- Styrning och regelverk
- Kunskapsmiljöer Linné
Kunskapsmiljöer Linné
För att möta vår tids samhällsutmaningar krävs bred kunskap och samarbete över ämnesgränserna. Därför samlar Linnéuniversitetet framstående och nytänkande forskning, utbildning och samverkan i något vi kallar kunskapsmiljöer. På den här sidan finns information om våra tio Kunskapsmiljö Linné och bakgrunden till dem.
Linnéuniversitetet har inrättat tio kunskapsmiljöer Linné som verkar för samhällsrelevanta och utmaningsdrivna idéer och samarbeten inom och utanför universitetets gränser. Syftet med kunskapsmiljö Linné är dels att föra kunskapen utåt till det omgivande samhället, dels att agera katalysatorer för innovativa idéer och samarbeten inom forskning och utbildning kring specifika samhällsutmaningar. Varje kunskapsmiljö samlar kompetens och resurser över ämnes- och fakultetsgränser för att möta dessa samhällsutmaningar.
Våra kunskapsmiljöer Linné fokuserar på utmaningar inom följande områden: utbildning, material, vatten, digitalisering, miljö, hälsa, demokrati, migration, turism och styrning. Varje Kunskapsmiljö Linné knyter samman lärare och forskare från olika ämnen, institutioner och fakulteter för att ta ett mångsidigt grepp om samhällsutmaningarna inom dess område.
Tankarna som genomsyrar våra kunskapsmiljöer har en tydlig plats i vår vision 2030 och Kunskapsmiljöer är ett av våra fem mål i vårt målarbete 2021–2025. De fanns med i universitetets visions- och strategidokument En resa in i framtiden 2015-2020 redan när Linnéuniversitetet bildades.
Kunskapsmiljö Linné
Nedan kan du läsa mer om respektive Kunskapsmiljö Linné och hitta kontaktuppgifter till föreståndaren för varje kunskapsmiljö.
-
Kunskapsmiljö Linné: Avancerade material Det behövs nya typer av material för att möta aktuella och framtida utmaningar inom områden som energi, resurser, hälsovård och livsmedel. Syftet med…
-
Kunskapsmiljö Linné: Digitala transformationer Utmaningarna inom området digitalisering är många och hur vi hanterar dem är avgörande för framtiden. Syftet med kunskapsmiljön Digitala transformationer…
-
Kunskapsmiljö Linné: En ifrågasatt demokrati Den fria världen står inför sin största utmaning sedan Berlinmurens fall: ifrågasättandet av den liberala demokratin. Syftet med kunskapsmiljön En…
-
Kunskapsmiljö Linné: Grön hållbar utveckling Utmaningarna inom området klimat och miljö är stora och hur vi hanterar dem är avgörande för vår framtid här på jorden. Syftet med kunskapsmiljön Grön…
-
Kunskapsmiljö Linné: Hållbar hälsa God hälsa för alla i vår tid kräver att vi bemöter ett antal utmaningar: befolkningsförändringar, medborgares engagemang, förändrade sjukdomsmönster, traumatiska…
-
Kunskapsmiljö Linné: Hållbar turism Syftet med vår kunskapsmiljö är att inspirera och stödja tvärvetenskapliga insatser i samband med turismens omvandling mot hållbarhet. I detta syfte organiserar vi…
-
Kunskapsmiljö Linné: Migrationens möten Global migration utgör en av samtidens största utmaningar. Syftet med kunskapsmiljön Migrationens möten är att samla forskning, utbildning och samverkan om…
-
Kunskapsmiljö Linné: Mobilisering och styrning för en hållbar omställning I vår kunskapsmiljö tar vi Agenda 2030 och dess 17 olika hållbarhetsmål på allvar. Vad innebär dessa samhällsutmaningar för…
-
Kunskapsmiljö Linné: Utbildning i förändring Kunskapsmiljön Utbildning i förändring (UiF) är en gemensam plattform för elva forskningsmiljöer. Vi integrerar utbildning, forskning och samverkan i…
-
Kunskapsmiljö Linné: Vatten Att hantera jordens vattenresurser på ett hållbart sätt är en stor utmaning. Syftet med kunskapsmiljön Vatten är att möta denna samhällsutmaning genom att samla och sprida…
Café Linné Special om Kunskapsmiljö Linné
Under läsåret 2021/22 sände vi sju förlängda Café Linné Special med fokus på våra inrättade Kunskapsmiljöer Linné.
Café Linné Special om Avancerade material
I denna förlängda specialversion som sändes den 13 maj 2022 deltar Per Nilsson, docent på institutionen för kemi och biomedicin, Per Lindström Lussi, universitetslektor på institutionen för maskinteknik, och Päivi Jokela, docent på institutionen för informatik. Tillsammans berättar de om den forskning, utbildning och samverkan som utgör grunden i deras kunskapsmiljö.
Café Linné Special om digitala transformationer
I denna förlängda specialversion som sändes den 8 april 2022 handlar det om möjligheterna och utmaningarna med digitalisering och hur Digitala transformationer en kunskapsmiljö. Utmaningarna inom området digitalisering är många och hur vi hanterar dem är avgörande för framtiden. Syftet med kunskapsmiljön Digitala transformationer är att möta dessa samhällsutmaningar genom att utveckla och sprida den kunskap som krävs för att skapa digitalt kompetenta människor och organisationer, som i sin tur kan skapa ett hållbart digitalt samhälle. Vi får veta mer om ett spännande projekt med avatarer i skolmiljö och så blir det quiz.
Deltar gör Anita Mirijamdotter professor i informatik, Erdelina Kurti, postdoktor i informatik och Kerstin Hansson lektor i pedagogik.
Café Linné Special om hållbar hälsa
I denna förlängda specialversion som sändes den 10 december 2021 deltar Cornelia Witthöft, professor i livsmedelsvetenskap, Stefan Lagrosen, professor i företagsekonomi och Emina Hadziabdic, institutionen för hälso- och vårdvetenskap. Tillsammans berättar de om den forskning, utbildning och samverkan som utgör grunden i deras kunskapsmiljö.
Café Linné Special om Grön hållbar utveckling
I denna förlängda specialversion som sändes den 5 mars 2021 deltar Johan Bergh, professor i skogsskötsel, Mathilda Tham, professor i design och Jörgen Forss, universitetslektor och prefekt på institutionen för byggd miljö och energiteknik. Tillsammans berättar de om den forskning, utbildning och samverkan som utgör grunden i deras kunskapsmiljö. Hur har de funnit varandra, vad utmärker deras studenter och vad vill de ha åstadkommit om tio år?
Café Linné Special om Vatten
Den 23 april sändes Café Linné Special med fokus på Kunskapsmiljöer Linné – Vatten. I detta avsnitt deltar Jarone Pinhassi, professor i mikrobiologi och projektledare för kunskapsmiljön, Hanna Farnelid, docent i marin ekologi, och Per Servais, professor i internationellt företagande. Tillsammans berättar de om den forskning, utbildning och samverkan som ryms inom deras kunskapsmiljö. Hur ska vi hantera jordens vattenresurser på ett hållbart sätt och hur skapar och förvaltar vi en hälsosam vattenmiljö?
Café Linné Special om Utbildning i förändring
Den 4 juni var det fokus på Kunskapsmiljöer Linné – Utbildning i förändring.
I detta avsnitt deltog Andreas Nordin, docent, och Ulrika Bossér, universitetslektor, båda på institutionen för pedagogik och lärande. Tillsammans berättade de om den forskning, utbildning och samverkan som utgör grunden i deras kunskapsmiljö. Hur illa ställt är det med den svenska skolan och är det rätt att PISA-mätningen får så stor uppmärksamhet i media? Det blev också ett samtal om kunskapsmiljöns arbetssätt och hur de första två åren har varit.
Deltig gjorde även Anna Bengtsson, verksamhetsutvecklare på utbildningsförvaltningen i Växjö kommun för att kort berätta om ett pågående samverkansprojekt ”Växjös modeller och arenor för skola på vetenskaplig grund” .
Café Linné Special om En ifrågasatt demokrati
I denna förlängda specialversion, som sändes den 15 oktober 2021, stiftade vi bekantskap med Kunskapsmiljö Linné – En ifrågasatt demokrati. Deltog gjorde Mats Sjölin, professor i statsvetenskap, Pernilla Severson, docent i media- och kommunikationsvetenskap och Tobias Bromander, universitetslektor i statsvetenskap.
Tillsammans med moderator Tove Nordén berättade de om arbetet i kunskapsmiljön och om samhällsutmaningen. Det blev filmvisning, panelsamtal och framtidsspaning. Vi testade också deltagarnas förmåga att sålla ut falska nyheter från riktiga.