Kvalitetsutvärdering enligt Treklövern
Kvalitet i högre utbildning handlar om ett brett fokus på hela utbildningen, studenters erfarenheter och anknytning till arbetsliv. Karlstads universitet, Linnéuniversitetet och Mittuniversitetet (den så kallade Treklövern) har tillsammans tagit fram en modell för systematisk utvärdering av utbildningarnas kvalitet för att stärka utbildningskvaliteten.
Karlstads universitet, Linnéuniversitetet och Mittuniversitetet arbetar tillsammans i en modell för kvalitetsutveckling inom samarbetet Treklövern. Utbildningar med liknande innehåll grupperas i kluster och granskas av bedömargrupper med representanter från de tre lärosätena, ämnesexperter från andra lärosäten, studenter och representanter från arbetslivet.
Lärosätena har ansvar för att forma egna utvärderingssystem för området kvalitetssäkring. Det ersätter den kontroll som tidigare har genomförts av Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Lärosätena ska ansvara för granskning av större delen av sina utbildningar medan UKÄ ansvarar för tematiska utvärderingar, granskar ett urval av utbildningar, gör examensprövningar samt granskar lärosätenas kvalitetsarbete.
Lärosätenas granskningsuppdrag:
- Omfattar hela utbildningens genomförande
- Det går att lägga till granskningsfrågor som speglar någon speciell karaktär som universitetet eller ett utbildningsområde särskilt önskar att få granskade.
- Granskningen knyts till arbetslivet genom att företrädare för arbetslivet finns med i bedömargrupperna.
- Bedömargrupperna ska kontrollera om studenternas resultat visar att de når de uppsatta mål både generella och sådana som är satta för en viss examen.
I september 2020 redovisades halvtidsuppföljningen av Treklöversamarbetet. Hela rapporten finns att ta del av nedan.
Omgångar och tidplaner
Våren 2021: omgång 6 startades. Ingående kluster:
- Kluster 16: Elektroteknik, elektronik, fysik, matematik, teknik, teknisk fysik. Koordineras av Mittuniversitetet. Håkan Sollervall, docent matematikdidaktik är biträdande utvärderingsansvarig från Linnéuniversitetet .
- Kluster 20: Bild, bildpedagogik, didaktik, musikpedagogik, pedagogik, pedagogiskt arbete, specialpedagogik, utbildningsvetenskap. Koordineras av Karlstad universitet. Lena Fritzén, professor emerita, pedagogik är biträdande utvärderingsansvarig från Linnéuniversitetet.
- Kluster 21: Socialt arbete. Koordineras av Linnéuniversitetet med Cecilia Kjellgren, docent i socialt arbete som utvärderingsansvarig.
Hösten 2021: omgång 7 startar. Ingående kluster:
- kluster 18 (sjuksköterskor m.m. - senareläggning beslöts av rektor)
- kluster 22 (design, grafisk design, industridesign, transdisciplinär design med hållbarhet)
- kluster 23 (ljudproduktion, musik)
Våren 2022: omgång 8 startar. Ingående kluster:
- kluster 25 (ämnesdidaktik SO)
- kluster 26 (ämnesdidaktik språk)
- kluster 27 (ämnesdidaktik NO/TEK)
Rapporter från tidigare omgångar hittar du nedan.
Utvärderingsomgång 5
Start januari 2020 och slutrapporter klara hösten 2020.
- Kluster 10 (engelska, franska, spanska och tyska) koordineras av Mittuniversitetet med Bärbel Westphal, docent i tyska (litteraturvetenskaplig inriktning), som biträdande utvärderingsansvarig från Linnéuniversitetet.
- Kluster 14 (datavetenskap, datateknik och medieteknik) koordineras av Karlstads universitet, med Anders Gerestrand, medieteknik, som biträdande utvärderingsansvarig från Linnéuniversitetet.
- Kluster 24 (biomedicinsk vetenskap, biomedicinsk laboratorievetenskap, farmaci, medicinsk vetenskap samt optometri) koordineras av Linnéuniversitetet, med Bo Bergbäck, senior-professor i miljökemi som biträdande utvärderingsansvarig
Utvärderingsomgång 4
Start augusti 2019, slutrapporter klara juni 2020, samråd januari 2021
- Kluster 8 (folkhälso-, idrottsvetenskap m.fl.) koordineras av Linnéuniversitetet med Bosse Carlsson som utvärderingsansvarig
- Kluster 17 (maskinteknik, civilingenjörsexamen m.fl.) koordineras av Karlstads universitet med Lars Håkansson, Linnéuniversitetet som biträdande utvärderingsansvarig
- Kluster 15 (industriell ekonomi m.fl.) koordineras av Mittuniversitetet, med Åsa Gustavsson, Linnéuniversitetet som biträdande utvärderingsansvarig
Utvärderingsomgång 3
Start januari 2019 och avslutning av omgång december 2020.
- Kluster 11 (Svenska littvet) koordineras av Linnéuniversitetetmed Jon Helgason som utvärderingsansvarig
- Kluster 9 (Juridikm.fl) koordineras av Karlstads universitetmed Anders Hultqvist som utvärderingsansvarig. Biträdande utvärderingsansvarig för Linnéuniveristetet Frantzeska Papadopoulou
- Kluster 3 (Sociologi mfl) koordineras av Mittuniversitetet med Roine Johansson som utvärderingsansvarig. Biträdande utvärderingsansvarig för Linnéuniveristetet Anna-Maria Sarstrand Marekovic
- Slutrapport Linnéuniversitetet kluster 11, svenska språket, svenska som andraspråk, litteraturvetenskap, kreativt skrivande, konst- och bildvetenskap, musikvetenskap och filmvetenskap
- Slutrapport Linnéuniversitetet kluster 9, rättsvetenskap
- Slutrapport Linnéuniversitetet kluster 3, sociologi, genusvetenskap samt ledarskap och organisation
Utvärderingsomgång 2
Start augusti 2018 och avslutning av omgång juni 2020.
- Kluster 12 (biologi, kemi och miljövetenskap) koordineras av Linnéuniversitetet med Bo Bergbäck, professor i miljökemi som utvärderingsansvarig
- Kluster 5 (Psykologi mfl,) koordineras av Karlstads universitet, utvärderingsansvarig
Kjerstin Almqvist, adjungerad professor i psykologi. Biträdande utvärderingsansvarig från Linnéuniversitetet Mikael Rennemark - Kluster 4 (Geografi m.fl), koordineras av Mittuniversitetet med Maria Lexhagen som utvärderingsansvarig. Biträdande utvärderingsansvarig från Linnéuniversitetet är Martin Gren, docent vid institutionen för kulturvetenskaper
Slutrapport Linnéuniversitetet kluster 4, turismvetenskap, kulturgeografi, geografi
Slutrapport Linnéuniversitetet kluster 12, biologi, kemi och miljövetenskap
Utvärderingsomgång 1
Start januari 2018 och ravslutning av omgång december 2019.
- Kluster 1 (ekonomi, statistik) koordineras av Linnéuniversitetet med Anders Pehrsson som utvärderingsansvarig
- Kluster 6 (informatik, biblioteks- och informationsvetenskap) koordineras av Karlstad universitet med Anita Mirijamdotter som biträdande utvärderingsansvarig för Linnéuniverstetet.
- Kluster 7 (medie- kommunikationsvetenskap, journalistik) koordineras av Mittuniversitetet med Annelie Ekelin som biträdande utvärderingsansvarig för Linnéuniverstetet.
Rapporter pilotomgång 2016-2017
Styrdokument och anvisningar
Krav på systematisk uppföljning
Universitetets granskningsarbete ska genomföras i förenlighet med Europeiska området för högre utbildning (ESG) vilket är UKÄ:s utgångspunkt i sin utvärdering av lärosätenas kvalitetssystem. I ESG ingår krav på systematisk granskning av utbildningar vilket det gemensamma systemet ska tillgodose.
Det gemensamma utvärderingssystemet innebär att utbildningarna vid de tre universiteten ska utvärderas inom en sexårsperiod. Granskningen genomförs av bedömargrupper med extern representation.
Bakgrund
Arbetet utgår från riksdagens beslut om ett nytt nationellt utvärderingssystem för landets högre utbildningar 2016. Det innebär att lärosätena får ansvaret att forma egna utvärderingssystem för området kvalitetssäkring, som ersätter den kontroll som tidigare genomförts av Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
Ett urval av utbildningarna kommer fortsättningsvis att granskas av UKÄ, medan lärosätena får ansvara att granska de utbildningar som inte ingår i UKÄ:s urval.