Ekdunge

Kvalitetsutvärdering genom Treklövern

Utbildningar på grund- och avancerad nivå - som inte granskas av t.ex. UKÄ - granskar vi inom Treklöversamarbetet.

Karlstads universitet, Linnéuniversitetet och Mittuniversitetet (den så kallade Treklövern) har tillsammans tagit fram en modell för systematisk utvärdering av utbildningarnas kvalitet för att stärka utbildningskvaliteten.

Kvalitet i högre utbildning handlar om ett brett fokus på hela utbildningen, studenters erfarenheter och anknytning till arbetsliv.

Krav på systematisk uppföljning

Universitetets granskningsarbete ska genomföras i förenlighet med Europeiska området för högre utbildning (ESG) vilket är UKÄ:s utgångspunkt i sin utvärdering av lärosätenas kvalitetssystem. I ESG ingår krav på systematisk granskning av utbildningar vilket det gemensamma systemet ska tillgodose. Syftet är att både kontrollera utbildningarnas kvalitet och att bidra till kvalitetsutveckling.

Arbetet utgår från riksdagens beslut om ett nytt nationellt utvärderingssystem för landets högre utbildningar 2016. Det innebär att lärosätena ansvarar för att forma egna utvärderingssystem för området kvalitetssäkring, som ersätter den kontroll som tidigare genomförts av Universitetskanslersämbetet, UKÄ.

Varje lärosäte ska följa kvaliteten genom att granska sina utbildningsprogram, kurser och forskningsverksamhet. Lärosätena ska också definiera och genomföra kvalitetshöjande åtgärder när det är nödvändigt.

Efter genomförd granskning

Efter utvärdering följer LNUs interna uppföljning, vilken har omarbetats inför andra cykeln av Treklövergranskningar.

Fakulteten/NLU avgör prioritering av åtgärder och upprättar en handlingsplan. ”Måste”-rekommendationer kräver åtgärd och benämns som prioriterade uppföljningsområden. Ett första samråd inom Lnu sker inför fastställande av handlingsplan. Ett andra samråd hos Lnu sker efter att fakulteten/lärarutbildningen följt upp samtliga vidtagna åtgärder - i normalfallet tre år efter Treklöverns rapport. Vid samråd 2 värderas hur fakultetens/lärarutbildningens kvalitetssäkringsarbete fungerar i relation till genomförd extern granskning. Resultatet av samråd 2 följs upp vid en kommande utbildningsdialog hos Lnu.

Allt detta arbete är en del av vårt egna lärosätes kvalitetsarbete och sker i samarbete med Rådet för utbildning och lärande (RUL) utanför Treklöverns regi.

 

Treklöverns arbetssätt

Utbildningar med liknande innehåll grupperas i kluster och granskas av bedömargrupper med representanter från de tre lärosätena samt med extern representation. Utvärderingarna tar fasta på resultat, förutsättningar och processer, liksom utbildningsnära kvalitetssäkrings- och kvalitets­utvecklingsarbete.

Studentmedverkan

I utvärderingarna är studenterna och deras studiegång i fokus. Student-representanter utses av kårerna vid Treklöverns lärosäten.

Arbetslivsanknytning

Granskningen i Treklövern knyts till arbetslivet genom att företrädare för arbetslivet finns med i bedömargrupperna. Bedömargrupperna ska följa upp om studenternas resultat visar att de når uppsatta mål - både generella och sådana som är satta för en viss examen. Granskningsuppdraget omfattar hela utbildningens genomförande. 

Treklöversamarbetet

Utöver själva granskningen handlar Treklöversamarbetet även om att förstärka samarbeten och nätverk mellan våra lärosäten så att vi kan nyttja varandras kompetenser och få tips och idéer. Inspirationsseminariet som äger rum efter granskningen är t.ex. en sådan arena. Att arbeta tillsammans i bedömargrupper en annan.

Treklövern genomförde en första utvärderingscykel 2016-2023. Hos fakulteterna fortgår arbetet med uppföljning av de handlingsplaner som skrevs och fastställdes av fakultetsstyrelserna efter tidigare rapporter.

Tidsplan

Rektorer och prorektorer träffades 2023 och skrev en ny överenskommelse om förnyat samarbete fram till 2031.

Först ut i denna andra granskningscykel var kluster 7, som består av journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap.

2025 och framåt kommer utvärderingen av fyra eller fem nya kluster att starta varje höst. Tanken är att framöver enbart hålla höstupptakter för granskningsomgångarna, som till sin storlek blir aningen större (fler bedömargrupper hålls med andra ord igång samtidigt).

Treklövern utvärderar inte det UKÄ granskar

Utbildningarna vid de tre universiteten ska utvärderas inom en sexårsperiod. Ett urval av utbildningar kommer fortsättningsvis att granskas av UKÄ. Vi lärosäten granskar själva de utbildningar som under motsvarande period INTE ingår i UKÄ:s urval eller granskas på annat sätt.

Hela listan med planerade kluster och beräknad upptakt finns publicerad längre ned på sidan (bland styrdokument och anvisningar).

Förändringar 2025-

Den generella tidplanen har 2025 justerats en aning.

- Framöver är upptakten för bedömargrupperna tänkt att hållas i slutet av september/början av oktober för att inte krocka med studenternas insparksveckor och samtidigt ge våra utbildningsadministratörer lite längre tid för att plocka fram examensarbeten.

- Deadline för skrivandet av självvärderingar är 10 dec.

- Lärosätesintervjuerna förläggs till februari för att frigöra mer tid för bedömargruppens förberedelser med anledning av julledighet m.m.

Ämneslärares examensarbeten kommer generellt INTE att hanteras i de löpande klustren, utan i ett avslutande kluster (omgång sex). Däremot kan ämnet, när dess huvudområde granskas, välja att "fylla på" med läraruppsatser om de annars inte kommer upp i minst 5 andra uppsatser. Dessa läses då mot generell examen. Alternativet (om ett ämne har för få uppsatser) är att visa exempel på andra examinationsuppgifter.

Pågående

Avslutade omgångar 2016-2023

Länk till Treklöverns offentliga arkiv 2016-2023

(De äldre utvärderingarna blev rätt omfångsrika, så var lite försiktig med att se dessa som "vägledning". Runt 2020 satte vi större begränsningar på sidantalet och vad som efterfrågades).