Nytt tema för MyMoodle
Utbildningsmiljö påbörjar nu projektet med att införa ett nytt tema för MyMoodle som bättre motsvarar dagens krav på utseende och funktion.
MyMoodle har under lång tid sett likadant ut och upplevs i dag som omodernt av både studenter och lärare. Det är därför dags att se över hur vi kan förbättra både utseende och funktion för att bättre leva upp till dagens (och framtidens) krav. Allt fler av våra användare använder bärbara enheter (surfplattor och mobiler) som sin primära enhet och det nuvarande temat är inte alltid anpassat för det.
Det kan därför verkligen vara dags att modernisera hur MyMoodle upplevs och förvaltningsobjektet Utbildningsmiljö påbörjar nu en översyn av tillgängliga så kallade teman för att hitta några lämpliga kandidater.
Vad är ett tema?
Ett tema är ett samlingsnamn för ett antal filer som bestämmer hur ett datorsystem ska se ut och fungera. Temat är det som du som användare möter i det så kallade användargränssnittet, det vill säga den synliga delen av hur ett system fungerar med interaktionen (via knappar/länkar) mellan dig som användare och det bakomliggande datorsystemet och dess databaser.
Via ett tema styr du över saker som färger, former, placeringar, typsnitt, storlekar med mera. Det påverkar alltså inte själva funktionaliteten utan snarare hur du upplever funktionaliteten, till exempel var knappar för att spara placeras, hur de ser ut och så vidare.
De flesta teman på marknaden i dag är byggda på ett responsivt sätt. Med det menas att utseendet förändras när skärmstorleken ändras. Det som får plats på en stor datorskärm till exempel behöver skalas om och kanske flyttas för att vara användbart när det är en mobil skärm. Detta gör att behoven för olika teman har minskat.
Vad kommer det innebära för mig?
Du som användare kommer förstås märka en skillnad (skam vore annars) men du kan vara lugn...MyMoodle kommer fungera på exakt samma sätt, bara med lite (förhoppningsvis) tjusigare kläder.
Alla funktioner kommer vara likadana och bete sig som du är van. Det som ändras är alltså saker som typsnitt, färger, storlekar. I vissa fall kan saker ha flyttat på sig lite, men det rör sällan själva aktiviteterna/resurserna i kursrummen. Inte heller påverkas ditt kursformat eller andra saker nämnvärt.
Blir det störningar i MyMoodle när vi byter tema?
Att byta tema är en enkel åtgärd, när det väl är testat och installerat. Det är bara fråga om att ändra en inställning. Det påverkar aldrig datan i systemet, utan bara utseendet. Det innebär att vi inte behöver stänga av något eller störa användarens arbete. Du kan behöva rensa cachen i webbläsare för att se ändringen efteråt.
Här är några exempel på hur ett tema kan förändra utseendet i MyMoodle i en kort film:
Varför ändra tema nu?
Det tema vi använder i dag kallas för Essential. Temat är en vidareutveckling av Moodles egna standardtema Clean där en huvudutvecklare inom Moodle-sfären har vidareutvecklat viss funktionalitet.
Både Essential och Clean når nu slutet på sin livsbana då de inte längre underhålls efter den version av Moodle som vi har (3.6). Detta kommer att innebära att vid nästa större uppgradering blir vi tvungna att byta till ett annat tema.
Inom Lnu har vi en policy att inte ändra på originalkod som inhämtas från externa källor (även om vi kan) eftersom vi vill undvika problem i samband med uppgraderingar av antingen grundprogrammet (Moodle) eller temat (Essential). Det finns dock ett undantag i det befintliga temat och det är att vi bett utvecklaren av temat att ytterligare förbättra en funktionalitet, och det är menyn "Mina senaste kurser" som återfinns längst upp.
Varför inte göra ett eget Lnu-tema?
Att tillverka ett tema och underhålla det är ett oerhört stort projekt och vi har helt enkelt inte resurserna för det internt. Det är bättre att använda ett befintligt tema på marknaden (gratis eller betal-tema) där erfarna utvecklare står bakom tekniken. Vad vi gör är i stället att modifiera temats utseende så det passar in i våra behov och i möjligaste mån följer Lnus grafiska tanke, men ändå blir igenkännbart för våra användare.
Kravspecifikation
Vi utgår från vissa kriterier i arbetet med att hitta ett nytt tema. Kravspecifikationen är inte superdetaljerad utan snarare en lista över vad som, baserat på erfarenhet, behöver tas hänsyn till.
Vi har delat upp det i fyra olika huvudområden:
Funktionalitet
- Konfigurerbar navigation
- Grundfunktionalitet bibehållen (om det inte ger mervärde)
Gränssnitt
- Rensat gränssnitt
- Möjlighet till branding (LNU utseende)
- Hög anpassningsgrad via inställningar
- Modern känsla
- Full responsivitet (även större storlekar)
- Rimlig förändring för vana användare
- Ej datatungt för användaren
Tillgänglighet
-
WCAG 2.1 kompatibelt
- Ska följa Moodles principer för utveckling, https://docs.moodle.org/37/en/Accessibility
Framtidssäkring
- Stor användarbas
- Aktiv utveckling (snabba uppdateringar)
- Utvecklingsteam (inte enskild utvecklare)
- Bootstrap 4
- SCSS
- Javascript AMD
Tre kandidater för nytt tema
Vi har identifierat tre kandidater som vi nu tänker utvärdera med hjälp av en referensgrupp.
När vi letat efter teman så har vi fokuserat på de med störst användarbas i världen, som fått goda recensioner av användare i communityn, samtidigt som temat ska tillföra något nytt. Det finns en uppsjö av teman att välja mellan, särskilt de som säljs av företag, men de vi valt är så kallade open source-teman som drivs ideellt av en grupp människor. De har den fördelen att de alltid kan fortsätta utvecklas, antingen av andra människor eller (om vi skulle vilja) av oss själva och vi är inte låsta till ett företags nycker.
De flesta teman på marknaden är varianter av standardtemat Boost där det egentligen bara är färger och form som ändrats. De vi valt ut har dessutom på olika sätt valt att utveckla upplevelsen av Moodle med små ändringar som vi anser tillför något för oss alla som arbetar med MyMoodle.
Kandidaterna är (i bokstavsordning):
Adaptable
https://moodle.org/plugins/theme_adaptable
Används av 11717 webbplatser
Fordson
https://moodle.org/plugins/theme_fordson
Används av 4253 webbplatser
Moove
https://moodle.org/plugins/theme_moove
Används av 4810 webbplatser
Adaptable blir det nya temat
Under arbetet med temat har vi haft hjälp av två referensgrupper bestående av lärare och studenter. Referensgruppernas synpunkter har samlats in i enkätform, och via ett möte med lärargruppen.
Det var inte ett enkelt val då synpunkterna på de olika temakandidaterna varierade beroende på arbetsuppgift och frågeställning, men i grova drag så var det två huvudkandidater som stack ut med sin funktionalitet. Utseendet går alltid att påverka vad gäller färger och form, men funktionaliteteten är det som avgör om ett tema blir bättre eller sämre för oss som ska arbeta i det.
Eftersom projektet fördröjts på grund av allt extraarbete som skedde i inledningen av universitetets omställning till digital undervisning och MyMoodle uppgraderingen som tidigarelagts i år, så fick vi tänka om lite. I stället för två förändringar tätt intill varandra som verksamheten ska behöva anpassa sig till så ansågs det vara bättre att kombinera de två till en uppgradering.
Som en effekt av detta beslutades också att göra allt för att temat ska efterlikna det gamla temat så mycket som möjligt för att underlätta övergången. En större utseendeförändring kan vi göra i lugn och ro vid en annan tidpunkt.
Det temat som är lättast att anpassa till både nuvarande utseende och till ett nytt modernt är Adaptable. I samarbete med en av Moodles huvudutvecklare (som även hjälpte oss med Essential) plockar vi de bästa funktionerna från de andra kandidaterna och får ett väldigt funktionellt tema på plats.
Projektplan
Projektet har ett antal milstolpar (tidpunkter) innan det är klart. Vår plan är att göra följande:
Lansering av projektet
Tidpunkt
Marknadsundersökning
Tidpunkt
Initiera en referensgrupp
Tidpunkt
Välja ut tre kandidater
Tidpunkt
Informera om kandidater
Tidpunkt
Tester och utvärdering
Tidpunkt
Beslut om tema - REVIDERAD TIDPLAN
Tidpunkt
Information om valt tema - REVIDERAD TIDPLAN
Tidpunkt
Anpassning av tema - REVIDERAD TIDPLAN
Tidpunkt
Produktion av guider/manualer - REVIDERAD TIDPLAN
Tidpunkt