Forskning vid fakulteten för konst och humaniora
Gränsöverskridande forskningsverksamhet på vetenskaplig och konstnärlig grund.
Forskningen på fakulteten för konst och humaniora är mångfacetterad och berör många ämnesområden. Den formerar sig i dels ett stort antal individuella projekt, dels i form av ett antal forskargrupper, som ofta rör sig över de traditionella akademiska ämnesgränserna.
Vid fakulteten finner vi två av Linnéuniversitetets Linnaeus University Centres. Här finns också flera ämnen med forskningsverksamhet byggd på konstnärlig grund. Utbildning på forskarnivå erbjuds i åtta av fakultetens ämnen.
Aktuella forskningsnyheter
- Samer involveras sällan i arkeologiska projekt som rör det egna kulturarvet Nyhet
- Tre forskare vid Linnéuniversitetet delar på 8,9 miljoner från Riksbankens Jubileumsfond Nyhet
- Christina Zetterlund tilldelas Region Kronobergs kulturpris Nyhet
- Forskning om immersiva teknologier presenterade vid stor konferens om människa-datorinteraktion Nyhet
Forskargrupper
Linnaeus University Centres
-
Linnaeus University Centre for Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies Linnéuniversitetets spetsforskningscentrum för samtidigheter (concurrences) i koloniala och postkoloniala studier är en…
-
Linnaeus University Centre for Intermedial and Multimodal Studies (IMS) IMS är en tvärvetenskaplig miljö som utforskar relationer och interaktioner mellan medier. Forskningen spänner över främst…
Fler forskargrupper inom konst och humaniora
-
Archaeothanatology Working Group Arkeothanatologi är en tvärvetenskaplig analysmetod inom arkeologin som studerar begravningsritualer i det förflutna. Med utgångspunkt i kunskap om naturliga…
-
The Bridge – strategiskt samarbete med IKEA <em>– Detta projekt är avslutat – </em> <b>Sedan 2009 har Linnéuniversitetet och IKEA framgångsrikt samarbetat i ett strategiskt…
-
The Centre for Gender and Language The Centre for Gender and Language är en internationell forskningsmiljö vid Linnéuniversitetet. Centret är tvärvetenskapligt och fakultetsöverskridande. Det bildar…
-
Centrum för kultursociologi Centrum för kultursociologi kombinerar humanistiska och samhällsvetenskapliga metoder för frågor om människors livsvillkor, symboliska strukturer och maktrelationer.
-
Centrum för tillämpat kulturarv Tillämpat kulturarv handlar om att utforska kulturarvens inneboende potential att förändra samhället. Centrum för tillämpat kulturarv vid Linnéuniversitetet syftar till…
-
Centrum för ämnesdidaktisk forskning inom konst och humaniora vid Linnéuniversitetet Syftet med Cähls verksamhet är att samordna det ämnesövergripande forsknings- och utvecklingsarbetet inom området…
-
Centre for Childhood Research in Literature, Language and Learning Centre for Childhood Research in Literature, Language and Learning (CHILLL) samlar forskare inom humaniora som sysslar med forskning…
-
Data Intensive Digital Humanities Forskningsområdet Data Intensive Digital Humanities inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) är ett nätverk som samlar alla…
-
Digital Humanities Digital Humanities är ett tvärvetenskapligt initiativ med fokus på samhällsutmaningar och innovation.
-
Centrum för Educational Linguistics Educational Linguistics (utbildningsinriktad språkvetenskap) samlar forskare inom språkvetenskap och språkdidaktik. Miljön har en nära koppling till lärarutbildning…
-
Etnografiskt forum Inom forskarmiljön behandlas gemensamma frågor som rör hantverket i att jobba med etnografiska och andra empirinära metoder och tillvägagångssätt. Miljön består av forskare och…
-
The Linnaeus University English-German-Swedish Corpus (LEGS) I forskargruppen LEGS jämför vi engelska, svenska och tyska språkstrukturer. Därför sammanställer vi en balanserad trespråkig…
-
Litteracitet och undervisning Forskargruppen Litteracitet och undervisning består av språkvetare, litteraturvetare och pedagoger som forskar om barns talspråkliga och skriftspråkliga kompetenser och…
-
Medeltidsforum Linné Medeltidsforum Linné är ett forskarnätverk som samlar forskare och studenter med intresse för medeltiden i vidaste bemärkelse. Bland de ämnesområden som är representerade i MFL…
-
Nätverket för fantastik och kulturvetenskaper Nätverket för fantastik och kulturvetenskaper bedriver tvärvetenskaplig forskning om människans universella behov av fantastik för att förklara och förstå…
-
Småland Living Lab Vad är potentialen av våra regional samarbeten för hållbara framtider?
-
UNESCO Chair on Heritage Futures Vilket kulturarv lämnar vi efter oss och till vilken nytta för människor i framtiden? Det finns flera möjliga framtider, och de skapas i vårt medvetande och genom våra…
Lyssna på fakultetens forskare som gästat Linnéuniversitetets podcast Snillen stimulerar
-
Historien om vampyren – besten som blev vår bästis I detta bloddrypande poddavsnitt möter vi vår vampyrexpert Anna Höglund, som också är lektor i litteraturvetenskap. Hon leder oss igenom mörkret och…
-
Svordomens historia – känsliga lyssnare varnas! När började vi svära – och hur i hela friden lät det då? I det här avsnittet ger vi oss ut på en historisk resa kantad av fula ord. Till vår hjälp har…
-
Därför blir en låt en hit Vad är det som gör att vissa låtar direkt klättrar på listorna medan andra glöms bort? I det här avsnittet följer vi med Patrik Ahlm, vår egen hitmakare och konstnärlige…
-
Sluta konsumera, börja reflektera – så bryter du ditt shoppingmönster Vi håller på att shoppa ihjäl Moder jord och vi måste ändra vårt förhållningssätt till konsumtion. Vi vet att det är jobbigt, men…
-
Räddare kan ingen vara – skräckfilmen och det amerikanska imperiet Vilken politisk roll spelar amerikanska skräckfilmer? Vilken världsbild av öst och väst förmedlas i den här typen av populärkultur?…
-
Sex, filmer och missuppfattningar – historien om den svenska synden Varifrån kommer egentligen bilden av det sexuellt frigjorda Sverige? Mariah Larsson, lektor i filmvetenskap, berättar om banbrytande…