Studentfeedback
Om hur vi kartlägger studenters, doktoranders och alumners upplevelser och erfarenheter av sin utbildning genom regelbundna enkätundersökningar.
Ett led i universitetets systematiska kvalitetsarbete är att kartlägga studenters, doktoranders och alumners upplevelser och erfarenheter av sin utbildning i relation till Linnéuniversitetets interna kvalitetssystem för utbildningskvalitet. Det görs bland annat genom regelbundet återkommande enkätundersökningar.
Rådet för utbildning och lärande ansvarar för innehåll och genomförande. Resultaten utgör underlag i utbildningsdialoger, men kan även användas i programutvecklingsarbete och andra utvärderingssammanhang.
Linnébarometern
Linnébarometern är ett kraftfullt verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet. Resultatet används i programutvecklingsarbete, i dialogen mellan universitets- och fakultetsledning samt utgöra underlag i olika utvärderingssammanhang. I år skickas enkäten till samtliga programstudenter på grundnivå och avancerad nivå.
- Viktigt för att undersökningen ska bli trovärdig att vi får så många som möjligt att svara på enkäten.
FAQ Linnébarometern 2021
Till vem?
Linnébarometern 2021 riktades till samtliga programstudenter på grundnivå och avancerad nivå. Tidigare år riktades den endast till studenter i slutfasen av sin utbildning.
Varför?
Resultaten kan användas i programutvecklingsarbete, i dialogen mellan universitets- och fakultetsledning samt utgöra underlag i olika utvärderingssammanhang samt i arbetet med Mål 2025. Linnébarometern är ett kraftfullt verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet.
För att undersökningen ska bli trovärdig och användbar på programnivå är det viktigt att vi får så många som möjligt att svara på enkäten
När och hur?
I början av maj 2021 fick berörda studenter e-post till sin studentadress med kort information om undersökningen samt en länk till webenkäten i Survey & Report. Studien pågick under en månad.
Vad mätte vi?
Enkäten satte studentens lärande i centrum och fokuserade på utbildningens upplägg, genomförande och examinationer, inte minst i övergången till digitaliseringen under covid-19. Därtill ställdes frågor om stödfunktioner, hållbarhet och livslångt lärande.
Hur presenterades resultatet?
Resultaten presenterades efter sommaren i en universitetsövergripande avrapportering och kortare sammanställningar per fakultet.
Tidigare skriftliga avrapporteringar av Linnébarometern fokuserade i huvudsak resultat på fakultets- och programnivå. Är du intresserad av dem, ta kontakt med berörd part eller begär ut handlingarna från diariet, registrator@lnu.se
Linnébarometern – dokument tidigare år
- Linnébarometern 2021- enkätfrågor
- Linnébarometern 2018-enkätfrågor
- Linnébarometern 2018- rapport
- Linnébarometern 2018 sammanfattning.pdf
- Linnébarometern 2016 – rapport för universitetsövergripande resultat
- Linnébarometern 2016 – enkätfrågor
- Linnébarometern 2015 – rapport för universitetsövergripande resultat
- Linnébarometern 2015 – enkätfrågor
- Linnébarometern 2014 – rapport för universitetsövergripande resultat
- Linnébarometern 2013 – rapport för universitetsövergripande resultat
Doktorandbarometern
Doktorandbarometerns övergripande syfte är att få en bild av doktorandernas vardag vid Linnéuniversitetet. Enkäten behandlar bland annat antagning och introduktion, handledning, institutionstjänstgöring och forskarutbildningsmiljön, men även hur man betraktar sin framtida karriär, arbetsmarknaden och Linnéuniversitetet som arbetsplats och universitet. Studien riktar sig till samtliga aktiva doktorander och genomförs var tredje år, senast våren 2023.
Utifrån Doktorandbarometern 2016 lyfte Expertgruppen för forskarutbildning (nu ersatt av Forskarutbildningsutskottet) fram fyra prioriterade utvecklingsområden: antagning och introduktion, individuell studieplan, forskningsutbildningskurser och doktorandernas arbetssituation. Enligt rektorsbeslut (Dnr 2017/4546-1.2) uppdrogs fakulteterna ta fram åtgärdsplaner, vilka sedan följdes upp i verksamhetsberättelser och utbildningsdialoger 2019. De prioriterade utvecklingsområdena följdes även upp i Doktorandbarometern 2019. Med utgångspunkt i resultaten från 2019 års barometer bedömdes att de fyra områdensa kvarstod som prioriterade tillsammans med doktoranders kommande arbetsliv och karriär som identifierades som ett nytt prioriterat utvecklingsområde. I samband med resultaten från Doktorandbarometern 2023 har RUL avslutat antagning och introduktion, forskarutbildningskurser och doktorandernas arbetssituation som gemensamma prioriterade utvecklingsområden och utvecklingsarbetet för dessa områden genomförs nu i andra former. Den individuella studieplanen och doktoranders arbetsliv och karriär kvarstår som prioriterade under 2024.
Doktorandbarometern 2023 avrapporterades i januari 2024. Barometerns resultat följs upp på fakulteterna, i forskarutbildningsutskottet och vid utbildningsdialoger.
Är du intresserad av resultat på ämnesnivå, ta kontakt med respektive ämnesansvarig. Du kan även begära ut handlingarna från diariet, registrator@lnu.se
Doktorandbarometern – tidigare dokumentation
- Doktorandbarometern 2016 – enkätfrågor
- Doktorandbarometern 2016 - rektorsbeslut utvecklingsområden
- Doktorandbarometern 2019 - enkätfrågor
- Doktorandbarometern 2019 – rapport
- Doktorandbarometern 2023 – enkätfrågor
- Doktorandbarometern 2023 – rapport
- Doktorandbarometern 2016–2023 – tabellbilaga
- Doktorandbarometern 2023 – English summary
Alumnundersökningen
Alumnundersökningen genomförs var tredje år sedan 2014 och syftar till att kartlägga Lnu-alumners etablering på arbetsmarknaden och hur väl utbildningen rustade dem för arbetslivet. Särskild tonvikt läggs vid utbildningens användbarhet för såväl studenter och arbetsgivare som samhället i stort. Enkäten berör även vilka färdigheter och förmågor alumnerna upplever sig ha förvärvat genom sin utbildning. Alumnundersökningen är en del av det systematiska kvalitetsarbetet och fungerar som stöd till fakulteter, institutioner och program i uppföljningen av alumner, samt ger universitetsledningen en övergripande bild av relationen mellan utbildning och arbetsliv.
Alumnundersökningen 2024 omfattade samtliga som tog examen från ett program på grund- och avancerad nivå 2019-2021, närmare 6000 alumner. De har således varit ute i arbetslivet 3-5 år. Nytt för Alumnundersökningen 2024 var att etablering på arbetsmarknaden i huvudsak följdes upp genom registerdata från Bak- och framgrund, vilket gör att enkätens omfattning är mindre än tidigare.
Datainsamlingen för Alumnundersökningen 2024 pågick under vecka 19–23 och enkäten besvarades i Survey & Report. Alumnerna kontaktades dock både via post och e-post. Resultaten presenterades i skriftliga rapporter. Rapporterna utgör ett av underlagen till utbildningsdialogerna våren 2025.
Dokument för Alumnundersökningen
- Alumnundersökningen 2024 – etablering på arbetsmarknaden
- Alumnundersökningen 2024 – värdering av utbildning
- Alumnundersökningen 2024 Bilaga 1 – färdigheter och förmågor (Box)
- Alumnundersökningen 2024_postutskick.pdf
- Alumnundersokningen 2024_e-missiv.pdf
- Alumnundersökningen 2024_enkäten.pdf
- Alumnundersökningen 2020 rapporten
- Alumnundersökningen 2020 bilagor till rapport (Box)
- Nyhet Alumn 2020: Alumner nöjda med sin utbildning från Linnéuniversitetet
- Alumnundersökningen 2020 enkäten
- Alumnundersökningen 2020 enkäten english version
- Alumnundersökningen 2020 missiv
- Alumnundersökningen 2017 – enkätfrågor
- Alumnundersökningen 2017 – missiv