Lika villkor
Linnéuniversitetet arbetar för en hållbar framtid genom att sträva efter att alla studenter och medarbetare ska ha lika rättigheter och möjligheter. Paraply begreppet för detta arbete är lika villkor som inkluderar arbete för jämställdhet, mångfald, jämlikhet, tillgänglighet och likabehandling. Arbetet med lika villkor organiseras av Kommittén för Hållbar Framtid och utgår ifrån bestämmelser i Diskrimineringslagen, Föräldraledighetslagen, Högskolelagen och Högskoleförordningen.
Arbetet med jämställdhet, mångfald, jämlikhet, tillgänglighet har vid Linnéuniversitetet integrerats till en helhet och går under paraplybegreppet Lika villkor. För att uppnå lika villkor bedriver universitetet ett målinriktat arbete för jämställdhet genom jämställdhetsintegrering. För att aktivt främja lika rättigheter och möjligheter för alla studenter och medarbetare oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder arbetar vi aktivt med förebyggande arbete mot diskriminering, trakasserier och andra kränkningar.
Nolltolerans mot kränkningar
Vid Linnéuniversitetet råder nolltolerans mot diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier.
- Vi ska aldrig acceptera diskriminering, trakasserier, kränkande behandling, härskartekniker eller olämpligt beteende. Det är inte bara en ledarskapsfråga utan också ett ansvar vi alla måste ta. Peter Aronsson, rekor.
Policy för lika villkor
Linnéuniversitetet ska vara en plats där studenter och medarbetare känner sig inkluderade.I Linnéuniversitetets policy för lika villkor kan du läsa vad det innebär.
Linnéuniversitetets strategi
I Linnéuniversitetets strategi för 2015-2020, En resa in i framtiden, finns följande övergripande mål som berör villkorsområdet:
"Linnéuniversitetet utmärker sig genom en internationell och mångkulturell kunskapsmiljö."
Globala värden beskrivs så här:
"Linnéuniversitetet odlar en internationell miljö där människor med olika bakgrund och erfarenheter kan mötas, och där alla studenter och medarbetare är bärare av tankar om lika villkor och hållbar utveckling. All vår verksamhet ska bedrivas i former som främjar jämställdhet, ekonomisk och social välfärd, rättvisa och en god arbetsmiljö. Universitetets arbetsformer, både interna och externa, ska kännetecknas av respekt och demokrati."
Strategier för att uppnå målet är att:
- bejaka olikheter för att främja mångfald
- skapa hållbara miljöer för studenter och medarbetare
- utveckla socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbara universitetsområden i Kalmar och Växjö
- inkludera perspektiv på hållbar utveckling och lika villkor i alla kunskapsmiljöer
Jämställdhetspolitiska målen
Det övergripande nationella jämställdhetspolitiska målet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Utifrån detta övergripande mål har regeringen formulerat sex delmål som vägleder politiken (Delad makt delat ansvar, Prop. 1993/94: 147):
- En jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva medborgare och att forma villkoren för beslutsfattandet.
- Ekonomisk jämställdhet. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut.
- Jämställd utbildning. Kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma möjligheter och villkor när det gäller utbildning, studieval och personlig utveckling.
- Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Kvinnor och män ska ta samma ansvar för hemarbetet och ha möjligheter att ge och få omsorg på lika villkor.
- Jämställd hälsa. Kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma förutsättningar för en god hälsa samt erbjudas vård och omsorg på lika villkor.
- Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet.
Jämställdhet råder när kvinnor och män har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter inom livets alla områden. De nationella jämställdhetspolitiska målen ska uppnås med jämställdhetsintegrering som strategi.