- Stöd och service
- UB – för dig som undervisar
- Akademisk integritet
Akademisk integritet
Akademisk integritet handlar om att främja ärlighet, ansvar och etiskt beteende i akademiska miljöer. Det innebär att forskare, studenter och lärare följer etiska riktlinjer och normer som är centrala för produktion och spridning av kunskap.
I vårt kunskapssamhälle, där information och expertis är centrala delar, är det avgörande att den information vi delar och bygger på är korrekt, pålitlig och etiskt framställd. Akademisk integritet fungerar som en grund för att säkerställa att forskningen och utbildningen vi deltar i och bidrar till, bygger på hållbara och etiskt försvarbara principer.
Informera studenterna om plagiering
Genom information till studenterna går det att undvika en stor del av den plagiering som sker omedvetet. Refero är ett webbaserat läromedel som utvecklats för just detta ändamål. Det är emellertid viktigt att inte bara hänvisa studenterna till guiden utan även att ge dem möjlighet att diskutera plagiering vid ett lektionstillfälle.
Vanliga frågor som uppstår är:
- Vad utgör allmänt känd kunskap i den aktuella kursen?
- Vad betraktas som plagiat?
- Hur hanterar man texthänvisningar när man bygger ett stort textavsnitt på information från en enda källa?
En annan resurs som du som lärare kan använda tillsammans med dina studenter är utbildningsmaterialet Integrity Games som är framtaget av European Network for Acedemic Integrity.
Det finns ett quiz inbyggt i Refero som har som syfte att testa studentens kunskaper efter att de tagit del av innehållet. Om du vill kan du ta inspiration av frågorna för att skapa ett eget quiz i Moodle. Observera att det quiz som tidigare har använts i Moodle inte längre rekommenderas då det inte är uppdaterat.
Öva akademiskt skrivande för att undvika plagiering
Även studenter som fått information om plagiering känner ofta en stor osäkerhet kring hur andras material kan integreras i den egna texten. Det är därför viktigt att studenterna får tillfälle att öva under förhållanden där de kan känna sig trygga att inte utlämnas till disciplinära åtgärder om de gör fel. Att lära sig skriva akademiskt är en process som kräver övning och måste få ta tid. Tänk också på att bygga in progression i kursen eller programmet.
I Studieverkstaden erbjuds både undervisning och handledning i akademiskt skrivande, med inriktning på bland annat den akademiska uppsatsens struktur och frågor som rör referenshantering och plagiat.
Akademisk integritet och generativ AI
Generativ AI kan skapa text, bild, musik och kod. The European Network for Academic Integrity (ENAI) har tagit fram rekommendationer för etisk användning av AI-verktyg i akademin. De betonar vikten av transparens och öppenhet om varifrån idéer och innehåll kommer, även vid användning av AI-verktyg.
Eftersom generativ AI skapar innehåll baserat på sannolikhet utifrån en stor mängd data, är det inte säkert att det genererade innehållet är korrekt, objektivt eller hänvisar till pålitliga källor. Det går därför inte att hänvisa till ett AI-verktyg som författare eller källa.
Riktlinjer för om och hur AI-verktyg får användas eller inte kan skilja sig åt beroende på uppgift, ämne och sammanhang. Var tydlig med om och i så fall hur AI-verktyg får användas i respektive uppgift och ha en dialog med studenterna om generativ AI. Lärare kan få stöd av Sektion Högskolepedagogik via resursen Guide till framgångsrik kurs.
Plagiatupptäckarsystem
På Lnu finns för närvarande plagiatupptäckarsystemet Ouriginal som lärare kan använda för att kontrollera förekomst av plagiering i studentuppsatser. För att kunna använda Ouriginal måste du först skaffa ett konto, det gör du genom att skicka en mailförfrågan till utbildningsmiljo_AT_lnu.se med ditt namn och universitet. För information om hur du kan använda Ouriginal i MyMoodle finns filmer som demonstrerar.
Resurser för akademisk integritet
Webbresurser
- AI i högre utbildning, ett avsnitt i Lnu:s resurs Guide till framgångsrik kurs som är en samlad resurs för kunskapsläget inom kursdesign för såväl nätbaserade som campusbaserade kurser.
- Refero är ett webbaserat läromedel som har skapats för att hjälpa studenter inom högre utbildning att lära sig mer om akademisk integritet och förstå vad referenshantering innebär. I slutet av guiden finns ett quiz som studenterna kan göra för att testa sin kunskap och som lärare kan använda som inspiration för att skapa egna quiz i Moodle.
- General Guidelines for Academic Integrity European Network for Academic Integrity (ENAI) har tagit fram rekommendationer om etisk användning av AI-verktyg i akademin.
- The Integrity Games är ett utbildningsmaterial om akademisk integritet framtaget av European Network for Academic Integrity (ENAI).
- Information till studenter om GenerativAI är ett dokument att dela med studenter med tips och råd gällande användning av generativ AI i studierna.
Böcker
- Carroll, J. (2007). A handbook for deterring plagiarism in higher education. 2. ed. Oxford Centre for Staff and Learning Development.
- Henriksson, A-S. (2008). Att förebygga plagiat i studentarbeten - en pedagogisk utvecklingsmöjlighet. Uppsala universitet.
- Pecorari, D. (2013). Teaching to avoid plagiarism : how to promote good source use. Open University Press.
Etikkommittén Sydost
Om du handleder studenter på kandidat-, magister- eller masternivå kan du hänvisa dem till Etikkommittén Sydost om de har frågor om de forskningsetiska aspekterna av sitt arbete. Samma sak om du som handledare har frågor om detta.