Kunskapsmiljöer Linné
Här hittar du information om arbetet med att utveckla Kunskapsmiljöer Linné.
Kunskapsmiljöer samlar utbildningar, forskning och samverkan kring samhällsutmaningar där vår kunskap kan göra skillnad. Vi möter samhällsutmaningar med kunskap.
Tankarna har en tydlig plats i vår vision 2030 och är ett av fem mål 2025, Kunskapsmiljöer, men fanns med i universitetets visions- och strategidokument En resa in i framtiden 2015-2020 redan när universitetet bildades.
Om du vill bidra till att lösa samhällsutmaningarna är det till någon av våra kunskapsmiljöer du ska vända dig!
Inrättade kunskapsmiljöer
Information om respektive inrättad kunskapsmiljö finns på Lnu.se. Där hittar du kontaktpersoner och information om respektive miljö:
- Utbildning i förändring
- En ifrågasatt demokrati
- Avancerade material
- Digitala transformationer
- Grön hållbar utveckling
- Hållbar hälsa
- Vatten
Ytterligare kunskapsmiljöer är under utveckling:
- Mobilising and managing sustainable transition – en spirande kunskapsmiljö
- Hållbar turism/Knowledge Environment Sustainable Tourism (KEST) – en spirande kunskapsmiljö
Fyra idéutkast lämnades in inför kunskapsmiljömässan i andra omgången:
Café Linné Special om Kunskapsmiljö Linné
Under läsåret 2021/22 sände vi sju förlängda Café Linné Special med fokus på våra inrättade Kunskapsmiljöer Linné.
Café Linné Special om Avancerade material
I denna förlängda specialversion som sändes den 13 maj 2022 deltar Per Nilsson, docent på institutionen för kemi och biomedicin, Per Lindström Lussi, universitetslektor på institutionen för maskinteknik, och Päivi Jokela, docent på institutionen för informatik. Tillsammans berättar de om den forskning, utbildning och samverkan som utgör grunden i deras kunskapsmiljö.
Café Linné Special om digitala transformationer
I denna förlängda specialversion som sändes den 8 april 2022 handlar det om möjligheterna och utmaningarna med digitalisering och hur Digitala transformationer en kunskapsmiljö. Utmaningarna inom området digitalisering är många och hur vi hanterar dem är avgörande för framtiden. Syftet med kunskapsmiljön Digitala transformationer är att möta dessa samhällsutmaningar genom att utveckla och sprida den kunskap som krävs för att skapa digitalt kompetenta människor och organisationer, som i sin tur kan skapa ett hållbart digitalt samhälle. Vi får veta mer om ett spännande projekt med avatarer i skolmiljö och så blir det quiz.
Deltar gör Anita Mirijamdotter professor i informatik, Erdelina Kurti, postdoktor i informatik och Kerstin Hansson lektor i pedagogik.
Café Linné Special om hållbar hälsa
I denna förlängda specialversion som sändes den 10 december 2021 deltar Cornelia Witthöft, professor i livsmedelsvetenskap, Stefan Lagrosen, professor i företagsekonomi och Emina Hadziabdic, institutionen för hälso- och vårdvetenskap. Tillsammans berättar de om den forskning, utbildning och samverkan som utgör grunden i deras kunskapsmiljö.
Café Linné Special om Grön hållbar utveckling
I denna förlängda specialversion som sändes den 5 mars 2021 deltar Johan Bergh, professor i skogsskötsel, Mathilda Tham, professor i design och Jörgen Forss, universitetslektor och prefekt på institutionen för byggd miljö och energiteknik. Tillsammans berättar de om den forskning, utbildning och samverkan som utgör grunden i deras kunskapsmiljö. Hur har de funnit varandra, vad utmärker deras studenter och vad vill de ha åstadkommit om tio år?
Café Linné Special om Vatten
Den 23 april sändes Café Linné Special med fokus på Kunskapsmiljöer Linné – Vatten. I detta avsnitt deltar Jarone Pinhassi, professor i mikrobiologi och projektledare för kunskapsmiljön, Hanna Farnelid, docent i marin ekologi, och Per Servais, professor i internationellt företagande. Tillsammans berättar de om den forskning, utbildning och samverkan som ryms inom deras kunskapsmiljö. Hur ska vi hantera jordens vattenresurser på ett hållbart sätt och hur skapar och förvaltar vi en hälsosam vattenmiljö?
Café Linné Special om Utbildning i förändring
Den 4 juni var det fokus på Kunskapsmiljöer Linné – Utbildning i förändring.
I detta avsnitt deltog Andreas Nordin, docent, och Ulrika Bossér, universitetslektor, båda på institutionen för pedagogik och lärande. Tillsammans berättade de om den forskning, utbildning och samverkan som utgör grunden i deras kunskapsmiljö. Hur illa ställt är det med den svenska skolan och är det rätt att PISA-mätningen får så stor uppmärksamhet i media? Det blev också ett samtal om kunskapsmiljöns arbetssätt och hur de första två åren har varit.
Deltig gjorde även Anna Bengtsson, verksamhetsutvecklare på utbildningsförvaltningen i Växjö kommun för att kort berätta om ett pågående samverkansprojekt ”Växjös modeller och arenor för skola på vetenskaplig grund” .
Café Linné Special om En ifrågasatt demokrati
I denna förlängda specialversion, som sändes den 15 oktober 2021, stiftade vi bekantskap med Kunskapsmiljö Linné – En ifrågasatt demokrati. Deltog gjorde Mats Sjölin, professor i statsvetenskap, Pernilla Severson, docent i media- och kommunikationsvetenskap och Tobias Bromander, universitetslektor i statsvetenskap.
Tillsammans med moderator Tove Nordén berättade de om arbetet i kunskapsmiljön och om samhällsutmaningen. Det blev filmvisning, panelsamtal och framtidsspaning. Vi testade också deltagarnas förmåga att sålla ut falska nyheter från riktiga.
Resan mot Kunskapsmiljöer Linné
Redan när Linnéuniversitetet bildades fanns tankarna kring kunskapsmiljöer med. Då som en del av vision och strategier, nu är processen igång mot första beslut.
- 2009 bildades Linnéuniversitetet och arbetet med kunskapsmiljöer startade i form av en Vision och strategi.
- December 2017 tog universitetsstyrelsen ett mer konkret steg i universitetets Verksamhetsplan och budget 2018-2020. I den uppmanas alla fakulteter och avdelningar att "stärka, möjliggöra och identifiera spirande, mogna och framstående kunskapsmiljöer".
- Maj 2018 fattar rektor beslut om arbetsgång för inrättande av kunskapsmiljö Linné med tydligare ramar
- Under vår/sommar 2018 började arbetet med den första omgången kunskapsmiljöer. med idéförslag, mässa, ansökan och beslut. Under kommande treårsperiod etableras ytterligare kunskapsmiljöer i flera omgångar.
- September 2018 Mässa kunskapsmiljöer där 41 idéutkast presenterades på en posterutställning.
- Oktober Dekaner ger förslag på vilka idéutkast och utvecklingsledare som ska bjudas in att komma med fördjupade ansökningar inom de kluster som identifierats under processen.
- 15 januari 2019 Utvecklingsledare skickar in ansökan om att få bedriva utvecklingsarbete inom kunskapsmiljö Linné i första omgången.
- 1 april 2019 Rektor fattar beslut om vilka ansökningar som blir Kunskapsmiljö Linné i första omgången.
- Jan-april 2019 Ny omgång startar med arbete inom och mellan fakulteter för att ta fram idéutkast som ska presenteras på mässan den 15 maj 2019.
- Maj Kunskapsmiljömässa i andra omgången hölls 15/5
- September 2019 Besked om vilka som inbjuds att inkomma med fullständig ansökan i andra omgången
- 1 december 2019 Fullständig ansökan skickas in
- dec-jan Granskningsgrupp lämnar rapport och förslag till beslut
- Januari 2020 Hearing
- Februari 2020 Rektorsbeslut andra omgången
Mer information om resan mot Kunskapsmiljöer Linné
Nyheter och blogg
- 2019-10-14 Rektors nyhetsbrev oktober 2019 // Letter from the vice-chancellor October 2019
- 2019-10-09 En ifrågasatt demokrati! Era idéer behövs!
- 2019-09-03 Missade du uppstartsdagen? Här är sammanfattningen! / Did you not attend the start-up event? Here’s a summary for you!
- 2019-09-12 Rektors nyhetsbrev 12 september 2019 / Letter from the vice-chancellor 12 September 2019
- 2019-06-20 Rektors nyhetsbrev 20 juni 2019 / Letter from the vice-chancellor 20 June 2019
- 2019-05-16 Inspiration och engagemang på andra mässan om Kunskapsmiljöer Linné // Inspiration and commitment at the second fair on Linnaeus Knowledge Environments
- 2019-04-03 Välkommen till Linnéuniversitetets andra kunskapsmiljömässa den 15 maj // Welcome to Linnaeus University’s second knowledge environment fair on 15 May
- 2019-04-02 Rektors nyhetsbrev 2 april 2019 / Letter from the vice-chancellor 2 April 2019
- 2019-04-02 Tre kunskapsmiljöer utsedda till Kunskapsmiljö Linné // Three knowledge environments appointed Linnaeus knowledge environment
- 2019-02-15 Hallå där rektorsråd Lars Behrenz, vad händer nu med kunskapsmiljöer? // Hi there Lars Behrenz, what’s new on the knowledge environment front?
- 2019-01-28 Rektors nyhetsbrev januari 2019 / Letter from the vice-chancellor January 2019
- 2018-12-13 Kunskapsmiljöer, möjligheter och utmaningar centralt i nya verksamhetsplanen / Knowledge environments, opportunities and challenges are central in the new operational plan2018-10-22 Rektors nyhetsbrev oktober 2018: 8 Kunskapsmiljöidéer vidare // Letter from the vice-chancellor: 8 knowledge enviroments ideas chosen for the next stage
- 2018-04-20 Rektors nyhetsbrev - april 2018 / Letter from the vice-chancellor April 2018
- 2018-01-26 Rektors nyhetsbrev - januari 2018 / Letter from the vice-chancellor
- 2018-01-10 Rektors nyhetsbrev: Kunskapsmiljöer, kompetensförsörjning och arbetet med lika villkor centralt i nya verksamhetsplanen/Knowledge environments, competence maintenance and equal rights work key issues in new operational plan and budget
- 2017-10-25 Rektorsgruppens blogg Vi verkar i en och samma värld/The vice-chancellor's blog: We act in one and the same world
Rektor Peter Aronsson berättar om processen för att etablera Kunskapsmiljö Linné
Mässa idéutkast 2018-09-11, inbjudan
Café Linné tema kunskapsmiljöer och verksamhetsstöd 2018-09-12
Café Linné tema kunskapsmiljöer 2018-05-08
Från rektors installationsföreläsning
Dokument om Kunskapsmiljöer Linné
- Beslut om arbetsgång för inrättande av kunskapsmiljö Linné (Linnaeus Community of Knowledge) RB180528.pdf
- En resa in i framtiden - strategi 2015-2020
- External review research ability support Linnaeus University 2017
- Forskningsbarometern 2017, VR
- Läsanvisning Kunskapsmiljöer Linné RB180528
- Postrar första omgången, kunskapsmiljömässa 15/9 2018
- Postrar andra omgången, kunskapsmiljömässa 15/5 2019
- Presentation kunskapsmiljöer oktober 2018 (PowerPoint)
- Rapport Linnéuniversitetet fem år Haikola.pdf
- Uppdragsbeskrivning inför granskning av ansökningar Kunskapsmiljöer Linné, RB246 2018-12-19 pdf
- Verksamhetens inriktning och ekonomiska förutsättningar 2019-2021