- Stöd och service
- LnuPlay
- FAQ (Vanliga frågor)
FAQ - Vanliga frågor om LnuPlay
Guider och manualer finns på serviceportalen.lnu.se men här har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får om LnuPlay.
Kommer mina filmer/ljudfiler fungera för studenterna?
Mediafiler som laddats upp till LnuPlay är designade att användas på både datorer och bärbara enheter. De kommer att fungera på både Mac OS, Windows såväl som på mobiler/plattor med Android eller iOS.
Alla moderna webbläsare stöds, inklusive Internet Explorer, Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox, Safari och Opera.
Flash behövs inte, inte heller några andra insticksprogram till webbläsaren.
Kan studenterna också använda film?
Studenterna har också tillgång till LnuPlay fast i begränsad omfattning.
Den största skillnaden mellan LnuPlay för personal och studenter är att studenterna inte kan jobba med sina mediefiler via play.lnu.se och inte publicera sina alster för omvärlden. I stället är de helt hänvisade till att arbeta med film och ljud inifrån Moodle. Där kan de spela in, redigera, ladda upp och även placera media inuti sina kursrum till exempel via inlägg i forum, kursens videogalleri eller videouppgifter.
Det finns en sida på serviceportalen som tar upp allt som studenter kan och inte kan göra med LnuPlay och det är en bra startsida att hänvisa dina studenter till: https://serviceportalen.lnu.se/sv-se/article/1445913
Vad ska jag använda för att spela in en film?
För att kunna spela in en film behöver du förstås någon form av kamera och/eller programvara för att göra inspelningar.
LnuPlay erbjuder ett enkelt program som heter Kaltura Capture. Det gör det möjligt för dig att spela in både din datorskärm och din inkopplade webbkamera (eller annan inkopplad filmkamera). Dessutom är den direkt kopplad till ditt konto på LnuPlay vilket gör att uppladdning av filmer blir supersmidig.
Läs mer om Kaltura Capture och hur du installerar/spelar in.
Men du kan också använda andra programvaror. Ett vanligt program på universitetet är Camtasia vilket finns installerat på vissa datorer på i stort sett alla fakultet. Kontakta din IKT-pedagog så hjälper hen dig. Du kan också läsa vår artikel om alternativa inspelningssätt: https://serviceportalen.lnu.se/sv-se/article/1170461
Hur laddar jag upp en film jag redan har?
Om du har en film som du spelat in via en vanlig kamera eller kanske på en mobiltelefon så kan du ladda upp den direkt till LnuPlay. Antingen via vår portal play.lnu.se eller inifrån Moodle ->Hjälp & resurser->Min media.
Hur kan jag publicera min film så andra kan se den?
Det finns många sätt du kan publicera din film på. Du kan publicera den i en kanal som du själv skapar, lägga den i en ämneskategori, bädda in den på en webbsida (till exempel en privat blogg), i ett facebookflöde eller bara länka till den i ett e-brev.
Dessutom kan du förstås använda filmerna i ditt Moodleklassrum så dina studenter får åtkomst till dem.
Som standard är alltid dina nya filmer privata och bara du kan se dem. Att publicera dem för omvärlden är därför ett medvetet val du gör.
Kan jag se statistik om hur mina filmer används?
Du har tillgång till väldigt bra analys och statistikverktyg för alla dina mediefiler. Hur många som sett, hur länge de tittar, var de eventuellt hoppar av. I Moodle ser du dessutom vilka studenter som sett filmen och hur länge de tittat m.m.
Kan jag lägga till kapitel i min film?
LnuPlay låter dig lägga till nyckelpunkter -eller kapitel- i din video. Det gör att tittaren enklare kan navigera i din video och hoppa till punkter som har ett specifikt innehåll. Du kanske har en lång föreläsning och kan då lägga till nyckelpunkter vid de tillfällen du byter ämne. Genom att namnge kapitlen så får tittaren en navigeringsmeny med länkar till dessa punkter.
Kan jag redigera min film?
Filmer du laddat upp till LnuPlay kan du göra enklare redigeringar på. Till exempel putsa bort misstag i början och slutet av en film eller klippa bort delar i mitten. Men du kan också skapa delklipp av en längre film där du kopierar en bit av din film och sparar den kopian som en ny film.
Dessutom kan du byta ägare, låta kollegor få rätten att publicera/ändra, lägga till metadata som gör filmen sökbar, tillåta nedladdning, lägga till textning m.m.
Hur kan jag använda film i mitt klassrum på Moodle?
LnuPlay är väldigt väl integrerat med vår lärplattform Moodle.
Du kan lägga upp en hälsningsfilm på startsidan, bädda in en film i ett diskussionsinlägg, ha en spellista med filmer på en sida, skapa en videoinlämningsuppgift åt studenterna som du betygsätter och mycket mer.
Studenterna kan också publicera filmer. Dels via videouppgiften, men också som inlägg i en diskussion eller som kommentarer på en vanlig uppgift.