten i kurser innebär att minst två lärare från olika länder samutvecklar kursmoduler i syfte att lärosätenas studenter ska få ta del av internationalisering och interkulturellt lärande inom gemensamma fokusområden. Studenter lär sig nya perspektiv och tillvägagångssätt för att lösa olika problem. Digital teknik används för att överbrygga avståndet som separerar länder och partners. Projekten kan variera i längd och format, från att vara en hel termin till några moment i en kurs och från synkron till asynkron kommunikation.
Ofta nämns begreppet Collatorative Internatonal Online Learning, COIL, i sammanhanget, vilket myntades av Suny Oneonta. Enligt Suny kännetecknas en COIL av att den:
- kan utvecklas inom vilken disciplin som helst; interdisciplinära samarbeten fungerar väl
- uppmuntrar studenter till aktivit lärande och teamwork
- innehåller fokus på interaktioner och förståelse över kulturer
- kan vara från 5-15 veckor lång
- betygsätts vid hemlärosätet
- kan användas av den teknologi som är bäst för att uppnå lärandemålen
Webinar om virtuella utbyten i kurser
Alastair Creelman, specialist i e-lärande vid universitetsbiblioteket förklarar i detta webbinarium vad virtuella utbyten är och Malgorzata Kurek, Jagiellonian University bidrar med goda exempel, tips och råd på hur virtuella utbyten kan gå till i praktiken.
Se webinariet om virtuella utbyten i kurser här.
PPT Virtual Exchange - Challenges and Opportunities (Alastair Creelman, UB).
PPT Virtual Exchange - Practical Tips (Malgorzata Kurek, Jagiellonian University)
COIL i praktiken
COIL med ett partnerlärosäte i Japan
Heiko Fritz, lektor på institutionen för samhällsstudier, har inlett ett samarbete med International Christian University (ICU) i Tokyo, ett lärosäte där Linnéuniversitetet har ett övergripande samarbetsavtal. Vid ett tidigare besök till ICU konkretiserades planerna för ett virtuellt utbyte i en kurs mellan studenter vid de båda lärosätena, vilket förväntas dra igång under hösten 2020.
I en inspelning från Linnéuniversitetets Virtual International Staff Training Week berättar Heiko mer om detta projekt, vad COIL innebär och hur det bidrar till Linnéuniversitetets internationalisering på hemmaplan.
COIL-projekt inom tyska språket
Corina Löwe, docent på institutionen för språk och tidigare projektledare för Global Classroom vid Lnu har sedan 2 år tillbaka ett COIL-projekt med Silesian University of Technology i Polen där hon och den polska kollegan Renata Pelka kopplar samman sina studenter i ett virtuellt klassrum under ca 4 veckor. Studenterna får arbeta med ett litet projekt där de använder tyska som gemensamt språk och under HT19 handlade det om hållbarhet, året innan var det fokus på interkulturellt lärande.
Corina berättar att projektet är uppskattat av studenterna som lär sig både att kommunicera på tyska i en autentisk arbetssituation, planera tid och arbeta i team med studenter från andra länder samt bygga upp fackkunskaper, exempelvis hur hållbarhet ses med polska ögon i en region som har kol som sitt levebröd. Dessutom tränas de i att använda digital teknik. På frågan om vad Corina anser om att arbeta med en internationell partner svarar hon ”Jag kan bara rekommendera ett samarbete med de polska kollegorna som är duktiga och väldigt entusiastiska.”
Lnu-kurs Open Networked Learning
Virtuell mobilitet
Virtuell mobilitet för studenter
Virtuell mobilitet är internationella utbytesstudier där studenter deltar i onlinekurser hos ett partnerlärosäte utan att fysisk mobilitet sker. Studenten registreras, examineras och får poäng vid partnerlärosätet. Tillgodoräkning sker vid hemlärosätet som vid fysisk mobilitet.
Virtuell mobilitet kan:
- omfatta enstaka kurs eller en hel termin, men inte ett helt program eller utbildning;
- användas för att rätta upp obalanser med ett partneruniversitet;
- gemensamt nyttja resurser;
- bidrar till inkluderande internationalisering för studenter som inte har möjlighet att genomföra en fysisk mobilitet.
Allmänna villkor som krävs för ett virtuellt studentutbyte:
- ett virtuellt studentutbyte ska främja internationaliseringen hos de deltagande lärosätena;
- ett virtuellt studentutbyte ska ha ett tydligt syfte och mål, där även innehåll och plan för utvärdering ingår;
- ett virtuellt studentutbyte ska vara ömsesidighet och eftersträva balans på samma sätt som vid fysisk mobilitet;
- ett utbytesavtal med partneruniversitetet krävs;
- överenskommelser i samarbetsavtalet reglerar även villkor för virtuell mobilitet.
Förfrågningar från Partnerlärosäten
Linnéuniversitetet får flera förfrågningar från sina partnerlärosäten om att ingå virtuella samarbeten och utbyten. Här presenteras några inklusive kontaktperson vid Lnu. Listan kommer att fyllas på allteftersom förfrågningar kommer.
- Hong Kong Baptist University (Charlotte Skoglund)
- Ghent University (Lena Kulmala)
- EUniWell-partners (Camilla Lundqvist)
Ytterligare inspiration och information om virtuella utbyten
- Global Classroom
- Linnaeus University Virtual International Staff Training Week
- Självvärdering av kurs
- Verktyg för virtuella utbyten
- Global Classroom i praktiken
- Samlingssida – länkar och tips för att ställa om till digitalt arbete på distans
- Internationalisering på hemmaplan och virtuell mobilitet - Internationaliseringsdagarna
- Internationalisering genom virtuell mobilitet - Internationaliseringsdagarna
- Internationalization at Distance
- MOOCs Open Virtual Mobility
Erasmus+ Virtual exchange training opportunities
Erasmus+ Virtual Exchange ger universitet möjlighet att förbättra sin internationaliseringsstrategi med en rad möjligheter som är fritt tillgängliga för studenter och personal.
Här finns mer information om Erasmus+ Virtual exchange.
7 tips för att implementera virtuella utbyten
EAIE har skapat en resurssida för virtuella utbyten med bland annat 7 tips om hur du implementerar virtuella utbyten. De 7 tipsen hittar du här.