Fritextord för antagning.se och universityadmissions.se
Fritextord används för att besökarna på antagning.se och universityadmissions.se ska få relevanta sökträffar. Det påverkar alltså hur högt upp i sökresultaten en utbildning kommer och kan i sin tur leda till att vi får fler sökande till våra utbildningar.
Fritextord läggs in på tillfällesnivå i Ladok och bör exempelvis vara:
- Yrkestitlar
- Synonymer till ord som i huvudsak relateras med kursen eller programmet
- Vardagsord/talspråk
- Facktermer
Inför varje nytt kurs-/programtillfälle skapas bör fritextorden ses över. Fritextorden är ett ”öppet” värde, som går att redigera, trots att tillfället redan är utannonserat. För att ändringen ska slå igenom på antagning.se och universityadmissions.se måste dock tillfället utannonseras igen.
Vem ansvarar för att lägga in fritextord?
Fakulteterna och institutionerna ansvarar själva för att lägga in fritextord. Om det finns behov av att få stöttning i vilka fritextord som ska användas går det alltid bra att mejla till studentrekrytering@lnu.se.
Förslag på arbetsprocess
Vi rekommenderar att utse en eller ett par personer på fakultet/institution som ansvarar för arbetet med fritextord. Det är viktigt att se över fritextorden i Ladok i samband med att en kurs- eller ett programtillfälle publiceras i en antagningsomgång. Det är bra att göra en sökning på fritextorden någon gång per år för att få en uppfattning av utbildningens placering på antagning.se/universityadmissions.se.
I arbetet med att ta fram fritextord behöver man testa sig fram för att se hur olika ord påverkar placeringen på antagning.se/universityadmissions.se. Det finns inget facit men däremot hittar du information om hur sökfunktionen fungerar och vad vi rekommenderar som fritextord i texten nedan.
Varför är det viktigt att använda fritextord?
Eftersom alla studenter gör sin ansökan via antagning.se eller universityadmissions.se är det viktigt att synas högt upp bland sökresultaten. Rätt fritextord påverkar utbildningens placering vid en sökning.
Efter anmälningskod, programkod och utbildningens namn är fritextorden det fjärde viktigaste värdet som påverkar placeringen i resultatlistan. Att använda sig av väl valda fritextord kan därför generera fler studenter till ett program eller en kurs.
Checklista
Nedan listar vi ett antal saker som är bra att tänka på när ni tar fram fritextord.
- Tänk utifrån en presumtiv students perspektiv. Vad söker hen på? Ofta yrkestitlar eller kursen/programmets ämne.
- Kolla om fritextordet finns med bland de ord som dyker upp som sökförslag när du börjar skriva i sökrutan på antagning.se/ universityadmissions.se.
- Sök på fritextordet och kolla hur många träffar det får.
- Ta fram max fem fritextord.
Vad är ”rätt” fritextord?
Antal
Det viktigaste när det kommer till fritextord är att inte ha för många, tre till fem är vår rekommendation. Detta eftersom utbildningar med få fritextord hamnar högre upp bland sökresultaten. Ju fler fritextord som används, desto sämre ”värde” får varje ord. Undvik därför att ange för många fritextord. Sikta på att ha så få, men relevanta fritextord, som möjligt.
En utbildning med många fritextord ger träff på fler sökord, men många av dessa fritextord kan vara ord som besökarna aldrig söker på.
Beskrivande ord
Försök att ange ord som beskriver utbildningen på bästa möjliga sätt. Försök att tänka utifrån en presumtiv students perspektiv och ta fram ord som de söker på. Vanliga sökningar är på ämnen som utbildningen berör (ex. kommunikation, ekonomi osv.) samt på yrkestitlar (ex. lärare, sjuksköterska osv.). Synonymer kan också vara relevanta att använda som fritextord, exempelvis statsvetenskap och statskunskap.
Om man använder en yrkestitel som finns i programnamnet även som fritextord så kommer man få ”dubbla poäng” i sökresultatet, vilket kan vara bra om det finns många liknande utbildningar. Då är det ju viktigt att hamna bland de första sökträffarna.
Däremot kanske det kan finnas andra relevanta sökord som ni också vill att besökarna ska få träff på och då är det onödigt att ”slösa” ett fritextord på det - man kommer ju ändå få träff när man söker på den yrkestiteln eftersom den finns med i programnamnet. Här får ni testa er fram för att avgöra om det är värt att ha yrkestitel även som fritextord om det finns med i utbildningens namn, exempelvis våra program sjökapten eller miljöanalytiker.
Om ni vill se vilka sökord som används på antagning.se/universityadmissions.se tillhandahåller UHR den statistiken via Nya Användarstöd.
Vad är ”fel” fritextord?
Utbildningens namn
Utbildningens namn är det tredje viktigaste värdet som påverkar hur högt en utbildning visas i resultatlistan. Detta innebär att ord som börjar på samma inledande tecken som utbildningens namn eller som är exakta med ord i utbildningens namn normalt inte behöver användas som fritextord.
För våra program som har stor konkurrens från andra lärosäten kan det däremot vara en fördel att lägga till fritextord som finns med i utbildningens namn. Det innebär att sökresultatet rankar både för utbildningens namn och för att samma ord finns som fritextord, utbildningen får således ”dubbla poäng” i söket.
Exempel
Någon som vill läsa ett program inom ekonomi kommer förmodligen att bara söka på ekonomi eller ekonomprogram.
För specifika eller generella ord
Det är bra att testa hur många sökträffar ett fritextord får. Ett litet antal träffar, färre än fem, innebär sannolikt att det är ett för specifikt sökord som ingen använder. Om ett fritextord däremot har för många träffar, över 500, är ordet för brett och inte så relevant för den specifika utbildningen. Detta med undantag för om kursen/programmet finns med bland de första 50 träffarna i resultatlistan.
Om ett fritextord inte finns med bland de första 50 sökträffarna rekommenderar vi att ta bort det, alternativt ersätta det med något som är mer relevant. Hellre få och relevanta fritextord än många som det inte är någon som söker på.
Exempel
Sökordet ”Äldretandvård” ger två träffar och är således för specifikt att använda som fritextord medan ”Master” ger över 1000 träffar och är för generellt för att användas som fritextord.
Fritextordens kriterier
I söket behandlas fritextorden utifrån tre huvudsakliga kriterier; felstavning 2, prefix och exakt. Dessa kriterier gör att en utbildning kommer upp bland sökresultaten trots att sökningen inte behöver vara exakt detsamma som fritextordet.
Felstavning 2
Kriteriet ”Felstavning 2” innebär att det får skilja ett tecken mellan sökordet och fritextordet om sökordet är 5-7 tecken långt. Är sökordet 8 tecken eller längre får det skilja två tecken. Däremot måste alltid de tre första bokstäverna i sökordet vara samma som i fritextordet.
Exempel
Utbildningen Maskinteknik, inriktning produktutveckling, högskoleingenjör som har fritextordet ”Maskiningenjör” hamnar i sökresultatet på det felstavade ordet ”Maskininjänjör”.
Prefix
Om sökordet är exakt samma som något av fritextordens inledning får besökaren upp utbildningen i sökresultatet. Sökordet ”maskin” ger träff på fritextordet ”maskiningenjör”. I de fall där man väljer fritextord som har samma inledning brukar det vara bättre att välja det längre ordet.
Exempel
Sökordet ”verksamhet” ger träff på det fritextordet ”verksamhetsstyrning”. Däremot får du inte träff på fritextordet ”miljö” om du söker på ”miljövetenskap”. Om du väljer det längre fritextordet skulle du i detta exempel få träff både på ”miljövetenskap” och ”miljö”.
Exakt
Vid sökning kommer träff att ges om angivet sökord är exakt detsamma som det fritextordet.
Exempel
Sökordet ”sjuksköterska” ger träff på det indexerade ordet ”sjuksköterska”.
Fritextord på Lnu.se
Det är bra att ta med fritextorden i beskrivningen av en utbildning på Lnu.se (läggs i Ladok under ”Ingress, innehåll och yrkesliv”). Detta eftersom programbeskrivningen påverkar placeringen på Google. En bra placering på Google ökar sannolikheten för fler besökare på Lnu.se och antagning.se/universityadmissions.se.