- Stöd och service
- Studieadministration
- Antagning
- Tillträdesregler i korthet
Tillträdesregler i korthet
Hur antagning får och kan göras regleras av högskoleförordningens (HF) sjunde kapitel och av vår egen antagningsordning. I dessa regleras framförallt behörighet och urval.
Behörighet
Behörigheten delas in i grundläggande och särskild behörighet. Reglerna skiljer sig åt beroende på om de rör en utbildning på grundnivå eller avancerad nivå. Information om att skriva förkunskapskrav finns på Regler och rekommendationer för att skriva förkunskapskrav.
Grundnivå
Grundläggande behörighet för grundnivå
krävs för all högre utbildning och kan förenklat beskrivas som en avslutad utbildning på gymnasienivå inkluderande kärnämnena Svenska, Engelska, Matematik och Samhällskunskap. Förkunskapskravet Grundläggande behörighet ska anges på samtliga utbildningar på G1N-nivå. Grundläggande behörighet krävs även för studier på G1F-G2E-nivå även om det inte alltid framgår av förkunskapskravet.
Särskild behörighet för grundnivå för nybörjare (G1N-nivå)
är krav utöver den grundläggande behörigheten och får endast utgöras av gymnasiekurser* eller motsvarande, alternativt ett konstnärligt prov för program som leder till konstnärlig examen. De särskilda behörighetskraven som ställs ska vara helt nödvändiga för att studenten ska kunna tillgodogöra sig utbildningen.
*För krav utöver gymnasiekurser på denna nivå krävs yttrande från UHR. Begäran om yttrande söks via denna sida.
Särskild behörighet för grundnivå för icke nybörjare (G1F, G1E, G2F, G2E)
är krav bestående av gymnasiekurser, högskolekurser, högskolepoäng, yrkeslivserfarenhet eller andra omständigheter som bedöms vara helt nödvändiga för att studenten ska kunna tillgodogöra sig den sökta utbildningen.
Avancerad nivå
Grundläggande behörighet för studier på avancerad nivå
Formuleringen är ett juridiskt begrepp och gäller enbart program (magister-/masterprogram) på avancerad nivå. Det används ej för kurser på avancerad nivå. För att ha Grundläggande behörighet för avancerad nivå krävs en examen på grundnivå omfattande minst 180 högskolepoäng. Examen kontrolleras för att säkerställa att sökande kan ta ut en examen på avancerad nivå efter avslutat program.
Särskild behörighet till avancerad nivå (A1N, A1F, A1E, A2E)
är krav bestående av gymnasiekurser, högskolekurser, högskolepoäng, yrkeslivserfarenhet eller andra omständigheter som bedöms vara helt nödvändiga för att studenten ska kunna tillgodogöra sig den sökta utbildningen. Dessa krav kan anges både på program och kurser på avancerad nivå.
Behörighet för program som leder till en yrkesexamen
Förkunskapskrav bestäms av Universitets- och högskolerådet (UHR). Vi kan sänka dessa förkunskapskrav men om vi vill ställa högre eller fler krav än UHR bestämt behövs ett yttrande.
Urval
Syftet med urval är att anta de behöriga sökande med störst möjlighet till god studieframgång. Urval sker om det finns fler behöriga sökande än antal platser.
De möjliga urvalsgrupperna skiljer sig åt beroende på om en sökande sökt inom ansökningstiden (i tid) eller om en sökande söker efter ansökningstiden (sen ansökan).
Observera att det endast går att välja urval för behöriga sökande i tid. Sena behöriga sökande konkurrerar alltid enbart med det datum då deras sena ansökan var komplett för behörighet.
Sökande som bedöms obehöriga deltar aldrig i urval, de stryks och har ingen möjlighet att få plats på en utbildning.
Att välja urval till respektive fördjupningsnivå
Urval regleras av Högskoleförordningen, vilka urval som får användas till ett utbildningstillfälle beror på vilken placering utbildningen har i utbildningsstrukturen (d v s vilken successiv fördjupning utbildningen har).
Fakulteterna väljer ut vilket/vilka av de godkända urvalsgrupperna som de vill ha och alla sökande i tid som bedömts behöriga placeras i de urvalgrupper som fakulteterna bestämt ska användas.
Nedan följer en checklista för vad som är viktigt att tänka på till varje nivå när man ska välja urvalsgrupper till utbildningar.
Urval till utbildningar grundnivå som vänder sig till nybörjare (G1N-nivå)
- Minst 1/3 av platserna måste ges till sökande med gymnasiebetyg och minst 1/3 måste ges till sökande med högskoleprovsresultat. Den kvarstående tredjedelen kan väljas fritt (högskolepoäng, arbetslivserfarenhet eller större fördelning av betyg/högskoleprov).
- Platsgaranti kan användas om man tror att man kan ta emot alla behöriga sökande som söker i tid (sena sökande omfattas ej av platsgaranti).
- OBS! Önskas alternativa urval, andra urval eller att tilldela mindre än 1/3 av platserna till gymnasiebetyg eller högskoleprov måste tillstånd inhämtas från UHR i god tid före utlysningen. Undantaget är program som leder till konstnärlig examen.
Urval till utbildningar grundnivå som vänder sig till fortsättare (G1F-, G1E-, G2F-, G2E-nivå)
- Här kan urvalet väljas mer fritt. Kravet är att urvalet ska bestå av sakliga omständigheter och ha betydelse för utbildningen.
- Är t ex förkunskapskravet endast akademiska studier så är det ofta bäst att välja 100% akademiska poäng.
- Tänk över hur ni bäst matchar förkunskapskravet, vilka av de behöriga sökande har störst möjlighet till studieframgång?
- Till kurser med förkunskapskrav som baseras på akademiska meriter blir de behöriga som redan har akademiska meriter. Innan urval på gymnasiebetyg och högskoleprov väljs till dessa nivåer bör betänkas att det inte är självklart att alla behöriga sökande har inskickade gymnasiebetyg eller ett giltigt högskoleprov att konkurrera med. Risken finns att endast yngre sökande (som relativt nyligen avslutat gymnasiet och gjort högskoleprovet) tar större delen av platserna medan sökande med längre/äldre akademisk utbildningsbakgrund exkluderas.
- Platsgaranti kan användas om man kan ta emot alla behöriga sökande.
- Andra urval som yrkeslivserfarenhet och alternativa urval som arbets-/spelprov kan användas men förutsätter kontakt med Antagningen för genomgång för vad det innebär för arbete för er.
Urval till utbildningar på avancerad nivå
- Kravet är att urvalet ska bestå av sakliga omständigheter som har betydelse för utbildningen.
- Det är inte tillåtet att använda urval på gymnasiebetyg eller högskoleprov.
- Urval på 100% Akademiska poäng är vanligt, antalet räknas upp till maxvärdet 285. Beräkningen sker på alla avklarade högskolepoäng, oavsett nivå de avklarats på. Gäller även forskarutbildningspoäng.
- Platsgaranti kan användas om man kan ta emot alla behöriga sökande.
- Andra urval som yrkeslivserfarenhet och alternativa urval som arbets-/spelprov kan användas men förutsätter tidig kontakt med Antagningen för genomgång för vad det innebär för arbete för er.
Observera att meritvärdet för akademiska poäng alltid räknas ut sista anmälningsdag på registrerade meriter. Eventuella poäng som tillkommer i efterhand räknas inte med.
Meritvärdet för gymnasiebetyg räknas ut för de som har ett fullständigt gymnasiebetyg.
Reservantagning
Reservantagning hanteras av fakulteterna via NyA-webben.
Enligt reglerna ska reserver antas i den ordning de har blivit placerade i reservlistorna. Antagen reserv ska ha erbjudits plats på utbildningen innan nästa reserv kan kallas. Reservplacerad sökande kan inte erhålla utbildningsplats genom att närvara vid introduktionsmötet.
Sent anmälda sökande
Sökande som anmäler sig efter sista anmälningsdag, oavsett antagningsomgång, bedöms vara sena anmälningar. Anmälningarna handläggs i mån av tid.
Skillnaden mellan sökande i tid och de som söker sent är att sena inte tillåts konkurrera om en plats i enlighet med hur urvalet utannonserats. De får i stället ett meritvärde kopplat till det datum då deras anmälan är komplett. Sena anmälningar rangordnas efter alla som sökt i tid oavsett meriter.
För att inte ge studenter falska förhoppningar om antagning samt för att effektivisera handläggningstider är det viktigt att institutionerna stänger kurser för sen anmälan då det inte längre går att ta emot fler sökande. Observera dock att en stängning för sen anmälan är ett oåterkalleligt beslut, det går alltså inte att återöppna ett alternativ som en gång stängts.