- Stöd och service
- Kommunikation och marknadsföring
- Studentrekrytering
- Strategi- och analys
Strategi- och analys
Inom området Strategi- och analys arbetar vi inom Sektionen för studentrekrytering och studentkommunikation (studrek) med olika övergripande delar som berör det studentrekryterande arbetet.
Det är bland annat:
- Samarbetsformer mellan KOM och fakultet: Studentrekrytering
- Stöd till Rådet för utbildning och lärande (RUL) i processen med gemensamma prioriteringar inför studentrekryteringsinsatser.
- Övergripande och samordande kommunikationsplanering för:
- Övergripande och samordande av utvärdering av det studentrekryterande arbetet för:
- Internkommunikativa insatser inom studentrekryterande processer
- Analyser av målgrupper
Läs mer om detta via länkarna och i följande information.
Samarbetsformer mellan KOM/studrek och fakultet/NLU: Studentrekrytering
Samarbetsformer mellan studrek och fakultet/NLU för studentrekrytering är etablerade för att förtydliga, effektivisera och förbättra samarbetet mellan fakultet/NLU och studrek när det kommer till studentrekrytering.
Syftet med samarbetsformerna är att få en större effektivitet och högre utväxling i arbetet med studentrekrytering och att möjliggöra ett fokus på de områden och utbildningar som prioriteras av fakultetens ledning via rådet för utbildning och lärandes (RUL) genom principer för prioritering.
Samarbetsformen ska också förtäta relationerna mellan fakultetsledningen, nyckelpersoner på fakultet/nlu och studrek för att skapa en högre grad av insyn i, och kontroll av, hur och till vad fakultetens andel av kommunikationsstöd nyttjas när det kommer till studentrekrytering.
Samarbetsformerna bidrar också till måluppfyllnad för Mål 4: Gemensamma arbetssätt.
Samarbetet är organiserat i en modell som består av:
- Strategi-och analysgrupp för studentrekrytering
- Studrekpartner på KOM/Studrek
- Fakultetspartner(s) studrek på fakultet/NLU
Strategi-och analysgrupp studentrekrytering
I strategi- och analysgruppen för studentrekrytering ingår personer från fakultetens/NLUs ledning och personer utvalda för att hantera och driva studentrekryterande frågor på ett övergripande och strategiskt plan för fakulteten/NLU, sk fakultetspartners (se nedan) samt studrekpartner (se nedan) och sektionschef studentrekrytering och studentkommunikation.
Strategi- och analysgruppen är en viktigt grund för att kunna genomföra och upprätthålla RULs prioriteringsprocess på ett effektivt sätt.
Strategi- och analysgruppen har stående möten fyra gånger om året enligt en årscykel där strategiska punkter behandlas. Agendan för respektive möte utgår från prioriteringsprocessen, RULs möten, antagningsomgångar samt andra viktiga hållpunkter för det studentrekryterande arbetet
Studrekpartner
Studrekpartnerna och sektionschef planerar det strategiska arbetet tillsammans med övriga i studrek utifrån universitetets studentrekryterande behov och prioriteringar fastställda via RUL. Studrekpartnerna arbetar med övergripande planering, strategi och analys för det studentrekryterande arbetet i dialog med strategi- och analysgruppen.
Studrekpartnerna planerar tillsammans underlag inför strategi- och analysgruppens möten med input från fakultetens/NLUs representanter.
Löpande hanterar också studrekpartnerna frågorna hos fakulteten/NLU som rör studentrekrytering. Det sker ofta i nära samarbete med fakultetspartner(s), båda parter fungerar då utifrån sina respektive håll som samordnare. Tillsammans för de dialog kring eventuella insatser, utöver det som beslutats, ska genomföras via gällande kommunikationsplan som tas fram för varje rekryteringsår.
Bakom studrekpartnerna finns KOMs resurser som arbetar med studentrekrytering som planerar och operativt genomför olika insatser och aktiviteter, de arbetar specialiserat och med expertkunskaper inom olika studentrekryterande områden.
Fakultetspartner studrek
Fakultetspartner(na) är i huvudsak fakultetens kontaktperson(er) gentemot studrek och är studrekpartnerns huvudsakliga samarbetspartner i studentrekryterande frågor. Enskilda på fakulteten ska i första hand ta eventuella frågor gällande studentrekrytering via sin/sina fakultetspartner(s). Partnerskapet innebär både strategiskt och operativt arbete.
Fakultetspartners studrek - kontaktpersoner
FEH
Fakultetspartners: Malin Madestam, Terese Nilsson, Emmelie Hedin Ekholm
(Studrekpartner: Stefan Haglund)
FHL
Fakultetspartners: Jenny Jonesjö, Sandra Hedberg, Maria Qvarnström
(Studrekpartner: Sara Olsson)
FKH
Fakultetspartners: Kim Carlborg, Ida Östemar
(Studrekpartner: Stefan Haglund)
FSV
Fakultetspartners: Marie Hedberg, Håkan Sandström, Ingela Bengtsson
(Studrekpartner: Sara Olsson)
FTK
Fakultetspartners: Madeleine Andren, Laure Fournier, Catrine Bramhag Svensson
(Studrekpartner: Stefan Haglund)
NLU
Fakultetspartners: Jessica Sundström, Linda Fälth
(Studrekpartner: Sara Olsson)
Interkommunikativa insatser inom studentrekryterande processer
Det är viktigt att verksamheten har insyn i och hålls informerad om det studentrekryterande arbetet som görs samt hur prioritering sker. Därför stöttar Studrek RUL och fakultetens ledning i att ta fram kommunikationsmaterial för den interna kommunikationen och förankringing av beslut och besked gällande studentrekrytering. Syftet med den interna kommunikationen är att verksamheten ska medvetandegöras om:
- Varför studentrekryteringsinsatserna behöver en gemensam prioritering
- Vilka utbildningar som är prioriterade
- Vad det innebär att vara en prioriterad utbildning
- Vad det innebär att vara en icke prioriterad utbildning
- Vad verksamheten själva behöver bidra med för att vissa aktiviteter ska kunna genomföras
Studrek arbetar med en rad insatser för att informera berörda inom fakultet/NLU om olika delar av arbetet med studentrekrytering. Det sker ofta i samarbete med RUL och med fakulteterna/NLU.
Löpande sker kommunikation på följande sätt:
- Kommunikation inom ramen för våra Samarbetsformer (se ovan)
- Löpande inlägga i forumet för Studentrekrytering på medarbetare, följ gärna det studentrekryterande arbete där
- Löpande inlägg i det obligatoriska forumet Linnéuniversitetet på medarbetare
- Ansvariga för framförallt prioriterade utbildningar behöver ibland också vara delaktiga i genomförandet av vissa aktiviteter, därmed sker direktkommunikation med berörda
I samarbete med RUL och fakulteternas RUL-ledamot sker också interkommunikativa insatser för arbetet med studentrekrytering vid framför allt tre tillfällen:
- Besked om prioriteringar
- Beslutad kommunikationsplan
- Utvärdering av insatser för HTXX*
*Utvärdering av aktiviteter för VT sker också men aktiviteterna som genomförs är inte alls i den dignitet som för HT.