Studentfeedback
Ett led i universitetets systematiska kvalitetsarbete är att kartlägga studenters, doktoranders och alumners upplevelser och erfarenheter av sin utbildning i relation till Linnéuniversitetets interna kvalitetssystem för utbildningskvalitet. Det görs bland annat genom regelbundet återkommande enkätundersökningar, där Rådet för utbildning och lärande ansvarar för innehåll och genomförande. Resultaten utgör underlag i utbildningsdialoger, men kan även användas i programutvecklingsarbete och andra utvärderingssammanhang.
Linnébarometern
Linnébarometern fokuserar bland annat studenters lärande och utbildningens upplägg, genomförande och examinationer. Därtill ställs frågor som berör upplevelser av stödfunktioners tillgänglighet och ändamålsenlighet samt relaterar till Linnéuniversitetets strategiska områden såsom lika villkor, hållbar utveckling, internationalisering och samhällelig drivkraft.
Linnébarometern riktar sig till programstudenter på grundnivå och avancerad nivå i slutet av sin utbildning. Den har genomförts årligen 2013–2018, men numera var tredje år och nästkommande gång 2021. Enkäten reviderades inför 2017 och kommer genomgå ytterligare en översyn inför 2021 i syfte att ytterligare harmoniera med Linnéuniversitetets interna kvalitetssystem för utbildningskvalitet.
De skriftliga avrapporteringarna av Linnébarometern 2017–2018 fokuserar i huvudsak resultat på fakultets- och programnivå. Är du intresserad av dem, ta kontakt med berörd part eller begär ut handlingarna från diariet, registrator@lnu.se
Doktorandbarometern
Doktorandbarometerns övergripande syfte är att få en bild av doktorandernas vardag vid Linnéuniversitetet. Enkäten behandlar bland annat antagning och introduktion, handledning, institutionstjänstgöring och forskarutbildningsmiljön, men även hur man betraktar sin framtida karriär, arbetsmarknaden och Linnéuniversitetet som arbetsplats och universitet. Studien riktar sig till samtliga aktiva doktorander och genomförs var tredje år, senast våren 2019.
Utifrån Doktorandbarometern 2016 lyfte Expertgruppen för forskarutbildning (nu ersatt av Forskarutbildningsutskottet) fram fyra prioriterade utvecklingsområden: antagning och introduktion, individuell studieplan, forskningsutbildningskurser doktorandernas arbetssituation. Enligt rektorsbeslut (Dnr 2017/4546-1.2) uppdrogs fakulteterna ta fram åtgärdsplaner, vilka har följts upp i verksamhetsberättelser och utbildningsdialoger 2019. De prioriterade utvecklingsområdena följdes även upp i Doktorandbarometern 2019.
Doktorandbarometern 2019 avrapporterades i december 2019. Barometerns resultat följs upp på fakulteterna, i forskarutbildningsutskottet och vid utbildningsdialoger.
Är du intresserad av resultat på ämnesnivå, ta kontakt med respektive ämnesansvarig. Du kan även begära ut handlingarna från diariet, registrator@lnu.se
Doktorandbarometern – tidigare dokumentation
Alumnundersökningen
Alumnundersökningen genomförs var tredje år sedan 2014 och syftar till att kartlägga Lnu-alumners etablering på arbetsmarknaden och hur väl utbildningen rustade dem för arbetslivet. Särskild tonvikt läggs vid utbildningens användbarhet för såväl studenter och arbetsgivare som samhället i stort. Enkäten berör även vilka färdigheter och förmågor alumnerna upplever sig ha förvärvat genom sin utbildning.
Alumnundersökningen är en del av det systematiska kvalitetsarbetet och fungerar som stöd till fakulteter, institutioner och program i uppföljningen av alumner. Det gäller såväl inom ramen för Linnéuniversitetets interna kvalitetssystem för utbildningskvalitet som till extern granskning genom Treklövern.
Studien har hittills riktat sig till programstudenter på grundnivå som varit ute i arbetslivet 3–5 år. Nytt för Alumnundersökningen 2020 är att den även omfattar program på avancerad nivå. Därutöver genomförs en pilotstudie på fakulteten för konst och humaniora riktad till alumner som tagit examen via fristående kurser.
Alumnundersökningen 2020 omfattar samtliga som påbörjade ett program vid nedanstående tillfällen. För att komma med i undersökningen ska man dessutom ha varit registrerad på programmets sista termin och tagit minst 75 procent av antalet högskolepoäng utbildningen omfattar. Denna grupp omfattar cirka 4000 individer.
- 3-årigt program 2013–2014
- 4-årigt program 2012–2013
- 5-årigt program 2011–2012
- Magisterprogram 2013–2016
- Masterprogram 2012–2015
Pilotstudien på fakulteten för konst och humaniora omfattar samtliga registrerade på examensarbeteskurser på grund- och avancerad nivå vid fakultetens samtliga ämnen mellan 2013 och 2017. Gruppen innefattas av cirka 500 individer.
Datainsamlingen för Alumnundersökningen 2020 beräknas pågå under vecka 20–23 och enkäten besvaras i Survey & Report. Alumnerna kontaktas dock både via post och e-post. Resultaten kommer att presenteras i en skriftlig rapport som planeras att publiceras i november-december. Rapporten utgör ett av underlagen till utbildningsdialogen våren 2021.
Den skriftliga avrapporteringen av Alumnundersökningen 2017 fokuserar i huvudsak resultat på fakultets- och programnivå. Är du intresserad av dem, ta kontakt med berörd part eller begär ut handlingarna från diariet, registrator@lnu.se
Dokument för Alumnundersökningen
- Alumnundersökningen 2020 rapporten
- Alumnundersökningen 2020 bilagor till rapport (Box)
- Nyhet Alumn 2020: Alumner nöjda med sin utbildning från Linnéuniversitetet
- Alumnundersökningen 2020 enkäten
- Alumnundersökningen 2020 enkäten english version
- Alumnundersökningen 2020 missiv
- Alumnundersökningen 2017 – enkätfrågor
- Alumnundersökningen 2017 – missiv
- Alumnundersökningen 2014 – enkätfrågor
- Alumnundersökningen 2014 – rapport för universitetsövergripande resultat