Lathund - blogg.lnu.se

Vi använder Wordpress som bloggverktyg. Wordpress är också ett publiceringsverktyg (CMS). Här hittar du en snabbguide till Wordpressinstallationen på blogg.lnu.se.

För att logga in på en blogg under blogg.lnu.se går du till blogg.lnu.se/dinblogg/wp-admin (lägg gärna en bookmark så slipper du skriva in det igen). Logga in med dina användaruppgifter så kommer du till ditt dashboard/din panel.

Dashboard

Dashboardet (panelen) består av ett antal moduler. För att frigöra plats kan man själv bestämma vad som ska synas här. Klicka på screen options/panelinställningar uppe i högra hörnet så dyker det här fönstret upp.

(Listan på moduler är längre än vad som syns på denna bilden, men här kan du ställa in vad som ska synas på din dashboard.)

Panelinställningar

För att kolla in sina bloggposter, och skapa nya är det boxen posts/inlägg man ska gå till.
Klickar man på posts/inlägg ser man sina blogginlägg, och kan gå in och editera/redigera dem om man vill. För att skapa ett nytt inlägg klickar man på Add New/skapa nytt.

Inlägg

Nu dyker en enkel editor upp, och det är här du skapar dina inlägg. Du känner igen de flesta ikoner. Här finns knappar för fetstil, kursiv text, färg på texten, rubrikformatering och så vidare. Uppe till höger i editorn finns två flikar som heter "visual" och "html". Här kan du välja om du vill jobba i det visuella läget, eller om du vill jobba i koden. Om du inte har HTML-kunskaper är det "visual" som gäller.

Editor

Här finns också funktioner för att ladda upp bilder och skapa länkar. För att skapa en länk markerar du texten eller bilden som du vill länka. Du klickar sen på ikonen som ser ut som en kedja. Du skriver in önskad Url eller mailadress (maillänkar skrivs i formen mailto:nåntingnånting@nånting.com). Klicka sen på Verkställpilen/add link, och voila! Du har gjort en länk.

Verktygslåda

För att ladda upp en bild klickar du på ikonen "Lägg till media"

Nu dyker ett fönster upp där du kan välja en bild från din hårddisk. Klicka på "select files" och välj en bild eller dra och släpp. När den har laddats upp väljer du hur den ska placeras (left är default) och vilken storlek du ska ha (olika beroende på wordpresstema).
När du är nöjd klickar du på Insert to post/infoga i innehåll. Nu har du lagt in bilden i ditt inlägg. Vad gäller bilder blir det bäst om du innan du laddar upp dem beskär dem i rätt storlek. Beroende på skal kan du max ha en bredd på mellan ca 450-600 pixlar. Om ni laddar upp en för stor bild får man i vissa fall skala ner den själv i själva fönstret. Man markerar bilden och drar i de handtagen som dyker upp i hörnen på bilderna. Det är lite lurigt för proportionerna korrigeras inte automatiskt, så man måste ha tungan rätt i munnen. Som sagt. Det allra bästa är om man laddar upp bilderna i rätt storlek från början. En bredd på 450 pixlar fungerar i samtliga skal.

Här kan du även ladda upp en film eller en ljudfil.

Kategorier

När du är nöjd med ditt inlägg kan du välja att posta det i en speciell kategori. Dessa kan man skapa själv genom att klicka på Categories/Kategorier till höger
Finns inte den kategori du vill använda klickar du bara på Add New Category/Lägg till ny kategori. Spara och nu dyker den nya kategorin upp så du kan välja den. Bocka bara för valfri kategori där.

Taggar

Om du vill tagga dina inlägg (då hittar Google lättare din blogg) kan du skriva in valfria taggar i boxen "tags" (finns under kategoriboxen). Separera taggarna med kommatecken och klicka på add/lägg till när du är klar.

Publicera

När du är nöjd med ditt inlägg klickar du på knappen publish/publicera. Om du vill förhandsgranska klickar du på knappen preview/förhandsgranska, och om du inte är klar och vill spara ett draft som du kan arbeta vidare med senare klickar du på save draft/spara utkast. Inläggen som är sparade som draft hittar du bland de andra inläggen när du klickar på posts/inlägg.

När du skriver långa inlägg blir det svåröverskådligt på startsidan för din blogg. Därför kan det vara bra att lägga in en mooretag.
Där du placerar den bestämmer hur mycket av inlägget som visas på din startsida och skapar en läs mer länk.

Mooretaggen
Läs mer
Startsida med moore-taggar
Långt inlägg
Ett helt långt inlägg