- Styrning och regelverk
- Kvalitetsarbete
- UKÄ utvärderar
UKÄ utvärderar
Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har tillsammans med lärosätena gemensamt ansvar för kvalitetssäkringen av utbildning och forskning vid svenska lärosäten.
Detta sker genom granskning av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete inom utbildning och forskning, tematiska utvärderingar, granskning av utvalda utbildningar inklusive forskarutbildning och prövningar för examenstillstånd.
UKÄ har även fått i uppdrag av regeringen att tillsammans med Vetenskapsrådet:
- utveckla indikatorer för uppföljning av de forskningspolitiska målen,
- föreslå samordning av olika myndigheters uppföljningar och utvärderingar av verksamhet vid universitet och högskolor.
Med utgångspunkt i framför allt högskolelagen, högskoleförordningen och Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG) m.m. har en modell för granskning tagits fram.
Granskningarna baseras på kollegiala bedömningar, där bedömargrupper tillsätts.
I centrum för granskningarna finns från 2024 färre bedömningsgrunder. Bland bedömningsgrunder för utbildning och forskning ligger personalresurser och säkerställande av studenternas måluppfyllelse. På forskarnivå även forskarutbildningsmiljö.
Jämställdhet ses framöver som lämpligare i tematiska utvärderingar för utbildning, men finns kvar inom lärosätesgranskning för forskning.
Student-, doktorand och arbetslivsperspektiven är integrerade och kommer att bedömas i flera av bedömningsgrunderna när så är relevant.
UKÄs utbildningsutvärderingar både inleds och avslutas med dialog möten med lärosätesrepresentanter, bedömare, studenter och företrädare för arbetslivet.
Lärosätesgranskning
Lärosätena ansvarar själva för att genomföra ett internt kvalitetsarbete som innefattar både kontroll av kvalitet och kvalitetsutveckling. För att säkerställa att lärosätenas kvalitetssäkringsarbete är systematiskt och välfungerande i alla delar av verksamheten och att det uppfyller lag, förordning och ESG granskar UKÄ lärosätenas kvalitetssystem. Granskningen ska dessutom bidra till kvalitetsutveckling genom att lyfta såväl goda exempel som utvecklingsområden.
Juridisk lärosätetstillsyn
Som en del i UKÄ:s granskning av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete genomförs en juridisk tillsyn av lärosätets regeltillämpning. Granskningen omfattar åtta områden; tillgodoräknande, studentinflytande, kurs- och utbildningsplaner, kursvärderingar, anställning av personal, överklagande och klagomål, bisysslor samt oredlighet i forskning. Parallellt genomför UKÄ även stickprovsgranskning av beslut inom aktuella områden.
Lärosätesgranskning
Linnéuniversitetets kvalitetssäkringssystem avseende utbildning granskades 2022. Vid Linnéuniversitetet samordnades arbetet med lärosätesgranskningen av Rådet för utbildning och Forskningsrådet.
Tidplan UKÄ:s granskningar av Linnéuniversitetet 2019-2023
- 2019-2020 UKÄ genomförde en pilotutvärdering av lärosätenas kvalitetsgranskning av forskning. Linnéuniversitetet var ett av de tre lärosäten som deltog i pilotgranskningen.
- 16 september 2021 Remissvar 2 lämnades in med det underlag UKÄ begärt in för sin stickprovsgranskning. För att ta del av remissvarens bilagor kontakta registrator@lnu.se.
- 18 augusti 2021 Linnéuniversitetets remissvar gällande den juridiska lärosätestillsynen lämnades in till UKÄ.
- November 2021 Resultatet av UKÄ:s juridiska lärosätestillsyn blev klart.
- Hösten 2021 Diskussion om hur vi ska hantera och åtgärda de utvecklingsområden som självvärderingen identifierat. Fler dokument om lärosätesgranskningen hittar du på Box.
- Februari 2022 Projektgruppen har presenterat åtgärdsförslag för de brister som UKÄ påtalat i den juridiska lärosätesgranskningen. Linnéuniversitetet lämnar in självvärdering av vårt kvalitetssäkringsarbete till UKÄ.
- 12 maj 2022 UKÄ:s bedömargrupp genomför sitt första platsbesök där de träffade och pratat med representanter från ledning på universitets-, fakultets- och institutionsnivå, utbildningsansvariga, studenter och centrala funktioner. Efter platsbesöket väljer bedömargruppen ut ett, eller flera, fördjupningsspår.
- Hösten 2022 Vissa av åtgärderna i den juridiska lärosätesgranskningen följts upp men för att se effekten av andra sker en senare uppföljning under våren 2024. Dessa uppföljningar handlar bland annat om studeranderepresentation och återkoppling av kursvärderignar.
- 27–28 september 2022 Digitalt platsbesök med fokus på de två valda fördjupningsspåren. Fördjupningsspåren fokuserar uppföljningsarbete efter Treklöverns granskningar och om översyn av kursplaner.
- Februari 2023 Resultatet av lärosätesgranskningen blev publikt.
I UKÄs preliminära tidplan 2027-2030 ligger granskningsstart för lärosätesgranskningar år 2030 för Blekinge tekniska högskola, Linnéuniversitetet, Luleå tekniska universitet, Karlstads universitet, Mittuniversitetet, Örebro universitet
Information från UKÄ
Utbildningsutvärderingar
UKÄ granskar ett urval av högskoleutbildningar och prioriterar legitimationsutbildningar. Utöver dessa granskas omkring en fjärdedel av landets forskarutbildningar. En oberoende bedömargrupp granskar ett underlag som består av inlämnat underlag i form av självvärdering, självständiga arbeten respektive individuella studieplaner, intervjuer, och relevant övrigt underlag som exempelvis nationell och examenstillståndsprövningar. Bedömningen av underlaget baseras på de bedömningsområden som omnämns ovan och resulterar i ett beslut där lärosätet antingen får omdömet hög kvalitet eller ifrågasatt kvalitet. Lärosäten som bedömts ha ifrågasatt kvalitet följs upp med en ny bedömning ett år senare. Om åtgärderna bedöms som otillräckliga återkallas examenstillståndet.
UKÄs utvärderingar på Linnéuniversitetet:
Grundutbildning
- Förskollärarutbildningar (2019)
- Grundlärarutbildningar (2019-2020)
- Ämneslärarutbildningar (2020–2021)
- Yrkeslärarutbildningar (2022)
- Specialistsjuksköterskeutbildning psykiatrisk vård (2022–2023)
- Specialistsjuksköterskeutbildning ambulanssjukvård (2022-2023)
(Sjuksköterskeutbildningen kördes som en tematisk utvärdering 2021-23 - se under den fliken) - Biomedicinsk analytikerexamen (2024) - se förstudien
- Socionomexamen (vt 2025)
- Psykologexamen (ht 2025)
- Ett urval av inriktningar inom civilingenjörsexamen (efter 2025)
Forskarutbildning
- Historia (2019)
- Psykologi (2019)
- Pedagogik (2018)
- Data- och informationsvetenskap (2018)
- Nationalekonomi (2020)
- Litteraturvetenskap (2019)
- Kemi (2023)
Uppdragsutbildning
Information från UKÄ
- Resultat från granskningar: Högskolekollen
- Pågående granskningar hos UKÄ
- UKÄs granskning av lärarutbildningarna 2016-2022
Tematiska utvärderingar
Vid tematiska utvärderingar granskas alla lärosäten för att på så sätt kunna ge viktiga kunskaper om arbetet på lärosätena och möjliggöra jämförelser mellan dem. Den första tematiska utvärderingen genomfördes 2017 och fokuserade på hållbar utveckling. LNU fick där godkänt. Under 2021 genomförde UKÄ en tematisk granskning med tema Breddad rekrytering.
Aktuellt på Linnéuniversitetet:
- Samverkan med det omgivande samhället (2023-2024)
- Sjuksköterskeutbildningarna (2021-2023) (Sjuksköterskeutbildningarna planerades ursprungligen som en utbildningsutvärdering, men blev istället en tematisk utvärdering). Samlat omdöme hos LNU: Hög kvalitet. Uppföljning sker i november 2023 genom återsamling av lärosätena för kunskapsutbyte.
- Lnu:s självvärdering 2021 Breddad rekrytering
Information från UKÄ:
- UKÄ om tematiska utvärderingar
- Rapport breddad rekrytering (2019–2022)
- UKÄs vägledning för uppföljning av breddad rekrytering (2024)
LNUs process för integrering av UKÄs utbildningsrelaterade granskningar till Linnéuniversitetets interna, systematiska, kvalitetsarbete.
Information från UKÄ:
- Standarder och riktlinjer för kvalitetssäkring inom det europeiska området för högre utbildning (ESG) - svensk översättning
- Granskning av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete
- Högskolekollen - resultat från UKÄs olika kvalitetsgranskningar
- Sammanfattande analys av det nationella kvalitetssäkringssystemet 2017-2022