Medieresurser

Material som finns på universitetsbiblioteket

Böcker, artiklar, tidskrifter, databaser med mera som universitetsbiblioteket tillhandahåller är sökbara på universitetsbibliotekets webbsida. 

Du hittar samtliga universitetsbibliotekets tidskrifter i vår söktjänst OneSearch. De flesta av våra e-tidskrifter finns även i BrowZine där du kan samla dina favorittidskrifter i en egen bokhylla, spara artiklar och lägga bevakningar. 

Kurslitteratur köps alltid in till universitetsbiblioteket som e-bok då det är möjligt, annars i ett fåtal tryckta exemplar varav ett referensexemplar. Information om vad som är kurslitteratur hämtas från litteraturlistor i Kursinfo/Ladok. Svenska titlar finns mycket sällan att köpa som e-böcker för akademiska bibliotek. 

Att länka till e-resurser 

Om du vill lägga länkar till universitetsbibliotekets e-böcker eller andra e-resurser, till exempel i ett kursrum eller i en litteraturlista, behöver du känna till följande: 

För att en länk till någon av våra e-resurser ska fungera utanför campus krävs att den går genom Lnu:s proxyserver vilket den automatiskt gör om du länkar till OneSearch eller vår databaslista. Länkar du istället direkt till artikeln/boken/databasen behöver du lägga till proxyserverns webbadress https://proxy.lnu.se/login?url= omedelbart före direktlänken.

Material som inte finns på universitetsbiblioteket

”Get it now” är en tjänst för direktleverans av artiklar i PDF-format. Den är tillgänglig för universitetets personal och inkluderar en stor mängd artiklar från tidskrifter som biblioteket inte prenumererar på men på detta sätt kan erbjuda åtkomst till. Tjänsten är integrerad i OneSearch och nås genom att aktivera “Inkludera material som biblioteket inte har” under rubriken “Förbättra din sökning”. 

För att få tillgång till annat material som inte finns hos UB kan du beställa fjärrlån eller lämna inköpsförslag. Fjärrlån är kostnadsfritt för anställda. Om det gäller inköp av obligatorisk kurslitteratur, ange i formulärets kommentarsfält: kurskod, vid vilken ort kursen ges samt om det är en distanskurs. 

Önskemål från institutionen om ny tidskriftsprenumeration eller databas skickas till forvarv@lnu.se.