Mentorprogrammet
I mentorprogrammet vill vi stödja våra studenter genom personlig utveckling som en extra förberedelse på yrkeslivet. Mentorer och studenter får möjlighet att träffas för att ta del av varandras erfarenheter.
Mentorprogrammet – en chans till utveckling
Genom mentorprogrammet ges både studenter och yrkesverksamma möjlighet att utvecklas och skapa nya kontakter och erfarenheter.
För dig som student vid Linnéuniversitetet är det en möjlighet att få en mentor för att stärka dina personliga förutsättningar för kommande arbetsliv och karriär.
För dig som yrkesverksam är det en möjlighet att bidra till en students utveckling samtidigt som du får ta del av intressanta perspektiv och nya nätverk.
För dig som är student
Vill du få en mentor från arbetslivet för att stärka dina personliga förutsättningar för kommande arbetsliv och karriär? Då är du välkommen att ansöka till universitetets mentorprogram!
Att redan under studietiden få ett bollplank inom ditt intresseområde gör att du kan vidga dina perspektiv och din kunskap. Mentorprogrammet är också ett bra tillfälle för att träna på att bygga relationer och nätverk.
Genom mentorprogrammet får du möjlighet att:
- Utveckla dina personliga egenskaper och få mer tillit till din kompetens
- Bredda dina nätverk med många yrkesverksamma och studenter från andra program
- Få djupare kännedom om vad som krävs på arbetsmarknaden
Inom mentorprogrammet deltar yrkesverksamma från flera olika program och inriktningar. Vi matchar mentorer och studenter utifrån olika intresse- och kompetensområden.
Som deltagare får du nära kontakt med en mentor som följer dig under två terminer. Ni träffas regelbundet, en gång per månad.
Mentorprogrammet är inte en ingång till att få jobb, utan en möjlighet att skapa bättre förutsättningar för ditt kommande yrkesliv.
Som student ser vi gärna att du läst minst två terminer på universitetet eller högskola. För att vara behörig att söka ska du också vara registrerad student vid Linnéuniversitetet.
För dig som är yrkesverksam
Vill du bidra till en students utveckling samtidigt som du får ta del av intressanta perspektiv och nya nätverk? Då är du välkommen att ansöka till universitetets mentorprogram!
Vi lever idag i en tid av snabb förändring och kunskapsutveckling. Mentorprogrammet är en möjlighet att möta framtidens medarbetare och att hålla dig uppdaterad inom ditt kompetensområde.
Genom mentorprogrammet får du möjlighet att:
- Ta del av andras erfarenheter och bredda dina nätverk
- Få nya perspektiv på din yrkesroll
- Dela med dig av yrkesmässig kunskap och personliga erfarenheter
Inom programmet deltar studenter från flera olika utbildningar och inriktningar. Vi matchar mentorer och studenter utifrån olika intresse- och kompetensområden.
Som mentor får du nära kontakt med en student som du följer under två terminer. Ni träffas regelbundet, en timme, gång per månad.
Vi önskar att du har flerårig erfarenhet från yrkeslivet. Du behöver dock inte vara i en ledande befattning och du behöver inte heller ha tidigare erfarenhet av att vara mentor. Det viktigaste är att du är engagerad och nyfiken!
När du blir mentor kommer du att få mer kunskap om mentorskap. Du får också en guidebok som du kan följa under dina möten med studenten. Vi finns som stöd och bollplank för dig under hela processen.
Mer om mentorskap
Mentorskap definieras ofta som relationen mellan två individer - där en av dem (mentorn) använder sin kunskap och erfarenhet för att utveckla den andra (adepten) med mindre erfarenhet. Varje mentorskap är unikt eftersom det byggs av relationen mellan två specifika individer. Det är vanligt att mentorskap innehåller lärande, emotionell bekräftelse, nätverkande och vägledande.
En mentor är någon med erfarenhet och kunskap inom ett särskilt område och som genom sitt intresse för andra människor kan fungera som förebild och samtalspartner. En adept är en person som vill förbättra sina prestationer och komma vidare i såväl personlig utveckling som professionella sammanhang, i det här fallet en av våra studenter som läst minst ett år på universitetet (både svenska och internationella studenter).
Både mentorer och adepter brukar uppleva mentorskap som berikande, såväl personligt som professionellt. Under uppstartsträffen berättar vi mer om mentorskap och ger dig verktyg för att kunna forma givande samtal under programmets gång.
Anmälan
Fyll i formuläret nedan för att anmäla ditt intresse. Vi kommer senare att återkomma med information om antagning och matchning.
Anmälan för studenter
Anmälan för mentorer
Upplägg
Programmet startar i oktober och löper till och med maj. Under perioden träffas varje mentorpar enskilt en gång per månad (på plats eller online). Utöver det erbjuds gemensamma träffar:
- Oktober – gemensam uppstartsträff erbjuds i Växjö, Kalmar och online.
- November – avstämningsträffar erbjuds för mentorer och studenter för sig, online.
- Februari - avstämningsträffar erbjuds för mentorer och studenter för sig, online.
- Maj - gemensam avslutande träff erbjuds i Växjö, Kalmar och online.
Datum och mer information fås via mail efter antagning.
"Jag tror att jag kan bidra med tips och råd på vägen"
"Jag ser studenterna som en källa till inspiration och nytänkande. Det är viktigt att förstå nästa generation för att hänga med i utvecklingen och inte fastna i ett traditionellt tänk. Min tanke är att alla inblandade ska få utbyte av Mentorprogrammet – inte bara en part. Jag tror att jag kan bidra med tips och råd på vägen, och jag tror att jag kommer lära mig en hel del av studenterna också. Att lära känna en student lite närmare öppnar upp för intressanta ingångar, tankar och samtal. Mentorprogrammet ser jag som en naturlig och bra plattform för studenter och arbetsgivare att mötas på." /Anna, vd på Alpacha, tidigare student på civilekonomprogrammet och mentor i Mentorprogrammet.
Tidigare deltagare
"Tack för möjligheten! Det har varit lärorikt på många sätt att få komma i kontakt med en sådan stark it-kompetens som min mentor. Jag kan definitivt rekommendera de kommande treorna till nästa mentorprogram. Detta är ett utmärkt sätt att lära sig mer om arbetsmarknaden"
Johan Lundberg, student och adept
"För mig handlar ledarskap mycket om att vara människa i sitt ledarskap och att tycka om att arbeta med människor. Genom våra samtal får jag perspektiv på mig själv och jag får inspiration från någon som är betydligt yngre och har andra referensramar.
Helena Nilsson, mentor
"Hela detta konceptet tycker jag är mycket bra. Jag tycker det blev en bra matchning och har fått ut mycket utav det. Att jag fick göra en riktig intervju och att få feedback på CV och personligt brev var mycket nyttigt"
Michael Wangberg, student och adept
"Mentorskapsprogrammet har gett mig nya insikter i hur jag kan hjälpa en individ i sin utveckling samtidigt som jag även fått med mig nya kunskaper in i min yrkesroll. Att vara mentor är berikande eftersom man får se en person växa samtidigt som man själv utmanas."
Natasha Asimiadis, Information engineer, Sigma Technology, mentor