Studentkommunikation

När studenterna har registrerat sig på sin utbildning räknas de som befintliga studenter och den information som går ut till dem som studentkommunikation.

Målgrupp
De studenter som bedriver studier vid Linnéuniversitetet. Det görs i dag ingen skillnad på campusstudenter respektive distansstudenter i studentkommunikationen. Oftast görs det heller ingen skillnad på om du är i början av dina studier eller mer i slutet av dina av dina studier.

Aktörer
Det är många aktörer inblandade i studentkommunikationen vid Linnéuniversitetet till exempel kommunikationsavdelnigen, studerandeavdelningen, avdelningen för externa relationer, IT-avdelningen, universitetsbiblioteket, fakulteter/ lärarutbildningen, EUniWell (European University for Well-Being).

I princip så ansvarar varje aktör för innehållet den specifika information. Flera aktörer publicerar också information själva.

Olika typer av studentkommunikation

  • Allmän studentkommunikation, stödjande studentkommunikation
  • Utbildningsspecifik studentkommunikation
  • Rekryterande studentkommunikation
  • Kriskommunikation

Kanalstrategi:

Allmän studentkommunikation och stödjande studentkommunikation :

  • Studentwebben
    Mycket av den allmänna informationen som det är tänkt att det registrerade/befintliga studenterna ska ta del av finns på det som vi kallar studentwebben

  • Studentkalender
    Är det händelser som är kopplade till ett specifikt datum så är det lämpligt att en kalenderhändelse publiceras på Lnu.se.

  • Studentnyhet
    Information som inte är direkt kopplad till ett specifikt datum kan publiceras som en studentnyhet

  • Informationsskärmar
    Vi använder oss också av digitala informationsskärmar som finns utplacerade i alla våra lokaler i både Växjö och Kalmar.

  • Sociala medier
    Vi använder oss även ibland av sociala medier för att uppmärksamma befintliga studenter på olika saker.

  • Trycksaker
    I viss mån tas trycksaker fram när det är motiverat.


Stödjande studentkommunikation:

  • Early Alert - e-post
    I början av varje termin görs ett stort e-postutskick via vårt CRM-system till befintliga studenter (dvs nyregistrerade studenter och de som har kommit en bit på sin utbildning). Utskicket är en del i ett projekt Early Alert som studerandeavdelningen ansvarar för i samarbete med kommunikationsavdelningen. Utskicket innehåller mycket information om vilket stöd som finns på Linnéuniversitetet för att alla studenter ska ha möjlighet att klara av sina studier.

  • Så lyckas du med dina studier - kalenderhändelse
    Det ordnas också aktiviteter inom ramen för samarbetsprojektet "Så lyckas du med dina studier" Dessa aktiviteter informeras om främst via kalenderhändelser på Lnu.se riktade till studenter.

  • Information om SI-pass, samverkansinlärning  - Lnu.se
    Ytterligare en aktivitet som erbjuds till studenterna är https://lnu.se/student/under-studierna/studievagledning/samverkansinlarning-si-pass/ men den informeras det om separat i samband med introduktion på den aktuella utbildningen. Informationen sker i samarbete mellan studerandeavdelningen och fakulteterna. Kommunikationsavdelnigen har hjälpt till med att strukturera informationen dels till studenter men även till kollegor. Vi har även producerat en film som finns publicerad på sidan och som kan användas separat i de forum där det passar.

  • Studera med funktionsnedsättning - Lnu.se
    Studenter med särskilda behov ”fångas upp” och får speciell information. https://lnu.se/student/stod-och-service/studera-med-funktionsnedsattning/ Kommunikationsavdelningen har i samarbete med samordnarna producerat en animerad film för att tydliggöra vad som Linnéuniversitetet har att erbjuda. Filmen kan samordnarna även använda separat.


Utbildningsspecifik information:

  • Moodle
    Den studentkommunikation som är direkt kopplad till de olika utbildningarna ansvara fakulteterna för och den publiceras oftast i lärplattformen Moodle alternativt utskick via e-post till aktuella studentgrupper.

  • Lnu.se utbildningssidor

  • Studentwebben, Min sida

  • Studentnyhet: I viss mån går det att välja en studentgrupp för information kopplat till en specifik studentgrupp.

  • Kalenderhändelse: I viss mån går det att välja ut en studentgrupp för information kopplat till en specifik studentgrupp.

  • Lokala informationsskärmar: Fakulteterna har möjlighet att lägga upp information för just sina studenter på lokala informationsskärmar.

  • Personliga möten, aktiviteter, mässor och event som enskilda avdelningar inom universitetet deltar för att informera befintliga studenter.

Rekryterande studentkommunikattion:

  • Information till befintliga studenter om möjlighet att läsa vidare eller att bredda sin kompetens.

  • Aktörer: KOM, Fakulteter. EUniWell och NLU

Kriskommunikation

Studentkommunikation angående en pågående eller eventuell kris hanteras av kollegor vid kommunikationsavdelningen enligt speciella riktlinjer.

 

Beställning av vykort eller flyer avsett för information till befintliga studenter.

Om du har behov av studentkommunikativt material i form av vykort eller flyers (tryckt eller digitalt) så har kommunikationsavdelningen möjlighet att hjälpa till att producera det. 

Denna typ av studentkommunikativt material är tänkt att fungera som en intresseväckare eller påminnelse och ska leda mottagaren till en sida på Lnu.se där utförligare information ska finnas.

Det är respektive fakultetet/avdelning som beskostar trycksakerna.

Glöm inte tänka hållbarhet! Använd bara tryckt material när det är nödvändigt och tryck heller inte fler exemplar än behövligt. 

* Du vet väl om att du även kan låna roll up och duk via Infocenter, mejla din bokning till info@lnu.se.

Beställningsformulär