Fritextord för antagning.se och universityadmissions.se

Fritextord används för att besökarna på antagning.se och universityadmissions.se ska få relevanta sökträffar. Det påverkar alltså hur högt upp i sökresultaten en utbildning kommer och kan i sin tur leda till att vi får fler sökande till våra utbildningar.

Fritextord läggs in på tillfällesnivå i Ladok och bör exempelvis vara:  

  • Yrkestitlar
  • Synonymer till ord som i huvudsak relateras med kursen eller programmet
  • Vardagsord/talspråk
  • Facktermer 

Inför varje nytt kurs-/programtillfälle skapas bör fritextorden ses över. Fritextorden är ett ”öppet” värde, som går att redigera, trots att tillfället redan är utannonserat. För att ändringen ska slå igenom på antagning.se och universityadmissions.se måste dock tillfället utannonseras igen. 

Vem ansvarar för att lägga in fritextord?

Fakulteterna och institutionerna ansvarar själva för att lägga in fritextord. Om det finns behov av att få stöttning i vilka fritextord som ska användas går det alltid bra att mejla till studentrekrytering@lnu.se 

Varför är det viktigt att använda fritextord?

Eftersom alla studenter gör sin ansökan via antagning.se eller universityadmissions.se är det viktigt att synas högt upp bland sökresultaten. Rätt fritextord påverkar utbildningens placering vid en sökning.  

Efter anmälningskod, programkod och utbildningens namn är fritextorden det fjärde viktigaste värdet som påverkar placeringen i resultatlistan. Att använda sig av väl valda fritextord kan därför generera fler studenter till ett program eller en kurs.  

Checklista 

Nedan listar vi ett antal saker som är bra att tänka på när ni tar fram fritextord. 

  • Tänk utifrån en presumtiv students perspektiv. Vad söker hen på? Ofta yrkestitlar eller kursen/programmets ämne.
  • Kolla om fritextordet finns med bland de ord som dyker upp som sökförslag när du börjar skriva i sökrutan på antagning.se/ universityadmissions.se.
  • Sök på fritextordet och kolla hur många träffar det får.
  • Ta fram max fem fritextord. 

Vad är ”rätt” fritextord? 

Vad är ”fel” fritextord? 

Fritextordens kriterier 

I söket behandlas fritextorden utifrån tre huvudsakliga kriterier; felstavning 2, prefix och exakt. Dessa kriterier gör att en utbildning kommer upp bland sökresultaten trots att sökningen inte behöver vara exakt detsamma som fritextordet. 

Fritextord på Lnu.se 

Det är bra att ta med fritextorden i beskrivningen av en utbildning på Lnu.se (läggs i Ladok under ”Ingress, innehåll och yrkesliv”). Detta eftersom programbeskrivningen påverkar placeringen på Google. En bra placering på Google ökar sannolikheten för fler besökare på Lnu.se och antagning.se/universityadmissions.se.