Linnéuniversitetets designmanual
Just nu pågår en uppdatering av sidorna för den nya Designmanualen. Har du frågor eller funderingar kontakta kommunikationsavdelningen.
Designmanualen ska vara en hjälp i arbetet med att tydliggöra Linnéuniversitetets varumärke. Den ska också bidra till att arbetet med kommunikationen kring universitetets verksamheter blir enklare och tydligare, både internt och externt. När vi använder delarna i den grafiska profilen i enlighet med manualen blir Linnéuniversitetet en tydlig avsändare.
I manualen hittar du grundläggande regler för hur olika grafiska element och applikationer ska behandlas, bland annat teckensnitt, färger och bilder. I manualen finns också nedladdningsbara logotyper och länkar till mallar för både Office- och designprogram. Du kan även hitta information om och länkar till aktuellt informationsmaterial och beställningsformulär för visit- och korrespondenskort, samt förtryckt brevpapper.
Här samlas det som är viktigt för att säkerställa en konsekvent hantering i det grafiska arbetet när Linnéuniversitetet är avsändare. Alla situationer går naturligtvis inte att förutse eller hitta regler för. Det måste också finnas utrymme för flexibilitet för att ett spännande och dynamiskt uttryck ska kunna skapas.
Manualen är ett levande dokument som uppdateras kontinuerligt. Var därför uppmärksam på att du har den senaste informationen.
Om du har frågor är du välkommen att kontakta kommunikationsavdelningen
Identitetsbakgrund
Med namnet Linné har universitetet deklarerat en hög ambitionsnivå, med den genom tiderna internationellt mest namnkunnige svenske vetenskapsmannen som signum. I den ambitionen tar också vår visuella identitet avstamp.
Den visuella identiteten är skapad utifrån universitetets vision: "en attraktiv kunskapsmiljö som odlar nyfikenhet, nytänkande, nytta och närhet".
Uttrycket bygger på en flora av klassicistiska och modernistiska element, använda i kombination eller vart och ett för sig. Inspiration till uttrycket har hämtats från Linnés egen produktion, bland annat Systema Naturae och Linnés Örtabok. Byggstenarna i den visuella identiteten är det vi kallar grafiska grundelement. Grundelementen består av:
- Logotyp i form av ett ordmärke: Linnéuniversitetet
- Symbol: i form av ett stiliserat träd
- Bestämda typsnitt: Caslon och Times New Roman
- En palett av färger
- Grafiska dekorelement: linjer och kopparstick
- Bildkoncept
Logotyp
Om logotypen
Linnéuniversitetets logotyp är vårt viktigaste visuella kännetecken. Logotypen ska finnas med, väl synlig, i all kommunikation. Då blir Linnéuniversitetet en tydlig avsändare.
Logotypen utgörs av ordmärket Linnéuniversitetet skrivet i en kraftfull linjär. I stället för accent över e i Linné har ordmärket en prick. Tanken är att fyra frukter från trädet i symbolen faller ner och blir till prickar över bokstäverna i och över e i Linné. Accenten över e blir alltså en punkt som tillför ordet berättelsen om Linnéuniversitetet och som skapar en särskiljande och karaktäristisk ordbild.
De fyra frukterna kan sägas symbolisera Linnéuniversitetets värdeord: nyfikenhet, nytänkande, nytta och närhet.
I den engelska versionen av ordmärket skrivs ae i Linnaeus ihop i en så kallad ligatur. Ligaturer var vanliga under Linnés tid. Genom ligaturen skapas en särskiljande och karaktäristisk ordbild även i den engelska versionen av ordmärket. Ligaturen används bara i ordmärket och inte när du skriver Linnaeus University i löpande text.
När logotypen används grupperad tillsammans med Linnéuniversitetets symbol ska det göras på de två sätt som visas i denna manual. När de placeras separerade på samma yta bör de vara tydligt åtskilda. Följ de riktlinjer som finns för hur logotyp och symbol ska placeras och kombineras på ett konsekvent sätt, det gör bilden av Linnéuniversitetet starkare.
Varianter av logotypen
Inom Linnéuniversitetet produceras en stor mängd dokument och trycksaker. Oftast räcker det för mottagaren att veta att informationen kommer från Linnéuniversitetet, men vi kan ibland behöva tydliggöra var Linnéuniversitetet hör hemma geografiskt. För detta ändamål finns varianter av logotypen.
Logotyp med geografisk tillhörighet finns i tre versioner; en med tillägget under, en med tillägget efter och en på engelska. I den engelska varianten byts Kalmar/Växjö ut mot nationstillhörighet. Vilken du väljer beror på förutsättningarna i den applikation du arbetar med för tillfället.
När vår logotyp av olika anledningar behöver skickas till en annan part, exempelvis vid ett samarbete, välj då i första hand logotypen med Kalmar/Växjö-tillägget med eller utan symbol. Det är viktigt under den tid det tar att etablera Linnéuniversitetet att vår geografiska tillhörighet betonas.
Tvåspråkig logotyp
Det finns en tvåspråkig variant av logotypen som används för Linnéuniversitetets examensbevis.
Lnu.se som avsändare
Vår webbadress ska finnas med i all kommunikation och placeras tillsammans med kontaktinformationen. Där det är särskilt viktigt att lyfta fram webbadressen, till exempel i samband med studentrekrytering, kan webbadressen användas som en underlogotyp. Lnu.se i logotypform får däremot aldrig förekomma som ensam avsändare i en applikation utan ordmärket. Lnu.se får inte heller grupperas tillsammans med vare sig ordmärket eller symbolen, utan placeras tydligt separerade på en yta, eller på olika sidor i en applikation. Om Lnu.se placeras på samma sida, uppslag eller yta som ordmärket är det ett bra riktmärke att de får samma storlek.
Regler
Logotypen består av ett ordmärke, det vill säga en ordbild, som utgörs av namnet Linnéuniversitetet. Logotypen används ensam eller i kombination med Linnéuniversitetets symbol, ett stiliserat träd. Genom att konsekvent följa de riktlinjer som finns för logotypen gör vi bilden av Linnéuniversitetet starkare. De viktigaste reglerna för logotypen kan sammanfattas i följande punkter:
-
Linnéuniversitetet markeras som avsändare på två sätt: genom logotypen och genom logotypen i kombination med symbolen. Logotypen kan stå som ensam avsändare, utan symbolen. Symbolen får däremot inte stå som ensam avsändare.
-
Logotyp och symbol får bara sättas ihop på de sätt som visas i denna manual. Inga nya sammansatta varianter får konstrueras.
-
När den sammansatta versionen av logotypen används, får inte symbolen förekomma på andra ställen på samma sida, uppslag eller yta.
-
Logotypen har en bestämd form och ska återges i sin helhet. Endast de versioner som visas i denna manual får användas.
-
Logotypen används antingen i svart mot ljus botten eller i vitt mot mörk botten, aldrig i andra färgställningar.
-
I den engelska versionen av logotypen förekommer en så kallad ligatur, en hopskrivning av a och e. Den används bara i logotypen. I löpande text skrivs Linnaeus University som vanligt, utan ligatur. Läs mer om ligaturen i profilbakgrunden.
Friyta kring logotypen
Linnéuniversitetets logotyp blir tydligare om det omges av luft. Minimum friyta är 50% av logotypens höjd (versalhöjd). Måttet gäller alla varianter.
Storlekar
Rekommenderad storlek för applikationer:
Måttet på bredden får inte understiga 28 mm.
- A5 ≈ bredd 52–70 mm
- A4 ≈ bredd 56–80 mm
- A3 ≈ bredd 80–140 mm
Rekommenderad storlek för applikationer:
Måttet på bredden får inte understiga 32 mm.
- A5 ≈ bredd 60–80 mm
- A4 ≈ bredd 65–92 mm
- A3 ≈ bredd 92–160 mm
Rekommenderad storlek för applikationer:
Måttet på bredden får inte understiga 56 mm.
- A5 ≈ bredd 62–82 mm
- A4 ≈ bredd 67–94 mm
- A3 ≈ bredd 94–162 mm
Varianter av logotypen
De viktigaste reglerna för detta sammanfattas i punkterna nedan. Utöver dessa punkter gäller samma regler som för logotyp och symbol.
- Det är inte tillåtet att konstruera egna varianter av logotypen. Endast de versioner som visas i denna manual får användas.
- När vår logotyp av olika anledningar behöver skickas till en annan part, exempelvis vid ett samarbete, välj då i första hand logotypen med Kalmar/Växjö-tillägget med eller utan symbol. Det är viktigt under den tid det tar att etablera Linnéuniversitetet att vår geografiska tillhörighet betonas.
Friyta kring logotyp + underavsändare
Höjden på underavsändare ska vara 1/2 av ordmärkets höjd (versalhöjd) och placeras alltid vänsterställt. Mellanrummet mellan logotyp och underavsändare ska vara 1/3 X.
Logotyp + underavsändare
Linnéuniversitetets logotyp med underavsändare kan användas i olika storlekar. Med hänsyn taget till läsbarhet är dock minsta rekommenderad storlek 49 mm bredd (engelsk version: 52 mm). Typgraden för tilläggsnamnet blir då 9,5 punkter.
Rekommenderad storlek för applikationer (svensk version):
- A5 ≈ bredd 52–70 mm ≈ typgrad tilläggsnamn 10–13,5pkt
- A4 ≈ bredd 56–80 mm ≈ typgrad tilläggsnamn 11–15pkt
- A3 ≈ bredd 80–140 mm ≈ typgrad tilläggsnamn 15–27pkt
Rekommenderad storlek för applikationer (engelsk version):
- A5 ≈ bredd 56–75 mm ≈ typgrad tilläggsnamn 10–13,5pkt
- A4 ≈ bredd 60–85 mm ≈ typgrad tilläggsnamn 11–15pkt
- A3 ≈ bredd 85–149 mm ≈ typgrad tilläggsnamn 15–27pkt
Logotyp + symbol + underavsändare
Linnéuniversitetets logotyp med symbol kan användas i olika storlekar. Här intill visas rekommenderade storlekar för applikationer i A5-, A4- och A3-format. Med hänsyn taget till läsbarhet är dock minsta rekommenderad storlek ≈ bredd 56 mm (engelsk version 59 mm) ≈ typgrad tilläggsnamn 9 pkt.
Rekommenderad storlek för applikationer (svensk version):
- A5 ≈ bredd 62–82 mm ≈ typgrad tilläggsnamn 10–13,5 pkt
- A4 ≈ bredd 67–94 mm ≈ typgrad tilläggsnamn 11–15 pkt
- A3 ≈ bredd 94–162 mm ≈ typgrad tilläggsnamn 15–27 pkt
Rekommenderad storlek för applikationer (engelsk version):
- A5 ≈ bredd 66–82 mm ≈ typgrad tilläggsnamn 10–13,5 pkt
- A4 ≈ bredd 70–99 mm ≈ typgrad tilläggsnamn 11–15 pkt
- A3 ≈ bredd 99–170 mm ≈ typgrad tilläggsnamn 15–27 pkt
Ladda ner
Alla varianter av Linnéuniversitetets logotyp (zip-fil, 1,2 mb)
Symbol
Om symbolen
Ursprunget till symbolen är en teckning av Linné hämtad från Örtaboken, det äldsta kända manuskriptet av Linné, från hans skoltid i Växjö 1716-27. Symbolen förmedlar både kopplingen till namnet och till rötterna i den småländska myllan. Samtidigt sägs trädet vara en symbol för månaden maj, Linnés födelsemånad, och för växtkraft, en symbolik som stämmer väl överens med universitetets ambition att vara ett globalt universitet med regionen som bas och världen som spelplats.
Regler
Linnéuniversitetets symbol, ett stiliserat träd, används antingen grupperad tillsammans med logotypen eller separerad från logotypen på samma yta.
De viktigaste reglerna för symbolen kan sammanfattas i följande punkter:
- Symbolen får inte stå som ensam avsändare.
- När symbolen grupperas tillsammans med logotypen får det bara göras på de sätt som visas i denna manual. Inga nya sammansatta varianter får konstrueras. När symbol och logotyp placeras separerade på en yta ska de vara tydligt åtskilda.
- Symbolen får inte förekomma flera gånger på samma uppslag, sida eller yta. Till exempel om den sammansatta versionen av logotypen används så får inte symbolen också förekomma någon annanstans på samma uppslag.
- Symbolen har en bestämd form och ska återges i sin helhet. Endast den version som visas i denna manual får användas.
- Symbolen används antingen i svart mot ljus botten eller i vitt mot mörk botten, aldrig i andra färgställningar.
Friyta kring symbol
Linnéuniversitetets symbol blir tydligare om den omges av luft. Minimum friyta är 25% av symbolens bredd (X).
Färg
Symbolen används antingen svart eller vit (positiv eller negativ). Undantag får göras vid foliering, lack, prägling etc.
Svart (positiv)
Vit (negativ)
Bakgrund/kontrast
Färgade ytor
Exempel på applikation av Linnéuniversitetets symbol på bakgrunder enligt primär-, sekundär- och accentfärgskalorna. Symbolen används antingen svart eller vit. Undantag får göras vid foliering, lack, prägling etc. Se alltid till att kontrasten mot bakgrunden är tillräcklig.
Fotografier
Exempel på applikation av Linnéuniversitetets symbol på fotografier. Symbolen används antingen svart eller vit. Undantag får göras vid foliering, lack, prägling etc. Se alltid till att kontrasten mot bakgrunden är tillräcklig.
Otillåten användning
Symbolen ska återges som den är ritad och i sin helhet. Det är t.ex inte tillåtet att lägga till en skugga, skapa 3D-versioner eller att applicera symbolen utfallande, uppdelad eller som mönster.
Ladda ner
Linnéuniversitetets symbol (zip, 0,5 mb)
Typsnitt
William Caslon öppnar typgjuteri i London vid ungefär samma tid som Linné studerar vid Trivialskolan i Växjö. Uttrycket i typsnittet Caslon ligger nära den typografi som används i Systema Naturae. Typsnittet präglas av hög läsbarhet och en självklar elegans och används därför flitigt än i dag.
Typsnitt för trycksaker
Adobe Caslon Pro är det typsnitt vi använder i alla Linnéuniversitetets trycksaker: publikationer, broschyrer, kataloger mm. Caslon används i alla typografiska sammanhang, så väl i brödtext och rubriker som i bildtext och tabeller.
Du som arbetar med trycksaksproduktion och har Adobe CC-paketet installerat och behöver få tillgång till Caslon Pro kan vända dig till IT-support för hjälp med installation.
Typsnitt för vardagsbruk
För all vardagskommunikation ska typsnittet Times New Roman användas: avhandlingar, för utskrift på kontorsskrivare, i våra digitala brevmallar och dokumentmallar mm. Precis som när vi använder Caslon används Times New Roman i alla typografiska sammanhang: brödtext, rubriker, bildtext, tabeller mm.
Typografisk behandling
Typografisk behandling
Adobe Caslon Pro:
Rubriker
Justeringarna varierar beroende på vald typgrad och teckensnitt.
Applikationsexempel utbildningsplan
Detaljerad typografisk behandling:
Adobe Caslon Pro
Generella råd för typografisk hantering
Typografi är ingen exakt vetenskap, därför kan vi bara ge generella råd för den typografiska hanteringen. Ju mer du arbetar typografiskt desto säkrare blir ditt öga på att registrera vad som fungerar. Det är väl investerad tid att lära sig mer om typografi. En god typografisk hantering gör våra texter lättare och behagligare att läsa och stärker vårt varumärke.
Följande punkter är goda råd som du kan använda som utgångspunkt när du ska utforma din text typografiskt:
-
Läsning bygger på läsvanor, man läser bäst det man är van att läsa. Vanligaste gradstorlekar är 9-12 pt i löpande text. Läsundersökningar stöder att dessa grader är mest effektiva med hänsyn till läshastigheter. Typgrader över 14 pt är ”ovanliga” och ger inte bättre läslighet, snarare tvärt om. Barn som håller på att lära sig läsa och läsare med nedsatt syn kan dock behöva större grader.
-
Raderna ska vara lagom långa, minst 30 och max 70 tecken per rad är bra riktlinjer. Mest gynnsamt för läsbarheten är rader på 55-65 tecken per rad.
-
Undvik versaltext i längre textstycken. Gemena bokstäver bildar tydligare ordbilder och läses både lättare och snabbare. Undantaget är vid mycket små textgrader där versaltext är att föredra.
-
Undvik negativ text till längre brödtexter, eftersom ljus text mot mörk botten är mer svårläst.
Färger
Som kontrast till de historiska tillbakablickarna i typografi och kopparsticksteknik ingår en stark färgpalett inspirerad av studenternas överstrykningspennor.
Linnéuniversitetets färgpalett är indelad i primär-, sekundär- och accentfärg. Primärfärgen är den gula färgen och den representerar tydligast Linnéuniversitetet. Sekundärfärgerna används som balans till den gula primärfärgen i till exempel bakgrunder, bårder och navigation på hemsidan.
Primärfärg
PMS: Yellow 012
CMYK: 0, 4, 100, 0
RGB: 255, 224, 0
HEX: #FFE000
Sekundärfärger
Svart
RGB: 0, 0, 0
HEX: #000000
Vit
RGB: 255, 255, 255
HEX: #FFFFFF
Ljusgrå
PMS: Warm Gray 1
CMYK: 3, 3, 6, 7
RGB: 224, 222, 216
HEX: #DDDDD5
Mörkgrå
PMS: Cool Gray 9
CMYK: 30, 23, 17, 58
RGB: 116, 118, 120
HEX: #333333
Accentfärger
Accentfärgerna ska användas som utmärkning och när vi vill åstadkomma en effekt. De får aldrig användas i textformat. Accentfärgerna återges bäst och effektfullast i RGB/HEX (webb) och Pantone (tryck) och finns därför inte i CMYK-blandning, dvs. de trycks aldrig i fyrfärg.
PMS: 802
RGB: 0, 255, 0
HEX: #00FF00
PMS 806
RGB: 255, 0, 255
HEX: #FF00FF
Grafiska element
Inspiration till valet av illustrationsmanér har också hämtats från Systema Naturae och sättet att illustrera växter med hjälp av detaljrika och konstfullt framställda kopparstick. Förutom kopparstick hämtade från, eller inspirerade av, illustrationer från Linnés verk är tanken att låta en modern motivvärld i koppargravyrsteknik skapa en spännande brytning mellan gammalt och nytt.
Illustrationsmanér – kopparstick
Inspiration till valet av illustrationsmanér har hämtats från Systema Naturae och sättet att illustrera växter med hjälp av detaljrika och konstfullt framställda kopparstick. Förutom motiv hämtade från, eller inspirerade av, Linnés verk använder vi motiv hämtade från en modern motivvärld. I och med det skapas en spännande brytning mellan gammalt och nytt.
Linjer
Användandet av linjer i Linnéuniversitetets kommunikation härstammar också från Carl von Linnés verk Systema Naturae. Precis som Linné använder vi linjesystemet för att strukturera och organisera information. Det kan gälla i såväl innehållsförteckningar som på visitkort. Linjerna används för att balansera och knyta ihop skilda grafiska element.
Bildbank
Du hittar vår bildbank ImageVault här
Fotomanér
- Unicitet. Använd inte generiska bildbyråbilder
- Dokumentärt uttryck. Bilderna får inte kännas iscensatta
- Blandning av nära och distans från objekten
- Blandning av kort och långt skärpedjup
- Bilderna ska ha en varm ton som känns välkomnande
- Befintligt ljus. Undvik blixt.
- Inga tryck/logotyper på kläder
- Motiven får inte vara för röriga. Förenkla och isolera.
E-postsignatur
Som standardsignatur väljer du den språkversion som du använder mest (till exempel svenska), och när du skriver på annat språk (exempelvis engelska) gör du ett aktivt val att använda den andra signaturen i det aktuella mejlet.
Du lägger själv till mejlsignaturerna i ditt e-postprogram. Använd mallen nedan och byt ut text inom hakparenteserna. IT:s guider för hantering av e-post finner du i länkarna nedan:
IT:s guider för hantering av e-post
Lägg till e-postsignatur via Webmail
Lägg till e-postsignatur i Outlook for Windows
Lägg till e-postsignatur i Outlook för Mac
Svensk signatur
_________________________________________
[Förnamn Efternamn]
[Titel]
Linnéuniversitetet
[Fakultet, institution/avdelning]
391 82 Kalmar / 351 95 Växjö
0772-28 80 00 Växel
[0412-34 56 78] Direkt
[0712-34 56 78] Mobil
[fornamn.efternamn]_AT_lnu.se
Lnu.se
Vi sätter kunskap i rörelse för en hållbar samhällsutveckling. Linnéuniversitetet – ett modernt, internationellt universitet i Småland.
Vi behandlar personuppgifter enligt reglerna i Dataskyddsförordningen, se Lnu.se/personuppgifter.
Engelsk signatur
__________________________________________
[First name Last name]
[Title]
Linnaeus University
[Faculty/department]
391 82 Kalmar / 351 95 Växjö
Sweden
+46 772 28 80 00 Telephone exchange
+46 [412 34 56 78] Direct
+46 [712 34 56 78] Mobile
[firstname.lastname]_AT_lnu.se
Lnu.se/en
We set knowledge in motion for a sustainable societal development. Linnaeus University – a modern, international university in Småland, Sweden.
We process personal data in accordance with the General Data Protection Regulation, Lnu.se/en/gdpr.
Affischmall för disputation
Mallarna är skapade i InDesign CS6. Du laddar hem dem via länkarna i högermenyn. Typografiska inställningar för olika rubrikformat och brödtextformat mm, hittar du i menyn Paragraph Styles/Stycke format.
Ladda ner A4 affischmall för disputation, svensk och engelsk (zip-fil, 10,4 mb)
Ladda ner A3 affischmall för disputation, svensk och engelsk (zip-fil, 9,7 mb)
Papper
Vi har valt att göra pappersrekommendationer utifrån förutsättningarna i olika typer av trycksaker. För att på bästa sätt kunna framhäva olika produkters starka sidor behöver vi kunna variera pappersvalet.
Diplom
För Linnéuniversitetets diplom vid promotion och professorsinstallation används ett handgjort papper från Lessebo handpappersbruk.
Intyg och diplom
Conqueror Laid High White 170 g är det papper som används för utskrifter av intyg och enklare diplom. Det är ett papper med lite struktur och vattenstämpel, vilket ger en högtidlig känsla. Pappret finns hos Copycenter.
Trycksaker
För trycksaker har vi tre olika papper för kategorierna matt, halvmatt och blankt. Dessa papper är likvärdiga vad gäller pris och kvalitet och finns i många olika ytvikter. Att vi rekommenderar tre likvärdiga papper har främst att göra med avrop för tryckeritjänster enligt ramavtal, där vi behöver kunna hänvisa till likvärdigt papper.
Vid trycksaksproduktion av Linnéuniversitetets kataloger, foldrar, magasin, flyers etc. används oftast pappret MultiOffset.
Matt obestruket: MultiOffset
Matt bestruket: Multi Art Matt, Arctic Matt
Halvmatt bestruket: Multi Art Silk, Arctic Silk
Blankt bestruket: Multi Art Gloss, Arctic Gloss
Stationery/Profilprogram
Visitkort: Lessebo Linné Natur, 240 g
Korrespondensblad: Lessebo Linné Natur, 150 g
Förtryckt brevpapper: Lessebo Linné Natur, 115 g
Avhandlingar
Inlaga: Munken Lynx, 100 g
Omslag: Scandia 2000, 300 g
Sam- och särprofilering
Hur Linnéuniversitetet ska synas tillsammans med andra parter.
Linnéuniversitetets logotyp får användas och/eller kombineras med andra logotyper endast vid samarbeten med avtalade externa parter. Det kan gälla samarbeten med andra högskolor, universitet, myndigheter, organisationer eller företag. Riktlinjerna beskriver hur olika samarbeten bäst hanteras för att ge parterna optimal tydlighet i kommunikationen. Huvudregeln är att göra det så enkelt och lättolkat som möjligt för mottagaren.
Olika samarbetsformer
Linnéuniversitetet är huvudman - När Linnéuniversitetet är huvudman ska universitetets riktlinjer för visuell identitet följas. Linnéuniversitetets logotyp ska ligga på framsidan enligt de grafiska riktlinjerna och tillsammans med samarbetspartners på baksidan av trycksak med samarbetssignatur innehållande förklarande text "Ett samarbete mellan Linnéuniversitetet och...xxx
Linnéuniversitetet är jämbördig part - Linnéuniversitetet tillsammans med annan aktör är lika drivande i projekt. När Linnéuniversitetet är en av två eller fler jämbördiga parter ska det genom överenskommelse bestämmas vilken visuell identitet som skall följas. Man blandar aldrig visuella identiteter. En överenskommelse kan även vara att en helt neutral identitet ska gälla. I detta fall läggs parternas logotyper i botten. En s.k. samarbetssignatur i form av en mycket kort text om samarbetets natur, läggs med fördel i anslutning till logotyperna. I de fall då till exempel det är många samarbetspartners, kan parterna komma överens om att inte publicera logotyper utan endast skriva en samarbetssignatur: "Ett samarbete mellan x, x, x.... Lämpligast sker det om det är fler än sex st parter som samverkar.
Linnéuniveristetet som minoritetspart - När Linnéuniveristetet är minoritetspart gäller huvudpartens grafiska riktlinjer. Linnéuniversitetets logotyp placeras enligt huvudpartens grafiska riktlinjer.
Särprofilering - När delar av verksamheten har behov av att särskilja sig. När delar av verksamheten har behov av att särskilja sig från den övergripande grafiska profilen görs det i form av ett för den delen av verksamheten specifikt framtaget kopparstick. Kopparsticket ska bildmässigt signalera verksamhetens inriktning. Kopparsticket tillsammans med delen av verksamhetens namn och Linnéuniversitets logotype skapar i enlighet med den grafiska profilen en särprofilering som är tillåten.