- Stöd och service
- LnuPlay
- Allt om publicering
Publicering, upphovsrätt och policies
Det finns flera olika sätt du kan använda dig av för att publicera dina filmer eller ljudfiler i LnuPlay, både öppet för omvärlden och mer instängt till studenter eller speciellt inbjudna.
Du kan publicera dina filmer i ditt kursrum, eller på vår portal, play.lnu.se. Men du kan också bädda in dina filmer på en webbsida, i ditt Facebookflöde eller rent av i en blogg.
Vad gäller om jag vill publicera något?
Det finns många frågor kring publicering och vi har försökt samla ihop olika resurser för dig att ta del av. Se separata undersidor för dina frågor om:
- Upphovsrätt
- Policies och villkor för publicering inom Lnu
- Kopieringsavtal (för material du vill använda)
Hur kan jag publicera?
I kursrummet kan du välja att ha din film direkt på sidan, som en resurs att klicka på, direkt i ett diskussionsinlägg eller bädda in flera filmer som en spellista.
På vår portal, play.lnu.se, har du möjlighet att låta hela världen se din film från en ämneskategori, eller i en egen kanal där du samlar dina alster. Kanalen kan vara öppen för alla men även stängd så att bara dina inbjudna gäster kan se filmerna.
Du har hela tiden kontroll över vilka som ska få se dina filmer och var det sker. Allting styrs med rättighetsnivåer som du själv väljer att sätta på dina filmer.
Olika sätt att publicera
Det finns olika alternativ för publicering av video i LnuPlay. Dessa visas under Videomanualer, och här är en sammanfattning.
Längre ned på sidan hittar du en komplett manual som tar upp alla aspekterna (Publicera dina filmer.pdf)
På Serviceportalen finns alla guider samlade. Här hittar du alla artiklar om publicering.
Inuti Moodle
Du kan använda LnuPlay i Moodle som en resurs (video visas vid klick), inbäddad i text du skriver eller i ett diskussionsinlägg. Du kan spela in kommentarer på en uppgift som en film och även låta studenterna skicka in video som en uppgift. Åtkomsten till video publicerad i Moodle hanteras av kursrummet på samma sätt som övriga dokument som publiceras där.
Lär dig mer om video i Moodle
Spellista skapad i LnuPlay
En spellista är ett sätt att visa en lista över filmer (eller ljudklipp) som hör ihop med varandra. En spelare med aktuell film visas och sedan ser besökaren en lista med övriga filmer som du valt att plocka ihop och kan hoppa mellan dem. Spellistan är dynamisk vilket innebär att om du gör ändringar i den genom att ta bort eller lägga till filmer (eller ljudklipp) så uppdateras spellistan där den ligger publicerad med dina ändringar automatiskt. En spellista kan publiceras på många ställen samtidigt och alla instanser av den uppdateras vid ändringar. Du kan välja att publicera spellistan i ett kursrum på Moodle, i en blogg eller på någon annan webbsida genom att hämta en inbäddningskod från play.lnu.se.
En spellista som skapats i LnuPlay visas med samma villkor för åtkomst som videon har i LnuPlay, även om spellistan bäddas in på en offentlig webbsida. Det vill säga, om en video som ingår i en spellista inte är "offentlig för världen" via en kategori (se nedan) kommer den inte att visas om användaren inte är inloggad med Lnu-konto.
Lär dig göra spellistor
Kanal (channel) skapad i LnuPlay
En kanal är något du (som personal) själv kan skapa, eller vara medredaktör i. Det är en sida i portalen som du bestämmer över och där du samlar filmer som du vill visa upp på den sidan. Du kan välja om kanalen ska vara öppen för allmänheten, vara dold bakom inloggning eller rent av vara stängd för alla utom speciellt inbjudna. Besökare kan sedan prenumerera (om inloggad) på filmerna och även vara inbjudna att få bidra med egna filmer till kanalen.
Kanalernas tillgänglighet styrs på olika vis, men i samtliga fall måste användaren vara inloggad. Utan ett Lnu-konto kan man alltså inte se en video som enbart är publicerad i en kanal.
Lär dig publicera i en kanal
Inbäddning på webbsida
Att "bädda in" en film innebär att man kopierar en kod från en videosida och klistrar in den koden på en annan sida. Då hämtas filmspelaren från originalsidan och speglas på den nya sidan. Det här kan du göra i de flesta publiceringsverktyg i dag.
Koden för detta hämtas på LnuPlay av den som äger videon, och när koden bäddas in på en webbsida blir videon tillgänglig för alla som kan se den aktuella webbsidan – det vill säga, om webbsidan är helt publik blir även videon det just där, även om den är inställd som "privat" i LnuPlay.
Kategori i LnuPlay
Kategorierna är de öppna ämneskategorier som vi har på play.lnu.se. Här publiceras öppna lärresurser och annat material. Detta alternativ innebär att videon är tillgänglig "för världen", och även indexeras av externa söktjänster som exempelvis Google. Besökare hittar och kan se videon utan att logga in, en länk till videons sida kan delas ut till vem som helst. Videon kan även användas på samtliga ovan beskrivna sätt.
Kategorierna är förbestämda och rättigheten att publicera i kategorierna styrs av fakultetens IKT-pedagoger. Kontakta alltså din IKT-pedagog om du vill börja publicera dina öppna undervisnings- eller forskningsfilmer.
Lär dig publicera i kategori
Dela ut filmen via länkning
Om du gjort en film Unlisted eller Public så kan du dela den med andra människor via en länk till sidan. Unlisted innebär att filmen i praktiken är osynlig för världen eftersom den aldrig indexeras av några sökmotorer och man måste veta exakta adressen till filmen för att kunna hitta den. Public däremot gör filmen indexerad och publicerad i en kategori, men det kan fortfarande vara en god idé att sprida länken till den.
Lär dig dela ut via länkning
Göra filmen nedladdningsbar
Slutligen så kan du även göra en film nedladdningsbar. Det innebär att användaren kan klicka på en länk för att hämta filmfilen till sin enhet och titta på den utan att behöva vara uppkopplad till Internet. Det finns tre olika sätt man kan göra filmer åtkomliga som nedladdning och du kan läsa mer om vad det innebär i guiden.
Lär dig tillåta nedladdningar
Publicera för världen
För att publicera "för världen" ska videon (eller ljudfilen, eller bilden) läggas till i en av de kategorier som finns i menyn på portalen https://play.lnu.se
Rättigheterna till detta hanteras inom fakulteten. Vill du som lärare publicera i kategorier där du är verksam, kontakta IKT-pedagog på din fakultet.
Vi vill alla se mycket publiceras på LnuPlay! Din video blir en viktig del av Lnu:s ansikte utåt så var inte rädd för att publicera öppet, men var kvalitetsmedveten.
Viktigt att tänka på
Var utförlig då du fyller i metadata om videon. Ge en bra titel och beskrivning, markera det eller de ämnen som den här hemma under och fyll i extra sökord som de som har intresse av videon kan tänkas använda. Saknar du lämpliga alternativ för metadata, kontakta IKT-pedagog på din fakultet. Mer tips hittar du på sidan "Tips för dig som spelar in".
- Gör inte för långa inspelningar, försök hålla dem under 15 minuter och dela hellre upp en lång föreläsning eller presentation i olika delar. Då blir de också lättare att återanvända.
- När videon publiceras får den automatiskt Lnu:s vinjett i början. Men håll dig i mesta möjliga mån inom Lnu:s grafiska ramar även vid själva inspelningen, exempelvis genom att använda Lnu:s mallar. Undvik stora textmassor, satsa på rubriker och stolpar med bra textstorlek.
- Vid publicering på det här viset gäller inte Kopieringsavtalet. Det innebär att videon inte får innehålla något material som inte är ditt eget eller som du inte har uttryckligt tillstånd att använda, se Upphovsrätt. Använd helst bilder, ljud, musik osv som har en Creative Commons licens – du söker sådana lättast via söktjänsten CC Search. Se till dock att du anger rätt Creative Commons licens och länka till originalet. Det är du som publicerande lärare som ansvarar för att upphovsrätten efterlevs.