Arkeologisk utgrävning

Arkeologi

Den arkeologiska forskningen vid Linnéuniversitetet är internationell och tvärvetenskaplig med fokus på dåtid, nutid och framtid.

Från det lokala till det globala engagerar vi oss med nya perspektiv på hållbar utveckling i ett långsiktigt historiskt perspektiv, men också inriktat på hållbara arv och framtider. Våra personliga och institutionella nätverk bygger på vår mångsidiga kompetens och är en rik resurs för våra studenter i deras egna studier och för deras framtida forskning och karriärutveckling.

Arkeologerna vid Linnéuniversitetet arbetar över hela världen. Vår forskning omfattar också studier av alla perioder i skandinavisk och svensk historia, från de tidigaste jägare-samlargrupperna till folklorestudier av jordbruks- och dödsritualer, inklusive hällkonst och konflikter genom tiderna med särskilt fokus på Öland.

År 2026 står Linnéuniversitetet som värd för arkeologikonferensen Nordic TAG i Kalmar.

För mer information om specifika projekt och forskningsprofiler, besök:

utgrävning
Studenter på en arkeologisk utgrävning i Gamla skogsby, Öland.

Utbildning

Linnéuniversitet bedriver undervisning i arkeologi inom såväl fristående kurser på olika nivåer som inom programmet Kulturarv i samtid och framtid. Arkeologi ingår också i flera masterprogram. 

Kurser

Under kursen Arkeologi III är studenterna med ute på fältet och genomför en arkeologisk undersökning.

Mer om forskning

Den arkeologiska forskningen vid Linnéuniversitetet är mångfacetterad och spänner över flera områden. Vår forskning omfattar bland annat förmedlingsfrågor, kulturarv, experimentell arkeologi, det arkeologiska långtidsperspektivet som resurs i framtidsstudier, den tidigmoderna människans kognitiva utveckling, övergången från jägare- samlarsamhällen till jordbrukarsamhällen, hällbilder, landskap och monument samt krig och konflikt under järnåldern.

Vi samarbetar med ett flertal lärosäten och aktörer såväl nationellt som internationellt. Vi har pågående samarbetsprojekt med kollegor i flera länder. Lokalt samarbetar vi sedan länge med Kalmar läns museum i såväl forskning som undervisning. Sedan 2015 finns en företagsforskarskola – GRASCA – knuten till Linnéuniversitet där åtta doktorander från fyra olika företag forskar om hur svensk uppdragsarkeologi kan finna nya marknader och utveckla en inriktning mot samhällsaktuella frågor.

Flygbild över Sandby Borg, Öland
Sandby Borg, Öland. Fotograf: Sebastian Jakobsson.

Kännetecknande för mycket av forskningen vid Linnéuniversitet är en vilja att kombinera perspektiv från olika ämnen för att fördjupa förståelsen av ett visst fenomen. Ett exempel på detta är Sandby borgs-projektet där en del fokuserar på arkeologin och det arkeologiska källmaterialet, medan den andra behandlar Sandby borg som kulturarv och besöksmål idag. Ett annat exempel är hur forskning kring minnes- och kulturarvsaspekter kan ge perspektiv på den framtida långtidsförvaringen av kärnbränsle.