Regler och rekommendationer för att skriva förkunskapskrav

Sektionen för Antagning har som uppdrag att säkerställa en oberoende antagningsprocess som behandlar alla sökande/presumtiva sökande lika i syfte att garantera alla en rättvis möjlighet till utbildning. Ett deluppdrag är att ta behörighetsbeslut - baserade på de förkunskapskrav som bestämts av fakulteterna.

Som statlig myndighet omfattas Linnéuniversitetet av ett gediget regelverk. Förkunskapskrav regleras främst av Högskoleförordningen (HF) men även andra lagar, regler, föreskrifter och tillämpningsbeslut har inflytande på hur förkunskapskrav utformas och bedöms. Webbsidan är framtagen efter önskemål om en konkret och fördjupad handledning som stöd i arbetet med förkunskapskrav. Avsikten är att stötta framtagandet av juridiskt korrekta och ändamålsenliga förkunskapskrav i kurs- och utbildningsplaner.

Om förkunskapskrav

Avsnittet innehåller förklaringar till de vanligaste begreppen och de vanligaste frågorna kopplade till förkunskapskrav.

Checklista till respektive fördjupningsnivå

Avsnittet är uppdelat i de successiva fördjupningsnivåer som visar var i den svenska utbildningshierarkin en kurs/ett program placerar sig. Då regelverket för fördjupningsnivåernas förkunskapskrav skiljer sig åt kan det vara bra med en checklista som anger vad som är viktigt att tänka på när man ska utforma ett förkunskapskrav för respektive nivå.

Exempel på diskutabla förkunskapskrav    

Avsnittets syfte är belysa de vanligaste typerna av förkunskapskrav där flest tveksamheter uppkommer. Förkunskapskrav som speglar annat än vad som faktiskt krävs är problematiska ur flera aspekter. Sökande kan tolka sig obehöriga och låta bli att söka en utbildning alternativt söka en utbildning i onödan, kravet kan bidra till att sökande inte klarar av en utbildning eller kräver stora insatser under utbildningens gång. Felaktiga krav kan även konkurrera ut sökande med bättre kunskapsmässiga förutsättningar. Krav som är bristande eller otydliga bidrar också i högre grad felaktiga eller orättvisa behörighetsbeslut. Överklagande av behörighetsbeslut med bristfälliga krav generar remisser och ibland även tillsynsärenden.