Ringa och surfa utomlands

Att ringa och surfa i utlandet kan innebära höga kostnader om du inte har koll på vad som gäller för ditt abonnemang och för landet som du befinner dig i. Tänk på att alltid koppla upp dig på WIFI om detta finns.

Se nedan information om vad du ska tänka på när du befinner dig i utlandet.

Resor inom EU/ESS

Du ringer och skickar sms till svenska nät för samma pris som hemma när du befinner dig i EU/ESS (Obs: Storbritannien, Schweiz, Serbien, Montenegro är inte med i EU(ESS)
När du ringer till ett nummer med annan landskod än Sverige blir det en kostnad, för priser se nedan länk. Du surfar också som hemma, upp till 10GB/mån. Mobilsurf har en kostnadskontroll, se rubrik nedan.

https://www.telia.se/foretag/utomlands

Resor utanför EU/ESS

Om du ska ut på resa utanför EU/EES, se samtalskostnader via länken: 

Här kan du se vad det kostar att ringa, skicka SMS och surfa i olika länder.

Kostnadskontroll mobilsurf

Tjänsten "Kostnadskontroll" hjälper dig hålla koll på mobilkostnaderna under utlandsresan. Tjänsten ligger som standard på 500 kr på universitetets alla abonnemang och du får en sms-notifiering strax innan ditt gränsvärde uppnåtts. "Kostnadskontroll" betyder i praktiken att du under en kalendermånad kan surfa upp till gränsvärdet utomlands innan din anslutning till internet bryts.

Inaktivera "dataroaming"

Om du vill minimera risken för oförutsedda utgifter vid utlandsvistelse kan du inaktivera dataroaming innan resan.

Så här gör du det:

Iphone
Välj Inställningar > Allmänt > Mobilnät
En meny kommer upp där du enkelt avaktiverar mobildata.

Android
Välj Inställningar > Trådlöst och nätverk > Mobila nätverk.
Avmarkera i menyn: Dataroaming

Spärr för utlandssamtal

För att öka säkerheten och minimera risker för att utsättas för kapningar som kan leda till oönskade samtalskostnader, inför Telia utlandsspärrar i Touchpoint Plus. Spärren gäller för alla användare från och med 5 april 2023.

Utlandsspärren innebär att alla mobilnummer på Linnéuniversitetet spärras så att det inte går att ringa till de utlandsdestinationer som ofta förekommer i bedrägerisamtal.

Du som behöver kunna ringa till dessa destinationer kan begära undantag från spärren. Välkommen att kontakta infocenter via mejl info@lnu.se för vidare information. 

Spärr för vidarekoppling

Telia inför också en spärr för vidarekoppling av samtal till utlandet förutom till:

+47  Norge
+45  Danmark
+358 Finland
+49  Tyskland