Psykologi
Linnéuniversitetet bedriver utbildning och forskning i ämnet psykologi inom ett brett vetenskapligt område. Forskningen omfattar allt från huvudområden som socialpsykologi och klinisk psykologi till specialområden som musikpsykologi. Utbildningarna täcker samtliga nivåer från grund- till forskarutbildning.
Psykologi är ett vetenskapligt ämne som studerar människors tankar, känslor och beteenden. Ämnet utgår ifrån att tankarna, känslorna och beteendena är en produkt av både den inre (till exempel biologiska) miljön och den yttre (till exempel sociala) miljön, samt av det många gånger komplexa samspelet däremellan.
Psykologi är en relativt ung vetenskap som funnits i drygt 100 år. Området gränsar till flera andra vetenskapsområden, bland annat medicin, biologi, sociologi och antropologi. Psykologi har otaliga tillämpningsområden, till exempel sjukvård, arbetsmarknad och skolsystem. Ämnet fyller en viktig funktion när det gäller att möta stora samhällsutmaningar såsom psykisk ohälsa, ojämlikhet och diskriminering, brottslighet, samt klimatförändringar.
Linnéuniversitetet erbjuder utbildningar inom psykologi på samtliga nivåer – grund-, avancerad och forskarnivå. Forskningen spänner över flera av psykologins huvudområden och täcker områden av central betydelse för våra utbildningar i psykologi.
Utbildning
Linnéuniversitet erbjuder utbildningar inom psykologi på samtliga nivåer (grund-, avancerad och forskarnivå) i form av fristående kurser, psykologprogram, masterprogram och forskarutbildning med slutmål doktorsexamen. Vi utbildar även gymnasielärare med psykologi som huvudämne. Du kan läsa mer om våra utbildningar genom att klicka på respektive länk nedan.
Program inom psykologi
-
Psykologi, arbets- och organisationspsykologi, masterprogram, 120 högskolepoängProgram 120 hp
- Höst 2024
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Helfart
- SAPS2
-
Psykologi, arbets- och organisationspsykologi, masterprogram, 120 högskolepoängProgram 120 hp
- Höst 2025
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Helfart
- SAPS2
-
PsykologprogrammetProgram 300 hp
- Höst 2024
- Växjö
- Campus
- Grundnivå och avancerad nivå
- Helfart
- SAPSY
Kurser inom psykologi
-
Psykologi II, distanskursKurs 30 hp
- Vår 2025
- Distans
- Grundnivå
- Helfart
- 1PS603
-
Psykologi IKurs 30 hp
- Höst 2024
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Helfart
- 1PS600
-
Psykologi IKurs 30 hp
- Höst 2024
- Kalmar
- Campus
- Grundnivå
- Helfart
- 1PS600
-
Psykologi I, distanskursKurs 30 hp
- Höst 2024
- Distans
- Grundnivå
- Helfart
- 1PS602
-
Psykologi I, distanskursKurs 30 hp
- Vår 2025
- Distans
- Grundnivå
- Helfart
- 1PS602
-
Psykologi IIKurs 30 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Helfart
- 1PS601
-
Psykologi IIKurs 30 hp
- Vår 2025
- Kalmar
- Campus
- Grundnivå
- Helfart
- 1PS601
-
Psykologi III, allmän eller arbetspsykologisk inriktning inklusive självständigt arbeteKurs 30 hp
- Höst 2024
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Helfart
- 2PS63E
-
Psykologi III, allmän eller arbetspsykologisk inriktning inklusive självständigt arbeteKurs 30 hp
- Höst 2024
- Kalmar
- Campus
- Grundnivå
- Helfart
- 2PS63E
-
Psykologi III, allmän inriktning inklusive självständigt arbete, distanskursKurs 30 hp
- Höst 2024
- Distans
- Grundnivå
- Helfart
- 2PS62E
-
SpädbarnspsykologiKurs 15 hp
- Vår 2025
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 1PS001
Forskarutbildning inom psykologi
Uppdragsutbildningar
Vi erbjuder även uppdragsutbildningar i psykologi, som kompetensutveckling eller vidareutbildning för företag och organisationer. Under 2018–2019 ger vi uppdragsutbildningen Steg 1 i psykoterapi med inriktning KBT. Denna kurs omfattar 45 hp (högskolepoäng) och är på avancerad nivå. Kursen kommer att ges även under 2020–2021.
Forskning
Linnéuniversitetets forskning i psykologi spänner över flera av psykologins huvudområden. Forskningen är i huvudsak indelad i fyra breda forskningsavdelningar, vilka täcker områden av central betydelse för våra olika utbildningar i psykologi.
- Avdelningen för social, arbets- och organisationspsykologi
- Avdelningen för klinisk psykologi
- Avdelningen för pedagogisk psykologi
- Avdelningen för metod och metavetenskap
Därutöver har vi flera forskargrupper vars forskning berör specifika områden som sträcker sig utanför avdelningarna.
Avdelningar och forskargrupper
-
Avdelningen för klinisk psykologi Avdelningen för klinisk psykologi forskar om kartläggning och diagnosticering av psykisk ohälsa samt om olika former av psykologisk behandling eller andra…
-
Avdelningen för metod och metavetenskap Inom Avdelningen för metod och metavetenskap arbetar vi med att utveckla och förbättra forskningsmetoder och med projekt som har ett metavetenskapligt…
-
Avdelningen för pedagogisk psykologi Inom avdelningen för pedagogisk psykologi arbetar vi med att på olika sätt utforska området läs-, skriv- och matematikfärdigheter för barn, ungdomar och vuxna.
-
Avdelningen för social, arbets- och organisationspsykologi Avdelningen för social, arbets- och organisationspsykologi bedriver forskning inom flera olika områden. De största är rekrytering,…
-
Musikpsykologi Forskargruppen Musikpsykologi forskar om upplevelser och beteenden i samband med musik. Bland annat studerar man hur musik uttrycker känslor och hur flow kan ta sig uttryck i…
-
Pain research group Forskargruppen Pain research group undersöker hur olika typer av smärta påverkar vårt sätt att tänka och fungera.
-
The innovative Cardiac Arrest REsearch group (iCARE) Varje år drabbas ungefär 8000 personer i Sverige av hjärtstopp där återupplivning påbörjas. Hjärtstopp är ett livshotande tillstånd med mycket…
Forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: En kvalitativ systematisk litteraturöversikt om erfarenheter hos könskreativa barn och ungdomar under 18 år i relation till könsidentitet I projektet sammanställs kvalitativ…
-
Doktorandprojekt: Levda erfarenheter av könskreativa identiteter/uttryck hos barn och ungdomar 4-17 år och deras föräldrar/vårdnadshavare i Sverige. Denna fenomenologiska intervjustudie utforskar barn…
-
Doktorandprojekt: Multiple categorization in resume screening: Stereotype content perspective Detta doktorandprojekt fokuserar på att undersöka hur de typer av kategorier en arbetssökande tillhör…
-
Doktorandprojekt: Rutinmässig utfallsmätning i psykiatrisk öppenvård Denna studie undersöker potentialen för en datadriven och individanpassad vårdmodell genom systematisk insamling och integration av…
-
Projekt: Child-Parent Psychotherapy för barn 0-6 år med erfarenhet av svåra livshändelser Syftet med projektet är att undersöka genomförbarheten av Child-Parent Psychotherapy för barn i familjehem –…
-
Projekt: Eir – Internetbaserad stresshantering för vård och omsorgspersonal Den här studien syftar till att undersöka om två likvärdiga stresshanteringskurser kan minska den arbetsrelaterade stressen…
-
Projekt: Erfarenheter av Covid-19-pandemin och dess återverkningar Projektets mål är att finna kunskap om hur närstående och personal har erfarit Covid-19 pandemin. Vilken betydelse har pandemin och…
-
Projekt: Identifiering av de aktiva ingredienserna i psykoterapi: Ett metodutvecklingsprojekt (AIM) AIM-projektet handlar om att identifiera verksamma mekanismer i psykoterapi genom att utveckla…
-
Projekt: Jämlik sjukvård Projektet studerade jämlikhet inom hjärtstoppssjukvården med hänsyn till etnicitet, ålder, kön och socioekonomisk bakgrund.
-
Projekt: Kan fonologisk avkodning påverkas vid kortvarig, experimentell smärta? Syftet med den här studien är att undersöka om akut smärta påverkar förmågan till fonologisk avkodning vid läsning av…
-
Projekt: Kan känslomässiga tillstånd påverka mekaniska smärttrösklar? Syftet med den här studien är att undersöka om olika känslomässiga tillstånd kan påverka perceptionen av mekaniska smärttrösklar…
-
Projekt: Körsång och hälsosamt åldrande Projektet avser att utvärdera hur deltagande i körsång potentiellt främjar fysisk hälsa, emotionellt välbefinnande, socialt engagemang, och kognitiva funktioner…
-
Projekt: LegiLexi Det övergripande syftet med projektet är att bedriva forskning om lågstadieelevers läsutveckling. LegiLexi tillhandahåller ett digitalt bedömningsverktyg med individuella…
-
Projekt: Likvärdig primärvård? Detta projekt studerar lika behandling inom den digitala primärvården med fokus på etnicitet.
-
Projekt: Läsinterventioner i svenska språket för nyanlända vuxna Avsikten med detta projekt är att stödja nyanländas skriftspråkliga förmåga i svenska språket, genom att använda specifika…
-
Projekt: Minervastudien – en studie om ökad trygghet, studiero och effektiv matteträning i lågstadiet Det storskaliga projektet kommer utvärdera två evidensbaserade arbetssätt i lågstadiet - ett…
-
Projekt: När gynnar (och skadar) intuition rekryteringsrelaterade bedömningar? Betydelsen av expertis Detta forskningsprojekt undersökte om magkänsla kan förbättra rekryteringsrelaterade bedömningar…
-
Projekt: Omprövning av Hatties lista över framgångsrikt lärande Hatties meta-översikt över framgångsrikt lärande har fått stort genomslag, men också mycket kritik. Vi ska kvalitetsgranska listan…
-
Projekt: Stillasittande beteende hos äldre personer och stödjande metoder för att bryta stillasittande för hållbart åldrande Detta projekt syftar till att kartlägga äldre personers (65+)…
-
Projekt: Ta till sig och producera text via assisterande teknik Detta projekt ska studera hur ett systematiskt och intensivt användande av assisterande teknik (AT), i det här fallet applikationer…
-
Projekt: Utvärdering av stödinsatser i grupp för barn som upplevt våld i föräldrarnas nära relation Att som barn bevittna våld mot en förälder är förknippat med negativ påverkan på barns hälsa och…
-
Såddprojekt: Digitala lösningar för Hub-konferenser – ett alternativ för minskat akademiskt flygande Forskares koldioxidutsläpp beror till stor del på flygresor, och många av dessa går till…
Samverkan
Kan våra studenter bidra till er organisationsutveckling?
På Linnéuniversitet i Växjö ges en femårig psykologutbildning. Våra studenter får fördjupad kunskap om olika aspekter av mänskligt fungerande samt verktyg för att förstå och förändra beteenden. Under utbildningen ges tre delkurser inom området arbets – och organisationspsykologi. I dessa får studenterna möjlighet att ta del av aktuell forskning om gruppers fungerande, kommunikation, arbetstillfredställelse, rekrytering, ledarskap samt psykosociala arbetsmiljöfrågor.
Under sin åttonde termin läser studenterna en avancerad kurs i organisationspsykologi som heter ”Grupp, organisation och konsultationsmetodik”. Ett viktigt delmoment i kursen är att studenterna får utföra konsultuppdrag i externa organisationer. Dessa uppdrag kan handla om:
- Fördjupad kartläggning av arbetsmiljö och/eller organisationskultur-/ klimat
- Grupputveckling för arbetsgrupper eller ledningsgrupper
- Kompetensutvecklande insatser skräddarsydda för organisationens behov
- Behovsanalys inför implementering av nya projekt eller förändringar
- Utvärdering av genomförda projekt eller förändringar
- Medverkan vid förändrings- och utvecklingsinsatser
Psykologstudenterna arbetar i grupper och under handledning av en erfaren psykolog och organisationskonsult. Kursen påbörjas varje läsår och löper från februari till april.
Insatserna brukar beskrivas som ”win-win” av både studenter och uppdragsgivare! Våra studenter får möjlighet att träna på rollen som organisationskonsult och utveckla förmågan att omsätta teoretiska kunskaper i praktik. Uppdragsgivarna får en omfattande insats av en grupp engagerade studenter med färska kunskaper i organisationspsykologi helt gratis.
Låter detta intressant för din organisation?
Kontakta kursansvarig Maria Ingelsson Sgroi för att diskutera ett eventuellt samarbete. Vi börjar med att diskutera din organisations förutsättningar och behov. Utifrån detta planerar vi tillsammans ett uppdrag som passar er och ligger i linje med studenternas kompetens och tidsramar.
Aktuellt
Nyheter inom psykologi
-
Idor Svensson mottog Dyslexipriset av prins Carl Philip Nyhet
-
Kurs i interpersonell psykoterapi – ett viktigt tillskott för behandling inom primärvården Nyhet
-
Ny teknik revolutionerar ungas lärande Nyhet
-
Allt om årets nya doktorer vid Linnéuniversitetet Nyhet
-
Student? Anmäl dig till en gratis utbildning i mental motståndskraft och positivt välmående Nyhet
-
Vill du delta i en studie om olika känslomässiga tillstånd? Nyhet
Personal
Personal inom psykologi
- André Kalmendal Doktorand
- 0470-70 85 26
- andrekalmendallnuse
- Andrea Strinic Universitetslektor
- 0470-76 72 07
- andreastriniclnuse
- Anna Bratt Docent
- 0470-76 78 20
- annabrattlnuse
- Anna Herbert Universitetslektor
- 0470-70 88 27
- 072-594 15 41
- annaherbertlnuse
- Caroline Johansson Universitetslektor
- 0480-44 67 88
- 076-145 72 71
- carolinejohanssonlnuse
- Cecilia Dautovic Bergh Universitetslektor
- 0470-70 86 82
- ceciliadautovicberghlnuse
- Christina Sand Forskare
- 0470-76 72 10
- christinasandlnuse
- David Marcusson-Clavertz Docent
- 0470-70 82 72
- davidmarcussonclavertzlnuse
- Emma Bergström Universitetsadjunkt
- 0470-70 80 73
- 072-450 26 96
- emmabergstromlnuse
- Emma Lindeblad Affilierad forskare
- emmalindebladlnuse
- Erica Schütz Universitetslektor
- 0480-44 67 86
- ericaschutzlnuse
- Erik Lindström Universitetslektor
- 0480-44 67 33
- eriklindstromlnuse
- Fredrik Falkenström Professor
- 0470-70 86 65
- fredrikfalkenstromlnuse
- Gunilla Almgren Bäck Forskare
- 0470-70 84 91
- gunillaalmgrenbacklnuse
- Gustaf Waxegård Universitetslektor
- 0470-70 85 51
- gustafwaxegardlnuse
- Helena Gunnarsson Universitetslektor
- 0470-76 72 02
- 076-768 16 17
- helenagunnarssonlnuse
- Idor Svensson professor
- 0470-70 86 85
- idorsvenssonlnuse
- James Heathers Affilierad forskare
- jamesheatherslnuse
- Jens Agerström Professor
- 0480-44 60 68
- jensagerstromlnuse
- Johan Billsten Projektassistent
- johanbillstenlnuse
- Josefine Lilja Affilierad forskare
- josefineliljalnuse
- Judit Krisztina Lindqvist Universitetslektor
- 0470-70 83 98
- 073-386 36 35
- juditlindqvistlnuse
- Kristiina Tyni Universitetsadjunkt
- 0470-70 83 97
- kristiinatynilnuse
- Laszlo Harmat docent
- 0470-70 87 72
- laszloharmatlnuse
- Lena Swalander Universitetslektor, prefekt
- 0480-44 67 65
- lenaswalanderlnuse
- Maria Ingelsson Sgroi Universitetsadjunkt
- 0470-70 82 51
- mariaingelssonsgroilnuse
- Martin Glosax Psykolog
- 0470-76 72 50
- martinglosaxlnuse
- Maude Johansson Universitetslektor
- 0470-76 75 15
- 072-594 16 77
- maudejohanssonlnuse
- Miriam Nilsson Doktorand
- 0470-70 87 85
- miriamnapadowlnuse
- Natalie Hyltse Amanuens
- nataliehyltselnuse
- Ralph Svensson Psykolog
- 0470-76 74 53
- ralphsvenssonlnuse
- Reidun Larsson VFU-samordnare
- 0470-70 81 98
- reidunlarssonlnuse
- Rickard Carlsson Docent
- 0480-44 60 93
- rickardcarlssonlnuse
- Samantha Sinclair Docent
- 0470-76 78 81
- 072-594 17 57
- samanthasinclairlnuse
- Thomas Nordström Universitetslektor
- 0470-76 78 22
- thomasnordstromlnuse
- Viktor Carlsson Affilierad forskare
- viktorcarlssonlnuse
- Viktor Kaldo Professor
- viktorkaldolnuse