- Stöd och service
- LnuPlay
- LnuPlay videoportal
LnuPlay videoportal
play.lnu.se är portalen för hela LnuPlay och stället där alla filmer samlas för användning i Mymoodle och på webbsidor.
Länk till portalen: play.lnu.se
Vad är en portal?
En portal är ett samlingsställe och en startpunkt för olika resurser. I fallet med play.lnu.se så är det samlingsstället för alla medieresurser som laddas upp till vårt system LnuPlay.
Du kan tänka på play.lnu.se som vårt egna YouTube där alla filmer och ljudinspelningar ligger samlade. Några är öppna för allmänheten och kan ses direkt i portalen. Andra är inlåsta i en kanal som du måste vara inloggad för att kunna se. Slutligen så finns där dina egna filmer som är privata och som endast du kan se tills du väljer att publicera dem öppet eller i en kanal.
En portal, flera användningsområden
Allt du skapar hamnar alltså i vår portal. Som standard är materialet du laddar upp satt som privat vilket innebär att det bara är du själv som kommer åt det när du är inloggad. Men du kan välja att sprida det på en mängd olika sätt.
Det som finns under "My media" när du är inloggad är de resurser du själv skapat/laddat upp och de kan användas på flera ställen. Om du är lärare så är det främsta stället inuti ditt kursrum på Moodle. Du kan ladda upp filmer även inifrån Moodle, men allt du skapar, oavsett var, hamnar alltså i vår portal. När du väljer att lägga till en film i ditt kursrum så kikar du alltså in i dtt portallager och väljer en film därifrån. De två tjänsterna är samma sak.
Du kan även välja att sprida dina filmer på andra sätt. Antingen som en publik resurs i portalen play.lnu.se eller som en inbäddad film på t ex en bloggsida, eller varför inte som ett inlägg på FaceBook?
Läs mer på Serviceportalen om alla sätt du kan publicera och sprida.
Läs om olika sätt att använda media i Moodle
Kategorier och kanaler
Kategorier
En kategori är ett sätt att samla ihop medieresurser under logiska ämnen. När du väljer att publicera en resurs publikt blir du uppmanad att välja en kategori där din film/ljudfil/bild hör hemma. På det sättet kan du publicera din föreläsning under sitt ämne där den hör hemma, till exempel under "Datavetenskap" som ligger under "Teknik".
Kanaler
Kanaler kan du skapa själv och du bestämmer om den ska vara publik eller inte. Du kan bjuda in kollegor att vara medproducenter i kanalen och ni kan på det sättet skapa en kanal för gemensamma resurser. Men kanalen kan även vara publik och därmed vara tillgänglig för andra att titta in i. Skillnaden mellan en kanal och en kategori ligger mest i att man kan välja att prenumerera på en kanal och få meddelande om nytillkomna objekt där.
Analyser och statistik
Via portalen kan du även få reda på hur din medieresurs fungerar. Vi har bra analysverktyg till vår hjälp och när du är inloggad så kan du få reda på hur många som sett dina alster, hur länge de tittar, var de kommer ifrån m.m. Läs mer om Analyser och statistik i våra manualer i menyn.