Remisser och svar
Som offentlig myndighet och lärosäte får Linnéuniversitetet svara på ett antal remisser från exempelvis departement och myndigheter. Här kan du se ett urval av av de remisser som Linnéuniversitetet svarar på.
Aktuella remisser
Remiss gällande mål 2025
Mål 2025 ska genomsyra hela universitetets verksamhet. I centrum står studentens utvecklingsresa, framstående forskning, arbete i kunskapsmiljöer och universitetets bidrag till en hållbar framtid och samhällsutmaningar. Vidare framhålls synliggörande av universitetets framgångar och gemensamma och lärande arbetssätt som viktiga områden att fokusera på de närmaste fem åren. Framgångsfaktorerna ska visa vad vi behöver göra för att uppnå målen.
För universitetets utveckling är det viktigt att varje medarbetare ska känna sig delaktig i arbetet med universitetets vision. Förslaget på Mål 2025 skickas ut brett och kan med fördel diskuteras på avdelningsmöten, ämneskollegium eller med kollegor i andra sammanhang.
Särskilt efterlyses konkreta och konstruktiva förslag på hur Mål 2025 kan förtydligas för att kunna förverkligas. Hur ska mål och framgångsfaktorer formuleras för att bäst stötta er/din verksamhet som i sin tur är avgörande för att förverkliga visionen? Lämna därför gärna förslag på hur målen och framgångsfaktorer kan uttryckas samt vad som krävs för att nå dessa mål.
Vision 2030 fastställdes av universitetsstyrelsen i december 2019. Med utgångspunkt från detta beslut tog universitetsledningen våren 2020 fram ett preliminärt förslag på hur visionen ska uppnås, dvs Mål 2025. Förslaget remitterades till fakulteter och avdelningar och det kom in en rad kloka synpunkter. I april tillsattes fem arbetsgrupper med drygt 50 personer från fakulteter och avdelningar. Gruppernas arbete har legat till grund för förslaget på Mål 2025 och tillhörande framgångsfaktorer som nu skickas ut på remiss. Målen och framgångsfaktorerna fastställs av universitetsstyrelsen i december.
Utkastet på Mål 2025 remitteras från mitten på september till mitten på oktober.
Ta del av förslag för Mål 2025 här.
Medarbetare och remissinstanser kan skicka in synpunkter till gunn.jensen@lnu.se senast 25 oktober.
Remiss gällande ändringar i högskolelagen för att främja den akademiska friheten och tydliggöra lärosätenas roll för det livslånga lärandet
Utbildningsdepartementet har utifrån delar av Styr- och resursutredningens förslag i betänkandet En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan (SOU 2019:6) tagit fram en promemoria som föreslår ändringar i högskolelagen (1992:1434) i syfte att dels främja och värna den akademiska friheten som förutsättning för utbildning och forskning av hög kvalitet, dels att tydliggöra universitetens och högskolornas ansvar för det livslånga lärandet.
Här kan du läsa dokumentet (pdf).
Har du synpunkter? Välkommen att lämna dessa skriftligt till Malin Gregersen, universitetsledningens kansli, senast den 10 augusti 2020.
Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om informationssäkerhet och föreskrifter om it-säkerhet för statliga myndigheter
Bakgrunden till remissen är att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) fått regeringens uppdrag att arbeta fram förslag till revidering av föreskrifter (MSBFS 2016:1) om informationssäkerhet för statliga myndigheter och arbeta fram förslag på nya föreskrifter om IT-säkerhet för statliga myndigheter. Remissen består av två delar – dels myndigheternas arbete med informationssäkerhet, dels myndigheternas arbete med IT-säkerhet.
Om remissen
De största förändringarna i föreskrifterna om informationssäkerhet består i att reglering om fysisk säkerhet och personalsäkerhet har lagts till, dessutom har kraven på uppföljning och utvärdering konkretiserats ytterligare. De nya föreskrifterna om IT-säkerhet för statliga myndigheter kompletterar föreskrifterna om informationssäkerhet genom att förtydliga hur skyddet för myndighetens IT-miljö ska utformas.
Fakulteter och avdelningar är välkomna att lämna synpunkter till universitetets remissyttrande.
Kontaktperson för remissdelen som avser informationssäkerhet:
Peter Knutsson, peter.knutsson@lnu.se, utredare, universitetsledningens kansli
Kontakt person för remissdelen som avser IT-säkerhet:
Fredrik Oskarsson, fredrik.oskarsson@lnu.se, avdelningschef, IT-avdelningen
Synpunkter ska vara ovanstående personer tillhanda senast tisdag 28 januari 2020.
Information och underlag till remissen finns på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Remittering av promemorian Bättre polisutbildning för civilanställda
Linnéuniversitetet har ombetts yttra sig avseende rubricerad remiss. Fakulteten för samhällsvetenskap (FSV), institutionen för polisiärt arbete (PA) har tilldelats uppdraget att ge förslag till yttrande. Inom PA är det prefekt Ola Kronkvist och Sandra Rohdin som ansvarar för ärendet.
Om remissen
Promemorian föreslår att civilanställd inom polisen ska kunna utbilda sig till polismän via särskild polisutbildning (funktionsinriktad polisutbildning). Förslagen föreslås träda ikraft 1 mars 2020. Ta del av promemorian på Regeringens sida
Rektor beslutar i ärendet 6 november 2019.
Underlag till regeringens forskningspolitik
Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige
Skickade remissvar
Styrning för starka och ansvarsfulla lärosäten
Om behörighet att undervisa i specialskolan
I promemorian lämnas förslag till ändringar i förordning (2011:326)
om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare när det gäller
behörighetskrav för undervisning i specialskolan. Syftet är att säkerställa en likvärdig utbildning för eleverna i specialskolan. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2018.
Med undervisningsskicklighet i centrum – ett ramverk för lä rares och rektorers professionella utveckling
I slutbetänkandet har utredningen lämnat förslag som syftar till att ge bättre förutsättningar för lärare, förskollärare, rektorer och förskolechefer att utföra sina uppdrag och bland annat se över behörighets- och legitimationsreglerna. Den 8 juni 2017 lämnade utredningen över ett delbetänkande som redovisar hur de delar av uppdraget som rör justeringar av legitimations- och behörighetsreglerna, uppdraget att utreda om förskolechefer i förskolan bör benämnas rektorer i skollagen och uppdraget att se över hur en god introduktion i lärar- och förskolläraryrkena kan säkras. I och med detta slutbetänkande slutredovisas utredningens uppdrag.
Forska tillsammans – samverkan för lärande och förbättring (SOU 2018:19)
Uppdraget har varit att kartlägga och redogöra för befintlig samverkan mellan lärosäten och skolhuvudmän kring praktiknära forskning, redovisa vad som i dag kan utgöra hinder för långsiktig sådan samverkan och föreslå hur lärosäten och skolhuvudmän kan skapa långsiktig samverkan kring praktiknära forskning för att stärka den vetenskapliga grund som utbildning enligt skollagen ska vila på.
Ökad trygghet för studerande som blir sjuka (SOU 2018:9)
Linnéuniversitetet har ombetts yttra sig över remissen Ökad trygghet för studerande som blir sjuka (SOU 2018:9) från Utbildningsdepartementet. Studerandeavdelningen har tilldelats ansvaret att bereda ärendet. Sektionschef för Studenthälsan, Studerandeavdelningen Maria Larsson har avgett universitetets yttrande