- Stöd och service
- Studieadministration
- Salstentamen
Salstentamen
På denna sida finns samlad information om tentamen som genomförs i sal.
En tentamen som ska genomföras i sal hanteras av Lokaladministrationen för att säkerställa anonymiseringsprocessen.
Studenten måste vara anmäld för att komma in i tentamenssalen.
Student som inte är anmäld har möjlighet att komma till salen på tentamensdagen och om möjligt få en plats, men kan tidigast komma in i salen efter 45 minuter. En oanmäld student får endast komma in i salen om någon som är anmäld på tentamen inte kommer.
Linnéuniversitetet tillämpar inte efteranmälningar.
I de fall en tentamen inte beställs i via systemet Salstentamen måste tentamensunderlaget kopieras upp av lärare och lämnas i tentamensrummet på rätt ort senast kl 13.00 dagen före tentamensdagen. Detta för att tentamensvärdarna ska förbereda salens alla tentor med de förutsättningar som respektive tentamen kräver.
Salsplacering inför en tentamen görs 6-4 arbetsdagar före tentamensdagen och skickas ut till studenter, lärare, utbildningsadministratörer och tentamensvärdar via e-post.
Studenterna släpps in i salen 20-30 minuter före start mot uppvisning av giltig legitimation eller pass. Tidigast 50 minuter efter start får studenterna lämna salen för toalettbesök eller inlämning av tentamen.
Tentamensvärdarna övervakar att tentamen genomförs rättssäkert. I de fall misstanke om fusk förekommer kontaktas lärare och en rapport skrivs och skickas till lärare och Disciplinnämnd.
Skriven tentamen hämtas i tentamensrummet på den ort som angavs vid tentamensbeställningen. Tentamen kan hämtas tidigast 2 timmar efter skrivtiden.
Adress till Tentamensrum:
Kalmar, Culmen, vån2, rum Cu2014K
Växjö, Hus H, Plan 0
Länkar
Systemet Salstentamen (salstentamen.lnu.se)
Att tentera vid Linnéuniversitetet på lnu.se
Lokala regler för kurs och examination på grundnivå och avancerad nivå
Tentamensregler
Följande tentamensregler gäller vid Linnéuniversitetet.
Anmälan
Du måste vara registrerad på den kurs som du vill tentera av. Du anmäler dig till tentamenstillfället via studentwebben.
Vänd dig till din institution om det uppstår problem med anmälan.
Var observant när du anmäler dig så att du anmäler dig till rätt ort då vissa tentamenstillfällen ges på flera orter.
Du tenterar på den ort som du är antagen på.
Sista anmälningsdagen är alltid 9 arbetsdagar före tentamensdagen, så kallad efteranmälan är inte möjlig.
Du får din salsplacering senast 4 arbetsdagar före tentamensdagen. Din tentamen kan vara delad och placerad i flera salar.
Rättningen av tentamen är anonym vilket innebär att du vid din anmälan får en anonymiseringskod som du måste ha med dig till tentamen. Koden är synlig på sidan för anmälan till tentamen.
Det är viktigt att du avanmäler dig om du inte avser att tentera.
Tentamenstillfället
För att få tentera måste du uppvisa en giltig fysisk ID-handling.
Giltiga Id-handlingar är Svenskt EU-pass, Svenskt nationellt id-kort, Svenskt körkort, Svenskt SIS-märkt id-kort eller id-kort utfärdat av statlig myndighet, exempelvis Skatteverket.
Utländska medborgare utan svenskt personnummer kan legitimera sig med pass om det är tydligt och inplastat samt har text på engelska, franska eller spanska.
När du kommer in i tentamensalen gör du en markering på deltagarlistan vid ditt namn. Tentamensvärden hänvisar dig till din plats.
Endast angivna tentamenshjälpmedel får förekomma på bänken eller i dess närhet.
Elektronisk utrustning såsom ex mobiltelefon och smartklocka ska vara helt avstängda och placerade i väska eller jacka på avsedd plats.
Tentamenstillfället börjar vid utsatt tid och då stängs dörren till tentamenssalen.
Ingen får lämna tentamenssalen förrän efter 50 minuter.
Efter 45 minuter finns ett andra insläpp för dig som är anmäld och finns med på deltagarlistan men kommer försent.
Är du inte anmäld har du möjlighet att få tentera om någon som är anmäld på din tentamen inte kommer. Du kan då tidigast bli insläppt efter 45 minuter och du kan inte skriva med anonymiseringskod.
När du kommer till andra insläppet, efter 45 min, gäller ordinarie sluttid för tentamen. Du får inte längre skrivtid.
I tentamenssalen ska lugn och ro råda och inga samtal får förekomma.
Du ska ha med dig egna pennor och suddgummi samt linjal om det behövs. Du får inte låna material/hjälpmedel från annan tentand.
Du fyller i din kurs- och anonymiseringskod på försättsblad och samtliga inlämnade blad. Dessa uppgifter ska skrivas med blå eller svart kulspetspenna och under tentamenstiden.
Du får ha med dig dricka och något enklare att äta som inte är störande för övriga tentander. Observera att det råder nötförbud inom universitetet.
Inga pauser förekommer och du får inte lämna byggnaden under tentamen. Du kan exempelvis inte ta rökpaus eller gå ut för att betala en parkeringsavgift.
Vid toalettbesök skriver du din anonymiseringskod och tiden för när du går ut/in på avsedd lista.
När du har skrivit klart
Vid inlämnandet av tentamen ska samtliga papper vara försedda med anonymiseringskod samt kurskod.
Det är inte tillåtet att ta med något tentamensmaterial ut från tentamenssalen.
Tillsammans med tentamensvärden räknar du dina inlämnade handlingar och signerar på deltagarlistan att du har lämnat in din tentamen.
Efter inlämnad tentamen får du inte fortsätta skriva.
Visa hänsyn och lämna salen tyst.
Vilseledande och störande av ordning
Enligt högskoleförordningens 10:e kapitel får disciplinära åtgärder vidtas mot studerande som:
”med otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas,
stör eller hindrar undervisning, prov eller annan verksamhet inom ramen för utbildningen vid högskolan”
Elektronisk utrustning såsom mobiltelefon och smartklocka räknas alltid som otillåtna hjälpmedel och ska vara helt avstängda och placerade i jacka eller väska på angiven plats.
Vid misstanke om vilseledande eller störande beteende kontaktas ansvarig lärare och en rapport skrivs. Rapporten skickas till lärare som i sin tur gör en anmälan om disciplinärende till rektor och Disciplinnämnden. Disciplinnämnden kan besluta om varning eller avstängning från att delta på undervisning och examination i upp till sex månader.
Information om tentamen för studenter finns på lnu.se
Anmälan till tentamen
Anmälan till tentamen
Anmälan till tentamen sker i Ladok och ska ske senast 9 arbetsdagar före tentamensdagen. Efteranmälning är inte tillåtna. De studenter som missat sin anmälan har möjlighet att komma till salen och få en plats om någon som är anmäld till tentamen inte kommer. Insläppet sker då 45 minuter efter tentamen startat, dvs vid andra insläppet.
Studenten som ska tentera ska uppvisa giltig legitimation/pass. Vid ogiltig ID-handling får studenten inte tentera. Studenten ska även ta med sin anonymiseringskod.
Tentamen startar på utsatt tid. Student som kommer försent får invänta andra insläppet efter 45 minuter. Inlämning av tentamen och toalettbesök kan tidigast ske efter 50 minuter. Oanmäld student är välkommen till salen och får komma in och skriva i mån av plats på aktuell tentamen. Det vill säga; om en anmäld student inte kommer så får en oanmäld student ta denna plats.
Lärare som besöker tentamenssalen ska alltid uppvisa legitimation för tentamensvärden.
Mer om information om tentamen för studenter finns på lnu.se
Anonym salstentamen
Anonym salstentamen
En salstentamen är anonym p.g.a. att rättningsprocessen är anonymiserad.
Studenten skriver en personlig och unik anonymiseringskod på alla sina inlämnade tentamensblad.
Alla salstentor ska genomföras anonymt med undantag för gamla provmoment. Det är utbildningsadministratören som skapar tillfället i Ladok som markerar tillfället som anonymt. Anonymiseringskoden som används är en kombination av siffror och bokstäver, ex 0001-ABC.
När studenten anmäler sig till en tentamen skapas anonymiseringskoden och studenten får direkt sin anonymiseringskod. Studenten kan alltid se sin anonymiseringskod på anmälningssidan.
Giltiga id-handlingar
Giltiga id-handlingar vid tentamen
Studenten måste uppvisa en giltig fysisk ID-handling för att bli insläppt till tentamenssal.
För utländska studenter utan svenskt personnr krävs ett pass.
Nedan finns beskrivning av giltiga ID-handlingar. Detta är taget från UHR/högskoleprovet och vi hanterar ID-handlingar på samma sätt.
Godkända ID-handlingar
- Svenskt EU-pass
- Svenskt nationellt id-kort
- Svenskt körkort
Svenskt SIS-märkt id-kort eller id-kort utfärdat av statlig myndighet, exempelvis Skatteverket
Utländska medborgare utan svenskt personnummer kan legitimera sig med pass om det är tydligt och inplastat samt har text på engelska, franska eller spanska. För medborgare i ett EU/EES-land utan svenskt personnummer kan även ett giltigt nationellt id-kort användas som legitimation.
Information till examinator
Information om tentamen till examinator
En student, som tillsammans med samordnare på Studerandeavdelningen kommit fram till vilken anpassning som studenten har behov av under en tentamen, måste inför varje tentamen få ett beslut på om en anpassning får användas. Beslut måste fattas av examinator enligt rektorsbeslut.
För att underlätta för studenten finns en administrativ funktion i systemet Salstentamen, som har koppling mot Studerandeavdelningens Funka-system.
I funkasystemet finns alla studenter som har rekommenderad anpassning inlagda. Salstentamen känner av om en student har rekommenderad anpassning.
Examinatorn kan ha upp till 30 arbetsdagar på sig att fatta sitt beslut, dvs så snart studenten har anmält sig kan examinator fatta beslut. Det är studentens anmälningsdag som avgör när beslutet tidigast kan ske. Beslut måste fattas senast 7 arbetsdagar före tentamensdagen.
Studenten anmäler sig till sin tentamen i Ladok och får en markering i Salstentamen.
Dagen efter att studenten har anmält sig skickas ett meddelande ut till examinator om att beslut måste fattas. När examinator har fattat sitt beslut ser studenten, på sin sida i Salstentamen, att beslut är taget och vad beslutet innebär.
Rekommenderad webbläsare: Google Chrome
Studenten kan under hela anmälningsperioden justera sin anpassning dvs välja bort eller lägga till ett redan bortvalt alternativ.
När studenten justerar sin anpassning nollställs tidigare fattat beslut både i studentens vy och i beslutsvyn hos examinator. Examinator får då ett nytt meddelande om att nytt beslut måste fattas.
Den rekommenderade anpassning som studenten väljer att ta bort inför en tentamen kommer inte att visas för examinatorn.
Studenter som har rekommendation om förlängd tid vid salstentamen kan få en eller två timmar förlängd tid. Det är du som examinator som beslutar om studenten kan få förlängd tid, och om studenten får en eller två timmar extra. Om studenten har en rekommendation om förlängd tid så är studenten i behov av detta oavsett av ordinarie tid eller omfattning på tentamen.
En student som inte får något beslut salsplaceras utan anpassning i tentamenssal.
Examinator meddelar studenten då studenten blir nekad en anpassning.
Bakgrund
Studenter med funktionsnedsättning kan ansöka om riktat pedagogiskt stöd vid Linnéuniversitetet. För att en student ska beviljas pedagogiskt stöd måste hen uppvisa ett medicinskt underlag som styrker en varaktig funktionsnedsättning. Det är samordnarna för studenter med funktionsnedsättning som tar emot, bedömer och beviljar riktat pedagogiskt stöd utifrån det underlag studenten skickat in via ansökan i Nais, www.nais.uhr.se
Samordnaren beviljar beslutat eller rekommenderat stöd till studenten genom att utfärda ett så kallat Besked om riktat pedagogiskt stöd. Om studenten har rekommendationer om anpassningar vid salstentamen lägger samordnaren in samma anpassningar, som står i studentens besked om stöd, i ett digitalt system där systemet Salstentamen importerar informationen.
Att fatta beslut om rekommenderad anpassning
Examinerande lärare fattar beslut om en eller flera anpassningar kan beviljas studenten utifrån de mål som anges i kursens kursplan. Det är i relation till kursplanen som examinator bedömer om en anpassning kan godkännas, eller nekas om den strider mot och hindrar studenten från att nå kursmålen.
Förlängd tentamenstid
Anledningen till att en student kan behöva längre tid för att skriva sin tentamen beror på att hen har en funktionsnedsättning som påverkar tentamenssituationen. Till exempel kan en läs- och skrivsvårighet leda till att studenten behöver längre tid på sig för att hinna läsa och förstå tentamensfrågorna och för att hinna skriva och svara dem. Ett annat exempel är studenter med smärtproblematik och/eller koncentrationssvårigheter, som kan behöva längre tid för att ha möjlighet att kunna ta pauser under tentamen.
Tentamens syfte, innehåll och struktur påverkar hur mycket tid som krävs för att hinna bli klar. Att läsa och förstå långa frågeställningar och/eller hinna skriva och läsa igenom längre svar, tar längre tid.
Följande frågeställningar kan hjälpa examinatorn inför ett beslut om förlängd tid.
- Vad är det för typ av tentamen, vilket är innehållet och syftet?
- Är det en tentamen där studenten ska skriva långa, utförliga svar eller är det korta, snabba frågor?
- Är det många frågor som kräver kortare svar, eller färre som kräver mer text och ett mer omfattande resonemang?
- Är det en 1-X-2 frågor? Ja och nej frågor? Eller öppna frågeställningar som kräver att studenten resonerar och svarar i löpande text?
- Hur många poäng är tentamen på och påverkar detta svårighetsgraden? Kan detta vägleda dig i hur mycket extra tid du bedömer är rimligt?
Dator
När en student har en rekommendation om att skriva på en dator innebär detta att studenten skriver sina svar i ett Word-dokument på en av tentamensenhetens datorer.
När en student beviljas dator vid salstentamen kommer hen också kunna använda dessa stödprogram under sin tentamen. Om tentamen syftar till att testa språkliga färdigheter behöver tentamensenheten meddelas för att kunna boka en dator till studenten utan till exempel StavaRex eller SpellRight.
Alla datorer är utrustade med stödprogrammen Appwriter, StavaRex och SpellRight. Appwriter är ett talsyntesprogram som gör det möjligt att lyssna på text, genom att markera text i dokumentet kan en få det uppläst av talsyntesen. StavaRex är ett avancerat rättstavningsprogram som rättar till stavfel och grammatikfel på svenska. Spellright gör motsvarande på engelska.
Dator med talsyntes
Anpassningen dator med talsyntes: examinator godkänner och rättande lärare hanterar uppladdning av tentan i Word-format via systemet Salstentamen.
Dator med ZoomText
Om en student har en rekommendation om att använda en dator med Zoomtext innebär detta att rättande lärare måste ladda upp tentamensdokumentet via länk i systemet Salstenamen. Examinator godkänner anpassningen.
Zoomtext är ett program med skärmförstoring och skärmläsare. Studenten kan använda programmet för att få text eller bilder på skärmen förstorad samt kunna lyssna på text, menyer eller inställningar på skärmen genom skärmläsare.
Systemet Salstentamen: https://salstentamen.lnu.se/
Guide för examinator:
Information till lärare
Information om tentamen - Lärare
Inför en salstentamen beställer du din tentamen via systemet Salstentamen. Du kan förbereda din tentamen så snart anmälningsperioden är öppen och du kan skicka in beställningen så snart anmälningsperioden är stängd.
Rekommenderad webbläsare: Google Chrome
En beställd tentamen skickas till rätt tentamensort och returneras till tentamensrummet på din ort.
Det är viktigt att du, vid beställning av tentamen, uppger det telefonnummer som tentamensvärdarna kan nå dig på under tentamen. Detta för att studenterna ofta har frågor som rör tentamen.
Det är också viktigt att du uppger vilken tid du besöker tentamenssalen under tentamenstiden.
I de fall du har en student med funktionsnedsättning som ska använda talsyntes eller Zoomtext under tentamen måste Tentamensadministrationen få din tentamen i word-format. Du får meddelande i din e-post om du har studenter som kräver en insats från dig som lärare. Det finns två sätt att lämna in word-filen till tentamen, välj det ena av nedanstående:
- Ladda upp din tentamen i word-format direkt i systemet. Observera att det endast behövs en fil oavsett antal studenter som behöver filen.
- Lämna in USB-minne till tentamensrummet på aktuell ort före kl 13.00 dagen före tentamensdagen. Inlämnat USB-minne skickas tillbaka i lådan med skrivna tentamen.
Ett USB-minne till respektive student behövs. Lämna ett kuvertet med USB-minne märkt med kurskod, tentamensdatum och lärarnamn.
Systemet Salstentamen: https://salstentamen.lnu.se/
Information till utbildningsadministratör
Information till utbildningsadministratör
I systemet Salstentamen skapas förutsättningarna för att en tentamen ska kunna genomföras i sal. Lokaladministrationen bokar salar i TimeEdit som sedan hämtas in av Salstentamen.
Lokaladministrationen öppnar platser för de olika tidsspannen.
Öppning av platser sker:
Hösttermin - v15
Vårtermin - v40
Tidsspann för en salstentamen:
- kl 08.00-13.00, vardagar
- kl 14.00-19.00, vardagar
- kl 18.00-22.00, vardagar
- kl 12.00-17.00, lördagar och söndagar
Starttiden är densamma för alla tentamenstillfällen, men sluttiden måste vara inom tidsspannet.
För att skapa ett tentamenstillfälle för tentamen i sal krävs tre steg.
Rekommenderad webbläsare: Google Chrome
- Platser måste först bokas i systemet Salstentamen.
- Aktivitetstillfälle skapas i Ladok
- Aktivitetstillfället kopplas mot bokade platser i Salstentamen
Utbildningsadministratören bokar in så många platser som behövs på orten den aktuella dagen och aktuellt tidsspann. Vid bokningen presenteras den anmälningsperiod som gäller för vald dag. Därefter skapar administratören ett aktivitetstillfälle i Ladok med typen ”Salstentamen”.
Salstentamen hämtar alla aktivitetstillfällen med typen Salstentamen och utbildningsadministratören ska sedan koppla samman aktivitetstillfället till sina bokade platser.
När tillfälle ändras till ex hemtentamen, ställs in eller raderas måste kopplingen mot platser alltid först plockas bort. När ett tillfälle är kopplat måste information om tentamen läggas till såsom lärare och examinator.
En lärare eller examinator som inte kan läggas in saknar sin roll i Salstentamen. Lokaladministrationen lägger på rollen som behövs.
Salstentamen hämtar anmälda studenter inom anmälningsperioden.
Anmälningsperioden är 30 arbetsdagar och sista anmälningsdagen är alltid 9 arbetsdagar före tentamensdagen. Slutdatumet får aldrig ändras p.g.a. all administrativ hantering som krävs efter anmälningsperioden slut. Beräkna dagarna manuellt och använd INTE Ladoks funktion "Beräkna anmälningsperiod" då detta skapar fel i Salstentamen.
Dag 6-4 före tentamensdagen salsplacerar Lokaladministrationen alla anmälda studenter. Meddelande skickas ut till studenter, utbildningsadministratörer, lärare och tentamensvärdar om vilken sal som gäller för tentamen.
Utbildningsadministratör, lärare och examinator får information om tentamenstillfällena via e-post .
Efter genomförd tentamen skickas deltagarlistor för anonym tentamen till utbildningsadministratören.
Systemet Salstentamen https://salstentamen.lnu.se/
Student med behov av anpassning
Student med behov av anpassning
Dagen efter att studenten har anmält sig till sin tentamen i Ladok skickas ett meddelande ut till examinator om att beslut måste fattas. När examinator har fattat sitt beslut ser studenten, på sin personliga sida i Salstentamen, att beslut är taget, vad beslutet innebär och vem som har fattat beslutet.
Studenten kan under hela anmälningsperioden justera sin anpassning, d.v.s. välja bort eller lägga till ett redan bortvalt alternativ. När studenten justerar sin anpassning nollställs tidigare fattat beslut både på studentens sida och i beslutsvyn hos examinator. Examinator får då ett nytt meddelande om att beslut måste fattas.
De rekommenderade anpassningar som studenten väljer att ta bort inför en tentamen kommer inte att visas för examinatorn.
En student som inte får något beslut salsplaceras utan anpassning i tentamenssal.
Examinator meddelar studenten då studenten blir nekad en anpassning.
Beställ tryck av tentamen
Beställ tryck av tentamina
Beställning av tentamen görs via systemet Salstentamen. Funktionen att beställa en tentamen via systemet är utvecklad för att förenkla beställningsprocessen samt en förberedelse för kommande skanningsfunktion.
Genom att beställa tentamensmaterial via systemet Salstentamen säkerställer vi att tentamensunderlaget delas ut till rätt studentgrupp och att vi får med all nödvändig information i beställningen.
Rekommenderad webbläsare: Google Chrome
I formuläret för beställning av tentamen hämtar systemet Salstentamen kurskoder, datum m.m. från Ladok. Det är endast personliga läraruppgifter som måste fyllas i. Antalet anmälda studenter avgör hur många kopior på tentamen som ska tryckas.
Så snart anmälningsperioden för en tentamen öppnas kan en tentamensbeställning förberedas. Alla uppgifter kan fyllas i och alla filer kan läggas till. När formuläret är ifyllt och en tentamensfil är bifogad finns det möjlighet att välja att tentamensbeställningen ska skickas automatiskt. Beställningen skickas då dagen efter att anmälningsperioden är slut. I annat fall kan beställningen tidigast göras dagen efter anmälningsperioden är slut och senast fyra (4) arbetsdagar före tentamensdagen.
Varje tentamen i systemet Salstentamen kräver en beställning. Det är endast den lärare som är inlagd, av utbildningsadministratör, på aktuell tentamen som kan beställa tentamen. I de fall det finns flera lärare som ska lämna in tentamensunderlag, kommer alla lärare, där utbildningsadministratören har markerat att läraren har en tentamensdel, kunna göra sin beställning.
Det är möjligt att skicka in beställning på en tentamen flera gånger. Detta för att kunna skicka in en ny version av tentamen i de fall den förra var felaktig. På kartongbladet kommer ett BokningsID, beställningsdatum och tid för beställningen skrivas ut. På så sätt säkerställs att den senaste inskickade tentamensversionen ersätter den förra.
För tentamenstillfällen på andra orter än Kalmar och Växjö är det inte möjligt att beställa en tentamen då det inte går någon transport till dessa orter. Däremot är det möjligt att ladda hem försätts- och kartongblad för att skicka vidare till andra orter. Detta görs av läraren.
Alla bifogade filer ska vara i pdf-format.
Vid varje beställning skickar systemet en kopia på beställningen inklusive bifogade filer, till Universitetsarkivet.
Systemet Salstentamen https://salstentamen.lnu.se/
Systemet Salstentamen
Systemet Salstentamen
Rekommenderad webbläsare: Google Chrome
Systemet Salstentamen är ett administrativt system för att hantera tentamen i sal och är utvecklat för Linnéuniversitetet.
I systemet hanteras salar, platser, tentamenstillfällen, anmälda studenter och studenter med rekommenderad anpassning vid tentamen.
Även salsplacering av studenter, bokning av tentamensvärdar och beställning av tentamenstryck sker i systemet.
Användare är lokaladministrationen, utbildningsadministratörer, lärare, examinatorer, studenter med rekommenderad anpassning vid tentamen och tentamensvärdar.
En ny utbildningsadministratör får tillgång till systemet efter en introduktion. Övriga användare får tillgång till funktioner efter begäran.
Utbildningsadministratör bokar platser inför en tentamen och kopplar samman platserna med inlagt aktivitetstillfälle i Ladok.
Utbildningsadministratörer svarar på frågor som rör anmälan.
Anmälda studenter hämtas, under hela anmälningsperioden, in från Ladok till Salstentamen.
Endast den examinator som finns inlagd i Salstentamen på aktuellt tentamentstillfälle kan fatta beslut om anpassning inför kommande tentamen.
Endast lärare som är inlagda i Salstentamen på aktuellt tentamentstillfälle får information om kommande tentamen, kan beställa tentamen och kan ladda upp word-fil till talsyntes/zoomtext.
Lärare får meddelande om att beställa sin tentamen för tryck och i vilken sal studenterna är placerade. Lärare får också information om det finns studenter med en anpassning som kräver att läraren måste göra något, ex vid talsyntes.
Studenter får meddelande om sin salsplacering via mail.
Systemet Salstentamen https://salstentamen.lnu.se/
Utlämning av tentamen
Utlämning av tentamen
Beställning av egen tentamen och/eller exempeltenta sker via länken nedan.
Tentamen skriven i Kalmar med tentamensdatum 1 mars 2021 eller senare skannas efter beställning från lärare och distribueras digitalt till respektive student. Samma gäller för tentamen skriven i Växjö fr.o.m. HT 2021.
Skannade tentor distribueras automatiskt till student och de hittar sin tenta på Mina sidor via studentwebben.
Beställning som gäller tentamen som inte har skannats och därmed inte finns tillgänglig i Infocenter hänvisas vidare till aktuell lärare/administratör för hantering.
Beställning av exempeltenta kan göras tidigast 15 arbetsdagar efter tentamensdatum.
Skanning av tentor
Skanning av rättad tentamen
Från och med höstterminen -21 erbjuder vi skanning av tentamen oavsett vilken av våra orter (Kalmar, Växjö, Ljungby, Västervik, Oskarshamn) som tentan skrivs på. Detta gäller tentor som beställs via systemet Salstentamen och som trycks av Copycenter/tentamenstryck. Egentryckta tentamen skannas inte. För att skanning av rättad tentamen ska kunna genomföras krävs att vi använder rätt anonymiseringskod. Vi ska alltid använda prefixet siffror+bokstäver, exempelvis 0001-ABC. För Ljungby, Oskarshamn och Västervik gäller speciell rutin som berörda lärare och administratörer informerats om.
Använder du inte redan systemet Salstentamen för beställning av tentamen så är det hög tid att börja. Du kan läsa mer om Salstentamen här.
Så här går det till
- Tentamensunderlag beställs, precis som innan, via Salstentamen. Läs mer under kapitel Beställ tryck av tentamen.
- Efter genomförd rättning och resultatregistrering i Ladok lämnas tentamen på avsedd plats i tentarum i Kalmar eller Växjö. För att säkerställa en rättssäker process vill vi att du lämnar in dina tentor för skanning i kartongen som dina tentor levererades i.
- Copycenter/tentamenstryck skannar in tentorna som automatiskt distribueras till respektive student via studentwebben och tenta.lnu.se. En notis visar studenten att det finns en ny inskannad tenta att se och ladda ned. Ansvarig lärare informerar studenterna om att de kommer att få sin tenta distribuerad via studentwebben.
- Inskannade tentamen arkiveras i två år och Infocenter kan vid behov tillhandahålla exempeltentor till studenter samt originaltenta till lärare, som inte har tillgång till det digitala arkivet. Exempeltentor beställs som tidigare av studenter via följande formulär.
Eftersom rättade tentor är en offentlig handling får vi ofta in förfrågningar på exempeltentor (en kopia på tenta med högsta betyg). För att underlätta den administrativa processen kring detta vill vi att du som rättande lärare pekar ut en lämplig exempeltenta i samband med att du skickar tentorna till skanning. Lägg gärna en liten notis om detta i kartongen med tentorna.
Frågor gällande skanning tar vi emot via tentamenstryck@lnu.se