Studenter tittar på datorer

Filmvetenskap

Rörliga bilder möter vi överallt. Antingen vi ser dem på YouTube, på HD-TV-skärmar eller i form av knivskarpa bilder på monumentala filmdukar har de alla sitt ursprung i den drygt hundraåriga uppfinningen filmen. I ämnet filmvetenskap studeras de rörliga bildmediernas utveckling från filmens födelse till dagens fantastiskt varierade utbud.

Enskilda konstnärer, genrer och teknologier diskuteras. Likaså behandlas filmens ideologiska, ekonomiska och estetiska betydelse. När du studerar filmvetenskap ökar du din förståelse om ett av de mest revolutionerande medierna de senaste etthundra åren.

Filmvetenskapen ställer frågor som: Hur och varför slog filmen igenom? Hur ser förhållandet ut mellan filmen och åskådaren? Om filmen är en konstart, hur har man då betraktat och värderat den? Vad kan man genom filmer och andra rörliga bilder lära sig om ett samhälles föreställningar och ideologier? Hur ser förhållandet ut mellan filmen och andra medier?

Filmstudenten Julius i juryn för European University Film Award 2023

Filmstudenten Julius

Julius pluggar filmvetenskap på Linnéuniversitetet. Nyligen reste han till Hamburg för att vara med och utse bästa film 2023 i European University Film Award (EUFA). Julius var en av 24 jurymedlemmar från lika många länder i Europa. Att få chansen att diskutera och bedöma filmer tillsammans med andra studenter såg han som en kul utmaning.

– Jag har en stor passion för film och har längtat efter ett sådant tillfälle. Så det kändes jättebra att få vara en del av en kortvarig gemenskap där alla samlas med samma mål att diskutera och rösta fram det bästa av de utvalda filmerna. Det är också så intressant att höra hur olika alla tänker, säger Julius.

I juryarbetet har han haft nytta av sina kunskaper från kursen i filmvetenskap.

– Jag använde mig av det som jag fått lära mig om filmform, filmstil och manus. Jag tänker på hur alla filmerna är skapade och hur de presenteras, förklarar Julius.

Han beskriver hur jurygruppen tillsammans diskuterade alla aspekterna av filmerna och vad som gör dem unika.

– Vi såg till den generella kvalitén av filmen, men också till filmens budskap, och så vad som var viktigast för oss att rösta fram. Diskussionen var öppen och varierande och det är roligt att höra olika perspektiv av människor från olika platser. Det väcker nya tankar, fortsätter Julius.

– Jag tar med mig minnen att ha fått sitta i en riktig jury och att jag har fått träffa många sköna passionerade filmälskare. Jag tar även med mig nya kontakter och nya perspektiv, avslutar Julius.

 

Utbildning

Vid Linnéuniversitetet kan du välja att läsa filmvetenskap som fristående kurs eller inom ett program, t.ex. Språk, kultur och kommunikation eller Kulturledarprogrammet.

Du kan läsa filmvetenskap både flexibelt via en lärplattform och på campus Växjö. Under sommaren finns flera sommarkurser i filmvetenskap att välja på.

Forskning

Filmvetenskapen på Linnéuniversitetet har profilerat sig mot en inriktning på film och samhälle på flera olika sätt, utan att därmed överge tanken på film som ett estetiskt objekt. Forskningen täcker alltså olika samhällsanknutna ämnen som exempelvis queera filmarkiv, digitalisering och kulturella minnen, ekokritisk film, etnicitet och genus, medicinsk humaniora, sexualitet, censur och historieförmedling. Gruppen har samarbetat i olika konstellationer, inte minst genom sitt arbete med filmarkivet Face of AIDS, en pandemidokumentation i film som finns på Karolinska institutet i Stockholm. Arbetet resulterade i antologin A Visual History of HIV/AIDS: Exploring the Face of AIDS Film Archive (Routledge Advances in Medical Humanities, 2019).

 

Några aktuella projekt är 

Tommy Gustafsson sammanställer sin forskning om det transnationella historiska medieminnet av folkmordet i Rwanda 1994 i en bok. Projektet finansierades av Vetenskapsrådet.

Dagmar Brunow har påbörjat forskning om digitala filmsamlingar och kulturarv. Projektet genomförs i samverkan med Svenska Filminstitutet, Filmform – The Art Film and Video Archive, Face of AIDS Film Archive, SAQMI – Swedish Archive for Queer Moving Images och Kulturparken Småland och är finansierat av Vetenskapsrådet.

Mariah Larsson kommer under 2022 att fortsätta forskningsprojektet om tv-programmet Fräcka fredag som sändes på Sveriges television våren 1988. Även detta projekt är finansierat av Vetenskapsrådet.

Anders Åberg avslutar för närvarande sin forskning om svensk barnfilm och nationalitet under åren 1944-2006 genom ett bokmanus som är under publikation. Projektet finansierades av Riksbankens Jubileumsfond. 

Personal