LnuPlay
LnuPlay är Linnéuniversitetets mediatjänst med fokus på webbaserad produktion, lagring och distribution av video.
Systemet ger dig möjlighet att:
- ladda upp befintliga videofilmer/ljudfiler/bilder för lagring och distribution. Systemet tar emot de flesta standardformat för digital video, och omvandlar dessa till ett format som passar alla användare.
- producera egna filmer direkt i MyMoodle, exempelvis genom att spela in dig själv med din webbkamera – kanske för en välkomsthälsning eller ett veckobrev i videoformat.
- göra skärminspelningar där du ger en föreläsning, visar hur man använder en programvara, kommenterar ett arbete, osv.
LnuPlay är samlingsnamnet för hela vår medietjänst. Du som personal har tillgång till två vägar in i systemet, dels via vår medieportal play.lnu.se och dels via MyMoodle (Min media).
Oavsett om du går via play.lnu.se (och loggar in där) eller går till Min media inuti MyMoodle så ser du samma medieinnehåll. Du ser alla dina filmer och ljudklipp som du laddat upp på båda ställena, det är alltså inte två olika system utan bara två olika sätt att se och arbeta med samma filmer/ljudklipp.
Det du laddar upp via MyMoodle lagras alltså inte inuti MyMoodle utan hamnar på våra medieservrar i Danmark. Däremot så kan du direkt komma åt filmerna inuti MyMoodle och använda dem i dina kursrum.
Så här är det uppbyggt
- Du spelar in via Kaltura Capture eller annat program. Sedan laddar du upp filmen till LnuPlay
- Filmen lagras och konverteras till olika visningskvaliteteter på servern i Köpenhamn.
- Du loggar in på play.lnu.se eller på MyMoodle och går till "Min media" där filmen ligger och kan användas.
Vår medieportal play.lnu.se
Den andra delen av LnuPlay är videoportalen play.lnu.se. Här loggar du in och hittar alla videor som du producerat eller laddat upp i MyMoodle, och har möjlighet att ytterligare bearbeta dem. Du kan …
- lägga till metadata, och du kan utföra enklare videoredigering genom att trimma början och slut på dina video.
- skapa videoklipp, för att på ett enkelt sätt kunna publicera bara ett avsnitt av en längre film.
- välja olika sätt att publicera dina filmer, exempelvis genom att skapa spellistor och kanaler. Spellistorna kan i sin tur bäddas in i kursrum i MyMoodle eller i vilka webbsidor som helst.
- producera video genom uppladdning och inspelning direkt i portalen.
Ett utvecklingsarbete i flera faser
Mer om LnuPlay
LnuPlay är ett stort system som består av många olika delar. Tjänsten tillhandahålls via SUNET och företaget bakom heter Kaltura (se länkar nedan).
Det finns tre olika gränssnitt som vi använder oss av och som arbetar tillsammans för att ge upplevelsen av LnuPlay.
KMC - Administration
Bakom allt finns vårt administrativa gränssnitt, KMC (Kaltura Management Console) där vi hanterar systemet i sig, dess inställningar, rättigheter och vårt mediebibliotek. Det är endast administratörer som har tillgång till detta och varje fakultet har minst en IKT pedagog med rättigheter i KMC.
KMS - vår portal
play.lnu.se är vår portal och den har ett eget gränssnitt som kallar för KMS (Kaltura Media Space). Portalen är det ställe allt publikt material ligger synligt på och den har dessutom en privat yta för dig som användare (dock ej studenter) där du kan logga in och hantera ditt mediebibliotek. Portalens förstasida sköts redaktionellt och kommer i framtiden att ligga på kommunikationsavdelningens bord att hantera.
KAF - integrering med Mymoodle
Det tredje gränssnittet är integrationen med Mymoodle. Integreringen sker via ett så kallat pluginprogram till Mymoodle som heter KAF (Kaltura Application Framework). Med hjälp av det så kan lärare och studenter få åtkomst till sitt mediebibliotek i LnuPlay direkt i kursrummen och enkelt publicera mediefilerna på olika ställen, t ex i diskussionsinlägg, på en sida eller som en inlämningsuppgift.
Leverantörer
LnuPlay är vårt namn på en play-tjänst som upphandlats via SUNET . De flesta lärosätena i Sverige använder samma system och vi samarbetar med dem för att vidareutveckla play-tjänsten i Sverige baserat på användarnas behov.
Mediaservrarna står i Köpenhamn och drivs (och supportas) av det Nordiska universitetsnätverket nordu.net. Själva systemet i bakgrunden kommer från företaget Kaltura.org och de är själva med i det Nordiska samarbetet.