Biblioteks- och informationsvetenskap
Vill du arbeta som bibliotekarie och fördjupa dina studier i frågor om kulturarv, medie- och informationskunnighet och digital humaniora?
Digitaliseringen medför nya förutsättningar för biblioteken och förändrade behov från bibliotekens användare. Dels kräver användning av nya medier en utökad teknisk kompetens, dels finns spännande pedagogiska utmaningar i att tillgodose olika användargruppers speciella önskemål och behov. Den digitala transformationen påverkar också kulturarvssektorn och skapar behov av både forskning och ny kompetens inom bibliotek, museer och arkiv.
Vid Linnéuniversitetet erbjuder vi flera utbildningsalternativ inom biblioteks- och informationsvetenskap. De håller alla hög vetenskaplig nivå och utvecklas i nära kontakt med bibliotekssektorn för att möta de centrala kompetenserna hos framtidens bibliotekarier. Bibliotekarien organiserar och gör önskad information tillgänglig för olika typer av användare, till exempel skolelever, allmänhet, forskare och yrkesspecialister i näringsliv och organisationer. Som akademiskt ämne arbetar biblioteks- och informationsvetenskap också inom områden som rör informationsanvändning, medie- och informationskunnighet, kunskapsorganisation och digital humaniora.
Utbildning
Grundnivå
Kandidatprogrammet i biblioteks- och informationsvetenskap relaterar nära till bibliotekssektorns och bibliotekarieprofessionens behov. Den innehåller teoretiska, praktiska och även verksamhetsförlagda delar. Programmet har sitt huvudfokus på fyra övergripande kunskapsområden:
- brukare-bibliotek-samhälle
- informationskompetens
- bibliotekspedagogik
- kunskapsorganisation med informationsarkitektur.
Programmet syftar till att ge dig den grund du behöver för att kunna arbeta inom till exempel skolbibliotek, folkbibliotek och bibliotek vid högskolor och universitet – men också inom andra områden av informations- och kulturarvssektorn, både i offentlig och privat verksamhet. I hela Europa växer en ny arbetsmarknad fram för akademiskt utbildade specialister på informationssökning och informationsförmedling. Programmet ges vid Linnéuniversitetet i en campusversion och en distansversion och leder till en filosofie kandidatexamen i biblioteks- och informationsvetenskap.
Avancerad nivå
Biblioteks- och informationsvetenskap erbjuder vid Linnéuniversitetet två masterprogram. Båda läses med fördel som fördjupningsstudier till kandidatprogrammet i biblioteks- och informationsvetenskap. Masternivån kombinerar en relevans för arbetslivet med förberedelser för forskarutbildningsstudier i ämnet.
Kulturvetenskapligt masterprogram
Detta program ges i samarbete med ämnena historia, arkeologi och religionsvetenskap. Det är ett program som täcker in ett brett spektrum av kulturvetenskapliga frågor och fördjupar den kompetens som är efterfrågad inom såväl bibliotekssektorn som kulturarvssektorn. Programmet är också forskningsförberedande. Programmet ges vid Linnéuniversitetet på helfart och leder fram till en masterexamen i biblioteks- och informationsvetenskap med kulturvetenskaplig inriktning. Programmet är för tillfället pausat och inte öppet för nya studenter.
Masterprogram i digital humaniora
Digital humaniora är ett tvärvetenskapligt fält som representerar en bro mellan konst och humaniora samt informationsteknologi. Programmet har även stark samverkan med externa aktörer, främst genom samarbete med biblioteks- och kulturarvssektorn. Programmet ges vid Linnéuniversitetet på helfart, distans och leder fram till en masterexamen i digital humaniora med biblioteks- och informationsvetenskaplig inriktning.
Program inom biblioteks- och informationsvetenskap
Kurser inom bibliotek- och informationsvetenskap
-
Digital historia: metoder, resurser och ontologierKurs 7,5 hp
- Höst 2023
- Distans
- Avancerad nivå
- Halvfart
- 4HI505
-
Examensarbete, biblioteks- och informationsvetenskap - masterkursKurs 30 hp
- Vår 2024
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Helfart
- 5BO50E
-
Individuella fördjupningsstudier i biblioteks- och informationsvetenskapKurs 15 hp
- Höst 2023
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Helfart
- 4BO425
-
Kulturdebatt och vetenskaplig problemformuleringKurs 7,5 hp
- Vår 2024
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Helfart
- 4KV431
-
Inställd Kulturmöten och kulturpolitikKurs 15 hp
- Vår 2024
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Helfart
- 4KV411
-
Kurs i avancerad biblioteks- och informationsvetenskaplig kulturanalysKurs 15 hp
- Höst 2023
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Helfart
- 4BO430
-
Litterär estetik i modern barn- och ungdomslitteraturKurs 15 hp
- Vår 2024
- Växjö
- Distans
- Avancerad nivå
- Halvfart
- 4LI006
-
Inställd Maria Gripes författarskapKurs 15 hp
- Sommar 2023
- Distans
- Avancerad nivå
- Helfart
- 4LI010
-
Metoder för digital humaniora (Baladria sommarskola i digital humaniora)Kurs 5 hp
- Sommar 2024
- Växjö
- Distans
- Avancerad nivå
- Helfart
- 4DH100
-
Metoder för digital humaniora (Baladria sommarskola i digital humaniora)Kurs 5 hp
- Sommar 2023
- Växjö
- Distans
- Avancerad nivå
- Helfart
- 4DH100
-
Projektledning för humanisterKurs 7,5 hp
- Vår 2024
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Helfart
- 4KV421
-
Teoretiska traditioner inom humanioraKurs 15 hp
- Höst 2023
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Helfart
- 4KV401
-
Ungdomsdystopin i teori and praktikKurs 15 hp
- Höst 2023
- Distans
- Avancerad nivå
- 67%
- 4LI013
Forskning
Den forskning som bedrivs i biblioteks- och informationsvetenskap vid Linnéuniversitetet bidrar till kunskapsutvecklingen inom en rad områden, såsom medie- och informationskunnighet, digital transformation av kulturarvsinstitutioner, mediehistoria, biblioteksforskning och kunskapsorganisation. Forskningen sker inom ramen för såväl Linnéuniversitetets kunskapsmiljöer och internationellt inom ramen för the iSchool organization. Pågående forskning i ämnet vid Linnéuniversitetet har en hög internationell synlighet och präglas av tvärvetenskapliga perspektiv och tät samverkan med det omgivande samhället, främst biblioteks- och kulturarvssektorn.
Publikationer från medarbetare i ämnet
Forskargrupper
-
Centre for Childhood Research in Literature, Language and Learning Centre for Childhood Research in Literature, Language and Learning (CHILLL) samlar forskare inom humaniora som sysslar med forskning…
-
Data Intensive Digital Humanities Forskningsområdet Data Intensive Digital Humanities inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) är ett nätverk som samlar alla…
-
Digital Humanities Digital Humanities är ett tvärvetenskapligt initiativ med fokus på samhällsutmaningar och innovation.
-
iInstitute Informationsområdet använder sig av tvärvetenskapliga tillvägagångssätt för att berika och underlätta skapandet, överföringen och tillsynen av data, information och kunskap. Detta görs…
Forskningsprojekt
-
Såddprojekt: Trolling the library – det digitala hotet mot folkbibliotekets demokratiska uppdrag Det övergripande syftet med detta såddprojekt är att undersöka hur högerradikala digitala angrepp mot…
-
Projekt: Artificial Intelligence as a risk and opportunity for the authenticity of archives Detta projekt undersöker hur artificiell intelligens kan framtidssäkra våra kulturarv, genom att hantera…
-
Projekt: Forskarskolan ReSource – Läsningens och källkritikens omvandling i digitala kulturer En nationell forskarskola i biblioteks- och informationsvetenskap med fokus på informationsläsning och…
-
Projekt: Cultivating information, organizing culture Detta projekt syftar till att etablera ett internationellt, tvärvetenskapligt nätverk av forskare kring frågor om klassifikation, kultur och nya…
-
Såddprojekt: ODXVR x NTS Huvudmålet för detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) var att skicka in en ansökan om extern finansiering. Det…
-
Projekt: Linnéuniversitetet som iSchool Detta projekt avslutades 2017. Projektets syfte är att under 2017 undersöka förutsättningarna för att etablera Linnéuniversitetet som en iSchool, som kan stå…
-
Såddprojekt: Etiska frågor vid digitalisering av ursprungsbefolkningars samlingar: fallet med Världskulturmuseet Huvudsyftet med detta såddprojekt inom kunskapsmiljön Digitala Transformationer är att…
-
Projekt: Utveckling av ett nytt masterprogram i digital humaniora vid Linnéuniversitetet Projektet syftar till att vidareutveckla masterprogrammet i digital humaniora och etablera nya sätt att…
-
Projekt: Digital Methods Platform for Arts and Humanities (DiMPAH) Projektet DiMPAH syftar till att sammanställa, koppla samman och tillgängliggöra nya öppna lärresurser (Open Education Resources,…
-
Projekt: Folkbiblioteken i ett förändrat politiskt landskap – ett demokratiuppdrag för en ny tid? Projektet undersöker politisk påverkan på folkbibliotekens verksamheter i sex sydsvenska regioner.…
Samverkan
Ämnet vid Linnéuniversitetet är knutet till den internationella iSchool Organization.
Aktuellt
Personal
- Joacim Hansson Professor
- 0470-70 89 71
- joacimhanssonlnuse
- Sara Ahlryd Universitetslektor
- 0470-70 88 40
- saraahlrydlnuse
- Koraljka Golub Professor
- 0470-70 89 09
- koraljkagolublnuse
- Fredrik Hanell Universitetslektor, prefekt
- 0470-70 85 89
- fredrikhanelllnuse
- Charlie Järpvall Universitetslektor
- 0470-70 80 80
- charliejarpvalllnuse